Jump to content
Dogomania

Duduś SZKIELECIK BEZ STOPY oddany przez cataline! ale ma LEPSZY DOM.... :)

Recommended Posts

• Replies 252
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ojjj missieek missieek :mad: całe stado tymczasowiczów a Ty jak zwykle sama sama sama :shake: nawet jak maluch wydobrzeje to potrzebne będą pieniądze na amputację - po parę złotych i się uzbiera!

a co do protez - chyba nie ma takich rzeczy, na tył to wózeczki, a na przód chyba lepiej jakby nie było tego wiecznie bolącego kikutka :shake:

Posted

[quote name='missieek']
co do zbierania kasy
tak jak napisalam potrzebna jest karma
leczenie narazie nie wymaga wielkich srodkow
ale jesli ktos chce to proponuje AFN "Dudus bez stopy"

dlaczego AFN-skoro TY się nim zajmusz? i ludzie jak będą wpłacac od każdch 10 zł jest pobieray procent? masz 200 zł i wyciągasz 150 przykładowo-za jakie grzechy?

podaj swoje konto-i z dopiskiem "Duduś bez stopy" nich każdy dobrej woli wpłaca!

Posted

[quote name='oktawia6']dlaczego AFN-skoro TY się nim zajmusz? i ludzie jak będą wpłacac od każdch 10 zł jest pobieray procent? masz 200 zł i wyciągasz 150 przykładowo-za jakie grzechy?

podaj swoje konto-i z dopiskiem "Duduś bez stopy" nich każdy dobrej woli wpłaca!
Tak popieram , mamy do Ciebie zaufanie i wolimy wpłacać bezpośrednio na Twoje konto

Posted

malawaszka napisał(a):

a co do protez - chyba nie ma takich rzeczy, na tył to wózeczki, a na przód chyba lepiej jakby nie było tego wiecznie bolącego kikutka :shake:

A nie dało by się zrobić takiego bucika na tą łapkę z tą częścią brakującą czymś wypełnioną? Z tej łapki niewiele brakuje...

Posted

Missieek, z całym szacunkiem ale ja na AFN nie chcę wpłacać tylko na Twoje konto. Jeżeli Dudusiowi na razie nie przyda się kaska to wydasz na inne bidy , które są u Ciebie . Ja nie mam nic przeciwko temu. Jeżeli chcesz to możesz mi dane wysłać na PW ale TWOJE!!!!! PROSZĘ!!!

Posted

missieek napisał(a):

w takim razie poprosze osoby chcace wspomoc dudusia o pw
sylwinka, anula1959 posylam pw

Grosik na malutką biedę przelany, trzymam z całych sił kciuki za niego;)!
Jakby było potrzebne allegro to ja chętnie wystawię:cool3:

Posted

[quote name='missieek']
bardzo dziekuje za bazarek!!

w takim razie poprosze osoby chcace wspomoc dudusia o pw
sylwinka, anula1959 posylam pw

a ja oponuję:mad:-(jak zawsze:evil_lol:)

napisz swoje konto na pierwszej stronie z dopiskiem "NA DUDUSIA" - nie tam na PW-bo może Ci pomóc ktoś nie zalogowany lub osoby które nawet nic nie piszą!

wszyscy ufają-nie ma co partyzantki robic-dawaj!

Posted

[quote name='oktawia6']a ja oponuję:mad:-(jak zawsze:evil_lol:)

napisz swoje konto na pierwszej stronie z dopiskiem "NA DUDUSIA" - nie tam na PW-bo może Ci pomóc ktoś nie zalogowany lub osoby które nawet nic nie piszą!

wszyscy ufają-nie ma co partyzantki robic-dawaj!
zaraz,bo ja się pogubilam to na kogo konto mają ludzie przesyłać pieniądze na moje czy na missieek,bo mnie to nawet obojętne,choć z drugiej strony problematyczne co do przesyłki, zawsze wysyłam jak kasa na moim koncie jest. to czekam w takim razie na wiadomość,bo to tylko 5 dni bazarku jeszcze!

Posted

sylwinka napisał(a):

zaraz,bo ja się pogubilam to na kogo konto mają ludzie przesyłać pieniądze na moje czy na missieek,bo mnie to nawet obojętne,choć z drugiej strony problematyczne co do przesyłki, zawsze wysyłam jak kasa na moim koncie jest. to czekam w takim razie na wiadomość,bo to tylko 5 dni bazarku jeszcze!

to w końcu gdzie jest Duduś-u Ciebie czy u Misiek? albo chodzi o bazarki: jak wszystko wpłynie Ty przelewasz jej całośc-tak też może byc....

Posted

Cudny maluch! I taki trochę... owczarkowy :cool3:
Zaraz wrzucę go do owczarkowego topiku adopcyjnego i na owczarek.pl

Waszko, a hustkę ze szkotami to może na Terierkowie zareklamować? :cool3: Masz tam konto, czy wrzucić informację o bazarku? (o ile to tam dozwolone, muszę sprawdzić).

Posted

Cioteczki ( bo padały takie pytania) więc z tymi kikutkami to jest tak - generalnie tnie się wysoko. Nie ma czegoś takiego jak protezy kończyn- to się u zwierząt nie sprawdza. Jeśli łapa jest krótsza to dla zwierzaka podwójny kłopot - łapa waży więc środek ciężkości jest tam gdzie normalnie a punktu podparcia nie ma ( albo pies się podpiera kikutem raniąc go) przeciąża się kręgosłup itd. Przy wysokiej amputacji szybko układ ruchu dostosowuje sie do nowej sytuacji. Brak łapy to lżejsza ta strona ciała - srodek ciężkości przechodzi na stronę pozostałej łapy - statyka jest lepsza , pies błyskawicznie uczy się nowego sposobu poruszania ( nie liczy na "podpórki").U młodych psów taka amputacja właściwie tylko minimalnie ogranicza sprawność. U starych jest trochę inaczej bo problemem może być duża ingerencja w układ naczyniowy (łapa to jednak spora częśc ciała - amputacja znacząco zmniejsza tzw. "łożysko naczyniowe" czyli całkowitą pojemność naczyń krwionośnych w organizmie i ta nowa sytuacja dla słabego serducha może być trudnym wyzwaniem).
No i jeszcze jedno - teraz ta łąpa jest tylko krótsza ale z czasem będzie "usychać" bo zaczną zanikać nieużywane mięśnie, moga pojawić się problemy z jej ukrwieniem a dalej większa podatność na wszelakie infekcje skórne itd itp
Przepraszam za ten przydługi wywód ale kieruję go do tych ,którzy myslą jak zachować choć ten kawałek łapki żeby jeszcze bardziej nie okaleczać psa - pies nie kieruje sie względami estetycznymi i inaczej "pojmuje" kalectwo - nie brak łąpy tylko niesprawność to psie nieszczęście.

Posted

[quote name='asher']Cudny maluch! I taki trochę... owczarkowy :cool3:
Zaraz wrzucę go do owczarkowego topiku adopcyjnego i na owczarek.pl

Waszko, a hustkę ze szkotami to może na Terierkowie zareklamować? :cool3: Masz tam konto, czy wrzucić informację o bazarku? (o ile to tam dozwolone, muszę sprawdzić).

:multi:zareklamuj bo ja nawet nie wiem co to za forum :oops: