dkf385 Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Jak mieliśmy hodowle (cóż za szumna nazwa jak ja jedną sukę która miał 2 razy szczeniaki :P ), to nazywała się "Ja i ty". W sumie najbardziej podobają mi się takie krutkie i łatwe do zapamiętania. Quote
przeszlus Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 He he :) Pro Power FCI Na szczeniaczkach : Malutki pro power albo Pro Power malutki :p Quote
czarna00 Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 dzięki Waszym propozycją odnośnie nazw hodowli,znalazłam dla naszej hodowli:) SUPER ŻE SĄ OSOBY CO MAJĄ DOBRE GŁOWY DO WYMYŚLANIA TYLE NAZW!!! Quote
FredziaFredzia Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 [quote name='czarna00']dzięki Waszym propozycją odnośnie nazw hodowli,znalazłam dla naszej hodowli:) SUPER ŻE SĄ OSOBY CO MAJĄ DOBRE GŁOWY DO WYMYŚLANIA TYLE NAZW!!![/QUOTE] I jaką wybrałaś? :) Quote
Darianna Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 A tak z czystej ciekawości, co polecilibyście dla seterów irlandzkich? Krótkie, raczej niepolskojęzyczne (chyba że bez polskich liter)... Quote
Darianna Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 to już mam, innych propozycji mi jeszcze trzeba bo ma byc 5 podanych ;) No i ten nie do końca mi pasi bo polskie litery są... Quote
NightQueen Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='Darianna']to już mam, innych propozycji mi jeszcze trzeba bo ma byc 5 podanych ;) No i ten nie do końca mi pasi bo polskie litery są...[/QUOTE] Rude Boy :evil_lol: do twoich chłopaków by pasowało idealnie Red Hot Chili Peppers, albo Red Chili Quote
szysz Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 No to ja może napiszę co ostatnio dla siebie wymyślam, może bez ulubionej żeby mi ktoś nie zakosił :evil_lol: Z Galicji Skarby Galicji Z Pałacu Mgieł Z Listopadowego Lasu Z głębi lasu Galicyjska Banda Galicyjska Zagroda Synergia Quote
revii Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='Darianna']A tak z czystej ciekawości, co polecilibyście dla seterów irlandzkich? Krótkie, raczej niepolskojęzyczne (chyba że bez polskich liter)...[/QUOTE] Może podług skojarzeń z kolorem? fflamau - płomienny (wal.) flama - płomień (hiszp.) gochni - rudość (wal.) gwaed - krew (wal.) papaver - mak (łac.) rubidus - czerwony (łac.) rubra - czerwony (łac.) rutilus - czerwony (łac.) tine - ogień (irl.) Quote
szysz Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Rubidus Setters nieźle brzmi. Tylko czy to jest poprawne gramatycznie to nie wiem. Jak się odmieniają przymiotniki po łacinie? Quote
Korenia Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='szysz']Rubidus Setters nieźle brzmi. Tylko czy to jest poprawne gramatycznie to nie wiem. Jak się odmieniają przymiotniki po łacinie?[/QUOTE] Jak liczba mnoga w Setters to musi być "Setters Rubidi", a jak pojedyncza to Setter Rubidus :) I w takiej kolejności jest poprawnie :) Quote
Darianna Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 to mi sie kojarzy z łubudubu z "Misia" :D niech żyje nam prezes naszego klubu, niech zyjeee nam! :D Quote
Toller Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='NightQueen']Rude Boy :evil_lol: do twoich chłopaków by pasowało idealnie Red Hot Chili Peppers, albo Red Chili[/QUOTE] RED HOT CHLLI's już jest :p [url]http://www.tollery.eu/[/url] ALe sam Rubidus? Dobre, krótkie a konkretne :multi: Quote
Toller Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='szysz']No to ja może napiszę co ostatnio dla siebie wymyślam, może bez ulubionej żeby mi ktoś nie zakosił :evil_lol: Z Galicji Skarby Galicji Z Pałacu Mgieł Z Listopadowego Lasu Z głębi lasu Galicyjska Banda Galicyjska Zagroda Synergia[/QUOTE] Synergia jest zaczepista!! Bardzo mi się podoba! DObre też są takie nazwy ze jak ktoś z zagramanicy będzie chciał kupić od Ciebie sconka w przyszłości, to się nie zapętli na nazwie ;) Quote
Darianna Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 co oznacza Synergia? faktycznie, wpada w ucho... Quote
Toller Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='Darianna']co oznacza Synergia? faktycznie, wpada w ucho...[/QUOTE] w duzym uproszczeniu że współdziałanie jest lepsze (w sensie ze daje lepsze rezultaty) niż działanie w pojedynkę. Dla mnie boska nazwa dla hodowli! Quote
Darianna Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Normalnie w poniedziałek musze lecieć zaklepać :D No to mam dwie, jeszcze trzy krótkie by sie przydały :D Dziękuję za dotychczasowe :) Quote
Feigned Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 zgadzam się, nazwa super! ja bym się nad nią poważnie zastanowiła :cool3: Quote
filodendron Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 Z tą łaciną to radziłabym jednak zasięgnąć języka u łacinnika ;) Liczy się nie tylko to, co w słowniku, ale także konteksty. O ile rubidus/rubicundus znaczy czerwony, ogorzały od słońca, o tyle już pochodne od rubro niekoniecznie mogą mieć takie sympatyczne skojarzenia - rubro - czerwony od krwi, rubor, ruboris - czerwień -> zawstydzenie, obelga, hańba. Quote
ganga Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 Ja nie mam zdolności do wymyslania nazw ( sama mam ogromny problem , też dla seterów), ale może literówka : Darianna + Brando + Karmel np. Meldariando Bramel Merlando Melbrada Dabrakar - to mi chyba najbardziej leży, takie Tolkienowskie i można fajnie tworzyć z imieniem .....coś tam, coś tam... z Dabrakaru, albo z Melbrady Ja już bardzo długo sie zastanawiam i końca nie widac :angryy: Quote
Toller Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 [quote name='ganga']Ja nie mam zdolności do wymyslania nazw ( sama mam ogromny problem , też dla seterów), ale może literówka : Darianna + Brando + Karmel np. Meldariando Bramel Merlando Melbrada Dabrakar - to mi chyba najbardziej leży, takie Tolkienowskie i można fajnie tworzyć z imieniem .....coś tam, coś tam... z Dabrakaru, albo z Melbrady Ja już bardzo długo sie zastanawiam i końca nie widac :angryy:[/QUOTE] czemu tak mówisz, super nazwy wymyśliłaś!! Najlepszy moim zdaniem Dabrakar albo "z Dabrakaru" Quote
FredziaFredzia Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Merlando albo Dabrakar - bomba! Quote
NightQueen Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Merlando jest super :loveu::loveu: kojarzy mi się z Marlonem Brando :p Quote
przeszlus Posted December 1, 2010 Posted December 1, 2010 A są przydomki z rasą w nazwie ? Takiego chyba nie znajdziesz :p Seter Irlandzki nazwa dla hodowili bomba :D :lol: Quote
Recommended Posts