Jump to content
Dogomania

Pomeraniany (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Swietna ta galeria podobieństw. Filonku, ponieważ wlepianie zdjęć idzie Ci jak z płatrka - zamieść nam pomeraniana -zwycięzcę Crufta (z hodowli Casarow państwa Sparrow) i zwyciężcę Eurazji 2008, czy byłabyś w stanie i tak uprzejma?:oops:

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z wielką przyjemnością:

[CENTER][B]I [/B]
[B]CRUFTS[/B] [/CENTER]
[B]BOB -[/B] [B][COLOR=red]CH CASAROW'S NIGHTFEVER[/COLOR][/B]
[CENTER][IMG]http://crufts.fossedata.co.uk/crpix/2008_PMS_BOB.jpg[/IMG][/CENTER]
a oto link do pozostałych wyników:
[URL]http://crufts.fossedata.co.uk/Breed.asp?ShowYear=2008&GroupID=TOY&ScheduleID=21#2008_PMS_BOB.jpg[/URL]

[CENTER][B]II [/B]
[B]EURASIA[/B]
- w poźniejszym czasie bo nie moge znależć zadnego zdjęcia - [/CENTER]

Posted

[quote name='Neutralka']I ja dołączam swe gratulacje dla bliźniąt ze Smoczego Pola i ich pracowitej, wszędobylskiej Pani! (Wszędobylskiej w znaczeniu, że odwiedza odległe wystawy, na które innym jest za daleko).Odrobina ze splendoru uzyskanego championatu Atki spływa też na tatusia Improwizatora ![/quote]

:multi:Zawsze podkreślałam, że Improvizator jest świetnym reproduktorem. W hodowli koni, jesli reproduktor pozostawił po sobie stawkę dobrego lub wybitnego potomstwa, to mówi się o nim, że "ustanowił epokę". W psim wymiarze nasz Improvizator niewatpliwie spełnia te kryteria, sądziąc po liczbie czempionów włąsnie po nim ( a niebawem dołaczą kolejne).:cool3: O ogierach, które mocno przekazują swe cechy eksterieru mówi się, że "stemplują". Z kolei klacze, które nie znaczą potomstwa swoimi cechami i dzieci rodzą się z eksterierem tatusia - mówi się o nich, że "dają w ogiera". To tylko taka końska ciekawostka na psim forum.:lol: A tak czy siak, musimy wznieść toast za epokę Improwizatora!:p

Filonku, ogromne dzięki za gratulacje - życzę twoim maluszkom, aby podbijały ringi wystawowe. Anya, Marianko, Pokoiku - także wam dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że się gdzieś rychło psotakmy w realu!

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']Z wielką przyjemnością:

[CENTER][B]I [/B]
[B]CRUFTS[/B] [/CENTER]
[B]BOB -[/B] [B][COLOR=red]CH CASAROW'S NIGHTFEVER[/COLOR][/B]
[CENTER][IMG]http://crufts.fossedata.co.uk/crpix/2008_PMS_BOB.jpg[/IMG][/CENTER]
a oto link do pozostałych wyników:
[URL]http://crufts.fossedata.co.uk/Breed.asp?ShowYear=2008&GroupID=TOY&ScheduleID=21#2008_PMS_BOB.jpg[/URL]

[CENTER][B]II [/B]
[B]EURASIA[/B]
- w poźniejszym czasie bo nie moge znależć zadnego zdjęcia - [/CENTER]
[/quote]Pies w moim ulubionym typie do tego czarny/super/-nie widać zbytniej ingerencji człowieka -dotyczącej wnikliwego cięcia włosa/super/.
Jak dla mnie -bardziej przypominający szpicka niż pudelka mini/chodzi mi w tym przypadku o włos/.
Bardzo ładny POMERECZEK.:lol::multi::multi::multi:

Posted

[quote name='deptusie']Pies w moim ulubionym typie do tego czarny/super/-nie widać zbytniej ingerencji człowieka -dotyczącej wnikliwego cięcia włosa/super/.
Jak dla mnie -bardziej przypominający szpicka niż pudelka mini/chodzi mi w tym przypadku o włos/.
Bardzo ładny POMERECZEK.:lol::multi::multi::multi:[/quote]

[CENTER]I
[/CENTER]
nadal mam problem z EURASIA - ale jak tylko mi sie uda cios znaleźć to podam :) ( ograniczeniem jest moja niemoc językowa jeśli chodzi o język rosyjski) , może Pani Teresa mi pomoże , ma kontakt z Panią Borkowską Grochalą a przecież Wiluś miał być na tej wystawie :)
[CENTER]II
[/CENTER]
Piesek przyznam ze ładny - ale mnie właśnie jakoś zabrakło tej ingerencji człowieka jeśli chodzi o "opanowanie" włosa :) szczególnie ta kryza i to futro wokół pyszczka jakieś tak dziwnie ułożone - ale może to tylko wynik kiepskiego uchwycenia na zdjęciu :)
[CENTER]III
[/CENTER]
Mariola napisałam do ciebie na gg ale nie wiem czy widziałaś :) odezwij się do mnie bo mam dla ciebie "ciekawostkę przyrodniczą" jeśli chodzi o łódź i klubówkę 2007 i twoją Atkę :)
[CENTER]IV
[/CENTER]
wracając do improvizatora :) - mam nadzieję, że i ja będę niedługo mogła się pochwalić osiągnięciami jego dzieci :) i mam nadzieję, że nie na darmo jedno ze szczeniąt nazywa się [I]IMPROVISATOR'S MASTERPIECE Vintoyra
[/I]

Posted

Filonku,ja wiem ,że Pani też ma kontakt do pani Bożeny Borkowskiej i proszę ją sama poprosić o pomoc .Ja nie umiem jeszcze wstawiać zdjęć na forum.

Posted

No to w najbliższym czasie chyba nie będzie zdjęć z EUROASIA - ale jak tylko uda mi sie coś znaleźć będzie umieszczone :)
Ale poszukam jakieś inne zdjęcia z Crutsa - to może je chociaż wstawię

Pani Tereso - nie mam kontaktu z Panią Bożena :(

Pozdrawiam iz mykam do związku
M.

Posted

No właśnie a propos dzieci Rysi i Improwizatora - już od bardzo dawna nie widziałam ich zdjęć, a one przecież rosną i zmieniają się. Czyżbym, niebacznym komentarzem, zniechęciła Panią? Jeśli tak, to przepraszam i powstrzymam się od uwag.

Jeśli chodzi o Rurazję to zwycięzcą rasy w pierwszym dniu był import z USA (hodowla Jan-Shar), a w drugim pies z hodowli Arzenland i zaraz po wystawie, jeśli wpisało się w Google "Eurazja 2008" to Arzenlanda można było zobaczyć, a teraz już nie, przed chwilą szukałam bezskutecznie..

Posted

Oczywiście chodziło mi o Eurazję a nie Rurazję. Po poprzednim pisaniu wpisałam w Google "Arzenland", pies nazywa się Royal Romp, jest mlodzieżowym championem Rosji i Grand Championem i są tam jego bardzo ładne fotki, których niestety nie potrafię przenieść na forum. Eurazja zakwalifikowała go na wystawę Crufta i prawdę powiedziawszy ma on na tych fotkach bardziej staranny i kulturalny wygląd niż tegoroczny zwycięzca
Crufta:evil_lol:

Posted

Pani Janino

no właśnie mam problemy z ta EURAZJĄ :(

zdjęcia dzieciaków ostatnio nie robiłam wiec nie wysyłałam bo nie było żadnych nowości :)

mam talkie zdjęcia sprzed tygodnia wiec podeśle kilka :)

pozdrawiam :)
M.

Posted

[quote name='Neutralka']Ja też chętnie przystrzygłabym mu kryzę, bo to wydłużyłoby mu (może) troszkę szyję a " portki", tam gdzie widać na nich przeczesanie grzebieniem.[/quote]
Witam Wszystkich serdecznie:lol:
nie wiem na jak długo zawitam znowu w waszym gronie na łamach Dogo/problemy z łączem/.:placz::mad:
Co do czarnulka to lekko tylko skróciłabym i nadałabym kształt kryzie i minimalnie wymodelowała "porteczki" i nic więcej ale dopiero kiedy zobaczyłabym zdjęcie psiaczka z profilu od frontu i tak zwanego tylca-he he he.
Bardzo często umaszczenie black-przy nadmiernym wycięciu okrywy -nie pozostaje juz umaszczeniem lakowo czarnym.:crazyeye:
Jedynie odcień czystej czerni pozostaje na głowie łapeczkach i ogonku.
Reszta staje się grafitowa a nawet wpadająca w odcień niebieski.
W Poznaniu w 2006 roku pojawił się śliczny eksterierowo Soffie DARK KNIGHT ale jego umaszczenie nie było typowo czarne-gdyz jak dla mnie jego włos był zbyt mocno skorygowany.:shake:-choc pies jest śliczny.:loveu:
W Luxemburgu na MWPR 2007 ten sam łobuziaczek otrzymał ocenę dobrą za niejednolite czarne umaszczenie- i zbytnie przycięcie-taże opinie Sędziów sa różne na temat cięcia włosa.
Obserując często strony inernetowe hodowli made in USA,RUSSIA,CANADA często mozna zobaczyć Pomeczki o umaszczeniach red,orange o głowach,łapkach przepieknie wysyconych a cała reszta tak mocno wytrymowana i o umaszczeniu jasny pomarańcz wpadający nawet w krem:shake:
Przy płomienisto rudej lub pieknej pomarańczowej główce i łapkach w tym samym umaszczeniu nagle jasny beż,krem wpadajacy w biel-wygląda to dość intrygująco mówię oczywiście o swoich odczuciach nie wpajając swoich racji innym.
Oczywiście pomijam tu też wiek Pomków,gdyz często szczeniaczki czy mlodziez wygląda bardzo podobnie sami zreszta wiecie ale nie dotyczy to juz psów dorosłych o docelowym wybarwieniu maści.
Mój GROOVY po urodzeniu -jego czerń była lakowo czarna-póżniej zmieniła się na grafit wpadając momentami nawet w odcień blue,po pewnym czasie zmieniła barwę na czekoladową i przez jakiś czas GROOVCIO pozostawał w umaszczeniu tzw czekoladowo-podpalanym ale w tej chwili coraz bardziej ciemnieje ,a ma dopiero 20 miesięcy:crazyeye:
GROOVCIA mamuśka wybarwiała sie bardzo podobnie,a swoje obecne umaszczenie uzyskała po 3 roku życia.
Co do umaszczeń jest to temat-który fascynuje i intryguje mnie najbardziej u Pomków gdyż owiany jest pewna dozą tajemniczości i nigdy tak do końca nie będziemy mieli pewności co do rodzących się w miotach umaszczeń i to jest CUDOWNE:crazyeye::multi:

Posted

I
nie jestem pewna - wiec proszę o pomoc bo może moje rozumowanie jes t błędne w tej kwestii ale:
1) czy fakt, ze pies pod słońce / światło / po ścięciu włosa ( w większości okrywowego - bo na tym najczęściej polega "nadawanie kształtu pomeranianom) nabiera koloru blue (ew. grey):) nie jest spowodowane aby genetyką :) a co za tym idzie odpowiednim wypigmentowaniem włosa ?

Bo o ile się nie mylę Pani Jasielska podobny przykład dawała pisząc o czarnych psach, które pod słońce stają się brązowe (genotyp "BBbb"?????) Pani Jasielska mawiała "prawdziwy brunet się nie rozjaśni" blondyn - tak, ale nie prawdziwy brunet ????

II
wraca[COLOR=Black]jąc do [/COLOR][COLOR=Black]CASAROW'S NIGHTFEVER - [/COLOR]może jestem czepialska :) bo najłatwiej jest sie czepiać nie swojego psa :) ha ha ha:razz: ale czy patrząc na to zdjęcie: nie macie wrażenia , że przód powinien być nieco bardziej ścięty ? Pies co prawda ma głowę zadarta do góry więc i koniec nosa mu się przemieścił , ale czy zakładając ze ma głowę noszoną swobodnie to czy to przedpiersie nie ma aby za długiego włosa ?? [IMG]http://farm4.static.flickr.com/3205/2320959408_c94263758e.jpg?v=0[/IMG]

i jeszcze jedno na łonie natury :)

[IMG]http://bloggbilder.aftonbladet.se/images/12122/img_47d0f9501ddfa.jpg[/IMG]

III

no to odnalezionych kilka zdjęć z [B]EURASIA 2008 - dzień 2
[/B]poniżej link do fotorelacji :) z dnia 2
[URL]http://pomeranian.itcwin.com/English/Show-Eurasia-2008_en.htm[/URL]

Posted

Moje drogie,i ja wtrącę swoje 3 grosze odnośnie wyglądu zwysięzcy Crufta 2008 Casarow's Nightfever.Jeżeli ten pies wygrał taką prestiżową wystawę jak Crafts to znaczy ,że był dobrze na nią przygotowany / uformowany/ bo w przeciwnym razie nie on by został zwycięzcą.Doświadczony hodowca wie na jaką wystawę i do jakieho sędziego odpowiednio przygotować swojego psa.Same wiecie ,że jeden lubi krótko a drugi długo. Ja naprzykład lubię tak aby pie nie przypominał starej czapki baraniej a więc dłużej bez widocznego burego podszerstka.

Posted

W kazdym kolorze podszerstek nie ma koloru włosa okrywowego /z wyjątkiem szpica białego/ i mogę to powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia.Począwszy od szpica wilczego po maleńkiego pomka. U szpica wilczego np. podszerstek wyczesany obojetnie z jakiej czesci ciala jest jasno bezowy.

Posted

[B]Pani Janino [/B]

Ma pani w zupełności rację - skoro wygrał - oznacza to ze na to zasługiwał. TYm bardziej tak jak pisałam, nie każde zdjęcie oddaje urodę psa a - niektóre zdjęcia potrafią psa wyraźnie zeszpecić. Wstawiając zdjęcie zwycięzcy napisałam m in :[QUOTE]szczególnie ta kryza i to futro wokół pyszczka jakieś tak dziwnie ułożone - ale może to tylko wynik kiepskiego uchwycenia na zdjęciu :smile:[/QUOTE].

Tym bardziej, ze to drugie zdjęcie , które wstawiłam (to z nogami handlera) już wyszło inaczej - ten włos wokół głowy na tym zdjęciu wygląda już na "opanowany".
[B]
Pani Tereso i Pani Janino [/B]
ja rozumiem , że podszerstek ma nieco inny odcień niż włos okrywowy (sama struktura ma m in na to wpływ). Sam fakt, że ostateczny kolor szpica normuje się gdy pies ma ok 1 - 3 lata o tym też ma znaczenie.

A jak tam zwycięzca dnia 2 EURAZJI ?
(obiecuje , że jeszcze czegoś poszukam z EURAZJI)

Posted

oto link do fotorelacji z [B]EURASIA 2008 [/B]
[B]- dzień 1[/B]
[URL]http://www.tkdogs.com/dog_shows/2008/Eurasia+2008%2C+Saturday/1039-gallery[/URL]

[B]- dzień 2[/B]
[URL]http://www.tkdogs.com/dog_shows/2008/Eurasia+2008%2C+Sunday/1040-gallery[/URL]

a tutaj bezposrednio link do zdjęć z pomeranianem :) czyli zwycięzcą dnia pierwszego( już na pudle):
[IMG]http://www.tkdogs.com/img/dog_shows/1039/thumbs/BIS_FCI5_2nd_2_s.jpg[/IMG]
i jeszcze jedno zdjęcie porównania o BOG
[IMG]http://www.tkdogs.com/img/dog_shows/1039/thumbs/DSC_0923_s.jpg[/IMG]
[URL]http://www.tkdogs.com/dog_shows/2008/Eurasia+2008%2C+Saturday/1039-gallery/page4[/URL]

a dodam tylko ze wynika z ifnormacji przeze mnie znalezionych w necie , ze pies ROYAL ROMP ARZENLAND - który wygrał 2 - go dnia - o mały włos przegrał w dniu pierwszym :)

i tutaj kilka znależionych w internecie zdjec pomerków z EURASJA 2008 ( nie wiem co to za psy :( )
[IMG]http://img.rian.ru/images/10007/97/100079776.jpg[/IMG]

[IMG]http://crocus-expo.ru/contimg/news/2008-02-26/20080226_1.jpg[/IMG]

Posted

Skorzystałam z chwili, że włączył się internet - od wczoraj stale nie mam połączenia ze światem i nie mogłam zajrzeć do Dogomanii. Widzę, że to się dzieje nie tylko u mnie, bo Deptusie też się skarżą. Moje milczenie nie jest więć wynikiem niechęci do pisanie tylko niemożności.

Filonku, dziękuję za linki do Eurazji i za zdjęcia.
Ja chyba nie powiedziałam tego sloganu, że jak pies wygrał to na to zasługiwał;to a propos Crufta - raczej użyłabym powiedzenia, że skoro wygrał to znaczy ,że podobał się sędziemu! Jak by nie było przysztrzyżenie tu czy tam przywraca psu proporcje.

Filonku, dziękuję za fotki szczeniąt; odpisałam w dniu otrzymania,ale poczta mi przysłała zwrot - znowu pomyłkowqo napisalam na adres Yorki, ktory zalega u mnie w książce adresowej.

Posted

[B]Pani Janino :)[/B]

slogan stary - ale jary i wydaje mi się , że dużo tlumaczy:evil_lol: " jak wygrał to zasługiwał" - co z pewnością można parafrazować na Pani słowa - jeśli wygrał - pododbał się sędziemu - wg sędziego zasługiwał na wygraną :razz:

Wydaje mi się ze w internecie jest duzo więcej zdjęć z EURAZJI ale tak jak pisałam ' jestem pokoleniem języka anglieskiego' :oops: i rosyjski u mnie "leży" - a może jak by w tym języku poszperać to by się znalazło duuuużo ciekawych zdjęć:eviltong:

Posted

[quote name='Imparato']Filonku,bardzo trafnie to ujełaś-zasługiwał bo podobał się sędziemu ,sędziemu się podobał to zasługiwał.:Dog_run:[/quote]

Sędzia też człowiek :mad: i ma swoje gusta a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje ;)

Teraz coś "a ' propos" - rzecz stara jak świat ale chyba budząca u niektórych nadal uśmiech na twarzy [I]( mam nadzieje, że po przeczytaniu poniższego tekstu uczestniczący na tym forum sędziowie się nie obrażą na mnie :oops:)[/I]

[B][SIZE=3][COLOR=red]WZORZEC SĘDZIEGO KYNOLOGICZNEGO[/COLOR][/SIZE][/B]

[quote]Wzorzec sędziego kynologicznego
[B]Charakterystyka[/B]

Sędzia w ringu wystawowym powinien już na pierwszy rzut oka dać się odróżnić od ocenianych przez niego istot. Winna go cechować postawa pionowa, stosowny ubiór i schludny wygląd. Niezbędną cechą sędziego jest zdolność do poruszania się. Należy podkreślić, że tylko zwycięzcy wybaczają sędziemu wady.

[B]Wrażenie ogólne: [/B]

Sędzia winien wyglądać możliwie po ludzku i przynajmniej sprawiać wrażenie, że oceniana rasa nie jest mu zupełnie nieznana. Przez cały czas sędziowania powinien być przytomny, a najlepiej – lekko ożywiony. Pożądana jest zdolność do swobodnego przemieszczania się w ringu i wzrok na tyle bystry, by sędzia mógł określić płeć ocenianego zwierzęcia. Ideałem jest wzrok, który pozwala na zobaczenie budowy psa. Dopuszczalne (i w pełni wybaczalne) jest, by sędzia sprawiał wrażenie osoby nie stroniącej od kieliszka, o ile nie wpływa to na kolor nosa.
Waga sędziego nie jest szczególnie istotna, dopóki nie upośledza normalnego funkcjonowania. Sędzia płci żeńskiej ma prawo do zachowań przyciągających uwagę wystawców płci męskiej, ale bez agresji wobec żeńskich wystawców. Podobnie sędzia płci męskiej może pozwalać sobie na zachowania godowe, ale tak, by nie zagrażało to bezpieczeństwu innych mężczyzn, znajdujących się na ringu. Sędziowie nie powinni jednak nigdy zapominać, że wszyscy wystawcy stanowią niższą kategorię istot żywych, toteż we wzajemnych stosunkach wskazana jest nieufność. Ponadto sędzia musi przynajmniej sprawiać wrażenie całkowicie bezstronnego, bez względu na to, kto zaprosił go an kolację i z kim spędził ostatnia noc.

[B]Głowa: [/B]

Powinna być osadzona na ramionach, lekko pochylona, aby spojrzenie kierowało się do dołu. Usta powinny być widoczne i używane tylko do mówienia. Czaszka może być owłosiona lub zabezpieczona okryciem, stosownym do płci sędziego i warunków atmosferycznych.

[B]Oczy: [/B]

Nie powinny być rozbiegane, ale muszą być zdolne do szybkiego omiatania ringu. Choć żaden sędzia nie ma oczu umieszczonych z tyłu głowy, to umiejętność jednoczesnego oglądania psów, stojących przed sędzią, jak i tych, które stoją za nim, jest wysoce pożądana. Sędzia o krótkim wzroku może używać okularów. Ciemne szkła przeciwsłoneczne nie są wskazane, gdyż ukrywają wyraz głowy sędziego. Sędzia powinien dołożyć wszelkich starań, by na wystawie nie kwestionowano jego zdolności widzenia.

[B]Uszy: [/B]

Występują u wszystkich sędziów, ale pożądane jest, by były dokładnie zamknięte w czasie poprzedzającym sędziowanie i bezpośrednio po nim. Uszy sędziego powinny odbierać sygnały gospodarza ringu, wydawane do utrzymania sędziego w stanie przytomności i ożywienia.

[B]Usta: [/B]

Zasadniczo powinny być zamknięte, chyba że wydają krótkie polecenia dla wystawców. Wybaczalne jest ich lekkie skrzywienie, jednak unikać należy wyrazu niesmaku czy szyderstwa.

[B]Szyja: [/B]

Podpiera głowę, obraca ja i przechyla. Sędzia może ja od czasu do czasu podrapywać, by wywołać wrażenie głębokiego namysłu. Kończyny przednie:
Usadowione po bokach tułowia, powinny być ruchome w ramionach i łokciach. Rąk sędzia powinien używać z umiarem i delikatnie.

[B]Tułów: [/B]

Jego kształt może być różny, w zależności od płci i wieku sędziego, a ocena proporcji pozostaje kwestią gustu. Dopuszczalne jest wcięcie w talii. Tułów powinien się zginać, ale w pozycji wyprostowanej najbardziej pożądana jest postawa napoleońska, dodająca autorytetu (przy konkurencjach finałowych szczególne wrażenie robi postawa admirała Nelsona, z jednym okiem przymkniętym).

[B]Zad: [/B]

Powinien być na tyle rozbudowany, by zapewniać wygodę w pozycji siedzącej i okryty ubiorem, stosownym do rozmiarów zadu.

[B]Kończyny tylne: [/B]

Ruchome w stawach, co umożliwia ruch do przodu. Pożądana jest także zdolność do ruchu w tył i na boki.

[B]Stopy: [/B]

Na tyle duże, by stanowić mocny fundament dla ciała, ale nie na tyle duże, by sędzia się w nich plątał. Zawsze muszą się znajdować w należytej odległości od psów i wystawców.

[B]Ogon: [/B]

Ogon, podobnie jak i inne przymioty diabelskie, a to rogi i kopyta, powinny pozostawać jedynie w wyobraźni wystawców.

[B]Szata: [/B]

Skóra może być pomarszczona (zależy od wieku i upodobania do słońca). Wymagane jest, aby – poza skórą – sędzia nosił dodatkową okrywę. Pożądane jest, by była ona gustowna i schludna, już choćby po to, by móc odróżnić sędziego od wystawców.

[B]Maść: [/B]

Wszystkie maści dopuszczalne, z wyjątkiem sinej, wskazującej, że niezbędna jest pilnie dodatkowa okrywa dla sędziego albo przeniesienie ringu do pomieszczenia. Silnie czerwona pigmentacja nosa nie jest pożądana. Wzrost i waga: wahają się w szerokich granicach, ważne jest tylko, by nie przerażały wystawców. Waga nie powinna uniemożliwiać poruszania się.

[B]Wady: [/B]

Niemożność skoncentrowania wzroku na dolnym końcu smyczy stanowi dużą wadę. Inne wady to:
Niemożność wyartykułowania cyfr od 1 do 4,
Nadmierna gadatliwość,
Gestykulacja, wyrażająca opinię o psie lub o wystawcy,
Głośne wyśmiewanie psów, które nie odpowiadają gustowi sędziego,
Podszczypywanie wystawców płci przeciwnej,
Agresja lub tchórzliwość. Uwaga: Sędzia nie może rzucać się na psa z zębami, choćby nawet został sprowokowany. Sędziowie przyjmujący czeki nie powinni być ponownie zapraszani. [I]Tłumaczenie MR[/I]
[/quote]

zródlo:[URL]http://www.naszepsy.com.pl[/URL]

Posted

Kto jedzie w kwietniu do Lublina? Jadę tylko "towarzysko", więc pytam, żeby nie dublować piesków. Wystawię Aslanka w czempionach, ale nie wiem, czy brac Atkę, bo może ktoś kończy czempionat w suczkach w otwrtej? To wtedy nie będę brała rywalkiAtki.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...