Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem z 7 letnim beaglem. Otóż, ostatnio pies woła aby częściej z nim wychodzić na dwór żeby załatwić swoje potrzeby. Przykładowo, przed szkołą wychodzę z nim o 6 rano. Po szkole wracam o 13-14 i odrazu idę z nim na dłuższy spacer około 1h-1,5h. Po powrocie załóżmy jest godzina 15. 2 godziny później o 17 siedzi pod drzwiami i szczeka albo biega po całym domu że chce na dwór. Zawsze tak jest kiedy on chce iśc na dwór, więc jest to dla mnie sygnał i oczywiście wychodzę z nim. Przychodzi godzina 19 lub 20 i znowu jest to samo. Później nawet powtarza się to o 22-23. Zawsze był nauczony wychodzić 3 razy dziennie, o 6 rano, 14 po południu i 19 wieczorem i na tym się kończyło. Nie wiem co może być tego przyczyną. Czy jest po prostu starszy i potrzebuje wychodzić po 5 razy dziennie, czy po prostu robi mi na złość i robi to specjalnie. Prawde mówiąc zawsze był wredny, ale nie do tego stopnia żeby wymuszać spacer co 2-3 godziny. Gdy jestem w szkole od 6 do 14 on śpi i nie szczeka żeby wyjść z nim z tego co moja mama zaobserwowała. Myślę, że raczej nie jest na coś chory bo chodzę z nim do weterynarza co jakiś czas na kontrole. Poza tym, nie siusia w domu, chyba że bym specjalnie z nim nie wyszła wtedy gdy akurat on szczeka pod drzwiami i chce iść. Ma ktos jakiś pomysł co na to zaradzić ? Dodam, że jest na lekkiej diecie, dostaje 3 razy dziennie o 1 nasz zwykły kubek karmy rano, po południu i wieczorem przed spacerami. Wodę zabieram mu również o godzinie 20 żeby potem nie miauczał mi późno w nocy że chce iść siku.

Posted

Jeśli faktycznie "musi" siusiać częściej, warto by jednak mocz zbadać.

Jeśli to wyjście dla wyjścia a nie bo musi, to może jakaś suczka cieczkuje w okolicy? 

Posted

Zacznijmy od końca. Nie możesz psu chować wody - to okrucieństwo. Jeśli pije, to znaczy, że ma taką potrzebę. Jedynym odstępstwem są uporczywe wymioty, kiedy wydzielasz psu bardzo małe, ale za to bardzo częste porcje wody. Druga sprawa to pies nie potrafi być wredny - to my określamy w ten sposób zestaw nieporządanych zachowań, których źródła nie rozumiemy, a najczęściej sami jesteśmy wszystkiemu winni. Trzecia sprawa - sama piszesz, że jak z nim nie wyjdziesz, to sika - wniosek, musi wyjść, bo ma potrzebę. Ta potrzeba może wynikać z ekscytacji, na tej samej zasadzie, co nam ślinka cieknie na samą myśl, że w domu czeka już pyszny obiad. W takiej sytuacji powinnaś wyjść z psem, ale na krótki spacer wokół trawnika, zero wąchania, oddalania się, rozglądania, ma się wysikać i do domu.
A co najważniejsze - idź z psem do weterynarza. Mocz na badanie osadu czy pies nie ma przypadkiem kryształów albo piasku. Krew na profil nerkowy i cukier. Masz psa w średnim wieku - kontrola prostaty też mu nie zaszkodzi (niezbyt przyjemne, ale szybkie i mało inwazyjne). A jak będziesz miała pewność, że nic mu nie dolega, to bedziesz mogła z czystym sumieniem oduczać go wymuszania spacerów.

• Upvote 1
Posted

Pies musi mieć stały dostęp do wody, to okropne że nie może się napić. Po drugie pies raczej nie jest wredny, ogólnie zwierzęta nie bywają wredne:) Może musi częściej sikać, może ma jakiś problem zdrowotny, to by była pierwsza rzecz do sprawdzenia. Jeśli się okaże że wszystko ok to po prostu nie pozwalaj mu wymuszać czyli nie spełniaj żądania pójścia na spacer. A może pies się zwyczajnie nudzi i ten spacer to jedyna atrakcja w jego życiu? Co robicie w domu?

Posted

Zacznijmy od końca. Nie możesz psu chować wody - to okrucieństwo. Jeśli pije, to znaczy, że ma taką potrzebę. Jedynym odstępstwem są uporczywe wymioty, kiedy wydzielasz psu bardzo małe, ale za to bardzo częste porcje wody. Druga sprawa to pies nie potrafi być wredny - to my określamy w ten sposób zestaw nieporządanych zachowań, których źródła nie rozumiemy, a najczęściej sami jesteśmy wszystkiemu winni. Trzecia sprawa - sama piszesz, że jak z nim nie wyjdziesz, to sika - wniosek, musi wyjść, bo ma potrzebę. Ta potrzeba może wynikać z ekscytacji, na tej samej zasadzie, co nam ślinka cieknie na samą myśl, że w domu czeka już pyszny obiad. W takiej sytuacji powinnaś wyjść z psem, ale na krótki spacer wokół trawnika, zero wąchania, oddalania się, rozglądania, ma się wysikać i do domu.
A co najważniejsze - idź z psem do weterynarza. Mocz na badanie osadu czy pies nie ma przypadkiem kryształów albo piasku. Krew na profil nerkowy i cukier. Masz psa w średnim wieku - kontrola prostaty też mu nie zaszkodzi (niezbyt przyjemne, ale szybkie i mało inwazyjne). A jak będziesz miała pewność, że nic mu nie dolega, to bedziesz mogła z czystym sumieniem oduczać go wymuszania spacerów.

To nie jest tak, że gdy zabieram mu wodę on leży i umiera z pragnienia. O 20 daję mu ostatnią miskę wody i zabieram na noc gdy on idzie spać. Ja też nie jem nic i nie pije po 20 bo zazywczaj muszę wcześnie wstać i wcześnie się kładę. Chyba że jest weekend.
Piszesz, że pies nie może być wredny ? Mój jest. Wiele razy po zostawieniu go samego na zaledwie godzinę, czasem zdarzało się że tapeta na ścianie była zjedzona, ładowarka od telefonu na wysokim stole (nie mam pojęcia jak on tam wlazł) została pogryziona. Tak samo stało się z gazetą, pilotem i innymi rzeczami, ubraniami, butami. Był uczony, że tego nie można i w naszej obecności nawet nie przyszło mu to do głowy. Wcześniej przed zostawieniem go samego miał długi spacer, w swoim koszu miał full zabawek, stały dostęp do wody i jedzenia. Teraz z jego wiekiem mu przeszło, zostając sam śpi, potrafi się sam sobą zająć.
Posted

Pies musi mieć stały dostęp do wody, to okropne że nie może się napić. Po drugie pies raczej nie jest wredny, ogólnie zwierzęta nie bywają wredne:) Może musi częściej sikać, może ma jakiś problem zdrowotny, to by była pierwsza rzecz do sprawdzenia. Jeśli się okaże że wszystko ok to po prostu nie pozwalaj mu wymuszać czyli nie spełniaj żądania pójścia na spacer. A może pies się zwyczajnie nudzi i ten spacer to jedyna atrakcja w jego życiu? Co robicie w domu?

Twierdzisz żebym słuchała jego szczekania i piszczenia pod drzwiami ? Czy to nie jest okrutne ?:D Nie widzi mi się później tego sprzątać za każdym razem także wychodzę z nim. Jak pies może się nudzić o 23 ? XD Rozumiem porę dnia między południem a wieczorem. Po długim spacerze, on zazwyczaj odpoczywa idzie spać a potem przychodzi do mnie gdy chce się bawić, przynosi piłkę, sznur do przeciągania się. Ale potem zaczyna się ciągłe wymuszanie na spacer. I tylko wtedy gdy ja jestem w domu. On siedząc z moją mamą, nawet nie miałknie że chce iść na dwór.
Posted

Jeśli faktycznie "musi" siusiać częściej, warto by jednak mocz zbadać.
Jeśli to wyjście dla wyjścia a nie bo musi, to może jakaś suczka cieczkuje w okolicy? 

Napewno któraś ma cieczkę, ale nie sądze żeby to było powodem. A może. No ale gdyby to był jedyny powód nie siusiałby wtedy tak namiętnie pod drzewkiem, jakby nigdy na dworze nie był. Chyba, że specjalnie pije dużo wody gdy nie patrzę i wymusza wyjście na dwór pod pretekstem zrobienia siku żeby potem sobie powąchać. Naprawdę nie wiem :D
Posted

Trzeba jednak sprawdzic cukier u psa lub Prostata.Pies 7-letni to pies w srednim wieku, moj potrafi (14) w nocy miedzy 2-3 zameldowac, ze chce siku. Jak nie otworze drzwi na Taras, to mam podlane drzwi w kuchni. Krotka pilka!

Posted

Tak, twój pies wymyślił sobie taką złożoną zależność żeby pić więcej wody to będzie więcej sikać a wtedy będzie częściej spacerować... sorry nie sądzę:D
Z góry wykluczasz że sikanie to objaw chorobowy, nie sądzisz że to przez cieczki i ogólnie wszelkie teorie są na nie, bo "twój pies jest wredny". Możesz się przy tym upierać, tylko że to nie rozwiąże sytuacji. A ja mimo wszystko będę się upierać że pies nie potrafi być złośliwy... jesli robi demolkę czy coś gryzie to jest to raczej wynik jego stanu emocjonalnego a nie tego, że chce ci zrobić na złość.
Trudno mi odgadnąć jakiej rady oczekujesz, bo mam wrażenie, że na każdą odpowiesz tak samo: "to nie jest powód, on jest wredny":D

Posted

Pies nie jest wredny, tylko ma lęk separacyjny, poczytaj o nim. Stąd niszczenie.

Psy nie mają takich rozmyśleń jak ludzie: "a wkurzę sobie panią, będzie fajnie".

Ja bym psu zbadała mocz, przynajmniej. Jeśli sika częściej, może to być chorobowe, a bez badań, choćby codziennie go weterynarz widział, nie będzie w stanie nic zdiagnozować. 

Posted

Lucky247, jeśli oczekujesz cudownego rozwiązania, to niestety się rozczarujesz. Nadawanie psu cech ludzkich jest błędem. Pies nie potrafi być wredny, to wymaga daleko idącego planowania i myślenia abstrakcyjnego, do którego pies nie jest zdolny (a jeśli już to w bardzo znikomym stopniu). Niszczenie w domu to dokładnie to samo co obgryzanie paznokci u ludzi. Sama piszesz, że jak nie wyjdziesz to sika w domu, więc wyjść musi, ale taki spacer nie powinien stanowić dla psa atrakcji, powinien załatwić swoje potrzeby i koniec. To, że się zesika w domu nie jest dowodem złośliwości, tylko faktu, że dłużej nie wytrzymał. To z kolei sugeruje, że Twój pies cierpi na poliurię (nadmierna produkcja moczu). Podłoży jest wiele: cukrzyca o której wspomnieliśmy i problemy z układem moczowym, prostata (tutaj nie tyle poliuria co częstomocz). Jednak na podstawie tego, że pies przesypia noc i spokojnie znosi Twoją nieobecność nasuwa się podejrzenie, że tło jest psychiczne (gdyby chodziło o problemy zdrowotne, to objawy występowałyby całą dobę a przynajmniej okres, kiedy nie śpi, czyli Twojej mamie też by sprawiał kłopoty podczas Twojej nieobecności). Mało tego, w momencie kiedy Ty śpisz albo Ciebie nie ma, pies nie wykazuje objawów, co z kolei budzi wrażenie, że jego problemy wiążą się w jakiś sposób z Tobą. Zastanów się czy coś się w Twoim życiu zmieniło w okresie poprzedzającym jego problemy, to może być cokolwiek od nowego chłopaka zaczynając, a na skrzyczeniu psa za coś kończąc. Jeśli oczekujesz jakiegokolwiek rozwiązania, najpierw musisz poznać przyczynę. Najważniejsze to sprawdzić kwestie zdrowotne, bo to pilne kwestie. A jeśli chodzi o psychikę, musisz zastanowić się, co się zmieniło w życiu psa przed tym jak zaczął stwarzać ten problem. Nie zrozum mnie źle, proszę. Absolutnie nie winię Cię za problemy psa, po prostu piszesz, że tylko Tobie sprawia kłopoty więc to nasuwa myśl, że coś związanego z Tobą go niepokoi

Posted

Piszesz, że pies nie może być wredny ? Mój jest.

Mylisz kreskówki z rzeczywistością. ;-)

. Jak pies może się nudzić o 23 ?

Zwyczajnie, jeśli w ciągu dnia nie miał okazji do rozładowania energii.

Jednak na podstawie tego, że pies przesypia noc i spokojnie znosi Twoją nieobecność nasuwa się podejrzenie, że tło jest psychiczne (gdyby chodziło o problemy zdrowotne, to objawy występowałyby całą dobę a przynajmniej okres, kiedy nie śpi, czyli Twojej mamie też by sprawiał kłopoty podczas Twojej nieobecności). Mało tego, w momencie kiedy Ty śpisz albo Ciebie nie ma, pies nie wykazuje objawów, co z kolei budzi wrażenie, że jego problemy wiążą się w jakiś sposób z Tobą.

Nie do końca. Stres może powodować nasilenie objawów chorobowych.

Naprawdę nie wiem :D

Masz dwa wyjścia. Albo twkić w niewiedzy i w przekonaniu, że pies jest po prostu wredny, albo poszukać rozwiązania problemu.

Jeśli jednak za kilka miesięcy wyjdzie, że pies ma moczówkę prostą/ cukrzycę/ niewydolność nerek/ raka prostaty to  leczenie będzie nie tylko bardziej skomplikowane ale i dużo bardziej kosztowne.

Posted

Erica. Stwierdzam, że czas występowania zachowań budzi wrażenie. Stres jak najbardziej może nasilać objawy, dlatego jestem zdania, że podstawą są badania weterynaryjne. Trzeaa przede wszystkim wykluczyć tło zdrowotne.

Posted
"Nie widzi mi się później tego sprzątać za każdym razem także wychodzę z nim.Nie widzi mi się później tego sprzątać za każdym razem także wychodzę z nim.Nie widzi mi się później tego sprzątać za każdym razem także wychodzę z nim.

Czyli pies nie udaje, że musi wyjść, tylko naprawdę ma taką potrzebę. To plus picie dużej ilości wody zapala lampkę alarmu - wygląda że jest po prostu chory. Cukrzyca...?

Robiliście badania krwi, moczu? Sprawdzaliście poziom glukozy?