beka Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 U nas to był amoniak - a choroba ecefalopatia wątrobowa. Ale u nas po 2 tyg leków aminiak na niskim poziomie. Jakby co to mogę Ci napisac co ona dostawała... Przede wszytkim karma dla wątrobowców i różne medykamenty... A może Ci chodzi o zespolenie wrotne??? " Istotą choroby jest brak oczyszczania i detoksykacji krwi w wątrobie, co prowadzi do nagromadzenia się toksyn w organiźmie i zatrucia całego ogranizmu." w tym przypadku zwierzak zazwyczaj umiera krótko po urodzeniu... Quote
tanitka Posted September 10, 2008 Author Posted September 10, 2008 no właśnie, zespolenie zwrotne wątroby i podwyższony amoniak:roll:, ale według tego co piszesz, to on chyba by już nie żył:roll: Quote
Marka Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 o matko, ile to się jeszcze musi nacierpieć ten chłopaczek :shake: (na całe szczęście ma swojego anioła stróża w postaci Tanitki :angel:) Quote
Panca Posted September 11, 2008 Posted September 11, 2008 cudny chlopak:loveu:oby tylko wyzdrowial bidulinek Quote
Katcherine Posted September 11, 2008 Posted September 11, 2008 Slicznosci :loveu:...Czy kiedys przypadkiem gawelki to nie byly takie czekoladowe batoniki...? Bo Gaworek/ Gawelek to jak caly plecak takich slodkosci.:evil_lol: Quote
tanitka Posted September 11, 2008 Author Posted September 11, 2008 Gawełki to sobie nie przypominam, ale Pawełki- to są - pycha!!:lol: Quote
malawaszka Posted September 11, 2008 Posted September 11, 2008 o zespoleniu wrotnym można poczytać na wilczarzowej stronie: http://www.wilczarz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=6 http://klubwilczarza.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=8 Pierwsze objawy sugerujące PSS u szczeniaka pojawiają się zazwyczaj przed 6 tygodniem życia, rzadziej dopiero po 10 tygodniu życia, czasem, gdy część krwi jest oczyszczana w wątrobie - objawy mogą pojawiać się dopiero w późniejszym wieku. Objawy są zależne od stopnia nasilenia schorzenia i od tego czy jest to pojedynczy shunt czy też liczne zespolenia. Spośród przeróżnych symptomów tej choroby najczęściej obserwuje się apatię szczeniaka, mniejszą aktywność i spadek żywotności, brak apetytu, utratę masy ciała, zaburzenia motoryki, słaby wzrost, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nasilające się objawy neurologiczne związane z działaniem toksyn na ośrodkowy układ nerwowy (tj.: zaburzenia widzenia, nietolerancja światła, zaburzenia koordynacji ruchowej i motoryki, wpadanie na sprzęty, chodzenie w kółko, przycupnięcie w kącie z głową do ściany, drgawki, przeczytałam wątek i to by pasowało do niego - jak pisałaś na początku ktoś kto go widział błąkającego się mówił, że ma "chorobę sierocą", jest mały, idt... wiele rzeczy pasuje - to jest leczone tylko operacyjnie - dobrze, że macie możliwość na miejscu wykonania tego badania z kontrastem, naszej podopiecznej z podejrzeniem tej wady robili badanie stężenia kwasów żółciowych przed i po posiłku ważnym też jest czy to zespolenie w. wewnątrz- czy zewnątrzwątrobowe - to drugie jest znacznie łatwiejsze do zoperowania trzymam :kciuki: za malca bo jest przesłodki!!! Quote
beka Posted September 11, 2008 Posted September 11, 2008 Jak chłopaczek dzisiaj ? Miał jakieś badania? Raga miała takie obiawy jak on - wynikałay z zatrucia organizmu amoniakiem. Dostaje od 3 tyg syrop LACTULOSUM" to łagodny lek stosowany jest w leczeniu przewlekłego zaparcia oraz zaburzeń wywołanych niewydolnością wątroby. Dawka: Zaparcia - dawkę ustala się tak, aby uzyskać jeden luźny stolec w ciągu dnia; zwykle dorosłym podaje się 20 g dz., dzieciom poniżej 1 roku życia 3,5 g dziennie, 1 -5 roku życia 7,5 g dziennie, 5 -10 roku życia 15 g dziennie Encefalopatia wątrobowa - stosuje się większe dawki, ustalane tak, aby uzyskać 2 luźne stolce w ciągu dnia. Lek wpływa na obnizenie amoniaku we krwi. Raga miała 247 teraz ma 46 Quote
elainfo Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 [quote name='beka']Jak chłopaczek dzisiaj ? Miał jakieś badania? Raga miała takie obiawy jak on - wynikałay z zatrucia organizmu amoniakiem. Dostaje od 3 tyg syrop LACTULOSUM" to łagodny lek stosowany jest w leczeniu przewlekłego zaparcia oraz zaburzeń wywołanych niewydolnością wątroby. Dawka: Zaparcia - dawkę ustala się tak, aby uzyskać jeden luźny stolec w ciągu dnia; zwykle dorosłym podaje się 20 g dz., dzieciom poniżej 1 roku życia 3,5 g dziennie, 1 -5 roku życia 7,5 g dziennie, 5 -10 roku życia 15 g dziennie Encefalopatia wątrobowa - stosuje się większe dawki, ustalane tak, aby uzyskać 2 luźne stolce w ciągu dnia. Lek wpływa na obnizenie amoniaku we krwi. Raga miała 247 teraz ma 46 beka i tylko to dostaje?? to jest w postaci syropu pomaranczowego- ja to podaje mojemu kotu ..,który po długiej chorobie( mało jedzenia i ruchu) ma problemy z wypróznianiem- poprawia perystaltyke jelit.. Quote
beka Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Ten syrop powoduje obniżenie amoniaku we krwi, a poza tym dostaje : encorton, metronidazol, leki wątrobowe: hepalil i essentile i nootropil na usprawnienie pracy mózgu i brała antybiotyk przez 2 tyg synulox chyba Quote
elainfo Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 beka napisał(a):Ten syrop powoduje obniżenie amoniaku we krwi, a poza tym dostaje : encorton, metronidazol, leki wątrobowe: hepalil i essentile i nootropil na usprawnienie pracy mózgu i brała antybiotyk przez 2 tyg synulox chyba .......o jesooooooo.. Quote
tanitka Posted September 12, 2008 Author Posted September 12, 2008 będę u niego jutro to napiszę, ale jak poczytałam o tej chorobie watroby na podesłanych linkach ze stron wilczarzy przez malawaszkę, to mnie przygięło... Quote
Katcherine Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Tanisia- przypilnuj SGGW- niech sie rusza z ta diagnostyka w koncu ile pies moze czekac. skoro jest napisane ze mozna to operowac... Quote
tanitka Posted September 13, 2008 Author Posted September 13, 2008 a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:. Mam go obserwować jak zachowuje sie w normalnych warunkach domowych. Co do badania usg z kontrastem to na razie decyzja jest zawieszona, bo pies ładnie je i pije i ponoć to badanie byłoby nie celowe w tej sytuacji. Jeśli coś byłoby nie tak, to będzie ono zrobione w następnym tygodniu. Bardzo jestem ciekama jak on sie bedzie zachowywał.:lol: Quote
lilk_a Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 tak patrze na te zdjęcia i jakbym moją Fisię w dzieciństwie widziała :) te same chude nóżki i smuteczek w oczkach ..... Quote
Katcherine Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 tanitka napisał(a):a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:. Mam go obserwować jak zachowuje sie w normalnych warunkach domowych. Co do badania usg z kontrastem to na razie decyzja jest zawieszona, bo pies ładnie je i pije i ponoć to badanie byłoby nie celowe w tej sytuacji. Jeśli coś byłoby nie tak, to będzie ono zrobione w następnym tygodniu. Bardzo jestem ciekama jak on sie bedzie zachowywał.:lol: Nie liczylabym na taki ideal jakim jest Samirek ;)- Napewno Gaworek sie bardzo ucieszy z Towarzystwa :evil_lol: Quote
beka Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Tanitko a masz jego badania ? ile on miał tego amoniaku? Quote
Panca Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Tanitka czekam na sprawozdanie z domu no i oczywiscie fotki:lol:Gaworka Quote
bigos Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 tanitka napisał(a):a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:. Ty masz tak wielkie i dobre serducho Tanitka, że Gawełek na pewno u Ciebie wydobrzeje:loveu: Quote
tanitka Posted September 14, 2008 Author Posted September 14, 2008 Tanitko a masz jego badania ? ile on miał tego amoniaku? amoniak w dniu przyjęcia 1/09 wynosił 69 a w dniu 10/09 wyniósł 102 A Gaworek jest już u mnie, jest sparaliżownay strachem, ale jednak kilka kroczków w ogródku udało sie zrobić, ogonkiem do mnie juz macha. Obserwuje pilnie moje psy i jak podbiegły do niego, to przywarł do ziemi. Do jamnikowatego Kubusia juz macha ogonkiem. Patrzy co robia psy w domu i powolutku chodzi tam gdzie one. Obiadek został zjedzony ze smakiem, kupka zrobiona, a teraz pod kocykiem sobie leży na fotelu. Quote
Katcherine Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 :loveu::loveu::lol: Kubusia sie pewnie najmniej bal bo to przeciez jamniczek ;). Wierze ze szybciutko odzyje- przeciez ma tyle wokolo pieskow do podgladania co i jak sie z czym je :loveu: Super Tanisia- wielkie masz serducho. Quote
Ziutka Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 [quote name='Katcherine'] Super Tanisia- wielkie masz serducho. Bo to Anioł :loveu: tak sobie po cichutku Was czytam ;) Quote
Recommended Posts