Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nelly napoczątku miała problemy z załatwianiem się. Zrobiła sioosioo dziś ok. 3 w nocy w domu. Dziś już było bez problemów :smile:
Wenflon już zdjęty, Nelly liże miejsce w którym był....:roll:
Dostaliśmy tabletki przeciwbólowe na 3 dni. Martwiłam się, ale chyba wszystko już dobrze :)

• Replies 155
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']A kupka już była? Su miała z tym problem na początku.
Super ze z suczką wszystko ok:) czkamy na dalsze wieści[/quote]
Kupka była;) Kupiliśmy żel, posmarowałam ogonek i brzusek z obrzydzeniem dotykając tych szwów :-(

Posted

A ma szew na wierzchu? U mojej suki wystawała tylko niteczka na początku i końcu bo szew był kosmetyczny, zołza zlizała tylko alu spray - dobierając się do brzuszka przez nogawkę, kiedy ja byłam pod prysznicem:angryy:

Jeszcze pare dni i nie będzie szwów - u mojej suki nie ma śladu, tylko krótkie futerko na brzuszku.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']A ma szew na wierzchu? U mojej suki wystawała tylko niteczka na początku i końcu bo szew był kosmetyczny, zołza zlizała tylko alu spray - dobierając się do brzuszka przez nogawkę, kiedy ja byłam pod prysznicem:angryy:

Jeszcze pare dni i nie będzie szwów - u mojej suki nie ma śladu, tylko krótkie futerko na brzuszku.[/quote]
Szwy wystają i są takie sztywne prawie jak druty:-(
Nelcia też dostała się przeznogawkę i wylizywała dlatego teraz chodzi w kołnierzu...

Posted

A czym karmisz? Ja dawałam na początku gotowane, a później puszki - wilgotn więc pies mniej pije.

Sucz by mi się nie zmieścił do kennelu z kołnierzem, a najchętniej tam wypoczywała.

Ale wystają tylko na początku i na końcu takie niteczki? Czy a zewnątrz na cały szew? Tak czy tak normalne - nitka taka jest w dotyku, wystawać muszą bo się je zdejmuje.

Posted

Spróbuj dać jej pić łyżeczką, jeśli się martwisz - przy zamkniętym pysku odciągnij wargę i wlej ok. łyżeczki wody w taką kieszonkę. Ostrożnie, żeby niedźgnąć łyżką, i spokojnie, żeby się nie zakrztusiła.

Jak z sikaniem? Tak czy inaczej zadzwoń do weta, może zdecyduje się na kroplówkę.

Posted

Dziś dostała suchą karmę - i się napiła. Być może wcześniej też piła, przecież nie śledzę jej 24h na dobę...
Z załatwianiem się, już wszystko dobrze. :)

Posted

Woda paruje w trakcie dnia, jesli pies jest niewielki lub pije nieduzo czasami trudno wywnioskowac. Ja swojej musialam podawac wode pod nos przez 3 dni. Ale dzieki temu mialam pewnosc, ze pije. Pozniej zaczela sie goraczka i picie z susianiem na miare doga niemieckiego, ale to juz inna bajka.

Posted

[quote name='LucyLou']Woda paruje w trakcie dnia, jesli pies jest niewielki lub pije nieduzo czasami trudno wywnioskowac. [/quote]
Dokładnie... miska spora, Nelly malutka, kaloryfery włączone i woda paruje.

• 1 month later...
Posted

Na watek trafiłam dopiero teraz. Wiem, że poza metodą klasyczną dużego cięcia i metodą boczną hakową, która pozostawia macicę, jest też tzw. metoda małego cięcia, czasem zwana metodą na widelec, a często mylona z hakową. Jest to tradycyjne cięcie, tylko, że małe, przez które usuwa się nie tylko jajniki ale i macicę, które wcześniej wyciąga się właśnie "widelcem". Zakłada się szwy śródskórne, których zwierzę nie wygryzie i to wszystko. Metodę tą stosują dobrzy weci, współpracujący z organizacjami prozwierzęcymi przy sterylkach bezdomnych zwierząt np. dr Onyszkiewicz z Animals.Bardzo skraca czas rekonwalescencji zwierzęcia. A metoda hakowa (z bocznego cięcia) rzeczywiście nie jest najlepsza, zostaje macica i szansa na ropomacicze tez

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

I bardzo dobrze. Metoda małego cięcia winna być wykorzystywana przy sterylkach zwierząt, które nie mogą liczyć za bardzo na opiekę człowieka podczas rekonwalescencji. Caly czas mówię tu o metodzie nazywanej na widelec ,nie hakowej. Poza tym małe cięcie zmniejsza też koszty sterylki,co np. w schronach jest istotne

Guest Mrzewinska
Posted

Moja suka miala usuniete jajniki i macice jednym bocznym malenkim cieciem. Suka - malinois - wazy 25 kg, ciecie na jednym boku mialo mniej niz 4 centymetry. Wiec to nieprawda, ze przy bocznym cieciu macica musi pozostac... Wszystko zalezy od umiejetnosci weterynarza.

Zofia

Posted

Wiem, Zofio, ale ludzie bardzo często mylą metodę boczną hakową i z tymi pozostałymi i potem wynikają z tego nieporozumienia. Wiadomo, że dobry wet zrobi wszystko przez 2 cm ranę a zły brzuch rozkroi do mostka...

Posted

[quote name='baffi2']Chcę wysterylizować moją suczkę. Słyszałam o niejakiej metodzie sterylizacji "hakowej" jak i również o wycięciu macicy...
Czym różnią się te sposoby?
Na czym polegają?
I czy są jeszcze jakieś?
No i który sposób jest lepszy?

Nie mam o tym zielonego pojęcia:oops:[/quote]

Metoda hakowa polega na tym że cięcia robi się z boku brzucha i wycina się tylko jajniki, klasyczna polega na rozcięciu brzuszka na środku i wycięcia jajników i macicy (są dwa sposoby, albo na początku [przy szyjce]ale później większe ryzyko że pies może moczu nie trzymać, druga to podwiązuje się troszkę wyżej tak że zostają mięśnie i mocz lepiej jest trzymany). metoda z wycięciem macicy jest bezpieczniejsza bo sunia nie zachoruje na ropomacicze. [tak mi weterynarz tłumaczył ;)]

Moja sunia była sterylizowana klasyczną metodą, zastosowano małe cięcie, sunia ma 2,5 cm rankę i założone ma 3 szwy (sterylizacja była w piątek 23maja ;)) szybko dochodzi do siebie :multi:

Posted

A Birma będzie miała cięcie aż do mostka... a co, nie ograniczajmy się :diabloti:... A na poważnie to ja muszę robić metodą "zwykłą" - młoda będzie miała przy okazji usuwaną przepuklinę, więc zrobi się wszystko za jedną raną [zawsze lepiej 1 ciut większa, niż 2 mniejsze]... :roll:

Posted

A dlaczego uważasz, że tak będzie lepiej?
Trudno powiedzieć, że rana aż do mostka jest tylko "ciut większa" od normalnej. Na mój rozum lepsze kilka małych niż jedna wielgachna.