Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U nas to był amoniak - a choroba ecefalopatia wątrobowa.
Ale u nas po 2 tyg leków aminiak na niskim poziomie.

Jakby co to mogę Ci napisac co ona dostawała...
Przede wszytkim karma dla wątrobowców i różne medykamenty...

A może Ci chodzi o zespolenie wrotne???
"
Istotą choroby jest brak oczyszczania i detoksykacji krwi w wątrobie, co prowadzi do nagromadzenia się toksyn w organiźmie i zatrucia całego ogranizmu."
w tym przypadku zwierzak zazwyczaj umiera krótko po urodzeniu...

• Replies 270
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

o zespoleniu wrotnym można poczytać na wilczarzowej stronie:
http://www.wilczarz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=6
http://klubwilczarza.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=8

Pierwsze objawy sugerujące PSS u szczeniaka pojawiają się zazwyczaj przed 6 tygodniem życia, rzadziej dopiero po 10 tygodniu życia, czasem, gdy część krwi jest oczyszczana w wątrobie - objawy mogą pojawiać się dopiero w późniejszym wieku. Objawy są zależne od stopnia nasilenia schorzenia i od tego czy jest to pojedynczy shunt czy też liczne zespolenia.
Spośród przeróżnych symptomów tej choroby najczęściej obserwuje się apatię szczeniaka, mniejszą aktywność i spadek żywotności, brak apetytu, utratę masy ciała, zaburzenia motoryki, słaby wzrost, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nasilające się objawy neurologiczne związane z działaniem toksyn na ośrodkowy układ nerwowy (tj.: zaburzenia widzenia, nietolerancja światła, zaburzenia koordynacji ruchowej i motoryki, wpadanie na sprzęty, chodzenie w kółko, przycupnięcie w kącie z głową do ściany, drgawki,

przeczytałam wątek i to by pasowało do niego - jak pisałaś na początku ktoś kto go widział błąkającego się mówił, że ma "chorobę sierocą", jest mały, idt... wiele rzeczy pasuje - to jest leczone tylko operacyjnie - dobrze, że macie możliwość na miejscu wykonania tego badania z kontrastem, naszej podopiecznej z podejrzeniem tej wady robili badanie stężenia kwasów żółciowych przed i po posiłku

ważnym też jest czy to zespolenie w. wewnątrz- czy zewnątrzwątrobowe - to drugie jest znacznie łatwiejsze do zoperowania

trzymam :kciuki: za malca bo jest przesłodki!!!

Posted

Jak chłopaczek dzisiaj ?
Miał jakieś badania?

Raga miała takie obiawy jak on - wynikałay z zatrucia organizmu amoniakiem.
Dostaje od 3 tyg syrop
LACTULOSUM" to łagodny lek stosowany jest w leczeniu przewlekłego zaparcia oraz zaburzeń wywołanych niewydolnością wątroby.
Dawka: Zaparcia - dawkę ustala się tak, aby uzyskać jeden luźny stolec w ciągu dnia; zwykle dorosłym podaje się 20 g dz., dzieciom poniżej 1 roku życia 3,5 g dziennie, 1 -5 roku życia 7,5 g dziennie, 5 -10 roku życia 15 g dziennie Encefalopatia wątrobowa - stosuje się większe dawki, ustalane tak, aby uzyskać 2 luźne stolce w ciągu dnia.
Lek wpływa na obnizenie amoniaku we krwi.
Raga miała 247 teraz ma 46

Posted

[quote name='beka']Jak chłopaczek dzisiaj ?
Miał jakieś badania?

Raga miała takie obiawy jak on - wynikałay z zatrucia organizmu amoniakiem.
Dostaje od 3 tyg syrop
LACTULOSUM" to łagodny lek stosowany jest w leczeniu przewlekłego zaparcia oraz zaburzeń wywołanych niewydolnością wątroby.
Dawka: Zaparcia - dawkę ustala się tak, aby uzyskać jeden luźny stolec w ciągu dnia; zwykle dorosłym podaje się 20 g dz., dzieciom poniżej 1 roku życia 3,5 g dziennie, 1 -5 roku życia 7,5 g dziennie, 5 -10 roku życia 15 g dziennie Encefalopatia wątrobowa - stosuje się większe dawki, ustalane tak, aby uzyskać 2 luźne stolce w ciągu dnia.
Lek wpływa na obnizenie amoniaku we krwi.
Raga miała 247 teraz ma 46

beka i tylko to dostaje?? to jest w postaci syropu pomaranczowego- ja to podaje mojemu kotu ..,który po długiej chorobie( mało jedzenia i ruchu) ma problemy z wypróznianiem- poprawia perystaltyke jelit..

Posted

Ten syrop powoduje obniżenie amoniaku we krwi, a poza tym dostaje :
encorton,
metronidazol,
leki wątrobowe: hepalil i essentile
i nootropil na usprawnienie pracy mózgu
i brała antybiotyk przez 2 tyg synulox chyba

Posted

beka napisał(a):
Ten syrop powoduje obniżenie amoniaku we krwi, a poza tym dostaje :
encorton,
metronidazol,
leki wątrobowe: hepalil i essentile
i nootropil na usprawnienie pracy mózgu
i brała antybiotyk przez 2 tyg synulox chyba

.......o jesooooooo..

Posted

a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:. Mam go obserwować jak zachowuje sie w normalnych warunkach domowych. Co do badania usg z kontrastem to na razie decyzja jest zawieszona, bo pies ładnie je i pije i ponoć to badanie byłoby nie celowe w tej sytuacji. Jeśli coś byłoby nie tak, to będzie ono zrobione w następnym tygodniu.
Bardzo jestem ciekama jak on sie bedzie zachowywał.:lol:

Posted

tanitka napisał(a):
a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:. Mam go obserwować jak zachowuje sie w normalnych warunkach domowych. Co do badania usg z kontrastem to na razie decyzja jest zawieszona, bo pies ładnie je i pije i ponoć to badanie byłoby nie celowe w tej sytuacji. Jeśli coś byłoby nie tak, to będzie ono zrobione w następnym tygodniu.
Bardzo jestem ciekama jak on sie bedzie zachowywał.:lol:

Nie liczylabym na taki ideal jakim jest Samirek ;)- Napewno Gaworek sie bardzo ucieszy z Towarzystwa :evil_lol:

Posted

tanitka napisał(a):
a więc jutro Gaworek tymczasowo zawita do mnie:loveu:.

Ty masz tak wielkie i dobre serducho Tanitka, że Gawełek na pewno u Ciebie wydobrzeje:loveu:

Posted

Tanitko a masz jego badania ?
ile on miał tego amoniaku?

amoniak w dniu przyjęcia 1/09 wynosił 69 a w dniu 10/09 wyniósł 102

A Gaworek jest już u mnie, jest sparaliżownay strachem, ale jednak kilka kroczków w ogródku udało sie zrobić, ogonkiem do mnie juz macha. Obserwuje pilnie moje psy i jak podbiegły do niego, to przywarł do ziemi. Do jamnikowatego Kubusia juz macha ogonkiem. Patrzy co robia psy w domu i powolutku chodzi tam gdzie one. Obiadek został zjedzony ze smakiem, kupka zrobiona, a teraz pod kocykiem sobie leży na fotelu.

Posted

:loveu::loveu::lol: Kubusia sie pewnie najmniej bal bo to przeciez jamniczek ;).

Wierze ze szybciutko odzyje- przeciez ma tyle wokolo pieskow do podgladania co i jak sie z czym je :loveu:

Super Tanisia- wielkie masz serducho.