Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ona wszystko wylizuje. Czyli chyba najlepiej w tym miejscu, gdzie sięga, nic na razie nie stosować. na grzbiecie poparzona skura robi się coraz lepsza. Schodzą suche warstwy i nie jest już taka poczerniała.

Posted

[quote name='Jaaga']Ona wszystko wylizuje. Czyli chyba najlepiej w tym miejscu, gdzie sięga, nic na razie nie stosować. na grzbiecie poparzona skura robi się coraz lepsza. Schodzą suche warstwy i nie jest już taka poczerniała.

[FONT=Arial]ja myślałam tylko o uszkach ...narazie[/FONT]

Opakowania: flakon 200ml

[FONT=Verdana] SKŁAD:[/FONT][FONT=Verdana][/FONT] [FONT=Verdana] Aluminium, Excipiens: ad 1 g.[/FONT]
[FONT=Verdana] DZIAŁANIE:[/FONT][FONT=Verdana][/FONT] [FONT=Verdana] Zmikronizowane aluminium działa na rany ochraniająco, antybakteryjnie, zwiększa kontrakcję brzegów ran, przyśpiesza proces gojenia.[/FONT][FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana] WSKAZANIA:[/FONT][FONT=Verdana][/FONT] [FONT=Verdana] Rany przypadkowe, pooperacyjne.[/FONT]
[FONT=Verdana] STOSOWANIE:[/FONT][FONT=Verdana][/FONT] [FONT=Verdana] Ranę po oczyszczeniu i odkażeniu pokryć cienką warstwą aluminium z odległości ok. 30 cm. Stosować 1-2 razy dziennie. Przed użyciem wstrząsnąć, Chronić oczy przed bezpośrednim kontaktem.[/FONT]
[FONT=Verdana,Excelsior]
WYŁĄCZNIE DLA ZWIERZĄT
WYDAJE SIĘ Z PRZEPISU LEKARZA WETERYNARII

[/FONT]
[FONT=Verdana]producent:
[/FONT]

[FONT=Verdana]dystrybutor:
[/FONT]

Posted

Uszy już nie krwawią, jak jest przycięty kołnierz. Smaruję je Solcoserylem. Aluminium chyba nie bardzo w tym przypadku sprawdziłoby się, bo wysusza rany, a jej po tych oparzeniach trzeba nawilżać i natłuszczać, wtedy skóra jest elastyczna. Alusprayem mają panny wypsikane brzuchy po sterylkach :lol:.

Posted

[quote name='maciaszek']To ja przypomnę stan konta Fokusi... :(

Wpłaty:
30 zł - Kasia :loveu:

Wypłaty:
107 zł - pierwsza wizyta u weterynarza

Razem: -77 zł :-(

Na moim bazarku jest już 55 zł dla Fokusi,bazarek potrwa do niedzieli.Podajcie na jakie konto licytujący mają wpłacać pieniążki;)

Posted

MARCHEWA napisał(a):
Na moim bazarku jest już 55 zł dla Fokusi,bazarek potrwa do niedzieli.Podajcie na jakie konto licytujący mają wpłacać pieniążki;)
Numer konta podany jest w pierwszym poście :).

Posted

Jaaga napisał(a):
UAluminium chyba nie bardzo w tym przypadku sprawdziłoby się, bo wysusza rany, a jej po tych oparzeniach trzeba nawilżać i natłuszczać, wtedy skóra jest elastyczna.

Mojej suni paskudziły się bardzo dwie rany pooperacyjne. Poskutkowała kuracja: na początku dwa razy dziennie delikatnie przemywałam / oczyszczałam gazikiem nasączonym w rivanolu. Od kilku dni 2 x dziennie (po opłukaniu rany rivanolem i odczekaniu aż wyschnie) nakładam maść SCALDEX (Polfa Rzeszów). Maść nie jest gęsta - łatwo się nakłada. Jest przeznaczona do leczenia oparzeń, odmrożeń i trudno gojących się ran - w tym pooperacyjnych. Jej skład opracował genialny człowiek - p. Marian Owoc. Dzwoniłam do Niego z pytaniem, czy można maść zastosować u psa - i można. Jedynym przeciwwskazaniem może być nadwrażliwość na propolis, który jest jednym ze składników. Rany mojej suni goją się teraz fantastycznie ! Jestem zachwycona, bo gryzło mnie sumienie, że przez moje fanaberie (sterylka i usuwanie tłuszczaków) sunia cierpi.
Spróbujcie tę maść zastosować.

Posted

Jolap., dziekuję za radę. Kupię tę maść. Używam Solcoserylu, ale on bardzo nawilża ranę i zaczęło się paprać. Mam nawet w domu specjalny środek, zmieszane pszczele produkty, który tez się nadaje na rany i jakoś wyleciało mi z głowy. Propolis jest naprawdę dobrym lekiem, warto wypróbować Scaldex.

Posted

Jeśli chodzi o charakter, to Fokusia jest bardzo miłym psem. Jest spokojna, posłuszna, w domu cicha. Jedynie na spacerach szczeka na niektórych obcych mężczyzn. Ma chyba uraz po pracownikach schroniska.
Lubi dzieci, jest łagodna, przyjazna do innych psy. Nie przepada za kotami.

Posted

Jaaga napisał(a):
... dziekuję za radę. Kupię tę maść. ..........warto wypróbować Scaldex.

Proszę bardzo !
A wspomniany Scaldex jest moim zdaniem fantastyczny ! Po kilku dniach stosowania - na jednej ranie już w ogóle nie ma ropnej wydzieliny :multi: a na drugiej - prawie nie ma. Ludziska, dopiero co "jęczałam" w którymś wątku na dogomanii, żeby mi ktoś podpowiedział, co zastosować suni na takie brzydkie rany. Opowiadano się za rivanolem - faktycznie przydaje się do delikatnego oczyszczania - np. w postaci kompresów i przemywania. Jednak sam rivanol nie wystarczył. Szczęśliwym trafem przypomniał mi się P. Marian Owoc (jest lekarzem dermatologiem) i jego specyfik, który zastosowałam na paprzące się oparzenie ponad 20 lat temu. Pan Owoc przysłał mi wówczas próbkę zawiesiny, dosłownie za symboliczną kwotę. Specyfik podziałał błyskawicznie.
Szkoda, że tym razem oświeciło mnie tak późno. Poszukałam w internecie po nazwisku i okazało się, że udoskonaloną maść produkuje Polfa Rzeszów. Lek jest skuteczny, wydajny i nie drogi. Tuba 25 gram (ale wielkości zbliżonej do kremu do rąk) kosztuje około 20 złotych. Dzwoniłam do kilku aptek - w żadnej nie było. Wreszcie znalazłam w aptece najbliżej :lol: domu. Kupiłam za jedyne 14 zł (dobiegający końca termin przydatności). Ludzie ewidentnie nie wiedzą, jaki to genialny preparat (mam nadzieję, że tłucze różne rodzaje bakterii) i dlatego nie ma go w każdej aptece. Niech Bóg da zdrowie P. Owocowi !!!

Posted

Fokusia jest na plusie :)!

Wpłaty:
100 zł - Aga_Grafi :loveu:
15 zł - Bila (bazarek Marchewy)

Wypłaty:

Razem: 38,00 zł :)

Posted

No chyba tylko ja tu zaglądam.... :(

Aktualizacja wpłat:

Wpłaty:
100 zł - Aga_Grafi :loveu:
15 zł - Bila (bazarek Marchewy) :loveu:
45 zł - Kora (bazarek Marchewy) :loveu:

Wypłaty:

Razem: 83,00 zł

Posted

Jestem i ja. Niestety, jestem tak zabiegana, że nie daję rady częściej zaglądać.
Dziękuję bardzo za wpłaty dla Fokusi. Też zrobię jeszcze jakis bazarek dla moich pięknisi.
Domu dla Fokusi na razie nie widać. Z internetowych ogłoszen nie mam żadnego zainteresowania. Wszystkie telefony w sprawie psów mam z lokalnych gazet.
Maści działają. Rana ładnie się goi, mimo że część szwów wygryzła kilka dni temu. Martwi mnie tylko to, że kuleje na tą nóżkę. Najbardziej jest to widoczne jak wstaje i zanim ją rozchodzi. Nie wiem, czy to sprawa poparzeń, czy ubytków pogryzionych mięśni.

Posted

Coraz bardziej jestem zdecydowana na zrobienie odpłatnej sterylki dla Fokusi. Musi mieć maleńkie cięcie i profesjonalnie wykonane, bo wszystko wylizuje i wygryza. jak nie da się przy ranie, to gdziekolwiek. Nie wyobrażam sobie opieki nad nią, gdzyby miała cięcie takie, jak Mania czy sunia z guzami :shake:.
Maciaszek, w tym tygodniu nie dam już chyba rady jej wysterylizować, ale w przyszłym na pewno, wtedy prosiłabym Cię o przelanie pieniążków na moje konto. Dołożę i będzie na zabieg.
MARCHEWA, jeszcze raz dziękuję.

Posted

Jaago, Ty widzisz co dla suni najlepsze, popieram, zrób jak uważasz. A jak suni się goją pozostałe rany? Wyglądają lepiej? Kiedy wyjęcie szwów z tej pogryzionej nóżki?

Ja też dołożę swoją cegiełkę dla Fokusi. To nie będzie dużo, ale choć 10 zł.