Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Na prąd zdecydowanie bezpieczniejsza, tylko pytanie jak to się finansowo kalkuluje. Ale teraz gaz pewnie będzie coraz droższy, a w przypadku starszych osób to zdecydowanie bezpieczniej, no i psy - gdyby pogryzły instalację gazową, to tragedia. Ale z prądem też problem - czy instalacja elektryczna wytrzyma dodatkowy pobór energii?

Posted

Rozmawiałam swego czasu z pania Romą o gazie i ona się go boi...Kuchenka elektryczna byłaby pewnie fajna, ale taka stabilniejsza,,żeby bez obawy można było na niej postawić wielki gar...boję się,że dwupalnikowa może nie spełniać tych wymogów... Ostatnio u Romy przeprowadzono taki delikatny remont elektryczny -dzięki Alma Mater!- więc jest szansa,że instalacja wytrzyma...gorzej może być z rachunkami za prąd..

Posted

He, he, he prąd to moje hobby. Kiedyś jak wszystko było takie przaśne to sama w mieszkaniu wymieniałam gniazdka, wyłączniki, podłączałam żyrandole, zmieniałam korki (zresztą hydrauliką na poziomie uszczelek też się sama zajmuję ;)) teraz się to zrobiło jakieś bardziej skomplikowane albo ja zdziadziałam (zbabczałam?), natomiast gazu się boję.
Można by kupić taką większą kuchenkę 2-palnikową z pokrętłami regulującymi, ale gotowanie na tym w dużym garze też może być trudne. Ma ktoś jakiś pomysł?

Posted

Duży palnik kuchenki elektrycznej to zazwyczaj 1,5kW. Oznacza to, że przez godzinę pracy tego palnika pobiera on 1,5 kW. Nie wiem jak w Przemyślu, ale w Wawie koszt 1 kWh w taryfie podstawowej to 0,2428 zł. A więc godzina pracy tego palnika na pełnej mocy to 0,4092 zł.
Nie wiem ile czasu zajmie Pani Romie ugotowanie dla psów. Zakładam, że łącznie w ciągu dnia to będzie 3 godziny. Tak więc dzienny koszt przygotowania posiłku (w cenach warszawskich) to 1,2276 zł. A więc powiedzmy ok. 40 zł. miesięcznie. Oczywiście tak jak mówiłam orientacyjnie.
[COLOR=SlateGray]P.S. Dla tych, którzy nie do końca się orientują w urządzeniach elektrycznych wyjaśniam: każde urządzenie elektryczne ma określoną maksymalną ilość poboru energii. Jeśli więc np. kupujecie czajnik o mocy 2000W oznacza to, że czajnik ten, pracując pełną godzinę, pobierze 2 kW. Jeśli grzeje Wam wodę w ciągu np. 5 minut to w tym czasie pobiera 0,16kW - koszt zagrzania tej wody to (wg warszawskich stawek podstawowych) 0,04 zł. [/COLOR]

Posted

40 zł miiesięcznie dodatkowo do prądu to jeszcze nie jest tak strasznie..skoro kupuje się luksus nieprzegrzanej kuchni i oszczędności drewna na zimę...A ile takie cudo może kosztować..wie ktoś?

Posted

Ile się nagle elektryczek, majsterkowiczek itp. znalazło :)
AlmaMater - ukłony :modla:

Butli gazowej ja bym tam nie wstawiał ze względu na bezpieczeństwo.
Można kombinować z jakimiś elektrycznymi kuchenkami, do użycia w cieplejsze pory roku. Natomiast porami zimowymi kuchnia kaflowa sprawdza się idealnie, tylko pozostaje problem z opałem...

Posted

[quote name='żaba88']Można kombinować z jakimiś elektrycznymi kuchenkami, do użycia w cieplejsze pory roku. Natomiast porami zimowymi kuchnia kaflowa sprawdza się idealnie, tylko pozostaje problem z opałem...[/quote]

To prawda. Ponieważ lato ma się ku końcowi :placz: i wielkich upałów może już nie być, proponuję odłożyć tę sprawę do wiosny. Teraz trzeba by zatroszczyć się o ten opał na zimę. Dowiedzcie się, ile i czego trzeba, ile potrzeba na to pieniędzy. Może miasto by coś dało, oni lubią dawać opał :diabloti: wytną jakieś spróchniałe drzewo i już mogą robić za dobroczyńców :mad:
Może trzeba zebrać pieniądze na węgiel?

Posted

Miasto aż dwa razy przywiozło klocki do palenia... Ale na zimę to szybko znika drzewo, węgiel też długo nie postoi a mało nie kosztuje. Więc trzeba i jedno i drugie.

Posted

powiem tak, weglem palic sie nie oplaca. we wroclawiu przynajamniej. jedna zima palenia weglem rowna sie 3 zimom palenia drewnem takim na opal.

a co do kuchenki i gotowania. czy pani roma nie moze miec w mieszkaniu zwyklej kuchenki z piekarnikiem itd. jaka jest w kazdym domu? chodzi o finanse czy o jakies ograniczenia poboru pradu itd.? bo nie orientuje sie, jestem spory kawalek od niej.

Posted

[quote name='irysek']powiem tak, weglem palic sie nie oplaca. we wroclawiu przynajamniej. jedna zima palenia weglem rowna sie 3 zimom palenia drewnem takim na opal.

a co do kuchenki i gotowania. czy pani roma nie moze miec w mieszkaniu zwyklej kuchenki z piekarnikiem itd. jaka jest w kazdym domu? chodzi o finanse czy o jakies ograniczenia poboru pradu itd.? bo nie orientuje sie, jestem spory kawalek od niej.[/quote]

Na opale się nie znam - mieszkam w bloku i mam centralne (i horrendalne rachunki za ciepło :angryy:). Czy tam jest wystarczająca ilość miejsca na zgromadzenie drewna?

Co do kuchenki, to czy taka kuchnia nie musi być podłączona do instalacji trójfazowej? I czy potrzebny byłby im piekarnik? Z tego co tu pisano gotują głównie dla psów, p. Roma chyba ciast piec nie zamierza.
Są takie kuchenki, gdzie zamiast piekarnika jest szafka na garnki, tylko nie wiem, czy one są elektryczne. Jeżeli chodzi o ograniczenia poboru prądu, to częściowo można to obejść - nie włączać kilku urządzeń jednocześnie.
Widziałam też w jakiejś gazetce reklamowej takie urządzenie: mały piekarnik (wielkość kuchenki mikrofalowej) a na górnej ściance zamontowane dwie płyty grzejne, takie okrągłe, jak w kuchence elektrycznej - całość oczywiście na prąd i to było najpewniej podłączane do zwykłego gniazdka z uziemieniem.

Co do rachunków za prąd, to trzeba sprawdzić, jaka cena 1 kW jest w Przemyślu, bo wbrew pozorom w Warszawie prąd może być tańszy! Wiem to z lubelskich doświadczeń - w Lublinie prąd jest droższy niż w Warszawie, mamy chyba najdroższy prąd w Polsce :angryy: nie wiadomo dlaczego.

Ale chyba na razie szkoda czasu na zajmowanie się tą sprawą. Wróćmy do opału.

Posted

Miejsca koło domu na drewno jest wystarczająco. Instalację trójfazową trzeba by zrobić bo takiej tam nie ma, a to się wiąże z większym remontem, pozwolenia itp. Chyba najlepszym rozwiązaniem była by zwykła kuchenka gazowa.

Posted

[quote name='żaba88']Miejsca koło domu na drewno jest wystarczająco. Instalację trójfazową trzeba by zrobić bo takiej tam nie ma, a to się wiąże z większym remontem, pozwolenia itp. Chyba najlepszym rozwiązaniem była by zwykła kuchenka gazowa.[/quote]
koło domu drewno długo stac nie może bo czasem deszcz pada,ono powinno być w jakimś osobnym suchym miejscu (czyli piwnica też odpada bo z reguły są zawilgocone).

Posted

Kuchnie elektryczne z piekarnikiem wymagają trzech faz. Dwupalnikowa kuchenka nie.
A może coś takiego? [url]http://www.electrosharks.pl/index.php?p767,kuchenka-mastercook-te-6210b[/url] Tylko nie wiem jak z fazą :cool3:

Posted

Wydaje mi się, że przy kuchence elektrycznej z prądem mogą być problemy. Poprostu nie ma komu płacić za prąd. Czajnik elektryczny, ogrzewanie wody na prąd jeśli dojdzie kuchenka , moga być problemy z płaceniem. Niedawno uregulowaliśmy zaległą ratę, nie wiem czy bieżąca zapłacona. Pani Roma nie ma wogóle środków finansowych na opłaty, płaci tylko długi. Myślę, że najlepiej będzie palić drewnem i troche węgla do piecy kaflowych na zimę. Nie wiem dokładnie ile jeszcze zaległości jest w Prowidencie?

Posted

drewno moze stac na dworze, musi byc tylko przykryte folia!
jesli pani roma bierze pozyczki w providencie to musi byc bogata. tam odsetki to 70%.
szkoda, ze nie spytala sie nikogo o rade przed zaciagnieciem pozyczki (np mnie ;))

Posted

Dług w w Providencie to pozostałość z dawnych czasów, z poprzednich zim, gdy nie miała już zupełnie co dać psom jeść ani czym palić pod kuchnią a inne banki odmówiły jej kredytu.Pamiętajcie,że jeszcze rok temu Romą mało kto się interesował,a o stałej pomocy w zasadzie nie było mowy..No i psów było więcej...Ona nie jest lekkomyślna..