Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiecie co, nie chce nic mowic, ale psy niektore wygladaja strasznie, maja wzdete brzuchy,rozwolnienie prawie wszystkie. Mam jeszcze 1 onkowatego na oku, kt opisze na ogolnym łodzkim

Posted

Bonton - Boni jest u mnie.
Mieszkanie z Samanta nie wypaliło.
Trudno, ale przyjęcie było bez entuzjazmu a on w takim stanie :(, ze balam sie go zostawić.
Mieszka w Kojcu ale to może i lepiej przyjamniej bede widziala co z niego wypływa.
Jest apatyczny, zrezygnowany.
Miałam psy w różnym stanie, z różnych schroniska, ale Boni jest zdecydowanie w najgorszym stanie.
I żeby nie było że wieszam psy na schronie itp..

Pies miał zrobione badania w schronie: krew , kał.
Ma niewydolnośc trzustki to pewne, i osłabiona wątrobę.
Brzuch wzdęty, pełno gazów...
Leczenie na razie bez zman:
Kreon przed posiłkiem (bedzie dostawąl 2 razy dziennie) plus esentiale i wit B
Za tydzien do kontroli.
Jak sie nie poprawi zrobie usg ale narazie przy takiej rewolucji w jelitach to i tak nic nie byłoby widać.

Załatwił sie przy mnie dwa razy (napewno chciałao mu się u weta ale wytrzymała grzecznie całą wizytę.). Qupy nie ładne, płynne ..

W kojcu załatwił mnie jak Tuśka.
Włożył lepek między pręty...i nie mógl wyjąć. Juz je zabezpieczyłam.

Nie wiem jak udawalo Wam się dawać mu leki, bo ja musialam sie nieżle nagimnastykować. Niestety nie chcial jeść.
Za to dużo pił.
Zobaczymy jak bedzie rano.

Posted

:-oBeka, na pewno otoczysz go dobrą opieką i zrobisz wszystko żeby wyzdrowiał. Dziękujemy Tobie za to. Bonton bądź grzeczny i wracaj szybko do zdrowia.

Posted

Przepraszam,nie chcę się wymądrzc, bo piszę pierwszy raz, ale b.ważne jest podawanie Kreonu (2x10.000 lub 1x 20.000) albo Lipancrea (2x 8.000 lub 1x 16.000)- koniecznie bezpośrednio przed jedzeniem ( niektórzy veci mowią za 20 min. przed, inni,ze można wlożyc do jedzenia),gdyz jest to uzupelnienie o niwytwarzane przez trzustke enzymy,konieczne do trawienia-raczej nie ma sensu dawac pomiedzy podsilkami.Na watrobe hepatil lub silimarol lub essentiale ( podobno najlepsze)-tez daje do miski.Przy wzdeciach i gazach daje 2-3 espumisany.
Mam ON-KA od Sieminskich z Kosodrzewiny ,a znajomy ON-KĘ z Marmurowej-oba trzustkowce-u ON-kow to czeste.ON-KA zaraz powzięciu ze schroniska przeszla antybiotykoterapie w kierunku przewodu pokarmowego-po 3 zastrzykach bylo O.K.
Karmę na poczatku dawałam RC vet dla trzustkowców,a teraz zwykly RC MAXI ADULT i gotowane tez, byle bez kaszy i nietlusto.
Oby Bentona szybko przybywalo.

Posted

Ciesze sie ze wszystko dobrze. Onek dzisiaj byl masakrycznie spuchniety. Wczoraj bylo lepiej, ale dzisiaj byla TV w schronisku i wsypali wszystkim psom suchej karmy cale miski, a ja myslalam ze onka nie ma wiec nie sprawdzilam :-(

Wkleje tutaj bo widze ze podobny przypadek. Dzisiaj go wypatrzylam, tez onkopodobny i tez chudy, ale nie tak bardzo jak ten. Nic o nim nie wiem bo dzisiaj nie mozna bylo sprawdzic.

Posted

Kreon dałam mu bezposrednio przed jedzeniem, ale i taknie chciał jeść.
A jaki antybiotyk bral Twój piesek?

Jeżeli ktoś chce wpomoc Boniemu dojść do zdrowia to pieniąki prosimy włacać tu:

FUNDACJA S.O.S. dla ZWIERZĄT
41-303 Dąbrowa Górnicza

ul. Kasprzaka 62 m21
tel: (032)7494490; 0 722 394 983
Numer KRS: 0000285182
REGON: 240699505
NIP: 6292374672

Numer konta bankowego:
66 1560 0013 2367 0569 2079 0002

Tytuł wpłaty :
Owczarek w Potrzebie (dla Boniego)

Posted

Mam nadzieję, ze Boni wyjdzie z tego, bo jak go wczoraj zobaczyłyśmy to...:shake:. W samochodzie zwymiotował tylko dlatego, że musiał podskoczyc do bagażnika. W jego stanie, przy tym brzuchu to pewnie wszystko mu się w jelitach ruszyło i...raz a za pomoment po ujechaniu 30m drugi raz. Pewnie dobrze, że zwymiotował, bo po takim menu to tylko to mógł zrobic. W samochodzie był spokojny. Gazował nas ostro, ale nic dziwnego.

W imieniu Boniego i Fundacji prosze o wsparcie finansowe.
Pies jest po prostu przepiekny i widac, ze bardzo mądry. Jemu trzeba pomóc!!!

Asiu25-wiem, ze przejmujesz się losem psów i bardzo chcesz pomagac, ale czasami zanim podniesie sie alarm warto się upewnic, że jest o co.
Pies był zabrany o ustalonym czasie. Wszystkie zainteresowane osoby wiedziały, ze pies wychodzi na 1000% i pozostawały w kontakcie telefonicznym.
Nikt z nas nie mówił jednak, że będziemy go wyciągały rano.

Posted

Boni zdjadł dziś śniadanie z apetytem.
Dostał ryż z piersią z kurczaka i marchewką.
Po wczorajszym marudzeniu przy jedzeniu ani śladu.
Dostał leki przed jedzeniem.
Po południu druga porcja i spacerek. Wieczorem sie odezwę.

Dziękuje Ani, Ewie i Oli za zabranie Bontonka i przywiezienie do mnie :)

Posted

Beka, kilka niezłych artykułów o trzustce napisała doktor Gójska w Zyciu weterynaryjnym. Przyjmowała swojego czasu w Multiwecie na Gagarina. Zadzwon i dowiedz sie czy jeszcze przyjmuje. Daj znac..
Moim zdaniem tego psa nalezy podłaczyc do kroplówki najlepiej z cefaleksyna lub / i z wlewem dozylnym z metronidazolu.
Musi byc na niskotłuszczowej i niskobiałkowej diecie ( ryz ma dużo białka ).
Odpowiadajac na pytanie telefoniczne : Amylaza ( prawidl 380-1600) , ASPAT, ALAT i lipaza.

Posted

W niedzięle niestety nie ma zapisow a ponieważ było dużo telefonów spodziewaja sie duzej frekwencji..
W tyg mozna sie umowic na godzinę....
Kupiłam już hillsa

Posted

Byłam z Bonim na spacerku.
Chodziliśmy 40 minut. Powolutku, nie spiesznie, ale rozgladal się interesowały go zapachy i odgłosy.

W kojcu miłam 3 niepodzianki ...
Mam wrażenie, ze juz nie było tego tłuszczu na wierzchu.
Hillsa pochłonoł w mgnieniu oka.
Podzieliłam porcje na dwie części, jedna dostał od razu a drugą po spacerku.
Kojec nie podoba mu się zbytnio i jak odchodzę to popiskuje..:(

Duzo pije i dużo siusia.

Jutro chcę go poraktować Fiprexem bo u nasz strasznie dużo kleszczy . Chyba mu nie zaszkodzi??

Posted

beka napisał(a):
...
Mam wrażenie, ze juz nie było tego tłuszczu na wierzchu...

Ja dzis sprzatałam kontener, w którym jechał Boni i nadziwic sie nie mogłam, bo to co z siebie wyrzucił tłuste było do granic wytrzymałości .
Beko, jeszcze raz wielkie dzieki, ze go wzięłaś do siebie, bo w schronisku on nie miałby najmniejszych szans