amikat Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 [quote name='bonsai_88']A ja się chciałam dowiedzieć jak jest z dostępnością w Krakowie/Katowicach/Gliwicach/ w ostateczności Chorzowie? Bo chętnie bym młodej kupowała ;)[/quote] Napisz mi na priwa ile chcesz. do mnie przedstawiciel w czwartek przywiezie to i dla ciebie przywiezie Quote
D&J Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 a czy ktoś próbował tą kostkę kroić na mniejsze części? Mam pieska, który waży 3,6 kg i 250 gr w ciągu 24 godzin to on na pewno nie da rady zjeść. A ktoś się orientuje czy w Szczecinie można to cudo gdzieś nabyć? Quote
bonsai_88 Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 [B]Amikat[/B] a skąd jesteś? Na początek to ja bym musiała wiedzieć ile kosztuje jedna paczka, bo niestety to też jest dla mnie ważne :( Quote
MadMan Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Sorry,tak to czytam i od razu nasuwa mi się pytanie co to za BARF z ,,fabryki''? To trochę rozmija się z genezą tej diety. Patrząc na to ile wydaje na BARF dla psów nie wydaję mi się również aby te mieszanki za taką cenę były pełnowartościowe. I nie chce widzieć po roku zębów tych psów które będą jadły same ,,mielonki''. Quote
bonsai_88 Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 [B]MadMan[/B] przecież już stwierdzono, że same mielonki nie są dobre, ale mielonki jako uzupełnienie warzywno-mięsne już jak najbardziej ;). Po za tym BARF "z fabryki" nie rozmija się z genezą tej diety - psy nadal jedzą to, co naturalne i "nieprzetworzone" [na tyle, na ile to możliwe] Quote
MadMan Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 [B]bonsai88- [/B]a wiesz co ,,siedzi'' w tych kostkach? Bo gdzieś tu przeczytałem że jest jakaś tajna receptura.Mielone warzywa owszem,dodatki mielone owszem ale po co w takim razie te kostki skoro mają być jedynie dodatkiem? Quote
bonsai_88 Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Skoro nie chcesz tego kupować, to nikt ci nie karze... nie chce mi sie tłumaczyć tobie, czemu mi te kostki przypasowały A w ogóle to czy w kostkach są jakieś podroby? Bo Birma mięso, owoce, warzywa zje bardzo chętnie, ale podrobów nie chce :( Quote
EMT Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 Ciekawa inicjatywa i alternatywa. na stronie internetowej nie ma dokladnego składu poszczególnych produktów. Czy ktos kto ma opakowanie móglby napisać skład podany na opakowaniu? Co do braku czasu na karmienie BARFem...czy wyjęcie z lodówki kawałka mięsa z kością zabiera komuś tyyyle czasu..?:) U mnie trwa to pięć sekund. Quote
Bronesia Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 W składzie są też podroby, tak napisała jeana w innym wątku. Jeśli chodzi o skład warzyw, owoców, ziół to zależy on od aktualnie występujących na rynku i dlatego nie podają na opakowaniu- dzwoniłam i tak mi powiedziano. Quote
MadMan Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 [quote name='bonsai_88']Skoro nie chcesz tego kupować, to nikt ci nie karze... nie chce mi sie tłumaczyć tobie, czemu mi te kostki przypasowały [/quote] Nie tłumacz,widzę że masz z tym najwyraźniej problem.EOT Quote
Błyskotka Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Ja pisałam do nich o podroby i chrząstki ale nie odpisali. Dopiero przez telefon dowiedziałam się że muszę sobie sama po to podjechać do firmy jak nie chce giga ilości :shake:. Nie wiem czy zostałam źle zrozumiana ale jeśli nie to dziękuję bardzo :shake:. Quote
amikat Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Da mnie BARF gotowiec jest super wynalazkiem - ja nie mam czasu mielić kości, dodawać warzyw, oleju itd. Pracuje, prowadzę fundację mam dzieciaki i zwierzęta. Moje psiaki po barfie domowym przeszły na primex. Śladu wyprysków biegunek, sraczki, i czego tam chcecie. Mam 4 psy, 2 koty i 1 fredzie. wszystkie STWORY wcinają primexa. Raz na tydzień dostają kości - ścierają syfka z zębów. Podgryzają nasiona oleiste i kochają jabłka oraz banany na przekąskę. Mam dobermankę, jamniczkę, kundliczkę emerytkę (jak owłosiony ratler) i sznauceropodobnego Dyzia. Dyzio jest po operacji nogi (3 zabiegi). Jego noga nabrała pięknej muskulatury. Tego na żarciu suchym nie osiągnęłabym nigdy. Taksi ma padaczkę i alergię. Od 5 tygodni wcina primexa. Żadnych zmian skórnych NIC. Służę zdjęciami jakby kto nie wierzył albo czepiał sie tylko dla zasady. Co do dostaw GIGA - to jest tak ze z tego co wiem firma chce stworzyć sieć przedstawicieli którzy biorąc dla siebie zaopatrują znajomych. Oprócz tego produkty będą też w hurtowniach zoologicznych - ale nie wiem w których. Co do konserwantów - wiem ze cała tajemnica w szokowym mrożeniu - to jest konserwacja - a nie benzoesan sodu np. Tak na marginesie - nikt nikogo nie agituje i nie namawia. Ja moge mówić tylko o tym co sama obserwuję. Moje psiaki to "kupiły" - więc ja kupuję 15 kg tygodniowo - różnego i przynajmniej wiem co jedzą. Quote
iza Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Jestem zwolenniczką BARFa , moje psy są na nim od 3 lat. Zastanawiam sie nad tym gotowym BARFem , ale niepokoją mnie te mielone kości. Raz jak byłam w lecznicy to była jedna suczka (ON) po operacji, bo w żołądku zrobił sie jej taki "jeż" ze zmielonych kosci ktore dostawala , spowodowało to niedrożność przewodu pokarmowego. To jedzenie, które ona dostawała to były odpady z rzeźni i tam wszystko razem mielili mieso i kości i te kostki własnie tak jakoś na długie "patyczki" sie rozpadały w czasie mielenia. Czy ktoś sprawdzał w tym gotowym BARFie jak tam są zmielone kości? Quote
cropka Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Ja przywiozłam kostkę z wystawy we Wrocławiu. Nie BARFA akurat, tylko Primex. Ale była z indykiem ,a ze strony wynika że w niej jest chyba 80% kości. Żadnych igiełek nie było, kości musiały być zmielone na pył. Quote
EMT Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Nikt nie ma opakowania, żeby wpisać skład ? Chyba jest jakiś skład podany..? Byłoby interesujące żeby pojawily się w ofercie flaki pakowane w puszki. To wygoda przy nieczyszczonych flakach wołowych. Quote
Błyskotka Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 Skład jest podobno tajny przed konkurencją :lol:. Kupował ktoś te chrząstki i inne ich podroby ? Quote
jumbolot Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 kości w barfowej sa tak zmielone że wogóle ich nie wyczuwam pod palcami. Czasami zastanawiam się czy one tam wogóle są. :pNie sadzę żeby takie kości mogły zaczopować przewód pokarmowy. Rzeczywiście firma ma na razie problemy z dystrybucją. Ja mieszkam blisko producenta ale i tak trochę mi do nich daleko więc gdzies się umawiamy na odbór. Z tego co wiem chrząski indycze są na razie niepokonfekcjonowane i oni mają je w wielkich worach. Głosuję na niebielone flaki wołowe w sprzedaży. Oby tylko nie obniżyli lotów. Trochę cena jest wysoka 7 zł za kg. Moje maleństwo powinno tego zjadać ok 2,5 kg dziennie.to jest 525 zł na miesiąc. na razie więc jedna kostka do każdego posiłku jako dodatek. Smakuje mu trzeba przyznać.:evil_lol: Quote
Sylwia1 Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Witam wszystkich serdecznie.Podaję barfa Primexu naszym psom od 3 tygodni,oczywiscie uzupełniając je dodatkami "standartowego" barfa i na razie jestem bardzo zadowolona. Skład poszczególnych kostek wg.opisu na opakowaniu: BARF dla psów dorosłych z warzywami- wołowina,cielęcina,mięso z drobiu,kości,podroby wołowe,warzywa,owoce,zboża,olej. Barf Primex (ta sama firma co powyżej),karma wolowo-drobiowa dla psów młodych:wołowina,cielęcina,podroby wołowe,drób,mielone. Barf Primex wołowo-drobiowa dla psów dorosłych skład jak powyżej. Jest jeszcze indyk ale nie mogę się dokopać w zamrażarce i podać dokładnego składu. Quote
Karilka Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Wchodzi primex do Łodzi (udało mi się namówić sklep Diodon w tecco na Widzewie). Od poniedziałku będzie można kupować i próbować w Łodzi:lol:;) Quote
Bura Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Czekamy więc na dystrybutora w Rzeszowie :) Quote
EMT Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [QUOTE]BARF dla psów dorosłych z warzywami- wołowina,cielęcina,mięso z drobiu,kości,podroby wołowe,warzywa,owoce,zboża,olej[/QUOTE]:-o:-o Zboże ?????? A sklad procentowy lub ilościowy nie jest podany na opakowaniu? Quote
WŁADCZYNI Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 a czy jest jakaś kostka bez drobiu? Bo byłoby sporą wygodą mieć kilka takich na wszelki wypadek, tylko że Su mi się z futerka rozbierze jak dostanie drób:placz: Quote
jeana Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='EMT']:-o:-o Zboże ?????? A sklad procentowy lub ilościowy nie jest podany na opakowaniu?[/quote] Zboże tylko w postaci siemienia lnianego. Przyznam szczerze, że nasze opakowania nie są jeszcze dopracowane, ale faktycznie zamówiliśmy większą ilość tych opakowań parę miesięcy temu, zanim zaczęliśmy współpracę z prawdziwymi "barfiarzami". Dopiero od 2 miesięcy mamy dopracowany skład wszystkich mieszanek, całkowicie zgodnie z zasadami diety BARF. Odeszliśmy od dodawania oleju i siemienia lnianego, gdyż te dodatki pozostawiamy już właścicielom piesków. Wprowadziliśmy też mieszanki bez warzyw z jednego gatunku mięsa (osobno wołowina, osobno kurczak i osobno indyk). Nowością są też mieszanki grubo mielone, żeby pies mógł sobie pochrupać kości. Teraz pracujemy nad nową, wygodniejszą formą pakowania . Quote
D&J Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 to ja poproszę taką formę pakowania, żebym dla psa ważącego nie całe 4 kg miała jak porcję wyjąć :) Quote
jumbolot Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 ależ forma opakowania jest znakomita - jak dla mnie:diabloti: - kosteczki układaja się z zamrażalniku pierwsza klasa. Popracujcie mocno nad siecia dystrybucji bo chciałabym kupować a nie mam jak do was dojechać a do mnie nikt do Zabrza nie chce przyjechać:placz: jak nie zamówię 10 kg Quote
Recommended Posts