Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prawo to jeden aspekt problemu. Bardzo ważny ale wszystkiego nie załatwi, bo nawet jesli to prawo będzie bardzo dobre to pozostaje jeszcze kwestia tego, że kto u nas zna prawo, jakie pojęcie o obowiązujących przepisach mają np. ludzie na wsi gdzie zwierzęta są na ogół źle traktowane? Tu na pewno bardzo duża jest rola mediów, ale też egzekwowania obowiązującego prawa - kto ma to robić skoro złe tarktowanie zwierząt to norma i "stróżom prawa" w głowach się nie mieści, że ktoś może mieć takie fanaberie żeby psa na krótkim łańcuchu nie trzymać? O zaniedbaniach czy przekrętach z udziałem urzędników nie wspominając.

• Replies 448
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Selenga napisał(a):
Prawo to jeden aspekt problemu. Bardzo ważny ale wszystkiego nie załatwi, bo nawet jesli to prawo będzie bardzo dobre to pozostaje jeszcze kwestia tego, że kto u nas zna prawo, jakie pojęcie o obowiązujących przepisach mają np. ludzie na wsi gdzie zwierzęta są na ogół źle traktowane? Tu na pewno bardzo duża jest rola mediów, ale też egzekwowania obowiązującego prawa - kto ma to robić skoro złe tarktowanie zwierząt to norma i "stróżom prawa" w głowach się nie mieści, że ktoś może mieć takie fanaberie żeby psa na krótkim łańcuchu nie trzymać? O zaniedbaniach czy przekrętach z udziałem urzędników nie wspominając.

Prawo na pewno wszystkiego nie załatwi i nie mam takiej nadzieji - ale dobre prawo jest lepsze niż złe i dlatego chciałbym je zmienić. Rolą m.in. organizacji pozarządowych i mediów jest ujawnianie przypadków nieprzestrzegania prawa. Ale żeby ten nacisk opinii publicznej na przestrzeganie prawa był skuteczny, musi być sensowne prawo, którego za którego egzekwowanie będzie jasno określona odpowiedzialność. Na pewno pozostanie praca na lata nad zmianą sposobu myślenia o zwierzętach czy to przez ludzi trzymających psy na łańcuchach czy to przez policję albo sądy. Ale jeśli np. dopuszczane będzie tylko prowadzenie schronisk przez gminy albo organizacje społeczne, to odpadnie motyw zysku firm mających umowy z gminami, który powoduje, że ludzie prowadzą schroniska, żeby jak najszybciej psy uśmiercić i móc przyjąć następne. Jeśli podatek od wysterylizowanego psa będzie mniejszy niż od niewysterylizowanego, to będzie zachęta do sterylizacji. Itd. Itd. Ale żeby te sensowne zmiany w prawie wprowadzić, MUSIMY wiedzieć jak sobie z tym sensownie poradzili inni. Stąd mój apel o informacje.

Posted

Grzegorz, oczywiście masz rację i od prawa trzeba zacząć. Mnie tylko męczy pytanie co dalej :) Jak pilnować przestrzegania tego prawa, jak zmienić mentalność ludzi, jak wypromować odpowiednie postawy ...

Posted

Niczego nie zrobi sie od razu, wedlug mnie nalezaloby jednak wprowadzic obowiazkowy spis wlascieli posiadajacych psy, to pozwoliloby nasiewtlic z jaka iloscia psow mamy do czynienia a wladzom gmin do wygospodarowania budzdzetu na sterylki w kazdym roku. Nie zgadzam sie rowniez z wypowiedzia jednej z dogomanianek ktora, pisze ze powinno sie sterylizowac tylko zwierzeta bezdomne i bedace w schronisku. Moze ta osoba odpowie sobie skad sie biora bezdomne zwierzeta ktore trafiaja do schroniska.

Posted

Schronisko p Harłacza
Moim zdaniem można chyba je uznać za wzorcowe.
W Schronisku w Tomaszowie Maz. Psy są czipowane, kastrowane , suki sterylizowane, bez tego nie oddaje się ich do adopcji i jest to uchwałą Gminnej Rady

Posted

wanda szostek napisał(a):
Schronisko p Harłacza
Moim zdaniem można chyba je uznać za wzorcowe.
W Schronisku w Tomaszowie Maz. Psy są czipowane, kastrowane , suki sterylizowane, bez tego nie oddaje się ich do adopcji i jest to uchwałą Gminnej Rady

Schroniskow Tomaszowie Maz. na pewno nie jest wzorcowe, ale pewne rozwiązania są wprowadzone. Od listopada 2007 r. uchwalą Rady Miasta sterylizyje się, kastruje i czipuje psy. Pies bez zabiegu nie może opuścić schroniska. Przewidzianych zabiegów na rok 2008 jest 180.
Kierownik schroniska dąży do tego i jest szansa, żeby Rada Miasta wprowadziła w tym roku obowiązkowe czipowanie dla psów mieszkańców miasta. Jego zdaniem i moim też za jakiś czas to przyniesie wymierne efekty.

Posted

Oczywiście uchwała uchwalona kilka miesięcy wcześniej, ale wiadomo... Był przetarg n zabiegi, startował jeden weterynarz i wygrał. Nie ma zaplecza w naszym schronisku, psy są dowożone do lecznicy w mieście, potem odwożone. Pewnie lepiej gdyby odbywało się to w schronisku, ale wiadomo na wszystko pieniążków nie starczy.

Posted

ocelot napisał(a):
Schroniskow Tomaszowie Maz. na pewno nie jest wzorcowe(...)

Wandzia nie nazwała tego schroniska wzorcowym, w odróżnieniu do schroniska p. Harłacza.
O tomaszowskim schronisku napisała tylko to, co Ty w pózniejszym wpisie potwierdziłaś. Faktem jest, że wzorcowych schronisk u nas jak na lekarstwo...

Posted

Ja wiem, że Wanda nie napisała, że nie jest wzorcowe, to był wstęp do mojej wypowiedzi, a ja chciałam napisać tylko jakie są u nas dokładnie rozwiązania, zresztą na prośbę Wandy.
Może nie są najlepsze, ale coś się zaczyna powolutku robić w kierunku poprawy losu porzucanych psiaków.

Posted

W Ełku i Suwałkach podobno Urząd Miasta wprowadza program sterylizacji zwierząt, także mających dom. Może z tamtejszym TOZ-em trzeba by sie skontaktować? Warto przekonywać gminy do inwestowania w sterylizację, aby zmniejszyć problem bezdomności.
To znalazłam na YouTube:
http://pl.youtube.com/watch?v=9gebygXTWZc&feature=related

Nie wiem, czy tu prawdę mówią, bo o suwalskim schronie nie krążą dobre opinie...

Posted

[quote name='G.Lindenberg']Rozpocząłem działania, mające uruchomić dużą kampanię medialną, której celem będą korzystne dla zwierząt zmiany prawa dotyczącego schronisk, wprowadzenie przepisów wspierających adopcje zwierząt, wprowadzenie przepisów o publicznym finansowaniu sterylizacji itd. Wiem, jak działają media, bo sam dla nich wiele lat pracowałem - im więcej gotowych informacji im dostarczymy, tym większa szansa, że z nich skorzystają. Dlatego potrzebuję:
- informacji o przepisach dotyczących sterylizacji w różnych krajach europejskich, gdzie udało się ją powszechnie wprowadzić;
- informacji o dobrze działających polskich schroniskach,
- informacji o dobrze działających lokalnych polskich inicjatywach dotyczących chipowania, sterylizowania (i w ogóle o przypadkach pozytywnego rozwiązywania problemu zwierząt bezdomnych przez gminy)
Jeśli jest wśród Was prawnik, który chciałby (nawet za niewielkim wynagrodzeniem) być konsultantem w tym projekcie, to proszę o zgłoszenie się.
Informacje najlepiej przysyłać na mojego maila: [email protected]
Pozdrawiam
Grzegorz Lindenberg

Myślę, że wskazane byłoby, abyś przede wszystkim skonsultował się Fundacją ARKA, bo mają duże doświadczenie w sprawach związanych ze sterylizacjami oraz z Fundacją Biuro Lobbingu Prozwierzęcego - w sprawach związanych z przestępstwami przeciwko zwierzętom Z tego co w jakichś mediach słyszałem, ta ostatnia już jakiś czas pracuje nad zmianami w prawie dot. zwierząt. Dlatego też myślę, że nie ma sensu, aby każdy robił to oddzielnie, a lepiej byłoby połączyć siły.

Posted

W Krakowie Urząd Miasta przeznacza co roku sporą kwotę na sterylizację bezdomnych kotów, co do psów w schroniskach takiej wiedzy nie mam, sprawami schroniska zajmuje się u nas TOZ.
Natomiast popieram kontakt z Biurem Lobbingu Prozwierzęcego i z Frotką, znają się na tym, mają duże doświadczenie

Posted

Ja się na pewno skontaktuję ze wszystkimi, którzy coś robią. Nie mam zamiaru robić wszystkiego sam. Tutaj zacząłem wątek głównie żeby dostać informacje o tym jak radziła sobie z problemem bezdomnych zwierząt Europa i poznać przykłady dobrych schronisk i inicjatyw w Polsce. Na razie było trochę informacji z Polski ale zero z zagranicy. A to jest pierwsze pytanie przy propozycjach zmiany prawa: czy to co proponujecie gdzieś działa. Ponawiam apel: kto coś konkretnie wie o tym, jak Niemcy, Anglia czy dowolny inny kraj poradził sobie z bezdomnością zwierząt? Co wynikło dla nich z ratyfikacji Konwencji o opiece nad zwierzętami domowymi?

Posted

[quote name='G.Lindenberg']Ja się na pewno skontaktuję ze wszystkimi, którzy coś robią. Nie mam zamiaru robić wszystkiego sam. Tutaj zacząłem wątek głównie żeby dostać informacje o tym jak radziła sobie z problemem bezdomnych zwierząt Europa i poznać przykłady dobrych schronisk i inicjatyw w Polsce. Na razie było trochę informacji z Polski ale zero z zagranicy. A to jest pierwsze pytanie przy propozycjach zmiany prawa: czy to co proponujecie gdzieś działa. Ponawiam apel: kto coś konkretnie wie o tym, jak Niemcy, Anglia czy dowolny inny kraj poradził sobie z bezdomnością zwierząt? Co wynikło dla nich z ratyfikacji Konwencji o opiece nad zwierzętami domowymi?
Inne kraje mają przedewszystkim lepszy stosunek do zwierząt. Nie trzymają ich na łańcuchach, nie głodzą itp. Ludzie są bardziej chojniejsi we wpłatach na fundacje zwierzęce i inną pomoc.
Tak wyglada schronisko w Niemczech:

Posted

To ja podam linka do schroniska, ktore ma szanse na bycie wzorcowym, jak tylko uda im sie uporac z papierami (sprawa jest dosc zawila)
http://www.uciechow.pl/index.php?id=start

schronisko kundelek w rzeszowie, zakwalifikowalabym jako jedno ze schronisk pozytywnych
http://www.rsoz.superhost.pl/

Generalnie widac jedna zasade - im lepsza wspolpraca schroniska z wolontariatem, tym lepiej w schronie sie dzieje.

Jesli chodzi o miasta - Warszawa - darmowe chipowanie, darmowe sterylki i leczenie dla bezdomnych zwierzat (podpisane umowy z klinikami).

pzdr
GreenEvil

Posted

ja na razie jakos nic konkretnego znalesc nie umiem. Nic innego niż to co dziewczyny juz pisza. czyli kastracje. kastracje. kastracje. chipowanie. odpowiedzialnosc własciciela. podstawa prawna wiadomo ochrona zwierzat, a potem kazdy land juz wedlug wlasnego upodobania. wiec szukam.

ps. BTW ..w Szwajcari byl pomysl podwojnego podatku dla niewysterilizowanych psow....ale wlasnie....to tylko pomysl byl, wiec brak podstawy prawnej i pewnie jako ustawa by nie przeszedl ten pomysl.

Posted

Mnie właśnie te podstawy prawne, ogólnokrajowe i landów, interesują. Jeśli coś znajdziesz - to mogą być artykuły z gazet niemieckich, które o tym piszą, niekoniecznie teksty ustaw - daj znać.

Posted

są na dogo osoby, które współpracują z niemieckimi fundacjami, może najprościej byłoby ludzi z tych fundacji zapytać, co jak co ale przepisy powinni znać a praktykę znają na pewno
tak na szybko znalazłam linki kontaktowe do kilku
Niemcy:
http://www.grenzenlose-hundehilfe.de/kontakt.php
http://www.soshundehilfe.de/Verein/unsere_aktiven.htm
http://www.hundehilfe-polen.de/html/kontakt.html (Beate Du Beau często jest w Polsce)
http://www.hundehilfe-ruhrgebiet.de/

Szwajcaria:
http://www.hundehilfe.ch/00000198700b87c02.html

poszukam jeszcze z innych krajów

Posted

Brawo Lindenberg!
Wreszcie znalazł się ktoś,kto chce zebrać w całość nasze chęci i wolę działania w kierunku zmian!
Widzę,że jest szansa na utworzenie "Sztabu Generalnego"- EMIR,ARKA,Linderberg,Karina,Frotka-jeśli kogoś nie wymieniłam z góry przepraszam!!
A my będziemy pomagać w każdy możliwy sposób,w zależności od tego jakie każda z nas ma doświadczenie i umiejętności!

Posted

G.Lindenberg napisał(a):
Co wynikło dla nich z ratyfikacji Konwencji o opiece nad zwierzętami domowymi?

:shake: usypianie zwierząt w schroniskach wynika np.

Posted

[quote name='Tweety']W Krakowie Urząd Miasta przeznacza co roku sporą kwotę na sterylizację bezdomnych kotów, co do psów w schroniskach takiej wiedzy nie mam, sprawami schroniska zajmuje się u nas TOZ.

Na koty wolnozyjace miasta przeznaczaja horendalne kwoty ale juz nie mysla o tym aby robic np. doplaty czy pokrywac calkowicie koszt kastracji psow, ktorzy mają swoich opiekunow. W polskich schroniskach 75-80% stanu zwierzat stanowia PSY!!!!
Opiekunowie kotow są zmuszni "przez zycie" aby domowe koty kastrowac-koty niekastrowane; drą sie w domu, znaczą dom, sikaja po domu, poprostu..

Posted

G.Lindenberg napisał(a):
Mnie właśnie te podstawy prawne, ogólnokrajowe i landów, interesują. Jeśli coś znajdziesz - to mogą być artykuły z gazet niemieckich, które o tym piszą, niekoniecznie teksty ustaw - daj znać.

znajde. nie zostawie tego, mam grype i peka głowa. pare dni i bede cos miala. Posle tu i na maila, coby sie nie zgubilo.

pozdr.