Jump to content
Dogomania

ZYWE SZKIELETY ok.40!!! na zamku w Kamiencu !.. ODEBRANE ! ! ! ..sa Bialogardzie ...

Recommended Posts

Posted

[quote name='martadela']W pełni popieram zmasowaną akcję listów.

...

Pisanie listow to najwieksza rzecz, jaka mozemy robic !
I bardzo potrzebna ... wszedzie, dokad sie tylko da !

A sms od p. Eli :

" SKO uchylilo decyzje wojta w calosci ! ! ! ! "

Pierwszy sukces :lol: !

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zuziaM']Pisanie listow to najwieksza rzecz, jaka mozemy robic !
I bardzo potrzebna ... wszedzie, dokad sie tylko da !

A sms od p. Eli :

" SKO uchylilo decyzje wojta w calosci ! ! ! ! "

Pierwszy sukces :lol: !
Co to oznacza?

Posted

Gosiapk napisał(a):
Co to oznacza?

Ni mniej ni wiecej, ze generalnie mozna by juz psy odebrac.....
Ale poniewaz w tej chwili jest staly nadzor nad nimi, a oprocz tego ich sytuacja nieco sie poprawila, to pani Elzbieta rozwaza inna mozliwosc.
Mianowicie pozostawienie psow w tym samym miejscu ale ....... przejscie ich na wylaczna wlasnosc i pod opieke Gminy.
A jest to sprowokowane niejako przez samego pana wojta przez to iz ostatnimi czasy atakowal p. Elzbiete , ze chce zabrac psy z miejsca, gdzie jest jedyny znany im dom, na poniewierke i w nieznane inne miejsca......
Dlatego p. Ela chce naciskac na wojta, aby .... jesli tak nieobojetny jest mu los tych psow...... wzial je pod swoja opieke ... a jednoczesnie pozostawil je w tym samym miejscu.
Oczywiscie pod stalym nadzorem TOZ-u.

Posted

Izis napisał(a):
Czy to dobry pomysł? Czy ktoś tam będzie nad psiakami w ogóle opiekę sprawował?

TOZ i pani Elzbieta ... stale . Ona nie odpusci.
Takiej ilosci psow nie bedzie latwo umiescic w DT i w domach stalych... to wiemy.
Musialyby isc do schroniska w Dzierzoniowie. Tam jest pelno juz ....

• 2 weeks later...
Posted

A ja dostalam nowe wiadomosci.

Jedna od osoby, ktora turystycznie odwiedzila zamek ( masle, ze nie bedzie miala nic przeciwko temu, zebym wkleila tresc ) :

hej ! Przeczytalam twoj artykuł i jestem w szoku . Dwa dni temu pojechałam do kamienca razem z chlopakiem . Chcielismy zwiedzic zamek . Podchodzac do zamku z daleka juz bylo słychac szczekanie psow . Balismy sie podejsc do bramki gdyz nie wiedzielismy czy one moga uciec . po tym jak weszlismy do zamku i przeszlismy do srodka nie zapomne tego uczucia strachu gdy zobaczylam te psy , szczekaly , lataly wszedzie bylo ich pelno. slyszelismy skowyczenie szczeniat . kobieta ktora nas oprowadzala odganiala te psy widac bylo ze sie one jej boja to skoro tych psow bylo takie zachowanie to mysle ze napewno sa bite a o tym ja wygladaja chude to szkoda gadac .

A druga od p. Eli. Wlasnie o przeprowadzonej kontroli :

Witam wszystkich serdecznie,
Oto zdjęcia zrobione podczas wczorajszej kontroli. Znacznie je zmniejszyłam do celów mailowych ale oryginalne są bardzo duże.
Pragnę podkreślić, że zdjęcia nie są w stanie zobrazować ani stopnia wychudzenia ani chorób skóry psów.
Psy są w znacznie gorszej kondycji niż były w czasie kontroli 2.10.07. Wielu z nich brak.
Jakość karmy znacznie się pogorszyła. Psy karmione są zgniłymi, zapleśniałymi warzywami ze śrutem (którego psy nie trawią). W kuchni były też okrojone z mięsa kości - w niewielkiej ilości.
Psy biegające wokół zamku są w trochę lepszej kondycji niż te za folią. W ogrodzie zamku jest ranna, skomląca suka ....... 7 szczeniaków z dwóch miotów, z czego jedna grupa szczeniąt wychudzona; widać kilka innych suk z oznakami niedawnego porodu ale nigdzie nie widać ich szczeniąt.
Psy za folią nigdy nie widzą światła dziennego. Właściciel podobno wypuszcza je na dziedziniec zamkowy po zmroku. Za folią panuje okropny odór mocznika, kurz i brud. Psy są w stanie skrajnego wychudzenia, praktycznie widać im wszystkie kości przez skórę. Niestety na zdjęciach tego nie widać z powodu refleksów światła odbitego przy użyciu flasza, że psy były w stałym ruchu. Widać też tylko częściowo choroby skóry. Za folią wszystkie psy mają choroby skóry i oprócz jednego "zwyczajnie" wychudzonego są wychudzone skrajnie. Tego "zwyczajnie" chudego właściciel nazywa zatłuszczonym.
Zresztą przyznał się, że miesiąc temu zmniejszył psom racje karmy bo 5 z nich było zatłuszczonych .......... (bez komentarza).
Wszystkie psy bardzo nadpobudliwe - nie agresywne, nie żywe czy też ruchliwe ale najlepszym określeniem jest słowo nadpobudliwe. Kilka z nich w stanie mocnego wystraszenia. Trzęsły się i kuliły.
Nakręciłam mały filmik.

To tak w skrócie. Proszę pytać o szczegóły. Muszę też zebrać myśli po oględzinach tego koszmaru. Napiszę raport i prześlę go.
Wysyłamy ponownie wniosek do gminy o natychmiastowe odebranie psów. Wyślemy też doniesienie o popełnieniu przestępstwa ... ponownie.

Będziemy walczyć aż do skutku. Mam nadzieję, że tym razem gmina wesprze nasze działania ... w przeciwnym razie nie wiem czy pozostaną jakieś psy do uratowania.

Pani Sylwio, bardzo liczymy na pomoc Polsatu!!!!!!!!!!!!! Nie tylko w tej jednej koszmarnej sprawie ale w ogólnej walce z oprawcami zwierząt w Polsce.
Pani Małgosiu, proszę o umieszczenie nowych informacji na Dogo. Co jeszcze byłoby potrzebne? To doślę. Chyba Raport, prawda?
Pani Magdaleno, przykro mi, że nie wysyłam dobrych wieści.

Pani Doroto, bardzo, bardzo serdecznie Pani dziękuję za pomoc, radę, wsparcie itp...

Tyle na razie.
Pozdrawiam
SMIGlELSKI
(Elżbieta Śmigielski
Prezes Zarządu Fundacji Ochrony Zwierząt i Ochrony Polskiego Dziedzictwa Przyrodniczego "Mrunio"
0692 776 06:cool:

Zdjecia :placz:

Ranna skomlaca sunia

Tak zwana ... psiarnia za folia

Uratujmy te maluchy :placz: :placz: :placz:

Z latarka

Za folia

Zycie w ciemnosci :placz::placz::placz:

Posted

[quote name='zuziaM']Pilnie potrzebne są miejsca w których możnaby ulokować kamienieckie psy.
Rany, to jakiś horror:placz:
Miałam nadzieje że jest ciut lepiej a tu jeszcze szczeniaki:placz::placz::placz:

Posted

o matko :placz: :placz: :placz: :placz:
ja też miałam nadzieję, że coś się zmini na lepsze a tu ten skó..... jeszcze zmienił karmę, zmiejszył ilość jedzenia i dopuścił do kolejnego rozmnożenia psiaków.
to jakiś horror i idzie się załamać, że nie ma mocnych na tego "człowieka"

Posted

madzia828 napisał(a):
bosze to jakiś obłęd:placz::placz: ile tam jest tych szczeniaków? biedne psiaki:-(

Jak ten człowiek, może na to patrzeć????????W głowie się nie mieści:placz:

Posted

Ranna skomlaca sunia

Pani Ela mówiła Zuzi, że to biedne stworzenie chodziło za nią skomląc i płacząc o pomoc :placz::placz::placz::placz::placz: Chodząca tragedia :placz::placz::placz::placz::placz:

Sprawa odebrania zwierząt w toku, najprawdopodobniej skończy się pomyślnie.
Błagamy o deklaracje Domów Tymczasowych :(
Jak tylko to będzie możliwe psiaki trzeba natychmiast zabierać

Posted

kurcze , ile jest tch szczeniorów? mogę wziąśc 2 na tymczas jak pójdzie do domku moja Kruszynka , ale dobrze by było , żeby były juz po przeglądzie weternaryjnym!!!!Nie mam teraz totalnie czasu na net , jakby co , dzwońcie , zuzia m MA MÓJ NUMER

Posted

Po przeczytaniu wszystkich postów jestem w ogromnym szoku. Własciciel calego kompleksu i pan wójt maja szczescie ze nie stoja teraz obok bo chyba flaki bym im wyprula:mad::mad::mad:. Jak tak w ogole mozna!!:angryy::angryy::angryy: w razie czego mozecie liczyc na moja pomoc. Ja chetnie rozglosze to na caly swiat, a niech sie dostanie tym @$#$^#*^&... najbardziej boli mnie to ze tyle juz zrobiliscie w sprawie tych psiakow i dopiero teraz cos sie zaczyna dziac i tez nie wiadomo jaki bedzie final. Przesyłam wam wielki podziw i szacunek. pozdrawiam

Posted

Ludzie rozglaszajcie gdzie sie da, zeby jak najszybciej znalezc psiakom DT. Wyciagajcie je z tamtad jak najszybciej, chociaz po kilka, czy nawet pojedynczo, jesli nie ma mozliwosci wszystkich naraz. One sie tak mecza, a lepiej tam nie bedzie nigdy. Ten wlasciciel nie ma calkiem pokolei!