deptusie Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 smoczepole napisał(a):PILNE!!! Kochani, wszystko wskazuje nna to, że nasza WIOLA nie będzie mogła dojechać do Łodzi z powodu choroby. W związku z tym, ja również nie dojadę. Szamapana i ciasteczka imieninowe trzymam (znaczy sie ciasteczka zeżrę, ale na następne spotkanie zamówię nowe). Na pewno niebawem znajdzie się okazja do wspolnego spotkania. WIOLU kochana, zdrowiej nam! Acha! GROOVY zakończył w Bydgoszczy czempionat, wygrał tez rasę!!! Gratulacje dla przepieknego pieseczka i jego pani! DIDO został zwycieżcą mlodziezy i był II w BISie juniorków! To był jego debiut w młodziezy. Gratulacje dla Jacka i Piotra! Trzymajcie się jutro ciepło, bo cos zapowiadają deszcze. MARIOLCIU DZIęKUJę CI ZA WSZYSTKO!!! Z OKAZJI TWOICH IMIENIN-żYCZYMY CI ABY SPOTKAłO CIę W ZYCIU WSZYSTKO CO NAJLEPSZE-BO TYM CO CZYNISZ W SWOIM żYCIU DLA INNYCH LUDZI I DLA NASZYCH BRACI MNIEJSZYCH-ZASłUGUJESZ NA WIELE SZACUNKU .:buzi: Z NAJMILSZYMI żYCZENIAMI -ZAWSZE PAMIETAJąCY O TOBIE -DEPTUSIE:loveu::Rose::tort::klacz:WIOLA PIOTR SABINKA Z RESZTą FERAJNY
Imparato Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Violu,jak się czujesz ,zasmuciło mnie ,że jesteś chora i że nie widziałyśmy się na wystawie.Wracaj jak najszybciej do zdrowia.:buzi:
deptusie Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Imparato napisał(a):Violu,jak się czujesz ,zasmuciło mnie ,że jesteś chora i że nie widziałyśmy się na wystawie.Wracaj jak najszybciej do zdrowia.:buzi:Witaj Teresko-dziekuję za zyczenia zdrówka-mam nadzieję,że będzie dobrze-bardzo żalowalam,że nie bylo mnie w lodzi z Wami. Ale zdrowko najwazniejsze-bo mamy je tylko jedno.:-( Jak tam Lódż- jakie wrażenia ile pomeczkow i szpiców malych. Podacie stawkę w klasach i wyniki no i proszę o jakieś zdjęcia. Zapewne macie ich wiele-podzielcie się KOBITKI wrażeniami.:multi::painting: z ringu.
Imparato Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Sędziowanie było,wrazenia i zdjęcia też.Byłam ,widziałam ale też czekam na komentarz UROCZYCH KOBITEK.
filonek_bezogonek Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Pani Tereso ? Zastanawia mnie jedna rzecz- po analizia katalogu ( dopiero w domu) zauwazyłam, że w szpicach małychkolorwych współczesnych sa zgłoszone 2 psy. Tego psa co był razem z Panią nie ma w katalogu, ani w erracie , ani suplemencie na koncu katalogu - poprostu teraz zachodze w głowe jak to możliwe ? Pani Janino wybór grup hodowlanych był na wystawie przeprowadzany - ( jest Pani też wpisana do katalogu na 17 kartce ( one nie są ponumerowane - na początku katalogu) Ja w wolnej chwili napiszę szersza relację z Wystawy :) W miniaturach NAJLEPSZYM JUNIOREM i jedynym psem w POLSKICH rekach, który konkurował z psami "ruskimi" o BOB ( do których chyba miał jakieś "ciągoty sędzia") był POWERPOM BORN TO SUCCESS - Uli Mendak !!!!!!!!!!! BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO !!!!!!! W telegraficznym skrócie: BOB - BRAVO'S TERIFIC KID NDSwR - UMNITSA KRASAVITSA szczegółowe dane - później Fotorelację przygotuje RENATA ( Wanilka) ale najpierw popełni na mnie zbrodnię doskonałą ze miałam czelność napstrykać tyle zdjęć :) BO to Wanilka teraz będzie te zdjęcia obrabiać i zmniejszać aby móc je wrzucić na forum.
Imparato Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Filonku,ja jestem w sumie zadowolona ,bo Fantuś dostał CWC,Res. CACIB a przy takim sędziowaniu,mógł nie dostać nic.
filonek_bezogonek Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Pani Tereso ale proszę mi powiedzieć gdzie ten pies jest umieszczony w katalogu ? ( może w innej rasie przez przypadek ? ) bo gdyby się okazało , że wygrał pies nieumieszczony w katalogu to powiem ze byłoby to cokolwiek dziwne :) a poza tym no właśnie zapomniałam napisać o braciach " ciut większych" czyli szpicach małych :) Gratulacje pani Tereso :)
Imparato Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Pani Marto,dzięki za gratulacje.Ja też szukałam informacji o tym psie bo byłam ciekawa jak się nazywa i po jakich jest rodzicach ale nigdzie nie znalazłam o nim zadnej informacji,czy jego zgłoszenia.
deptusie Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 filonek_bezogonek napisał(a):Pani Tereso ? Zastanawia mnie jedna rzecz- po analizia katalogu ( dopiero w domu) zauwazyłam, że w szpicach małychkolorwych współczesnych sa zgłoszone 2 psy. Tego psa co był razem z Panią nie ma w katalogu, ani w erracie , ani suplemencie na koncu katalogu - poprostu teraz zachodze w głowe jak to możliwe ? Pani Janino wybór grup hodowlanych był na wystawie przeprowadzany - ( jest Pani też wpisana do katalogu na 17 kartce ( one nie są ponumerowane - na początku katalogu) Ja w wolnej chwili napiszę szersza relację z Wystawy :) W miniaturach NAJLEPSZYM JUNIOREM i jedynym psem w POLSKICH rekach, który konkurował z psami "ruskimi" o BOB ( do których chyba miał jakieś "ciągoty sędzia") był POWERPOM BORN TO SUCCESS - Uli Mendak !!!!!!!!!!! BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO !!!!!!! W telegraficznym skrócie: BOB - BRAVO'S TERIFIC KID NDSwR - UMNITSA KRASAVITSA szczegółowe dane - później Fotorelację przygotuje RENATA ( Wanilka) ale najpierw popełni na mnie zbrodnię doskonałą ze miałam czelność napstrykać tyle zdjęć :) BO to Wanilka teraz będzie te zdjęcia obrabiać i zmniejszać aby móc je wrzucić na forum. Jak to Marta ujęła- cyt:"ciągoty sędziego" w kierunku "ruskich" psów okazały się tylko dla JJ-ka nie straszne-choć to właśnie JJ nie miał konkurencji ze strony rosyjskiej w klasie mlodzieży- a powracając do w/w "ciągot sędziego" pewnie i w klasie mlodzieży na 1 lokacie w takiej sytuacji znalazłby się pies rodem z Rosji. GRATULuję WSZYSTKIM TYM-KTóRZY stanęli w konkury z Pomkami z Rosji Lotwy itd. Jak ;) to mówią raz pod wozem -raz na wozie.
filonek_bezogonek Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 deptusie napisał(a):Jak to Marta ujęła- cyt:"ciągoty sędziego" w kierunku "ruskich" psów okazały się tylko dla JJ-ka nie straszne-choć to właśnie JJ nie miał konkurencji ze strony rosyjskiej w klasie mlodzieży- a powracając do w/w "ciągot sędziego" pewnie i w klasie mlodzieży na 1 lokacie w takiej sytuacji znalazłby się pies rodem z Rosji. Wystarczy, że JJ miał konkurencję w klasie i porównaniu o NJ ( a nie stał jak palec- a konkurencję tą co dojechała miał fajną więc nie dostał NJwR za samą obecność na wystawie). Dlatego upieram się, ze jasne były "ciągoty" patrząc choćby na klasy otwarte psów :) czy pośrednie suk :) Jeszcze Konkrapukcik pokonał kolegę zza granicy :) co tym bardziej mnie cieszy :) PANI JANINO w tym miejscu - ukłon :) A ja stałam tam jako widz :) Mnie ani ziębiło ani parzyło bo ja tam nic nie wystawiałam- ale pewne rzeczy było widać już z pozycji widza :) choćby największego laika :) Coś nam w Łodzi ci sędziowie nie dopisuj w szpicach jak nie Pani Sarmont to Pan Khomasouridze - takie jakieś "egzotyczne" mają te metody sędziowania - o czym pewnie nie jeden uczestnik wystawy powie.
edie21 Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 a co powiecie o tym estońskim średniaku? kolorowy to kolorowy ale chyba jednak nie był tym do czego przyzwyczaiłam się w czechach. mój kolega,który był ze mną na wystawie zrobił mu zdjęcie ale nie wiem czy coś wyszło.
smoczepole Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Dziewczyny! Dzięki za imienionowe życzenia! Filonku, ja myslałam, że JJ rzeczywiście miał wschodnich rywali, tak to napisałaś, a on startował, widzę, w polskiej stawce. Czekam na dalsze szczegóły z relacji z wystawy, ale prosze o bardziej precyzyjne opisy :).Niemniej wielkie gratulacje: dla JJ za zwycięstwo mlodzieży, dla naszej Janeczki za wysoka lokatę, dla Honorka za liczoną lokatę, dla Tereski za jej "pewniaka", który kosi wszystko. Filonku: i masz rację: coś w Łodzi fatalnie wychodzi z tym sędziowaniem. Może powinniście poddac to jakiejś szerezej dyskusji w związku?:) Szkoda byłoby omijac Łódź, jak przylgnie do niej fatalna opinia. A swoją drogą, jeszcze parę lat temu miałam bardzio dobre zdanie o waszych wystawach. Lubiłam tam jeździć.
Wanilka Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 filonek_bezogonek napisał(a): Coś nam w Łodzi ci sędziowie nie dopisuj w szpicach jak nie Pani Sarmont to Pan Khomasouridze - takie jakieś "egzotyczne" mają te metody sędziowania - o czym pewnie nie jeden uczestnik wystawy powie. Ty Marta nie narzekaj na sędziów ze wschodu he he:razz: Włoszka to się dopiero po samoyedach przejechała.Na dziewięć zgłoszonych jeden dostał ocene doskonałą,jeden wybitnie obiecującą a reszta bardzo dobrą.Pani sędzia skrupulatnie liczyła wszystkie gnaty:razz: i zęby.Hmmm....nawet do tyłka zaglądała:crazyeye:W opisach samki była "za mało uśmiechnięte":-oNo cóz ...widocznie wszystkie były akurat w złym humorze he he;););) Zdjęcia oczywiście wstawię:lol:
Neutralka Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 filonek_bezogonek napisał(a):Pani Tereso ale proszę mi powiedzieć gdzie ten pies jest umieszczony w katalogu ? ( może w innej rasie przez przypadek ? ) bo gdyby się okazało , że wygrał pies nieumieszczony w katalogu to powiem ze byłoby to cokolwiek dziwne :) a poza tym no właśnie zapomniałam napisać o braciach " ciut większych" czyli szpicach małych :) Gratulacje pani Tereso :) No,to ja wyjaśnię sprawę psa nie umieszczonego w katalogu: cokolwiek dziwne było to, że nie został umieszczony w katalogu i było to niedoróbką organizatorów. Dlatego zgodzili się przyjąc osa do oceny, i dać mu ekstra numer, że przyjęli pieniądze, a zapomnieli umieścić go w katalogu. Pies ten nazywa się Prestiz Tony Crem iz Tzvetnoy Kapeli.
deptusie Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Neutralka napisał(a):No,to ja wyjaśnię sprawę psa nie umieszczonego w katalogu: cokolwiek dziwne było to, że nie został umieszczony w katalogu i było to niedoróbką organizatorów. Dlatego zgodzili się przyjąc osa do oceny, i dać mu ekstra numer, że przyjęli pieniądze, a zapomnieli umieścić go w katalogu. Pies ten nazywa się Prestiz Tony Crem iz Tzvetnoy Kapeli. Janeczko taki sam "los" spotkał "naszego" DIDUSIA w Bydgoszczy został zgloszony i "oplacony" w terminie-a właściciel będąc już na samej wystawie otrzymał info,iż oddział tego psa nie ma ujętego w katalogu.Z winy oddziału-Jacek zarządał zwrotu kosztów za zgłoszenie ale O/Bydgoszcz serdecznie przeprosił przyznał sie do błędu i na miejscu wypisano DIDUSIA na listę psów.:multi: Poszło to bardzo sprawnie-gdyż każdy z nas wystawiajacych szpice miniaturowe otrzymał przed oceną jeszcze ERRATę do katalogu w ilości jednego DIDUSIA i nawet wydrukowaną-BRAWA DLA ODDZIAłU.:multi: Zapewne w przypadku szpicka małego była podobna sytuacja/błąd oddziału łóDZKIEGO/. Ja również uważam,iż ciągłe zapraszanie sędziów zza granicy wschodniej /z calym szacunkiem dla ich wiedzy/ zawsze będzie przyciągalo wystawców z Rosji i powodowalo niezadowolenie innych-takie same opinie krążą o sędziach rodem z Czech-oceniając w Polsce zazwyczaj "ciągną" za soba sznur wystawców z kraju.;) Pamietam-jak 2 lata temu oceniał w ringu w Bydgoszczy Pan Kozber-rasę Cane Corso i do porównania o rasę stanęły 2 osobniki z Rosji i Czech -obydwa piękne ale ten z Czech miał cudowny kontakt z osoba wystawiajacą-piesek z Rosji niestety traktowany byl tylko ,jak obiekt do wystawiania,a pod ringiem czekała inna Rosjanka z 10 innymi psami róznych ras na ową Panią w ringu- pokrzykując spod ringu ,która tylko biegała z ringu do innego ringu ROZDZIELAJąC PSY.Dla mnie widok był okropny.Po przegranej Rosjanka z CANE CORSO -głosno rzuciła uwagę w kierunku sędziego-POCZIEMU!!!! A Pan Kozber -zachowując zimną krew-grzecznie jej pogratulował podał teczkę z kartą ocen i odpowiedział glosem stonowanym-POTAMU-I OTRZYMAł WIELKIE BRAWA OD PUBLIKI WOKół RINGU. Do czego zmierzam-tą zaciętość-jaką ujrzałam w oczach tych Rosjanek przeraziła mnie,że to już nie pasja-hobby to już wiazało się tylko z pieniędzmi i to z wielkimi pieniędzmi. Może O/Lódz-jako dość zamożny oddział -pomyśli o zaproszeniu na przyszły rok na KLUBOWą SZPICOW-sędziego specjalistę od SZPICóW NIEMIECKICH z oficjalnego miejsca pochodzenia rasy z NIEMIEC/w 2003 roku o ile się nie mylę został zaproszony sędzia z Niemiec Rudi HADTMANN-szkoda tylko,że nie na szpice niemieckie-oceniał Samoyedy,Alaskany,HUSKY/i rozdzieli ocenę w ringach np jeden ring -tylko same Szpice Niemieckie i nie bójcie się tego sznur niemieckich wystawców nie pojawi się na wystawie-choć ja bardzo będę namawiać wszystkich znajomych z Niemiec aby na takową przyjechali ze szpicami wszystkich rozmiarów-zawsze warto,aby inni wystawcy z Polski nie majacy możliwości wystawiania w innych krajach mieli możliwość ocenienia osobiście -jaki jest przekrój eksterieru szpiców wszelkich rozmiarów np., w kraju pochodzenia hodowanych przez nas ras.:lol: Pani Renatko-co do oceny Samojedów-to włoscy sędziowie uwielbiają eksterier samojedów-który wykształcił się u nich w kraju-czyli mniejsze na krótszych łapkach-nieco dluższe i glowy w innym typie,jak np głowy u fińskich,rosyjskich czy nawet angielskich samojedów/które ja osobiscie uwielbiam/:loveu: Wloską linię wprowadziła u siebie w hodowli Pani ANNA Jaśkiewicz hodowla Chatanga i muszę powiedzieć,iż często jej pieski osiągają wielkie sukcesy na wystawach nie tylko w kraju.BRAWO:multi: A teraz z innej beczki-Pani Renato-czekamy na zdjęcia z Lodzi/oczywiście naszych białych kuzynów-również/ -ha ha ha:lol::lol::lol:
Neutralka Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Co najmniej dziwne było też to, że Kontrapunkt Hipnotyk (klasa O) był umieszczony w klasie championów suk, ale na szczęście fakt, że posiadał swe męskie atrybuty pozwolił udowodnić, że nie jest suką, a czytelny numer tatuażu, że to ten sam pies, który został zgłoszony. BOB z wystawy Łódzkiej, Bravo, nie jest psem z Rosji tylko z Lotwy (Ryga). W dalszej konkurencji , o zwycięstwo grupy, oceniała go sędzia z USA, pani Kałużniacki, bardzo kompetentna osoba, hodowczyni akit, której wykładu słuchaliśmy rok temu na wystawie klubowej w Łodzi - i ona uznała, że Bravo zasługuje na zwycięstwo grupy. Jako przedstawiciel grupy v wszedł do finałłowego wyboru BIS. No i wygrał. Narzekacie Panie na prorosyjskie zorientowanie sędziego, ale pozostałe psy też były z Rygi a nie z Rosji, po za jedną suką.
deptusie Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 smoczepole napisał(a):Dziewczyny! Dzięki za imienionowe życzenia! Filonku, ja myslałam, że JJ rzeczywiście miał wschodnich rywali, tak to napisałaś, a on startował, widzę, w polskiej stawce. Czekam na dalsze szczegóły z relacji z wystawy, ale prosze o bardziej precyzyjne opisy :).Niemniej wielkie gratulacje: dla JJ za zwycięstwo mlodzieży, dla naszej Janeczki za wysoka lokatę, dla Honorka za liczoną lokatę, dla Tereski za jej "pewniaka", który kosi wszystko. Filonku: i masz rację: coś w Łodzi fatalnie wychodzi z tym sędziowaniem. Może powinniście poddac to jakiejś szerezej dyskusji w związku?:) Szkoda byłoby omijac Łódź, jak przylgnie do niej fatalna opinia. A swoją drogą, jeszcze parę lat temu miałam bardzio dobre zdanie o waszych wystawach. Lubiłam tam jeździć. Deptusie również gratulują JJ-kowi i Uli -kolejnego Zw.Mł. i Naj.Juniora W Rasie, Gratulacje dla Janeczki i wszystkich Kontrapunkcików- dumnie reprezentujących polskie pomki.:multi::lol: Wielkie gratulacje dla Violi Jantos-która w ciągu TYGODNIA!!!!!!/OPOLE,BYDGOSZCZ,LODZ/ UKOńCZYłA MłODZIEżOWY CHAMIONAT POLSKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BRAWO -Violu GRATULAcje dla HODOWCY-INGRID ZIERBOCKI JEJ śLICZNEGO KREMOWEGO PTYSIA UNION JACK VON PALATINA AURORA -KTóREMU BRAKUJE MAłY CAC DO UKONCZENIA CHAMPIONATU NIEMIEC -TRZYMAM KCIUKI W ERFURCIE BRAWO BRAWO BRAWO:loveu::multi: Gratulacje dla Tereni i jej SZPICKA MAłEGO :multi::lol: GRATULUJę RóWNIEż WIELKIEGO SUKCESU OSIAGNIęTEGO W KIJOWIE PANI BOżENCE BORKOWSKIEJ-GROCHALI Z PRZESLICZNYM TOKIE TIME WILL TELL/WILLUś/-KTóRY JAK BURZA SUNIE PO EUROPEJSKICH RINGACH-BRAWA DLA WILLUSIA I JEGO WLASCIELKI I TYM BARDZIEJ JESTEśMY DUMNI,żE TO PIES W POLSKICH RęKACH OSIąGA TAKIE SPEKTAKULARNE SUKCESY.:lol::multi: GRATULUJę WAM WSZYSTKIM DROGIE PANIE:loveu::loveu::loveu::multi::multi::multi:
deptusie Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Neutralka napisał(a):Co najmniej dziwne było też to, że Kontrapunkt Hipnotyk (klasa O) był umieszczony w klasie championów suk, ale na szczęście fakt, że posiadał swe męskie atrybuty pozwolił udowodnić, że nie jest suką, a czytelny numer tatuażu, że to ten sam pies, który został zgłoszony. BOB z wystawy Łódzkiej, Bravo, nie jest psem z Rosji tylko z Lotwy (Ryga). W dalszej konkurencji , o zwycięstwo grupy, oceniała go sędzia z USA, pani Kałużniacki, bardzo kompetentna osoba, hodowczyni akit, której wykładu słuchaliśmy rok temu na wystawie klubowej w Łodzi - i ona uznała, że Bravo zasługuje na zwycięstwo grupy. Jako przedstawiciel grupy v wszedł do finałłowego wyboru BIS. No i wygrał. Narzekacie Panie na prorosyjskie zorientowanie sędziego, ale pozostałe psy też były z Rygi a nie z Rosji, po za jedną suką. BRAVOS PANI MARINY DENISOVEJ JEST PSEM BARDZO REPREZENTACYJNYM I WYGRYWAJąCYM WIELE WYSTAW/MIEDZYINNYMI BOB W OPOLU-2007/ -TAKżE JA LICZYLAM NA JEGO WYGRANą/BOB/ W lODZI I TO BEZ żADNYCH PODTEKSTóW. Mnie osobiscie podoba sie również KRASAVITSA Z ROSJI -WIDZIAłAM Ją NA INNYCH WYSTAWACH W POLSCE W ZESZłYM ROKU I BARDZO łADNA Z NIEJ SUNIA.:lol:
deptusie Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 deptusie napisał(a):Deptusie również gratulują JJ-kowi i Uli -kolejnego Zw.Mł. i Naj.Juniora W Rasie, Gratulacje dla Janeczki i wszystkich Kontrapunkcików- dumnie reprezentujących polskie pomki.:multi::lol: Wielkie gratulacje dla Violi Jantos-która w ciągu TYGODNIA!!!!!!/OPOLE,BYDGOSZCZ,LODZ/ UKOńCZYłA MłODZIEżOWY CHAMIONAT POLSKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BRAWO -Violu GRATULAcje dla HODOWCY-INGRID ZIERBOCKI JEJ śLICZNEGO KREMOWEGO PTYSIA UNION JACK VON PALATINA AURORA -KTóREMU BRAKUJE MAłY CAC DO UKONCZENIA CHAMPIONATU NIEMIEC -TRZYMAM KCIUKI W ERFURCIE BRAWO BRAWO BRAWO:loveu::multi: Gratulacje dla Tereni i jej SZPICKA MAłEGO :multi::lol: GRATULUJę RóWNIEż WIELKIEGO SUKCESU OSIAGNIęTEGO W KIJOWIE PANI BOżENCE BORKOWSKIEJ-GROCHALI Z PRZESLICZNYM TOKIE TIME WILL TELL/WILLUś/-KTóRY JAK BURZA SUNIE PO EUROPEJSKICH RINGACH-BRAWA DLA WILLUSIA I JEGO WLASCIELKI I TYM BARDZIEJ JESTEśMY DUMNI,żE TO PIES W POLSKICH RęKACH OSIąGA TAKIE SPEKTAKULARNE SUKCESY.:lol::multi: GRATULUJę WAM WSZYSTKIM DROGIE PANIE:loveu::loveu::loveu::multi::multi::multi:Oj Violu i umknęła mi twoja sunieczka-COCO CHANEL Little King`s-Młodzieżowy Champion Polski /w zatwierdzeniu/
deptusie Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Wydaje mi się,że mając prawo wyboru SęDZIEGO -nie biadolmy już więcej na temat sędziów-bo to ONI oceniają nasze psy i to my sami kierowani róznymi pobudkami ,albo zgłaszamy psy na wystawę, bądż nie jedziemy. Ile osób tyle opinii-zapewne każdy z NAS ma sędziego badz sędziów do których nie pojedzie ze swoimi psami i tak ten świat kynologiczny jest już zbudowany -pocieszające jest to,że nikt już nie narzuca Nam odgórnie jakim reproduktorem mamy kryć swoje suki-jak to było kiedyś itp -jak to Janeczka wspomniała we wczesniejszym poscie,że każde wybicie się ponad było zaraz w zalążku tłamszone przez innych bardziej władnych. Także cieszmy sie z tego co mamy , korzystajmy z wielkich mozliwości jakie nam dano i starajmy się robić wszystko/bez niepotrzebnej zawiści,zazdrosci/ aby nasze szpicelki były coraz częściej zauważalne na ringach światowych co zaowocuje zapewne na korzyść psów hodowanych przez NAS WSZYSTKICH. Zawsze będę się cieszyć i na każdym kroku podkreślać to ,iż nowo przybyłe psy do Polski ulepszyły,ulepszają i mam nadzieję,że będą ulepszały populację polskich szpiców we wszystkich rozmiarach. I niezależne jest to czy to psy z Rosji,,Tajlandii,Niemiec,USA itd-ważne,że jest to przemyślane i "owocuje" obserwując polskie pomeraniany w ringu.TAK TRZYMAJMY-PAMIETAJąC ZGODA BUDUJE-NIEZGODA RUJNUJE!!!!!!!!!!:loveu::loveu::loveu::multi::multi::multi:
Neutralka Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Ja też uważam, że psy w "obcojęzycznych rękach" były ładnymi psami i na swoje pierwsze lokaty zasługiwały. Cieszę się Wiolu, że jesteś podobnego zdania. Gdyby krytykować sędziego, to nie za lokaty a za sposób sędziowania jak gdyby lekceważący, i stwarzający wrażenie, że ledwie na psy patrzył.:shake: I przy okazji można zgłosić zarzut do (skąd inąd miłego i grzecznego) asystenta piszącego opinie - są tak nabazgrane i mało czytelne, że wcale nie wyglądają na opisy z wystawy międzynarodowej.:-(
filonek_bezogonek Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Neutralko powiem , że mnie zmroziła ta informacja o psie nie ujętym w katalogu ! Ja wogole chyba o sporo rzeczy będe musiala się spytac w związku;) Bo ja rozumiem nie umiescic psa w katalogu, ale umiescic go w erracie albo umiescic go w suplemencie - ale jego nei bylo nigdzie stąd moje wielkie zdziwienie. A wszystko to zaczęłam analizowac dopiero w domu jak na spokojnie otworzylam sobie katalog. *** Jesli chodzi o dobór sedziów to przyznać się musze ze te w szpicach mi sie całkowicie nie podobaja :) - ale zapewne żaden ' niemiecki specjalista" w łodzi sie tez nie pojawi :) Ja swoje "typy" miałam i powiem, ze tylko jeden mi sie w 100 % sprawdził. reszta była jak by to ująć przesunięta o oczko dalej :) Bravos nie twierdze - fajny - ale o ile jestem zwolenniczką "cięcia" psa przy zachowaniu zdrowsego rozsądku o tyle tutaj byłam bardzo zdzowiona fryzurką :) Bravosa :) Szczerze mówiąc wole go w dłuższym nieco włosie bo tutaj wyglądal jak interkatywna zabawka :) Było to dla mnie cokolwiek dziwne tym bardziej ze Pani Denisova jest dla mnie jednym z lepszych groomerów jeśli chodzi o pomeraniany i u mnie ze względu na fryzurę miał małego minusa. Dwie miotowe siostry Coco i Candy - pięknie się pokazały ( a Candy miała nowego handlera to tym bardziej podziwiam - bo moja psica za nic nie pojdzie po ringu z kims innym a ona sunęła bardzo sprawnie) Uważam, że HONOREK powinien być na wyższej lokacie. JUż nie patrząc na statykę , ale na dynamikę moim zdaniem bił o głowę nieco ocięzałego BI MARS ' a - ale to są moje sposrzezenia :) Sunia w klasie pośredniej UMNITSA ( złoszona do pośredniej tylko po to żeby nie konkurować z suką z ichniejszych rejonów) była również podstrzyzona bardziej niż zwykliśmy to widzieć chociażby w zeszłym roku w Łodzi czy w Kielcach. Tutaj powiem, ze też miałam rozterkę i w mojej głowie wyniki odbiegały od tego co ostatecznie zobaczyliśmy przy lokatach. A JJ moim zdaniem - niepokonany -nie miał "wschodznich" rywali w klasie, ale miał pieknego DIDUSIA ( nie dojechał EASY :( ) w sukach też musiał konkurować z COCO. Nie rozumiem dlaczego teraz problemem jest brak rywali ze wschodu ? Przeciez niektore psy praktycznie wogole bez rywali chodzą po ringach a ich wygrane odczytuje się za sukces miary zdobycia Troi :) Ale wracając do wystawy w Bydgoszczy ( krajówki) tam też była ciekawa stawka :) i tam było z kim konkurowac . Ciekawa jestem tamtych relacji ? Wiolu byłaś ? widziałaś ? miód piłaś ? opowiedz. WIdziałam ze Groovy nie był zgłosozny ale ty byłaś dzień wcześniej to może wiesz coś na temat takiej pomeranianowatej obstawy i wyników ? a teraz - do pracy rodacy ( bo ja własnie odskoczenie w pracy mam na dogomani)
filonek_bezogonek Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 edie21 napisał(a):a co powiecie o tym estońskim średniaku? kolorowy to kolorowy ale chyba jednak nie był tym do czego przyzwyczaiłam się w czechach. mój kolega,który był ze mną na wystawie zrobił mu zdjęcie ale nie wiem czy coś wyszło. hmm powiem szczerze ze widzialam pierwszy raz na wlasne oczy szpica sredniego i powiem ze zrobil na mnie dobre wrazenie :) mnie się on podobal :) Poza tym o ile dobrze pamietam i mnie moje oko nie zwiodlo to mial bardzo ladnie (symetrycznie - wzorcowo) umieszczone laty :) Mnie sie podobal
filonek_bezogonek Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 znalazlam zdjecia: m in z BISa gdzie BRAVOS znalazl sie na I miejscu :) :)
Recommended Posts