bonsai_88 Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 [B]Belga[/B] żeby były 2 rany to musiałby być 2 operacje - rana od przepukliny i rana od sterylki stykałyby się ze sobą [przepuklina jest dokładnie na pępku]... no i rana nie będzie się tez kończyć dokładnie na mostku, a parę cm za pępkiem... PS. w sumie to dopiero teraz sprawdziłam -odległość od mostka jednak będzie dość spora :P Quote
ARKA Posted June 5, 2008 Posted June 5, 2008 [quote name='smallpati'][B]Metoda hakowa polega na tym że cięcia robi się z boku brzucha i wycina się tylko jajniki[/B], klasyczna polega na rozcięciu brzuszka na środku i wycięcia jajników i macicy [/quote] :angryy::angryy::angryy: [B][SIZE=3][COLOR=red]a co Ty ludzi wprowadzasz w bład???[/COLOR][/SIZE][/B] Idz na strone vetserwisu i sobie pogladasz zdjecia zabiegu, opis zabiegu metodą 'hakową". metoda hakowa glownie polega na tym, ze do zabiegu lek.wet. uzywa taki specjalny haczyk!!!! Moje suki i kotki mialy taka metoda, tzw. hakową, robione zabiegi, ciecie bylo w tzwn.linii bialej, na BRZUCHU. Suki 2-3 cm ciecie(jedna suka waga 32kg),kotki 1cm. Opieka pooperacyjna dla opiekuna,ZEROWA! Wszystko sie goi pieknie, zadego zdjemowania szwow, zadnych kubrakow czy kolnierzy, zadnego zainteresowania zwierzat samym ciecieciem, szybki powrot do zdrowia, po wybudzeniu jakby nic sie nie stalo. Jest to metoda malo inwazyjna(małe ciecie) i tyle. I nie pisz bzdur o pozostawieniu macicy itd.W kazdym wypadku pozostawia sie twz. "kikut"-to wynika z poleczen naczyn itd. Quote
NightQueen Posted June 5, 2008 Posted June 5, 2008 ARka odpowiem tylko swoim cytatem [QUOTE][tak mi weterynarz tłumaczył ][/QUOTE] Quote
ARKA Posted June 5, 2008 Posted June 5, 2008 [quote name='smallpati']ARka odpowiem tylko swoim cytatem[/quote] Co on Ci tlumaczyl to ja przy tym nie bylam, co z tego zrozumialas to ja tez nie wiem. Podaje sie zrodlo informacji a nie: jedna pani drugiej pani powiedziala.. Tu jest wszystko jasno i klarownie, wlacznie ze zdjeciami i opisy: [URL]http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html[/URL] Quote
NightQueen Posted June 5, 2008 Posted June 5, 2008 to nie jest żadna historia typu "jedna pani, drugiej pani powiedziała" tylko to usłyszałam od wetki. Quote
Agnieszka K. Posted June 5, 2008 Posted June 5, 2008 To podeslij swojej wetce powyższego linka. Moze czegos sie nauczy i wiecej nie bedzie nikogo wprowadzac w błąd. Quote
ARKA Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 [quote name='gagata']Na watek trafiłam dopiero teraz. Wiem, że poza metodą klasyczną dużego cięcia i metodą boczną hakową, która pozostawia macicę, jest też tzw. metoda małego cięcia, czasem zwana metodą na widelec, a często mylona z hakową. Jest to tradycyjne cięcie, tylko, że małe, przez które usuwa się nie tylko jajniki ale i macicę, które [B]wcześniej wyciąga się właśnie "widelcem".[/B] Zakłada się szwy śródskórne, których zwierzę nie wygryzie i to wszystko. Metodę tą stosują dobrzy weci, współpracujący z organizacjami prozwierzęcymi przy sterylkach bezdomnych zwierząt np. dr Onyszkiewicz z Animals.Bardzo skraca czas rekonwalescencji zwierzęcia. A metoda hakowa (z bocznego cięcia) rzeczywiście nie jest najlepsza, zostaje macica i szansa na ropomacicze tez[/quote] :crazyeye:A co to za metoda "widelcem", czy Ty tez nie pleciesz tu jakis bzdur?? Zaden[B][U] wyedukowany[/U][/B] wet nie pozostawi macicy!! Jak juz otwiera brzuch czy bok to wyciaga wszystko!! Nie wiem czy ktos obecnie stosuje wogole metode hakowa boczna za to stosuja, od wielu lat, metode hakowa w bialej linii i usuwana jest macica i jajniki a ciecie u suk do 3 cm, u kotek 1 cm. Quote
gagata Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 No właśnie, całe to zamieszanie wynika z nieprecyzyjnego nazewnictwa i potem pokutuje w narodzie. Ten specjalny haczyk,o którym Arka piszesz to właśnie jest widelec w odróżnieniu od haka stosowanego w metodzie bocznej,od której rzeczywiście się od dawna odchodzi Quote
ARKA Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 [quote name='gagata']No właśnie, całe to zamieszanie wynika z nieprecyzyjnego nazewnictwa i potem pokutuje w narodzie. Ten specjalny haczyk,o którym Arka piszesz to właśnie jest widelec w odróżnieniu od haka stosowanego w metodzie bocznej,od której rzeczywiście się od dawna odchodzi[/quote] gagata nie wprowadzaj jakis innych nazw. Wszyscy uzywaja nazwy metoda "hakowa' czy tez "haczykowa" majac na mysli wlasnie ten haczyk a widelec ma skojarzenia jednoznaczne,brrrr:-o ps, a jak wyglada ten inny hak? Quote
gagata Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 Arko, mówię i myślę o tej metodzie, która jst pokazana pod tym adresem: [URL]http://www.animalpeoplenews.org/videos.htm[/URL] Może nazwa głupawa, ale wetom, z którymi gadałam kojarzy się z polskim przysłowiem :"masz jak na widelcu" może stąd taka nazwa, nie upieram się, że poprawna Quote
ARKA Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 [quote name='gagata']Arko, mówię i myślę o tej metodzie, która jst pokazana pod tym adresem: [URL]http://www.animalpeoplenews.org/videos.htm[/URL] Może nazwa głupawa, ale wetom, z którymi gadałam kojarzy się z polskim przysłowiem :"masz jak na widelcu" może stąd taka nazwa, nie upieram się, że poprawna[/quote] :loveu:SUPER,ze podalas ten link-mozna sobie poogladac zabieg na zywo! A nazwa "widelec" do mnie jakos nie przemawia, nie wiem jak do przecietnego Kowalskiego;) Quote
gagata Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 Wiem,że wielu wetom wiedza z tego filmiku baardzo by się przydała... Quote
ARKA Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 [quote name='gagata']Wiem,że wielu wetom wiedza z tego filmiku baardzo by się przydała...[/quote] Na 200%. Ja jestem przekonana,ze ta beztroska w rozmnazaniu to glownie ZERO zaangazowania wetow w "problematyke bezdomosc zwierzat", niestety:shake: I niestety, ciagle,ciagle weci mowia, ze : suczka dla zdrowia powinna miec szczenia, RAZ:shake: .....a wet jak ksiadz-'wiara czyni cuda":shake: Quote
GameBoy Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 czy sa jakies ograniczenia wagowe przy wykonywaniu sterylki metoda hakowa? jak to wyglada cenowo w Wawie? moja suka ma niecale 8mcy, wazy 43 kilo, cieczki jeszcze nie miala czy warto ciachac przed cieczką? Quote
gagata Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 Ceny komercyjne w Warszawie oscylują w granicach 400 zł,u dużych suk mogą być trochę droższe, bo ponoć więcej materiału chirurgicznego się zużywa. Nie wykluczam,że można znależć tańszego weta. Opłaca się ciąć przed pierwszą cieczką, bo praktycznie do minimum zmniejsza się możliwość zachorowania suki na nowotwór sutka w przyszłości. Mówię tu o statystykach, bo nie każda póżno wysterylizowana suka zapada na tę chorobę i nie każda niesterylizowana jej unika. Quote
Belga Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 [quote name='GameBoy']czy warto ciachac przed cieczką?[/quote] NIE WARTO! [URL]http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf[/URL] Warto poczekać do ukończenia rozwoju fizycznego, czyli w przypadku dużego psa po ukończeniu conajmniej 2 lat. Hormony płciowe są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości. Quote
ARKA Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 [quote name='GameBoy']czy sa jakies ograniczenia wagowe przy wykonywaniu sterylki metoda hakowa? jak to wyglada cenowo w Wawie? moja suka ma niecale 8mcy, wazy 43 kilo, cieczki jeszcze nie miala czy warto ciachac przed cieczką?[/quote] Teoretycznie kastracja metodą hakową powinna byc tansza gdyz mniej nici wet zuzywa. Quote
bonsai_88 Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 Ale czy przypadkiem metoda hakowa nie jest trudniejsza dla weta? Jeśli tak, to może być droższa - płacimy nie tylko za materiały, ale również za wykonanie operacji... Ps. Wczoraj wysterylizowano Birmę + usunięto jej przepuklinę [ok. 4 cm]... rana ma tylko 5-6 cm [lepiej zmierzyć nie potrafię] - jestem pod wrażeniem umiejętności weterynarzy, którzy cieli młodą.... myślałam, ze rana będzie dużo większa... Quote
GameBoy Posted June 7, 2008 Posted June 7, 2008 placi sie tez chyba za premedykacje... wieksza ilosc srodka bo pies ciezszy, nic to, czekamy na cieczke i pozniej bedziemy ciachac mozecie polecic jakiegos weta w Wawie? Quote
bonsai_88 Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 Powiedz mi czy ta biała linia jest w 1 linii z pępkiem [tzn. dokładnie po środku brzucha] czy gdzieś z boku? Quote
gagata Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 To tak jak u ludzi, od pęka w dól... u cieżarnych kobiet jest wręcz widoczna taka biała kreska - stąd nazwa Quote
GameBoy Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 mozecie polecic jakiegos weta, ktory w Wawie dobrze i sutecznie wykonuje takie zabiegi? Quote
WŁADCZYNI Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 sterylkę? Dr. Sylwester Zając, jak dla mnie mistrz. Specjalizacja ma też jakąś zbieżną tematycznie. Quote
GameBoy Posted June 8, 2008 Posted June 8, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']sterylkę? Dr. Sylwester Zając, jak dla mnie mistrz. Specjalizacja ma też jakąś zbieżną tematycznie.[/quote] dzieki wygoogluje i poszukam, zalezy mi, zeby to byl wet polecony :p Quote
Recommended Posts