Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My też staramy się powoli uczyć Karola - ale z wychodzeniem klapa - bo czekamy na drugie szczepienie - wiadomo, osiedle pełne jest niespodzianek.
Czyli siusiamy w domu, na gazetki wprawdzie, ale co tam. Nasz parkiet wygląda - u Agi w pokoju - średnio bardzo.

Ale i tak w sumie lepiej z jednym niż Pauliona z gromadą. Jest szansa, że do nauki zostaną 3 psiulki.
Na allegro 2 gapie. Ciekawe kto tam się gapi bez powodu :mad:.

Takie fajne psiaki, a nawet nie ma kiedy pojechac i zobaczyć - bo u mnie ostatnio był rwetes, ruch i rotacja.

Paulinko, buziaki dla małych, zwłaszcza jednej - wiesz jakiej? No wiesz!!! Taka śmieszna, w skarpetach.

• Replies 479
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No wreszcie jest dogo :multi:

Wczoraj nie mogłam pisać - ale może i dobrze, bo miałam strasznego kaca i wątpliwości, ze zaniedbałam rozwój psychiczny dziewczyn , przedwczoraj chodziłyśmy na pierwsze krótkie spacery poza ogród i wypadło to bardzo nie bardzo.

Jednak wczoraj było już dużo lepiej - więc i mój humor lepszy.

Najchętniejsza do współpracy i spacerków jest moja Figunia. Myślę, że ją już za kilka dni będą mogła zabrać na normalny duży spacer z dużymi psami. Troszke się boi ale świat ją ciekawi, na zawołanie podbiega (jest ma flexi) i pałaszuje nagródki z wielkim smakiem.
Liczi jest kolejna - boi sie ale pilnuje kontaktu, podchodzi na zawołanie ale jest bardzo bardzo niepewna.
Lima - ta to jest indywidualistka, nie chce za bardzo współpracować, ona może i by poszła na spacer ale swoimi drogami niekoniecznie pokrywającymi się z moim pomysłem.
Najgorzej spacerowanie idzie Coca-coli. Najbardziej się boi a do tego jest najbardziej niezależna. Coca-cola najbardziej spaceruje swoimi ścieżkami i ona owszem owszem chętnie chodzi po dużym ogrodzie ale broń cię Panie Boże tylko nie na smyczy.

Coca-cola i Lima nauczyły się - podpatrzyły Bariego i Sarika - jak otwiera się bramkę odgraniczająją mały ogródek dla psów od dużego ogródka mojego taty, tego ogródka z tysiącami żadkich i wyjątkowych roślinek. Obie najchęniej tam urzędują i wtedy się jakoś niczego nie boją :diabloti:
Tyle, że mnie się to nie do końca podoba, bo nie mają jeszcze wyrobionego przywołania.
No i lepiej żeby tata tego nie widział... :shake:

Cóż - dużo pracy mnie czeka... :roll:

Posted

Pamiętaj, że one były podrzucone do azylu zagłodzone, nie wiadomo gdzie trzymane, wydaje mi się ,ze poza jakąś komórką po urodzeniu , potem kojcem w schronisku a potem małym ogródkiem Twoich rodziców one nie widziały jeszcze świata .

Nic dziwnego że się boją i zachowują jak dzikuski, ale są w tak młodym wieku, że nawet za kilka miesięcy jeszcze będą sie błyskawicznie uczyć, więc nie masz co się zamartwiać :lol:

będzie dobrze:lol:

Posted

No, tyle że okres otwartego okna socjalizacyjnego, czyli pierwsze 3 miesiące mają już dawno za sobą. I to są rzeczy trudne do nadrobienia. Nie wiadomo, gdzie wtedy były, co się z nimi działo.

Ale też myślę że będzie dobrze :-)
Ja się piszę na spacerki socjalizacyjne ;)

Posted

Otóż to - czasami pewne braki trudno nadrobić, ja miałam psa z kennelu zabranego jak miał 3.5 miesiąca i nie udało się juz tego odpracować.
Jednak one nie mają tamtych zachowań - sa otwarte w kontaktach z ludźmi, także tymi nieznanymi których widza po raz pierwszy na oczy, nie boją się nagłych hałasów czy trzasków w domu no i poprawa między pierwszym a drugim spacerem była duża - co daje mi nadzieje, ze wszytsko nadrobimy a ich bojaźliwość minie.

Posted

Będzie dobrze ;)
Tylko tak sobie myślałam, że najlepiej by było gdybym zapakowała Liczi w szelki. Trasa do Radomia jest długa, trzeba będzie łapki rozprostować :cool3:,
z obrozy może się wysmyknąć :roll:
Co o tym myślicie? Jaki mała ma obwód? MOże coś u siebie znajdę?

Posted

[quote name='sahara']Będzie dobrze ;)
Tylko tak sobie myślałam, że najlepiej by było gdybym zapakowała Liczi w szelki. Trasa do Radomia jest długa, trzeba będzie łapki rozprostować :cool3:,
z obrozy może się wysmyknąć :roll:
Co o tym myślicie? Jaki mała ma obwód? MOże coś u siebie znajdę?[/QUOTE]
Uh musze ją zmiezyć - na oko obwód jest niewielki ;-)

Posted

Bo może nie siedziały w zamknięciu, może łaziły po jakimś podwórku, widziały ludzi, samochody itp. Tego się nie dowiemy, ale jeśli są takie otwarte, to całkiem prawdopodobne.

Szeleczki to bardzo dobra rzecz na podróz - przede wszystkim z powodów bezpieczeństwa. Ja wożę psy tylko w szelkach (tylko ojciec wozi Airę luzem, bo cały czas mu się wydaje że jest 2-mies maleństwem, a to już wielki koń).

Posted

Marta - musimy pomyśleć, jak zrobic wspólne spacery socjalizacyjne :cool3:
Póki co zabieram je na króciutkie, wzdłuż płotu tylko, ale za parę dni stopniowo będziemy oddalac się coraz bardziej.

Posted

[quote name='PaulinaT']Uh... jutro Lima jedzie a ja mam straszną tremę.
I boje się, czy wszystko wypadnie dobrze??[/QUOTE]

Jeszcze trochę a pomyślę, że nie masz do mnie zaufania :cool1: :evil_lol:
Ciekawe czy Supergoga wystawiłaby mi referencje? :razz:Może wtedy poczułabyś się pewniej? :eviltong:

Posted

Liczi pojechała.
Sahara - wielkie dzięki :Rose:

Lima z Figą były dzisiaj na długim spacerze w lesie. Były baaaaaaardzo dzielne i grzeczne i przemokły do suchej nitki ;-)

Posted

Ktos i do mnie dzwonił o namiary Pauliny. W sprawie psiaka.
A swoja drogą - co z Coca Colą - na spacery nie chodza krótkie łapki. Jakas dyskryminacja krótkonogich się szykuje. :mad:

Sahara - referencje wystawiłam juz dawno, były najlepsze jakie można. Przecież wiesz!
Cieszę się że Liczi pojechała. Zawsze to kolejny psiak w domu.

Posted

[quote name='supergoga']Ktos i do mnie dzwonił o namiary Pauliny. W sprawie psiaka.[/quote]

A to może był ten pan... Ja go odesłałam na stronę Animalii, żeby się oficjalnie skontaktował, bo wolałam nie podawać numeru telefonu Pauliny osobie, której w ogóle nie znam.