Jump to content
Dogomania

Pomeraniany (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

oczywiscie :))
Pimpek jest po Chesterze Volpino Mini i Xsarze z Hradu Pajreku
wlasnie zglosilam go do Opola.. i mysle gdzie dalej:))
pozdrawiam A

jeszcze goraca fotka Pimpka:)

Posted

Podam wam pare naocznych faktów z Leszna: NA BIS wyglądał rewelacyjnie! Ma cudowny włos, jest idealnie zbudowany, chodzi dostojnie i wcale nie musi udawać że jest walcznym dzielnym lwem. Bo jest. Po prostu. Jego konkurentem był mój ASLANEK. Razem z "syniem" Aslanciem kibicowaliśmy rywalowi, bo mu sie należało zwycięstwo. Aslan nie jest rozgoryczony, bron Boże! Wylizał konkurencji oczka, niuchał w uszko i nie byłam pewna, czy nie będzie chciał z nim juz odjechać.
W grupie NA BIS wyrózniał sie urodą. Pan Janusz Opara nie miał watpliwości, że chłopczyk ma szansę na dalsze sukcesy. Niesteyty sędziowie wyelimionowali WSZYSTKIE małe psy! NA BIS ustapił miejsca bojowemu molosowi. O tym, jak wyglądał NA BIS w lesznie przekonacie się naocznie, gdy tylko zamieszczę filmik na stronie mojej gazety (poinformuję na forum i podam adres).
Muszę też pochwalić mojego ASLANKA, Bo nigdy jeszcze tak pieknie nie chodził po ringu jak w Lesznie! Dostal ode mnie całusy, bo po prostu frunął ( a wiecie, jaki z niego filozof i uparciuch!). Warto było jechac, żeby zobaczyć synia w takiej akcji. Może to przełom w jego karierze, a może tylko kaprys. Zobaczymy na klubówce, jak będzie chodził. Pozdrawiam miłosników szpiców! A Leszno jest strrrrraaasznie daleko.

Posted

filonek_bezogonek napisał(a):
Gratlujemy Pani AUGUSTYNIAK !!!!!:laola:

Netralka - a jednak docenili szpica !!!!!!! Hurra !!!!
ha ha - ja jednak jestem prorokiem - wiedziałam ze wygra AKITA i wiedziałam z czyjej hodowli :)
Neutralka - czyż nie jest prawdą to że ta wystawa i jej wyniki są bardzo przewidywalne :)

Filonku, zdziwiłabys się jak nieprzewidywalna była akurat ta wystawa. Wygrał piesek ładny, ale daleko mu było do rywali, których pokonał: Akity i najsławneijszego w Polsce stera DOLLARA z Arislandu. Te psy przegrały głosami sędziów z Niemiec i Szwajcarii, mocno starszych panów. Akurat ten wynik wywołał ogromne poruszenie wLesznie, wręcz zażenowanie. Co do akity, to wygląda fantastycznie w ruchu, to pies ogromnej klasy i nie można tego pominąć. Ten pies się sam broni, ja się nie dziwię, że wygrywa. Wielkim przegranym jest z pewnością owczarek australijski, cudny piesek, doskonale przygotowany i wystawiany. Niestety mniejszy, od finalowej czwórki (dwa setery, wyżeł i akita). Mógłby znaleźc się na podium nie przynosząc nikomu wstydu.

Posted

SMOCZE POLE

moje wielkie gratulacje

sam występ na tej wystawie to prestiż !!!

Jeśli chodzi o wyniki z Leszna to one od paru lat są przewidywalne - co nie oznacza, że zawsze sie z nimi zgadzam i rówież uwazam , że czasami dochodzi tam do zenujących wyborów ;)

jeszcze raz gratuluje :) i czekam na zdjęcia pozdrawiam

Posted

Dzień dobry!
Chciałabym się przedstawić nazywam się Marianna Berndt i od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką małej pomki o imieniu domowym SISI a rodowodowym Little King's CANDY GIRL, dopiero zaczynam swoją przygodę ze szpicami i będę wdzięczna za każdą pomocną radę. Oprócz pomki,mieszka z nami jeszcze "starsza siostra" SISI a mianowicie LOLA rasy West Highland White Terrier. Całym towarzystwem wybieramy się na wystawę do Legionowa, gdzie SISI będzie miała swój debiut wystawowy w szczeniaczkach.
I w związku z tym mam prosbe do fachowców o napisanie kilku słow o przygotowaniu szpica do wystawy.

Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam,
Marianna, SISI i LOLA :-)

Posted

witam nowa szpicomaniaczke:))
poniewaz tez raczkuje w kwestii malych szpicow, chetnie poczytam i poucze sie razem z Marianna:)
pozdrawiam A.

Posted

Marianko
chyba cię ściągnęłyśmy myślami :):multi::multi:
O Twojej suczce mówiła już Neutralka - tutaj na forum :) :multi::multi:

Miło mi jest ciebie powitać - czekamy na zdjęcia dziewczynki i do zobaczenia w Legionowie:):loveu:

Nie mam dużego doświadczenia w przygotowywaniu pomeranianow - bo mam krotki staż ale z chęcią odpowiem na konkretne pytania jeśli tylko będę wiedziała co odpowiedzieć :cool3:

W szczeiakach - to chyba póki co nie ma co groomingiem "szaleć". Pies musi być czysty - wykąpany ( są rózne szkoły n /t kąpania - jedni mówią żeby kąpać na 1 dzień przed wystawą, inni żeby kąpać przynajmniej na 4 dni przed wystawą - w moim wypadku kąpanie dzień przed wystawą się nie sprawdzało - ale dopóki sama nie przetestujesz nie będziesz wiedziała jaki wariant jest dla ciebie - Twojej psiny- najlepszy).
Należy ponadto przyciąć uszka ( odpowiedni kształ nadać uchu) i przyciąć włosy na łapkach - formując "kocią łapkę "i jedynie odpowiednio wyczesać :) - pod włos.
Trudno mi cokolwiek pisać bo nie wiem jakie szczegóły cię interesują :)

anyia - będziesz w legionowie ?

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']
anyia - będziesz w legionowie ?
niestety.. tam sie nie wybieram... nie lubie wystaw halowych... pewnie ze wzgledu na ciasnote , male ringi i halas a w przypadku moich malamutow jest to sporym klopotem... choc male szpice lepiej prezentuja sie na rownym podlozu niz na garbatych trawiastych ringach:cool1:
w Polsce bedziemy dopiero w Opolu:0
pozdrawiam

Posted

anyia napisał(a):
niestety.. tam sie nie wybieram... nie lubie wystaw halowych... pewnie ze wzgledu na ciasnote , male ringi i halas a w przypadku moich malamutow jest to sporym klopotem... choc male szpice lepiej prezentuja sie na rownym podlozu niz na garbatych trawiastych ringach:cool1:
w Polsce bedziemy dopiero w Opolu:0
pozdrawiam

a czy na jakaś wystawę do łodzi wpadnie ?
w maju miedzynarodowa a we wrzesniu krajowa V gr :) ??

Posted

dziekuje za mile slowa o naszym maluchu.. mysle ze wkrotce przekonamy sie co o nim sadza sedziowie:))...
do Lodzi jade z malamutem na 100% , myslalam tez zeby zglosic Pimpka ale wg skladu sedziow maluchy ma sedziowac sedzina zza wschodniej granicy, natomiast na ub rocznej klubowce takiejz narodowosci sedzina nie zachwycila sie siostra Pipera twierdzac ze woli szpice w typie amerykanskim????.. a przeciez to szpic niemiecki:roll:.. no ale jak juz wczesniej wspomnialam na szpicach kompletnie sie nie znam wiec nie moge wypowiedziec sie w tej kwestii..... ja tez zawsze zachwycalam sie akitami w typie amerykanskim ( tymi ,, prawdziwymi mniej..;).)choc to rasa japonska
zastanowie sie jeszcze bo w koncu jak wszystkim wiadomo wystawy to loteria;).. krajowke V gr obowiazkowo zaliczymy tak wiec licze na to ze uda mi sie poznac forumowych milosnikow szpicow:)
natomiast relacje z malamutami sa wrecz fantastyczne... a raczej z malamutem i na ironie z samcem:))
suczka jest to juz 10 letnia nobliwa humorzasta dama i ona nie lubi nikogo... a Pimpka w szczegolnosci:cool1:... moze dlatego ze maly rozwala sie na jej kanapach:lol:
a tu kilka fotek nalepszych kumpli.. ktorzy wspolnymi silami dewastuja mi ogrod kopiac gdzie popadnie ,, wilcze dolki''.. nie musze chyba dodawac ze prowodyrem jest Pimpus.... a wykonawca zleconej pracy Watson.. bo wiekszy i silniejszy:lol:

Posted

anya

sedzina z Białorusi z ubiegłorocznej klubówki to była jednak porażka
Nie da się ukryć ze sedzina ta "lubowala się" w typie amerytkanskim - ale chyba nie o to chodzilo

zenujące bylo jej podejście do wystawców i samej oceny a bałagan jaki wprowadzila na ringu wolala o pomste do nieba.
generalnie dalo sie wyczuc ze blizsze sercu Pani sedzi byly amerykanczyki, natomist zdumiewajace byly niektore wybory tej pani.
Bo obok psów w typie amerykanskim wybierala rowniez psy w typie CHIHUAHUA co ni jak sie ma do typu amerykanskiego.
(Sedzina ozywila się nieco przy ocenie pomeranianów - bo sama je hoduje - natomiast odnosilam wrazenie ze czesc szpicow sedziowala bardzo z musu np szpice biale, czy wilcze...)

ANya odszperam zdjęcia bo jest kilka fotek siostry Pipera.
Ja rozmawialam z ta Pania :) i pamiętam ją :)

Pozdrawiam

Posted

swietnie:))bede wdzieczna za fotki... przy najblizszej okazji namowie wlascicielke Papajki zeby tu zajrzala;)
p. Bogusia przymierza sie do kolejnego szpica... tyle ze teraz raczej pomeraniana ;)
sama od wielu lat jest czynnie zwiazana z bokserami a Papaja takze jest jej pierwszym tak malym psiaczkiem w domu:))
jednak widze ze szpice calkowice zawladnely jej sercem... wiec z pewnoscia dolaczy wkrotce do grona zagorzalych szpicomaniakow:multi:
preferencje sedziow sedziujacych maluchy musze dopiero poznac bo poki co wiem jakie ktory lubi malamuty:lol:
pozdrawiam

Posted

Filonku i Anyia bardzo dziękuje za tak miłe przyjęcie, a Filonkowi za dobre rady dokładnie o to mi chodziło, co do starszych postów to chyba rzeczywiście o mnie chodziło, więc tym bardziej się cieszę, że wreszcie się tu zalogowałam.
Mam jeszcze jedno pytanko czy uzywacie jakis specjalnych kosmetykow (tj.szamponow, odzywek) itp.? :diabloti:

P.S. Jak się dodaje zdjęcie?

Posted

[quote name='Marianka']Filonku i Anyia bardzo dziękuje za tak miłe przyjęcie, a Filonkowi za dobre rady dokładnie o to mi chodziło, co do starszych postów to chyba rzeczywiście o mnie chodziło, więc tym bardziej się cieszę, że wreszcie się tu zalogowałam.
Mam jeszcze jedno pytanko czy uzywacie jakis specjalnych kosmetykow (tj.szamponow, odzywek) itp.? :diabloti:

Marianko

na rynku jest teraz tak bogaty wybór kosmetyków dla psów ze można dostać zawrotu głowy a jak się ma jeszcze trochę pieniędzy to można zaszaleć.

Wszystko jednak zależny od indywidualnego psa i od indywidualnego właściciela. Nie ma jednej metody i jednego kosmetyku który sprawdzi sie idealnie dla każdego. ( poza tym piękny wygląd to oprócz specyfików zewnętrznych również dobre karmienie)

Ja np używam kosmetyków Ring 5, All 1 Systems, ISB.

Generalnie ważne są:
-szampon + odzywka - dla psów z podszerstkiem ( są szampony intensyfikujące kolor są takie które zwiększają objętość włosa etc etc)
- ja używam jeszcze specjalnego preparatu do czesania psa ( bo nie powinno się go czesać na sucho)
- niektórzy używają lakierów utrwalających "kształt" włosa ( przed wystawą)
- sa nabłyszczacze do sierści ( nie należy z nimi przesadzać bo pies robi sie tłusty - rada jeśli chodzi o czesanie yorka )
- sa preparaty antystatyczne - np na wystawę :)

sa tez preparaty np specyfik - podkład do talkowania (do łap), jest specyfik do poduszeczek do łap żeby sie lapy nie ślizgały, sa preparaty które uzupełniają tymczasowo pigment gdy nos nie jest doskonale czarny.....

oprócz kosmetyków - ważne są szczotki i grzebienie

no a jeszcze dochodzi pielęgnacja zębów ( bo u miniatur to kamieni rach ciach ciach wchodzi) i pielęgnacja oczu ( okolic oczu) bo u niektórych lobią sie robić nieładne zacieki ( widoczne przeważnie u białych i kremowych psów)

no chyba mogla bym wymieniać i wymieniać ale nie chce zanudzać bo tez nie wiem co dokładnie byś chciała wiedzieć

jak chcesz zapoznać sie ze specyfikami wejdz na strony :
www.groomer.pl
http://ring5.pl
http://hery.pl
http://www.biogroom.pl
http://www.1allsystems.pl

gwarantuje po tych stronach dostaniesz zawrotu głowy :)
Poza tym - pisałaś ze masz westa - moim zdaniem dużo więcej zachodu jest z pielęgnacją westa niż szpica :)

jeśli chodzi o wstawianie zdjęć to pod tym linkiem jest wskazana dokładna instrukcja ;)http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=6259

czekamy na zdjęcia twojej dziewczynki :)

Posted

Marianka napisał(a):
Filonku i Anyia bardzo dziękuje za tak miłe przyjęcie, a Filonkowi za dobre rady dokładnie o to mi chodziło, co do starszych postów to chyba rzeczywiście o mnie chodziło, więc tym bardziej się cieszę, że wreszcie się tu zalogowałam.

Witam serdecznie Pani Marianno-cieszę się,że udało się Pani skontaktować z Ingrydką i kupić upragnionego MALUSZKA-DZIEWUSZKę.:multi:
Zyczę Pani aby maleńka była "wielkim" powodem radości i dumy.:crazyeye::lol:
A sunieczce zyczymy aby jej 1 kontakt z ringiem odbył się w miłej i pogodnej atmosferze.:klacz::smilecol::Dog_run:

Posted

smoczepole napisał(a):
Podam wam pare naocznych faktów z Leszna: NA BIS wyglądał rewelacyjnie! Ma cudowny włos, jest idealnie zbudowany, chodzi dostojnie i wcale nie musi udawać że jest walcznym dzielnym lwem. Bo jest. Po prostu. Jego konkurentem był mój ASLANEK. Razem z "syniem" Aslanciem kibicowaliśmy rywalowi, bo mu sie należało zwycięstwo. Aslan nie jest rozgoryczony, bron Boże! Wylizał konkurencji oczka, niuchał w uszko i nie byłam pewna, czy nie będzie chciał z nim juz odjechać.
W grupie NA BIS wyrózniał sie urodą. Pan Janusz Opara nie miał watpliwości, że chłopczyk ma szansę na dalsze sukcesy. Niesteyty sędziowie wyelimionowali WSZYSTKIE małe psy! NA BIS ustapił miejsca bojowemu molosowi. O tym, jak wyglądał NA BIS w lesznie przekonacie się naocznie, gdy tylko zamieszczę filmik na stronie mojej gazety (poinformuję na forum i podam adres).
Muszę też pochwalić mojego ASLANKA, Bo nigdy jeszcze tak pieknie nie chodził po ringu jak w Lesznie! Dostal ode mnie całusy, bo po prostu frunął ( a wiecie, jaki z niego filozof i uparciuch!). Warto było jechac, żeby zobaczyć synia w takiej akcji. Może to przełom w jego karierze, a może tylko kaprys. Zobaczymy na klubówce, jak będzie chodził. Pozdrawiam miłosników szpiców! A Leszno jest strrrrraaasznie daleko.

Mariolcia ucałuj Aslanka w nochalka :buzi:za piękny marsz po OSCAR-owym czerwonym dywanie,udzielił mu się nastrój OSCAROWEJ GALI-zawsze w niego wierzyłam:loveu:.
Pani Augustyniak gratulowałam już osobiście ale NABISIKOWI składam GRATULACJE na forum -SUPER!!!:klacz:

Posted

filonek_bezogonek napisał(a):
wszystko przyjedzie z czasem a i to nie jest jak zawsze do konca 'przewidywalne":cool3::cool3:

w takim razie bedziemy sie uczyc;) a jak zaskakujace bywaja czesto werdykty sedziow to niejednokrotnie mialam okazje zobaczyc na wlasne oczy i czesto poczuc na wlasnej skorze:lol:
na szczescie nie podchodze do ocen jak do wyroczni.. i dzieki temu juz tyle lat ,, trwam'' w tym zagmatwanym ludzko psim swiatku:cool3:
pozdrawiam:)

Posted

anyia napisał(a):
w takim razie bedziemy sie uczyc;) a jak zaskakujace bywaja czesto werdykty sedziow to niejednokrotnie mialam okazje zobaczyc na wlasne oczy i czesto poczuc na wlasnej skorze:lol:
na szczescie nie podchodze do ocen jak do wyroczni.. i dzieki temu juz tyle lat ,, trwam'' w tym zagmatwanym ludzko psim swiatku:cool3:
pozdrawiam:)

Bo to ciekawe - bo to wciągajace etc etc

bo to takie zmagania i nigdy nie mozna być pewnym, że werdykt u tego samego sędziego sedziującego tego samego psa będzie zawsze taki sam :) ... choćby z tego powodu ze sędzia też człowiek , a rzeczą ludzką jest się mylić(błądzić) zgodnie z paremią: errare humanum est
Wystawianie psa to chyba jednak hazard :cool3::cool3: ha ha ha

Do zobaczyska :)

pozostaje odliczać dni do wystawy w Legionowie :)

p.s. widzieliście jaka niewielka stawka jest w KATOWICACH ??? :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

Witam wszystkich :) W grudniu ur. stałam się posiadaczką ślicznej suni pomeraniana Afi z hodowli Polne Motyle. Nie miałam przekonania do tak małych i delikatnych psów, mam 3letnią sukę jack russell teriera, dotrzymuje mi ona kroku w najcięższych wędrówkach. Jednak w małym, puchatym ciałku szpica kryje się ogromny pies, o ogromnym temperamencie i jeszcze większym sercu. Jestem w niej zakochana, wbrew moim wcześniejszym osądom szybko się uczy, czasem nawet mam wrażenie, że za szybko...:razz: Czekaliśmy na nią od lipca ur. trudno jest w Polsce kupić suczkę szpica miniaturowego, ale się udało :multi:

Mam do Was pytanie odnośnie jednego zachowania małej. Raz na jakiś czas zachowuje się tak, jakby się dusiła, jakby coś miała w przełyku. Słyszałam, że pomeraniany mają skłonności do zawijania przełyku, jak to się objawia? Czy może to jest to?

Posted

Kochani! Jeśli chcecie zobaczyć przepieknego Kontrapunkta NA BIS, zajrzyjcie na www.tygodnik.siedlecki.pl Jest tam filmik z Leszna. Co prawda najbardziej grany na setera Dollara (bo jest lokalnym siedleckim bohaterem), ale widac Nabiska jak dzielnie maszeruje i jak pieknie wygląda. Kręciłam to aparatem fotograficznym. Niestety, Na Bis jest malutki, więc na zbliżeniach, każde drgnięcie reki było widoczne i przy montażu pozostawiono tylko fragmenty te, które sa w filmiku. Żałuje, że porównanie Nabiska z molosem było tak złej jakości, że nie udało się go zmontować. Na Bis bił na głowę wdziękiem swego olbrzymiego konkurenta.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...