clockwork Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 [FONT=Arial]szybki banerek.... nie mam PhotoShopa więc ino takie proste moge :oops: [/FONT] [FONT=Arial] podlinkowany [/FONT] Quote
maciaszek Posted March 30, 2008 Author Posted March 30, 2008 Dziękujemy za odzew i zaglądanie na wątek małej! I za chęć ogłaszania i banerek! Quote
Jaaga Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Jesteśmy po spacerze. Zdjęć ładnych nie mam, bo Fokusia cały czas kręci sie w kółko, żeby tylko dosięgnąć rany. Ranę ma na lewej nodze, a po prawej stronie przy węzłach chłonnych ma ogromny spuchnięty krwiak. Ze sromu wycieka jej ropa i cały czas jeździ pupką po ziemi, bo chyba ją to swędzi. Schroniskowy lekarz powiedział, że to tylko młodzieńcze zapalenie sromu, ale skoro tak saneczkuje, to chyba bardzo jej to dokucza. Blizna po oparzeniach na udzie pęka, bo jest tak bardzo naciągnięta. Poparzone końcówki uszu krwawią. Czy ma ktoś doświadczenie, czym mozna takie blizny smarować, żeby nie były tak bardzo napięte? Dziękuję wszystkim za pomoc. Jesli chodzi o ogłoszenia, to na razie chyba nie ma sensu ją ogłaszać w takim stanie, bo i tak nikt jej na razie nie weźmie. Ma jeszcze długą droge do wyzdrowienia. Jesli możecie, to pamiętajcie o moich pozostałych tymczasowiczach, których łącznie z kotką jest 10:roll:. Maciaszek, czy mogę Ci wysłać zdjęcia suczki do wstawienia, bo nie chcą mi się załadować ? Ciągle myslę o tym, jakie Fokusia miałaby szanse, gdyby do lekarza zawoził ją pracownik schroniska i musiałaby wrócić do schroniska:angryy:? Z rozwalonym udem, które ma się samo zagoić. Quote
Kasia Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Możesz wysłać o mnie to wkleję: [email protected] To musi ja strasznie boleć...:-( Czy ona dostaje cos przeciwbólowego? Quote
Jaaga Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Wczoraj dostała po zabiegu lek przeciwbólowy. Dziś już tylko antybiotyk. Z tego, co widzę, to najbardziej dokucza jej pękająca blizna. Nie ma sie co dziwić. Z jednej strony noga poparzona, a z drugiej pogryziona. Ona bardzo potrzebuje odpowiedzialnego domu, gdzie ktoś zapewniłby jej miłość i powrót do zdrowia. Staram się robić przy niej wszystko, co trzeba, ale jest jedną z wielu i nie mam jak poświęcać jej wiecej czasu. Może ktoś z forumowiczów przjąłby ją do siebie i dał kochający dom na całe życie? Na adopcję z ogłoszeń raczej nie liczyłabym, bo kto weźmie oszpeconego psa, którego trzeba jeszcze leczyć, skoro tyle innych zdrowych i pięknych psów jest bezdomnych? Quote
Kasia Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Śliczny ma ten pyszczek :loveu: Może jakieś imie jej wymyślić? Quote
Jaaga Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Ma imię - Fokusia. Dziękuję za wstawienie zdjęć. Quote
Alicja Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 [FONT=Arial]Wiem że na oparzenia bardzo ładnie działa taka pianka PANTENOL , moja ciocia stosowała ją jakoblała się wrzacymi mydlinami , później na wygojone już można maść cebulową , maść PROPOLAN chyba z Herbapolu [ ta jest na oparzenia i owrzodzenia ] ...są też zagraniczne odpowiedniki Contraktubex czy coś w tym rodzaju ale strasznie drogie ... Na temat zap.sromu nie znalazłam nic konkretnego ale wydaje mi się ze powinna mieć to przemywane jakimś płynem aseptycznym np.Manusanem [/FONT] Quote
Kasia Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Jaaga napisał(a): Ma imię - Fokusia. Ale ze mnie gapa :oops: no przecież nawet jak przelew robiłam to wpisywałam jej imię a tu teraz wyskakuję ja Filip z konopi. Quote
Jaaga Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Alicja, dziękuję za rady. Contraktubex sama stosowałam, jest doskonały, tylko rzeczywiście drogi i trzeba go bardzo długo używać. Na tak rozległe rany jest to chyba nierealne, bo tubka starczyłaby na ok. 4-5 dni. A maść cebulową kupuje się w aptece, czy jakoś przyrządza domowym sposobem? Quote
Alicja Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 [quote name='Jaaga']Alicja, dziękuję za rady. Contraktubex sama stosowałam, jest doskonały, tylko rzeczywiście drogi i trzeba go bardzo długo używać. Na tak rozległe rany jest to chyba nierealne, bo tubka starczyłaby na ok. 4-5 dni. A maść cebulową kupuje się w aptece, czy jakoś przyrządza domowym sposobem? [FONT=Arial]Cebulową kupowałam w aptece , już wiem:oops: ...nazywa się CEPAN ale jakbys zapytała o cebulową to też wiedzą ;)....miał ją mój TZ na stare blizny ...[/FONT] http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=473 http://www.lekolandia.pl/product_info.php/products_id/4945 Quote
MARCHEWA Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Jutro postaram się wystawić coś na bazarek dla suni. Jaaga,jeżeli potrzebujesz pomocy w ogłaszaniu innych tymczasowiczów,to mogę pomóc. Quote
Jaaga Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Będę wdzięczna za ogłaszanie moich podopiecznych. Ja mam je tylko na Alegratce i Allegro. Nie mam czasu gdzie indziej ogłaszać, bo same spacery na raty, sprzątanie i karmienie zajmują mnóstwo czasu, nie mówiąc o wszystkich innych obowiązkach i pracy. Wątek moich tymczasowiczów. Tam sa fotki, opisy i kontakt. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=106694 Quote
clockwork Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 [FONT=Arial]tylko weźcie pod uwage że sunia może to lizać (maść)nie może być w składzie nic co może być szkodliwe dla zdrowia.. ;) a na pupe to jak Ala pisała MANUSAN- można kupić w każdej hurtowni medycznej- apteki też mogą mieć ... koło 20 zł, ale to koncentrat , starcza na baaardzo długo ;) [/FONT] Quote
Alicja Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 [FONT=Arial]Jak się mascią posmaruje np przed spacerkiem to ona po jakimś czasie się wchłonie ...a w domku ewentualnie abażurek na szyjkę ;)...zresztą musiałabyś powąchać CEPAN ...on zalatuje samą cebulką więc jedyna opcja by to polizała to taka że lubi cebulę ;)...mam nadzieje że nie lubi :) przeglądałam też wykaz innych maści[/FONT][FONT=Arial]....byłyby super ale c[/FONT][FONT=Arial]eny z księżyca :roll: [/FONT] Quote
maciaszek Posted March 30, 2008 Author Posted March 30, 2008 Ja bym jeszcze poleciła Linomag do smarowania. Quote
Kasia_82 Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 Ile kosztuje Contraktubex na polskim rynku? Quote
maciaszek Posted March 30, 2008 Author Posted March 30, 2008 Kasia_82 napisał(a):Ile kosztuje Contraktubex na polskim rynku?50-cio gramowa tubka ok. 50-60 zł. Quote
Pogódka Posted March 30, 2008 Posted March 30, 2008 ja już chyba nie mam siły w ogóle, czytam, czytam , jedne super wiesci , na 20 beznadziejnych, ludzie???1 dobry na 10 złych, nie umiem zrozumiec, nie umiem pomóc, nie umiem, juz nic grunt, że zyje psinka, bo załamka murowana k....co się z wami ludzie dzieje??? Quote
Alicja Posted March 31, 2008 Posted March 31, 2008 [FONT=Arial]w góre psineczko .................... kurcze nad linomagiem bym się zastanowiła czy za bardzo klejący nie jest ...czasem można zaparać ranę ...najlepiej jakby jakiś wet na dogo poradził [/FONT] Quote
rybon36 Posted March 31, 2008 Posted March 31, 2008 myślę, że najlepiej byłoby zastosować solcoseryl w żełu - to ludzki lek, wadą jest mała tubka. Z weterynaryjnych formuł przydatne będzie Hitopan w żelu lub płynie, panolog jeśli się tam coś paprze i ew pana veyxal jełi sa martwe tkanki w większych ilościach. Nie radzę gęstych zatykających maści, contractubex nie nadaje się na otwartem, nie zagojone , ziarninujące rany, trzeba też koniecznie założyć jej kołnierz, bo jej jęzor wbrew obiegowej opinii nie jest wskazany. Ziarnina jest delikatna, bardzo łatwo krwawi i zraniona buja nadmiernie. Quote
Jaaga Posted March 31, 2008 Posted March 31, 2008 Bardzo dziękuję za rady. Fokusia ma założony kołnierz, tylko na spacery jej zdejmuję, bo nie chce w tym chodzić. Inaczej już chyba wygryzłaby pół nogi, bo tak szaleje. Solcoseryl ma przepisany na ranę gryzioną, a na poparzenie( omijając pęknięcia) chyba najlepszy byłby Contraktubex, bo uelastycznia ranę. Niestety, ze względu na cenę jest nierealny. Solcoseryl na razie mam tylko w zastrzykach. Dziś dowiem sie, ile go podawać. Rana szyta ładnie się goi, nic nie wycieka, brzegi są zlepione. Na wypadek pogryzień przechowuję w lodówce gentamycynę do polewania na rany. Jej też od razu polałam i jest efekt. Na początku rozkładające mięśnie aż śmierdziały, a dziś ślicznie się goją. Doradźcie jeszcze, co zrobić z końcówkami uszu. Są poparzone, łyse i delikatne i pękają. Nawet jak dotykają kołnierza, to krwawią. Quote
MARCHEWA Posted March 31, 2008 Posted March 31, 2008 Dziewczyny,pomóżmy jaadze kupić potrzebne maści dla suni. Ja wystawiłam bazarek,zapraszam; http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9827696#post9827696 Quote
Recommended Posts