Jump to content
Dogomania

Dzieki za rady i pomoc male na swieta juz w dobrych domkach:))

Recommended Posts

Posted

Witam dwa tygodnie temu wzielam sunie ze schroniska z jastrzebia, facet ktory tam byl mowil ze gdzies 2 misiace temu urodzila szeniaki i chyba ktos ja wyzucil. Ale pare dni temu zaywarzylam ze jej sie ''cos rusza w brzuchu'' pposzlam na usg i okazalo sie ze jest w ciazy. Dzisiaj urodzila mlode niewiem co zrobic jest ich az 10 :placz::placz: a ona ma tylko 8 suteczkow niektore z mlodych sa bardzo slabe i wychudzone, a sunia tez jest okropnie wychudzona:placz::placz::placz::placz::placz:. Prosze o pomoc w znalezieniu domkow dla dzieciaczkow. Jutro lub dzisiaj postaram sie wkleic fotki

Posted

moze... po prostu je uśpij...tak bedzie lepiej da oslabionej, wychudzonej suczki,
najlepiej jakby wet do Ciebie przyszedl - moglby tez wtedy dac suce zastrzyk na powstrzymania laktacji
wydaje mi sie ze to najlepsze rozwiazanie

Posted

Zgadzam się z Martą. Jakby nie brzmiało to okrutnie, to najlepsze wyjście. Jest tyle biednych psiaków, przepełnione schroniska, psy giną pod kołami samochodów, są bite i porzucane. Nie ma sensu powiększać grupy nierasowych psiaków. Te szczeniaki nie słyszą jeszcze, nie widzą. Ich matka jest wycieńczona ciążą i schroniskowym życiem. Uśpienie maluchów będzie najbardziej rozsądnym i odpowiedzialnym wyjściem.
Mam nadzieję, że podejmiesz właściwą decyzję. Nie będzie to na pewno łatwe, ale jestem z Tobą.

Posted

Witam Kora urodzila 12 szczeniat dwa dni temu pierwszego malego urodzila 0 05 55 a ostaniego o 21.32 ktory urodzil sie martwy:-( poszlam do weta i powiedzial mi zeby zostawic jej pare mlodych a reszte lepiej uspic, i tak tez zrobilam bylo to trudne zostawilam 5 szczeniat trzy dziewczyny i dwoje chlopcow, jedna mala zostawiam u siebie chlopcy idom do znajomych mojej mamki jedna dziewczynka pojdzie do szfagra od mojego chlopaka to zostaje do wydania jedna dziewczynka, ale mam nadzieje ze tez znajdzie dobry domek jak mi sie uda to przesle zdjecia mamki i mlodych;)

Posted

Sajnox, dzielna jesteś. Ja przyznam bez bicia że nie podjełabym takiej decyzji o uśpieniu. Wiem, wiem tak lepiej, ale moje sumienie by mnie zagryzło:(
Z tego co zrozumiałam zostaje bez domku jedna dziewczynka, tak?
Ciotki doświadczone napiszcie może co dawać mamuśce jeść by się lepiej poczuła i odżywiła.:cool1:Chuda okrutnie:(

Posted

Biedna ta Korcia, taka chudzinka :-(. Dobra decyzja Sajnox z tym upieniem części szczeniaków.

Radzę poczytać na wątkach o pielęgnacji (na dogo oczywiście), co podawać suni podczas karmienia szczeniąt.

Posted

Witam jest juz z nia lepiej powoli przybiera na wadze, male maja tydzien i juz ponad pol kilo takie male klusie;) Korze ciagle mleko naplywa ma go naprawde duzo ale nie wiem z kad przeciesz ona taka chuda:shake:.Mam nadzieje jak male pujda do swoich domkow to Korcia bardziej odrzyje

Posted

Sajnox - cudownie, ze wzięłaś sunię....tylko jedno ale - ja osobiście zostawiłabym 1, góra 2 maluszki...bardzo to przykre, ale popatrz na dogo - ile pięknych szczeniat codziennie jest znajdowanych...a domków brak...

Niedawno mieliśmy ten sam problem - zgłoszono nam jamnisię...miała 8 maluszków...boshe - jak ciężko było uśpić 6 uroczych, mlekiem pachnących, psich bobasków....ale wiedziałysmy, ze będzie ciężko...sunia mieszka sama, na działce w budzie z 2 maluszkami - nawet 1 osoba nie spytała o maluchy:placz:

Posted

andzia69 jak bym niemiala pewnosci ze male nie beda mialy domkow to bym zostawila 2 klusie ale obecnie tylko jedna sunia nie ma domku reszta juz jest ''zaklepana'' 2 chlopakow idzie na domki jednorodzinne jedna sunia mieszkania i jedna zostaje do wydania ale pojdzie moze do rodziny na domek ale to nie jest jeszcze na 100%

Posted

Sajnox napisał(a):
andzia69 jak bym niemiala pewnosci ze male nie beda mialy domkow to bym zostawila 2 klusie ale obecnie tylko jedna sunia nie ma domku reszta juz jest ''zaklepana'' 2 chlopakow idzie na domki jednorodzinne jedna sunia mieszkania i jedna zostaje do wydania ale pojdzie moze do rodziny na domek ale to nie jest jeszcze na 100%

no to pozostaje się cieszyć...tylko po co w takim razie ten watek???? rozumiem, że szukamy domku dla 1 suni - tak?

Posted

W górę :multi:....Sajnox jesteś naprawdę dzielna....Wielkie ukłony dla Ciebie kochana :loveu:.....Sunia chudzinka naprawdę.Postąpiłaś słusznie, mimo,że było to napewno ciężkie przeżycie :shake:...

Posted

popre reszte osobek z dogo dzielna z Ciebie dziewczynka (bo dziewczynka jestes prawda hihi ;) ) mam nadzieje ze i ostatnia sunia znajdzie domek a mamusia bedzie sie miala u ciebie jak u Pana Boga za piecem ;)

Posted

popre reszte osobek z dogo dzielna z Ciebie dziewczynka (bo dziewczynka jestes prawda hihi ;-) ) mam nadzieje ze i ostatnia sunia znajdzie domek a mamusia bedzie sie miala u ciebie jak u Pana Boga za piecem ;-)

hehe dziewczynka ale w jakim sensie ze kobietom czy dzieckiem:evil_lol:

Posted

[quote name='Sajnox'] zostawilam 5 szczeniat trzy dziewczyny i dwoje chlopcow, jedna mala zostawiam u siebie chlopcy idom do znajomych mojej mamki jedna dziewczynka pojdzie do szfagra od mojego chlopaka to zostaje do wydania jedna dziewczynka,

Pamietaj, ze Twoim obowiazkiem bedzie dopilnowanie, zeby wszystkie wydane suczki zostaly wysterylizowane, zanim pojda w slady mamusi i wydadza na swiat kolejne szczenieta!

Szwagra bedziesz miala na oku, ale ta ostatnia suczka.... :niewiem:
:shake:

Posted

andzia69 napisał(a):
Sajnox - cudownie, ze wzięłaś sunię....tylko jedno ale - ja osobiście zostawiłabym 1, góra 2 maluszki...bardzo to przykre, ale popatrz na dogo - ile pięknych szczeniat codziennie jest znajdowanych...a domków brak...

Niedawno mieliśmy ten sam problem - zgłoszono nam jamnisię...miała 8 maluszków...boshe - jak ciężko było uśpić 6 uroczych, mlekiem pachnących, psich bobasków....ale wiedziałysmy, ze będzie ciężko...sunia mieszka sama, na działce w budzie z 2 maluszkami - nawet 1 osoba nie spytała o maluchy:placz:

Rozumie co chcesz powiedziec ,ale czasem musimy wybrac to mniejsze zlo ,bo taki niestety jest swiat .:placz:
A swiat jest podly :angryy:.
Czasem i lepiej dla tych malenstw ze go nie poznaly ,usnely ,zanim sie w tej Dzunli odnalazly :-(.

Posted

Sajnox napisał(a):
Witam Kora urodzila 12 szczeniat dwa dni temu pierwszego malego urodzila 0 05 55 a ostaniego o 21.32 ktory urodzil sie martwy:-( poszlam do weta i powiedzial mi zeby zostawic jej pare mlodych a reszte lepiej uspic, i tak tez zrobilam bylo to trudne zostawilam 5 szczeniat trzy dziewczyny i dwoje chlopcow, jedna mala zostawiam u siebie chlopcy idom do znajomych mojej mamki jedna dziewczynka pojdzie do szfagra od mojego chlopaka to zostaje do wydania jedna dziewczynka, ale mam nadzieje ze tez znajdzie dobry domek jak mi sie uda to przesle zdjecia mamki i mlodych;)

Nie rob sobie wyrztow ,ta sunia nie wykarmilaby tych malych :shake:.
Dawaj jej prosze karme dla szczeniat ,specjalna dla szczeniat by doszla do siebie ,bo jak malenstwa porosna ,to ona nie da rady ich wykarmic i ci popadaja z braku wlasciwego wyzywienia ,a i sunia moze pasc.
Karma dla szczeniat jest super w tym przypadku ,a jak mozesz ,to dokarmiaj maluchy butelka , bo jak widze mamusia nie wyglada najlepiej:-(

Posted

[quote name='PATIszon']Pamietaj, ze Twoim obowiazkiem bedzie dopilnowanie, zeby wszystkie wydane suczki zostaly wysterylizowane, zanim pojda w slady mamusi i wydadza na swiat kolejne szczenieta!

Szwagra bedziesz miala na oku, ale ta ostatnia suczka.... :niewiem:
:shake:

To jest sedno sprawy , przyszla sterylka suni jest bardzo wazna ,a i twoja sunie wysterylizowac musisz koniecznie .

Posted

niedopuszczalne i niefrasobliwe jest pozostawienie szczeniaków/szczeniaka suce w tak krytycznym stanie by jeszcze karmiła kakiekolwiek szczenie-
wszystkie powinny zostac humanitarnie uśpione