żaba88 Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [quote name='Margo05'] Żabo, sorki, jakoś tak się przyzwyczailiśmy, że Ty tu jesteś do kontaktu w sprawie Pani Romy, bo jesteś najbliżej Niej :evil_lol:[/quote] Ale ja nie napisałem że się na to nie zgadzam, tylko jeśli w jakiś nowych miejscach będą podawane namiary na mnie to w miarę możliwości proszę o info ;) [quote name='basiapron']znam takiego co tone wam w półtorej godziny przerzuci.Ale niestety jest z mojego miasta i do tego pracuje.[/quote] Ja też takiego znam, a w razie potrzeby znajdzie się drugi ;) Co do kupna węgla, to moim skromnym zdaniem nie ma co się napalać na jakieś tanie okazje bo można trafić na gorszy węgiel, a takim kamieniem nie pali się dobrze. A drzewo będzie trzeba kombinować od stołkowatych. Quote
Saphira Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 A co się dzieje z Gagatą ? Może zachorowała ? Czy ktoś zamawiał mrożoną kostkę ? Quote
halcia Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Właśnie,mi też Gagaty brakuje,nie bierze Maksia na kawe,spacery... ciepłą piżame i koszule nocna podałam p.Romie juz wczesniej,ale pewnie wszystko sie przyda. Quote
Wet-siostra Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Muszę przyznać,że jesteśmy bardzo zadowoleni z węgla.Nie wiem,jak by się sprawdził u p.Romy,ale u nas sprawdza się znakomicie.Spala się do końca,żadnych kamieni,mało miału...Miałam obawy,czy za w sumie tak niską cenę węgiel będzie dobrej jakości-ale palimy nim już parę dni i widzę,że jest nie tylko tani,ale bardzo dobry.Jak tylko bedziemy mieć wolną gotówkę-dokupimy jeszcze z tonę...Piszę o tym nie dla offa,ale dlatego,ze być może niektórzy z Was będą się wahać,mieć wątpliwości. W tamtym roku kupiliśmy węgiel droższy-a był o wiele,wiele gorszy opd tego...Nie zawsze jest tak,że droższe=lepsze... Jeśli chcecie zobaczyć,jak wygląda ten węgiel-zapraszam! Quote
gagata Posted September 17, 2008 Author Posted September 17, 2008 Witajcie,już jestem...Troche żle mi sie dzis pisze,bo odciski przeszkadzają...Jutro bedzie lepiej:cool3: Quote
basiapron Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 [SIZE=2]ooo gagato,zwrot dostałam paska twego,co robić? a co do węgla-wet siostra ma racje,nie zawsze droższy znaczy lepszy,tyle ze mi sie wydaje że to zalezy od tego co wykopią wiec nie zawsze jakość będzie ta sama. [/SIZE] Quote
gagata Posted September 17, 2008 Author Posted September 17, 2008 Basiapron,wystaw pasek na bazarek,zalicytuję jeszcze raz... A co do węgla, to ja się nie znam,ale może po wyglądzie da się jakoś poznać?Myślę,że nie ma już co czekać, bo Roma zacznie palić czymkolwiek...stary człowiek jest wrażliwy na zimno...Wczoraj w Częstochowie kupowałam węgiel średni orzech po 580 zł za tonę...Weroniko,Zabo kupujcie choć 1 tonę tego orzecha, bo większy pewnie do kuchni węglowej nie będzie się nadawał.Nie ma co czekać na więcej kasy,zawsze się dokupi,jakby co... Quote
Saphira Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 O ile ja się orientuję to ten tańszy jest z nielegalnego obrotu i to cała różnica. Jest pozyskiwany w Wałbrzychu z tzw"biedaszybów", które są pod kontrolą miejscowej mafii węglowej. U nas też jeżdżą takie samochody oferujące tani węgiel. W reszcie się niestety nie orientuję bo mam piec olejowy i ogrzewanie kominkowe. Gagata ma rację! Kupcie chociaż trochę węgla. Najwyżej bedzie się sukcesywnie dowozić. Można ruszyć z jeszcze jedna akcją cegiełkową. Coś uzbieramy. Jutro powinny dojść ode mnie jakieś przesyłki z makaronem i ryżem.Nie wiem tylko jak z tym mięsem mrożonym. Czy 10 kg do tego ryżu tygodniowo wystarczy ? To by kosztowało 12 zł. Quote
Margo05 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Gdy mieszkałam w Gliwicach na początku kupiliśmy węgiel na składzie węglowym. Miał być świetnej jakości. W efekcie okazało się, że był to węgiel pomieszany z mazutem, a nam udało się stopić ruszt żeliwny o grubości 2 cm. :evil_lol: Byliśmy w szoku. Później kupowaliśmy węgiel o 150 zł. tańszy na tonie od "zbieraczy". Był świetnej jakości, doskonale się palił i był bardzo kaloryczny. Różnica była niewyobrażalna. I Panowie nawet mi wnieśli na drugie piętro :) Z pewnością trzeba sprawdzić ten węgiel i troszkę ponegocjować cenę. Spróbuję się tam dodzwonić :cool3: Gagatko, witaj :loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Saphira Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Starałam sie to wszystko poprzeliczać i wychodzi mi, ze żeby psy nie głodowały potrzeba 20 kg ryżu na tydzień i 15-20 kg kostki mrozonej. To daje okolo 0,5 kg karmy dziennie na psa. Zakładając, że ryż rosnie w gotowaniu 3 razy , czyli z 3 kg robi sie 9 kg plus 2 kg mięsa to 11kg. 21 psów czyli okolo 0,5 kg ryzu z miesem na jednego. ryz po 4,80 x 20 kg =96 zł mięso 1,20 x 15 kg= 18 zł lub 1,20 x 20 kg= 24 Czyli na tydzień wychodzi 114 do 120 zl żywienie psów. Miesiecznie prawie 500 zł. Quote
basiapron Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 no i pięknie przeliczone,wiemy na czym stoimy,za jakiś czas pomyśle o bazarkach następnych Quote
weronika1 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Ja już pewnie pisałam ale jeszcze raz powtórzę : [SIZE=4][COLOR=black]Saphiro jesteś super[/COLOR][/SIZE] :lol: dobrze liczysz. W tym miesiącu jest zamówione po 25 kg tygodniowo zapłaciłam za 100 kg tz. za jeden miesiąc. Zadzwonie do nich jutro i zapytam , bo p. Roma mówiła że jeszcze w poniedziałek była dodatkowa paczuszka kostka mięsa mrożonego, ja na fakturze tego nie miałam. Moze ktoś się przyzna kto zamówił? Wracając do węgla, mam przykre doświadczenia z przywiezionym z ulicy węglem, w tamtym roku załatwiłam mamci tak ten węgiel zasmolił przewody kominowe że co tydzień musieliśmy czyścić i ile włożyła mamcia do pieca tyle wyciągała. Lepiej dać więcej bo na tanie psy kupy robia. Quote
Saphira Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Weroniko ! Już pisałam, że zamówiłam i zapłaciłam za 3 dostawy po 10 kg kostki mrozonej na próbę. Proponuję żeby zamawiać tańszą kostkę a nie batony. Teraz jak Pani Roma ma garnek i gotuje to sama to mysle, ze trzeba pooszczędzać i zamawiać mięso w kostce po 1,20 za kg. Quote
weronika1 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Saphiro przepraszam , gdzieś przeoczyłam, to Twoje pisanie. Nie mogę się połapać i nie wiem jak z zamówieniem , czy na dłużej zamówione czy tylko był jeden miesiąc . Lepiej zamówić to tańsze, teraz faktycznie przy gotowaniu będzie ekonomiczniej. Dzięki za wyjaśnienie.:lol: Quote
gagata Posted September 18, 2008 Author Posted September 18, 2008 Batony były zamówione na jeden miesiąc, bo to było w okresie,gdy jeszcze było gorąco (początek września...)i Roma nie gotowała. Teraz będzie można przerzucić się na kostkę,będzie taniej i więcej.Weronika,daj znać do kiedy są opłacone dostawy, to zamówię na następny miesiąc. Wczoraj kontaktowała się ze mną SMSowo pani MS,zadeklarowała,że prześle Romie ręczniki. Margo, to allegro miało jednak duży oddżwięk:loveu::loveu::loveu:, Chcemy jeszcze! Quote
Margo05 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 I z tym węglem tak własnie jest :cool3: Ja na składzie płacilam 560 zł., bo myślałam, że będzie dobry. Był tragiczny :mad: A od "zbieraczy za tonę było 350 zł. i był rewelacyjnty :) Quote
Margo05 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 [quote name='gagata']Batony były zamówione na jeden miesiąc, bo to było w okresie,gdy jeszcze było gorąco (początek września...)i Roma nie gotowała. Teraz będzie można przerzucić się na kostkę,będzie taniej i więcej.Weronika,daj znać do kiedy są opłacone dostawy, to zamówię na następny miesiąc. Wczoraj kontaktowała się ze mną SMSowo pani MS,zadeklarowała,że prześle Romie ręczniki. Margo, to allegro miało jednak duży oddżwięk:loveu::loveu::loveu:, Chcemy jeszcze![/quote] Będzie jeszcze jak tylko Weronika będzie mogła zrobić zdjęcia Pani Rimy i piesków, takie "z życia" jak te wcześniej :) Mam nadzieję, że będę miała net od października :cool3: Quote
weronika1 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Gagatko faktura przyszła na 100 kg nie pisze do kiedy. Zmień jak możesz zamówienie na to tańsze. Będzie ekonomiczniej, ja tak samo jak wcześniej jak przyjdzie faktura to zapłacę.:lol: Margo a co z Twoim netem, nie masz teraz? Quote
basiapron Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 a ja bym chciała mieć chwile czasu to coś bym wymyśliła moze na paczuszkę,cały czas jej nie wysłałam,z resztą nakrętek tez jeszcze nie wysłałam.Jestem chociaż na bieżąco z bazarkowymi paczkami. Quote
weronika1 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Basiapron, nie przejmuj się jeszcze zdążysz, później też się przyda. Z tym czasem to pewnie wszyscy maja problem, bo ja też.:lol: Quote
basiapron Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 podajcie mi prosze prywatny adres do p.Romy,będę wdzięczna Quote
Saphira Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 [quote name='weronika1']Pani Romie najbardziej odpowiada Ryż i kasza, choć gdy zapytałam czy jest dobry makaron powiedziała, że dobry ale jej psy nauczone na kaszę z mięsem.[/quote] Weroniu! A może Pani Roma wytłumaczyłaby swoim psom, że ryż kosztuje 4,84 za kg, a makaron 3,34. to jakieś 1,50 oszczędnosci na kg. Przy 100kg robi się z tego 150 zł. Może by się psiska zlitowały i zasmakowały we włoskiej kuchni. Quote
basiapron Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 dziękuje za adres,jutro mama wyśle małą paczuszkę bo ja do Krakowa jadę,kilka rzeczy -mam nadzieję ze się przyda. Quote
weronika1 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Za 24 kg ryżu zapłaciłam 88,80, nie mogę sie doliczyć ile naprawdę płaciłam za kg niby pisze 3,70 na fakturze . Pewnie tak w hurtowni kosztuje. Te psy poszalały , trzeba im powiedzieć , że jak się nie przestawią na kaszę to nas z torbami puszczą.:lol: Quote
Recommended Posts