brazowa1 Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Schronisko po raz pierwszy. Rok temu,po raz pierwszy Lumpek trafil do schroniska,byl wtedy pulchnym szczeniaczkiem,ze smiesznymi uszami (uszy ma do tej pory smieszne,zawadijackie),szybko znalazl dom.Biegal ze swoim panem,uczyl sie szybko komend i byl szczesliwym psem.Tak minal mu pierwszy rok zycia. Pierwszego stycznia tego roku,stalo sie cos bardzo zlego,nagle pod lapami wybuchla mu petarda i przerazony Lumpek,nie wiedziala,w ktora strone uciekac.Pobiegl przed siebie,jego pan nie pomyslal,ze w sezonie petard trzeba psa prowadzac na smyczy.Sliczny,pieknie zadbany pies zostal przyprowadzony do schroniska w Sopocie. I tak... Schronisko po raz drugi. Po trzech dniach zostal odebrany.Tego samego dnia,gdy wracalam ze schroniska,zobaczylam ich w Sopocie,rozentuzjazmowany Lumek bawil sie smycza,nie smuszczal wzroku z twarzy swojego pana,widac bylo jego promieniejace szczescie.Pomyslalam wtedy: prawdziwi przyjaciele. Myliłam sie. schronisko po raz trzeci. Miesiac temu Lumpek znowu trafil do schroniska.Poinformowany wlasciciel stwierdzil,ze w zasadzie to on wyjezdza. Lumpek zostal w schronisku.Zestresowany,oglupiały i osamotniony,na stres i nagla zmiane jedzenia zareagowal biegunka.Schudł. Do schroniska przyszli mlodzi ludzie,pełni dobrych checi,zaadoptowali Lumpka. Na dwa tygodnie... schronisko po raz czwarty. Lumpek zalatwil sie w mieszkaniu po nieobecnosc wlascicieli.Prosby,zeby dali mu czas,niech sie wyleczy jego zoladek i dusza - nie dotarły. "Taki madry,taki posluszny,taki kochany,lagodny"-tak mowila o nim dwutygodniowala wlascicielka.Ale kupy w domu nie byla w stanie wybaczyc. Pani zaprowadzila Lumpka do boksu,pies wiedzial juz co go czeka,ale wrodzone posluszenstwo kazalo mu robic,to,czego chce czlowiek.Wszedł sam,gdy wskazala mu reka. Po jej wyjsciu,dlugo,dlugo szczekal i ja wolal,tylko ona juz tego nie slyszala. Nieraz wspołczujemy ludziom po ciezkich zmianach w zyciu,patrzymy przez palce na ich zle nastroje,martwimy sie,gdy przezycia odbijaja sie na ich zdrowiu.Czlowiek ma do tego prawo,prawda? dlaczego tego prawa nie dajemy psu-ktory odczuwa te same emocje:lęk,samotnosc,brak poczucia bezpieczenstwa,smutek porzucenia. Zestresowany czlowiek dostaje biegunki,pali papierosa,obzera sie kompulsywnie,klnie jak szewc,nerwowo chodzi-rozumiemy to. Pies tez odczuwa stres. Przeczytaliscie wlasnie o Lumku,imponujaca historia zycia...a teraz pomyslicie-ten pies ma tylko rok.... Zanim go zaadoptujesz,dokladnie to przemysl. Quote
AguśSosnowiec Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Rety, co za nieszczesliwa psinka!!! :placz: :placz: :placz: Beda jakies zdjecia? To okropna historia :-( Quote
basia0607 Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Czy Lumpek ma zdjecie ? Jest psem problemowym czy tylko los tak uczynił , że tyle bylo nieudanych adopcji ? Quote
brazowa1 Posted April 15, 2008 Author Posted April 15, 2008 fotki na razie slabe,z komorki,beda lepsze. wlasnie najsmieszniejsze,jest to ,ze on nie jest psem problemowym.Wlasnie to jest takie straszne. Quote
akucha Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 :placz::placz::placz:, przerażająca historia. Tyle złych doświadczeń. Wystawiam z tymi fotkami, potem zmienię. Quote
akucha Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Dałam go na allegro i trójmiejskie. Leć Lumpku, pokazuj się!!!!!! Quote
Betbet Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Wiola! Pisz mi tu szybko i od serca. Jak on do innych psów. nie ejst problemowy? Ma ochote sie uczyć, współpracować z człowiekiem? Będą z niego ludzie? Ja tu co chwila podsyłam bardzo dobrym znajomym ze świnoujścia zdjęcia psów. Mają jednego. Śmiesznego ciapowatego Wałka. wielki dom z ogrodem, artyści ,generalnie rpacują w domu 2 dzieci powyżej 17 roku zycia każde. 2 czy 3 miesiące stracili wilczura Sułtana. nie mogą się z tym pogodzić do dzich i co podeslę zdjęcie, to jakoś nie mogą ale może ten...To bardzo dobrzy ludzie. Miałabym nad nim bezpośrednio pieczę. Ale niczego nie gwarantuję. Zaraz wyslę im zdjęcia. Quote
brazowa1 Posted April 15, 2008 Author Posted April 15, 2008 Betbet-wspolpraca z czlowiekiem-super,ochota i mozliwosci sa,pies uwaznie patrzy,czego od niego chcesz.Bystry i wpatrzony w wlasciciela. Pies jest mlody,niewykastrowany,za karta nie sadzi sie do innych psow,a jak w boksie-nie wiem,bo ciagle byl sam.Ale zwroce na to baczniejsza uwage.Fotki nie oddaja jego rzeczywistego uroku.Jest daleko ladniejszy. Quote
basia0607 Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Gdyby byl niedużych rozmiarow ,to mzze mialabym dla niego dom na wsi. Quote
Betbet Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 No ja dla niego domu nie mam bo...znajomi wzieli już psa ze schroniska. Zabiedzonego, wynędzniałego dorosłego psa z którym teraz mają duże problemy bo gryzie się z drugim psem. Próbują nad tym zapanować i pracują z psami. W sumie to dobrze, bo podejrzewam, że Lumpka ktoś weźmie, a tamtego starego brzydala(bo ponoć brzydki strasznie) nikt nie zechce. Zabrali go, bo przypominał im poprzedniego psiaka. Quote
akucha Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Pechowiec, cierpi za idiotów. W górę piesku!!!! Quote
Betbet Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Podnosimy, bo to jets pies wyjściowy, to jest pies ktory owinien natyhcmiast do domu iść! Quote
kaerjot Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Czasami się zastanawiam czy ludzkie okrucieństwo ma jakąś granicę? Czterokrotnie porzucane dziecko, to się w moim umyśle nie mieści. Quote
brazowa1 Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 Duzy jest,taki nawet wiekszy owczarek. Quote
olenka_f Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 tolerancji to powinniśmy uczyć się od zwierząt :shake: Quote
oktawia6 Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 straszne larwy Brązowa brak słów:angryy: czy on ma już allegro? Quote
brazowa1 Posted April 22, 2008 Author Posted April 22, 2008 nowe foty,beda lepsze do ogloszeń,prosze wybrac :) Quote
Betbet Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 oooooooooch te uchale, przecież jest kapitalny, zeby jakoś nie zginął w tej masie ogłoszeń:( Quote
Recommended Posts