Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[email protected] napisał(a):
dziewczyny jak mu wyciągnąć Teosiowi kleszcza z bródki????:placz:musze mu coś kupić na kleszcze

Matko kochana!!! kleszcza złapać za d... i wyciągnąć jak najszybciej. One są bardzo groźne dla psów. Trzeba kupić obrożę na kleszcze np. Kiltix i to nie wiem czy nie będzie mało. I trzeba to zrobić natychmiast !!!!!!

Posted

[email protected] napisał(a):
a jak mnie teo ugryzie??????
my sie jeszcze dobrze nie znamy

Wiesz, jak przyjechała do mnie ze schroniska moja Dela ( ważyła wtedy 34 kg) to musiałam ja od razu wykąpać i kiedy się tak nad nią pochyliłam, by umyć jej brzuch przyszło mi do głowy, że mogłaby mnie dziabnąć prosto w twarz. Ale to była tylko taka myśl - nic się nie stało.

Jeśli masz jakieś obawy idź do weterynarza. Jednak musisz wiedzieć, że kleszcze poza innymi chorobami przenoszą babesziozę, która może zabić psa, zanim się zorientujesz, że coś jest nie tak.

Byłoby bardzo przykro, gdyby coś takiego spotkało Teosia. :shake:

Posted

Noo kleszcze to totalna zaraza!! Trzeba bardzo uważać, ja smaruję swojego psiaka Frontlinem, był tydzień na działce i łaziły po nim 3 kleszcze ale na szczęście żaden się nie wbił :p

Posted

Zabezpieczyć kroplami - frontline lub exspot - obroża przy dzieciach odpada :shake: no i niech Klaudia przez jakis czas po zakropleniiu nie dotyka karku - na szczęście u nas babesia nie jest tak częsta jak w Wawce

ehhh czyli Teo nie podbił serca Pana K? szkoda :shake: poza tym on przecież wcale nie jest stary - 5 lat to młody pies! A tak ocenili go specjaliści - nie po zębach a po stanie wnętrzności na USG

Posted

No właśnie. Od kiedy 5 letni pies jest stary? Ma tak około 35 lat........a Twój mąż Aniu ile?

Żeby się zaraz nie okazało, ze Teoś młodszy......:eviltong:

Ja niebawem kończę hmm więcej - w dupalsona każdemu, kto na mnie powie stara. Zresztą nie wyglądam na tyle( taką mam nadzieję)

Posted

Neigh napisał(a):
No właśnie. Od kiedy 5 letni pies jest stary? Ma tak około 35 lat........a Twój mąż Aniu ile?

Żeby się zaraz nie okazało, ze Teoś młodszy......:eviltong:

Ja niebawem kończę hmm więcej - w dupalsona każdemu, kto na mnie powie stara. Zresztą nie wyglądam na tyle( taką mam nadzieję)

mąż ma 26 ja myśle że on jest zazdrosny bo jak wchodze do domu nie witam się z mężęm tylko z psem:diabloti:

Posted

Kleszcze najlepiej wyciąga się pensetą. Jedno ale: nie takie napompowane!, tylko jeszcze te malutkie! Te napompowane trzeba zlapać przez chusteczkę higieniczną delikatnie przy samej skórze (najlepiej kciukiem i palcem wskazującym), przekręcić (obojętnie w którą stronę!) i po np. dwóch skrętach wyciągnąć dynamicznie.

Pensetą tak samo;) Tylko pamiętaj, zeby przy samej skórze drania zlapać, żeby samego odwłoka nie oderwać, bo wtedy to dopiero kłopot.

P.S. A rankę wodą utlenioną i po kłopocie;) Przepraszam, że opis jak dla dziecka, ale może inni skorzystają:eviltong: Ja tak robię od 17 lat, więc na pewno działa :)

Posted

_beatka_ napisał(a):
czy parszywy kleszcz już został wyeksmitowany?:razz:

operacja przeszła pomyślnie odbyło się to w kagańcu naszczęście paski z osprzętu nie przyryły kleszcza:multi::multi::multi::multi::multi: psiak wyczół że chce mu pomóc troche robił wrrrrrr ale lezał spokojnie

Posted

Teoś jutro po raz 1 zostanie bez nas na cały dzień będzie z moim tatą pewnie sobie pomyśli że znowu to nowy dom :shake:ale nie mam możliwości go wziąć ze sobą:shake: mam impreze rodzinną komunie biedaczek myśle że da rade:cool3:

Posted

:evil_lol:

_beatka_ napisał(a):
a po zabiegu był grzeczny?czy się obraził?:cool3:

:cool3:grzeczniutki poszedł na swój kocyk on obeaża się tylko wtedy jak mówie mu że ma zejść z łóżka odwraca sie tyłkiem zagląda spod grzywki i nie merda wtedy do mnie;)

Posted

_beatka_ napisał(a):
to jest bardzo grzeczny:multi:
na pewno da radę i będzie się cieszył jak wariat jak do niego wrócicie wieczorkiem:cool3:

dziewczynki dobre wieści pan K wzioł Teosie na bardzo długi spacer i stwierdził że Teoś robi się coraz ładniejszy powiedziłam mu że sierść odrasta i zrobie z niego sznaucerka ale trzeba czasu troch się spasł:cool3::oops: