Jump to content
Dogomania

Zycie jak kara.Roczny Lumpek...5 razy.Wyadoptowany,oby to byl prawdziwy dom.

Recommended Posts

Posted

Schronisko po raz pierwszy.

Rok temu,po raz pierwszy Lumpek trafil do schroniska,byl wtedy pulchnym szczeniaczkiem,ze smiesznymi uszami (uszy ma do tej pory smieszne,zawadijackie),szybko znalazl dom.Biegal ze swoim panem,uczyl sie szybko komend i byl szczesliwym psem.Tak minal mu pierwszy rok zycia.
Pierwszego stycznia tego roku,stalo sie cos bardzo zlego,nagle pod lapami wybuchla mu petarda i przerazony Lumpek,nie wiedziala,w ktora strone uciekac.Pobiegl przed siebie,jego pan nie pomyslal,ze w sezonie petard trzeba psa prowadzac na smyczy.Sliczny,pieknie zadbany pies zostal przyprowadzony do schroniska w Sopocie.
I tak...

Schronisko po raz drugi.

Po trzech dniach zostal odebrany.Tego samego dnia,gdy wracalam ze schroniska,zobaczylam ich w Sopocie,rozentuzjazmowany Lumek bawil sie smycza,nie smuszczal wzroku z twarzy swojego pana,widac bylo jego promieniejace szczescie.Pomyslalam wtedy: prawdziwi przyjaciele.
Myliłam sie.

schronisko po raz trzeci.

Miesiac temu Lumpek znowu trafil do schroniska.Poinformowany wlasciciel stwierdzil,ze w zasadzie to on wyjezdza.
Lumpek zostal w schronisku.Zestresowany,oglupiały i osamotniony,na stres i nagla zmiane jedzenia zareagowal biegunka.Schudł.
Do schroniska przyszli mlodzi ludzie,pełni dobrych checi,zaadoptowali Lumpka.
Na dwa tygodnie...

schronisko po raz czwarty.

Lumpek zalatwil sie w mieszkaniu po nieobecnosc wlascicieli.Prosby,zeby dali mu czas,niech sie wyleczy jego zoladek i dusza - nie dotarły.
"Taki madry,taki posluszny,taki kochany,lagodny"-tak mowila o nim dwutygodniowala wlascicielka.Ale kupy w domu nie byla w stanie wybaczyc.
Pani zaprowadzila Lumpka do boksu,pies wiedzial juz co go czeka,ale wrodzone posluszenstwo kazalo mu robic,to,czego chce czlowiek.Wszedł sam,gdy wskazala mu reka.
Po jej wyjsciu,dlugo,dlugo szczekal i ja wolal,tylko ona juz tego nie slyszala.

Nieraz wspołczujemy ludziom po ciezkich zmianach w zyciu,patrzymy przez palce na ich zle nastroje,martwimy sie,gdy przezycia odbijaja sie na ich zdrowiu.Czlowiek ma do tego prawo,prawda? dlaczego tego prawa nie dajemy psu-ktory odczuwa te same emocje:lęk,samotnosc,brak poczucia bezpieczenstwa,smutek porzucenia.

Zestresowany czlowiek dostaje biegunki,pali papierosa,obzera sie kompulsywnie,klnie jak szewc,nerwowo chodzi-rozumiemy to.

Pies tez odczuwa stres.

Przeczytaliscie wlasnie o Lumku,imponujaca historia zycia...a teraz pomyslicie-ten pies ma tylko rok....

Zanim go zaadoptujesz,dokladnie to przemysl.

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiola! Pisz mi tu szybko i od serca. Jak on do innych psów. nie ejst problemowy? Ma ochote sie uczyć, współpracować z człowiekiem? Będą z niego ludzie? Ja tu co chwila podsyłam bardzo dobrym znajomym ze świnoujścia zdjęcia psów. Mają jednego. Śmiesznego ciapowatego Wałka. wielki dom z ogrodem, artyści ,generalnie rpacują w domu 2 dzieci powyżej 17 roku zycia każde.
2 czy 3 miesiące stracili wilczura Sułtana. nie mogą się z tym pogodzić do dzich i co podeslę zdjęcie, to jakoś nie mogą ale może ten...To bardzo dobrzy ludzie. Miałabym nad nim bezpośrednio pieczę. Ale niczego nie gwarantuję. Zaraz wyslę im zdjęcia.

Posted

Betbet-wspolpraca z czlowiekiem-super,ochota i mozliwosci sa,pies uwaznie patrzy,czego od niego chcesz.Bystry i wpatrzony w wlasciciela.
Pies jest mlody,niewykastrowany,za karta nie sadzi sie do innych psow,a jak w boksie-nie wiem,bo ciagle byl sam.Ale zwroce na to baczniejsza uwage.Fotki nie oddaja jego rzeczywistego uroku.Jest daleko ladniejszy.

Posted

No ja dla niego domu nie mam bo...znajomi wzieli już psa ze schroniska. Zabiedzonego, wynędzniałego dorosłego psa z którym teraz mają duże problemy bo gryzie się z drugim psem. Próbują nad tym zapanować i pracują z psami.
W sumie to dobrze, bo podejrzewam, że Lumpka ktoś weźmie, a tamtego starego brzydala(bo ponoć brzydki strasznie) nikt nie zechce. Zabrali go, bo przypominał im poprzedniego psiaka.