Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przeziębiłaś się Aguś? Kuruj się, bo pozarażasz wszystkich domowników.

No ja jestem przeziębiona, a Zuzia chora i gorączkuje,:( dobrze, że reszta rodziny ludzko-psiej jakoś się trzyma.

Posted

Agusia, dbaj o siebie, proszę (pamiętasz naszą rozmowę w samochodzie? ;) ) Jesteś bardzo bardzo potrzebna :)

Ciekawe, co powie policjant? Chociaż tak sobie kombinuję i powiem Wam, że chyba nie byłoby dobre zrażanie do siebie tego komisariatu, w końcu "suma sumarum" patrol policji przyjechał do Erga szybko i całą akcję przybyli policjanci przeprowadzili dość sprawnie. A w tej okolicy chyba się będą zdarzać kolejne interwencje, więc lepiej policję mieć po swojej stronie.. Jak myślicie? 

To pewnie ta zwariowana kobieta jątrzy.. :( 

Posted

Umówiłam się z wetem na badania i kastrację Ergo - będzie to przyszła środa.

Ergo jest trochę nadpobudliwy no i jojec z niego ;) Zapięłam go na lince do płotu na 3 minuty i znów rozpacz była. Jak przechodzą przez bramkę na wybieg Lorka - rozpacz, jak ja lub TZ przechodzi przez bramę na drugi wybieg - rozpacz i próba wskakiwania na płot (mimo, że zawsze ktoś z nim zostaje). Każde takie zachowanie staram się korygować, ale to długa droga. W boksie też często jojczy. 

Muszę sprawdzić jak zareaguje na suczkę w bezpośrednim kontakcie, bo nie mogę wyczaić o co mu chodzi przez ogrodzenie - czy chce się bawić czy zjeść ;) strasznie się interesuje, ale nie jestem pewna intencji.

Jeśli chodzi o komendy to łapie bardzo szybko i bardzo chętnie współpracuje z człowiekiem. Co mnie najbardziej cieszy to to, że już automatycznie nie skacze na człowieka jak chce dostać smaczka tylko siada i się gapi prosząco :) Komenda "waruj" jeszcze z pomocą, ale już na komendę puszcza cokolwiek ma w pysku; ostatnio coś mi mamlał na wybiegu i nie wiedziałam co, na "oddaj" wypuścił z pyska i okazało się, że to resztki wędzonej kości. Wypuszcza też aport (na razie nic innego nie przynosi tylko piłkę) i szarpaka (przy szarpaku mówię "puść"). Nie zawsze udaje się go zachęcić do zabawy, musi mieć humor zarówno na szarpaka jak i na aportowanie.

Posted

Agusia, dbaj o siebie, proszę (pamiętasz naszą rozmowę w samochodzie? ;) ) Jesteś bardzo bardzo potrzebna :)

Ciekawe, co powie policjant? Chociaż tak sobie kombinuję i powiem Wam, że chyba nie byłoby dobre zrażanie do siebie tego komisariatu, w końcu "suma sumarum" patrol policji przyjechał do Erga szybko i całą akcję przybyli policjanci przeprowadzili dość sprawnie. A w tej okolicy chyba się będą zdarzać kolejne interwencje, więc lepiej policję mieć po swojej stronie.. Jak myślicie? 

To pewnie ta zwariowana kobieta jątrzy.. :(

Policjant z dochodzeniówki bardzo rozsądny, ale na razie nie ustalił, kto do mnie dzwonił. :) Sprawdza, czy sprawa jest w toku, czy nie, przekopuje papiery.

Spytałam, czy mają kogoś takiego jak dzielnicowy, bo zależałoby mi, aby przeprowadził rozmowę z tą panią. Obiecał, że jeśli skierujemy pismo z prośbą do policji, by udała się do tej pani na rozmowę w sprawę nie ściągania przez nią na posesję kolejnego psa, bo ŻADNYM nie jest w stanie się dobrze zająć, to taka wizyta się odbędzie.

Odnośnie jątrzenia przez eks właścicielkę to właśnie tak myślę, Na policję jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć. Wręcz odwrotnie:)

Posted

Umówiłam się z wetem na badania i kastrację Ergo - będzie to przyszła środa.

Ergo jest trochę nadpobudliwy no i jojec z niego ;) Zapięłam go na lince do płotu na 3 minuty i znów rozpacz była. Jak przechodzą przez bramkę na wybieg Lorka - rozpacz, jak ja lub TZ przechodzi przez bramę na drugi wybieg - rozpacz i próba wskakiwania na płot (mimo, że zawsze ktoś z nim zostaje). Każde takie zachowanie staram się korygować, ale to długa droga. W boksie też często jojczy. 

Muszę sprawdzić jak zareaguje na suczkę w bezpośrednim kontakcie, bo nie mogę wyczaić o co mu chodzi przez ogrodzenie - czy chce się bawić czy zjeść ;) strasznie się interesuje, ale nie jestem pewna intencji.

Jeśli chodzi o komendy to łapie bardzo szybko i bardzo chętnie współpracuje z człowiekiem. Co mnie najbardziej cieszy to to, że już automatycznie nie skacze na człowieka jak chce dostać smaczka tylko siada i się gapi prosząco :) Komenda "waruj" jeszcze z pomocą, ale już na komendę puszcza cokolwiek ma w pysku; ostatnio coś mi mamlał na wybiegu i nie wiedziałam co, na "oddaj" wypuścił z pyska i okazało się, że to resztki wędzonej kości. Wypuszcza też aport (na razie nic innego nie przynosi tylko piłkę) i szarpaka (przy szarpaku mówię "puść"). Nie zawsze udaje się go zachęcić do zabawy, musi mieć humor zarówno na szarpaka jak i na aportowanie.

Ciesze, się że już jest termin wizyty. A co do jojczenia, i całej reszty zachowań cenne informacje. :)Oby w hotelu nauczył się zostawać czasami sam.

Posted

Miło przeczytać coś dobrego o policji, prawda?

Nie znam się zupełnie na psach, ale myślę, że pomaga bardzo postawienie się w sytuacji zwierzęcia, wyobrażenie, że się nim jest i wtedy łatwiej coś zrozumieć.Ja tak robię z kotami.

Ergo nie był nigdy spuszczany z łańcucha, trwało to pięć lat.Raptem pokazano mu, że może być wolny, że może biegać, bawić się piłką, no same przyjemności.W pewnym momencie przywiązują go do płotu.Pies może myśleć, że tak już będzie, bo tak było.Jest przerażony, tak mi się wydaje.Musi minąć sporo czasu zanim zrozumie, że to tylko na parę minut.To samo jest z towarzystwem człowieka.Murka dobrze mu się kojarzy, bawi się z nim, głaszcze, daje przysmaczki, chciałby być z nią cały czas.Oczywiście, że trzeba nad nim popracować, Murka sobie na pewno poradzi.

Posted

Murko zapytaj proszę, jaki będzie koszt tych badań i kastracji? Sytuacja finansowa Ergo nie jest ciekawa, 

Saldo w dniu 13. 01 to 117,95 (przy czym za wirusówki 30, 50 jeszcze nie robiłam przelewu, ale już jest ta suma  wpisana po stronie wydatków).

Błagam niech kto mnie jeszcze wyręczy i policzy do którego Ergo ma opłacony hotel? (15 złotych za dzień) przelałam na razie 450 (plus 10 za badanie moczu)

agat21 ne wiem,czy nie powinnyśmy zaaopelować o stałe deklaracje na hotel? .

Posted

Murko zapytaj proszę, jaki będzie koszt tych badań i kastracji? Sytuacja finansowa Ergo nie jest ciekawa, 

Saldo w dniu 13. 01 to 117,95 (przy czym za wirusówki 30, 50 jeszcze nie robiłam przelewu, ale już jest ta suma  wpisana po stronie wydatków).
Błagam niech kto mnie jeszcze wyręczy i policzy do którego Ergo ma opłacony hotel? (15 złotych za dzień) przelałam na razie 450 (plus 10 za badanie moczu)
agat21 ne wiem,czy nie powinnyśmy zaaopelować o stałe deklaracje na hotel? .

Tak, masz rację, bo samymi bazarkami nie utrzyma się Ergusia :(
On jest u Murki od 27 grudnia wieczorem, więc do 27 stycznia będzie pewnie miesiąc, za który przelałaś.
A zatem - kochane bywalczynie wątku i wielbicielki Ergusia - prosimy bardzo w imieniu tego radosnego i kochanego psa o deklaracje stałe - choćby najmniejsze.. Na pewno już niedługo Erguś będzie się nadawał do adopcji, ale do tej pory bez Waszej cennej pomocy nie damy rady.
  • Upvote 1
Posted

Kastracja 100 zł, RTG pierwsze zdjęcie 50 zł (koszt z narkozą, więc może przy kastracji będzie mniej), każde następne 10 zł, badanie krwi ok. 40 zł, test na 4 choroby 70 zł. Jakoś tak to wyjdzie.

Posted

Policjant z dochodzeniówki bardzo rozsądny, ale na razie nie ustalił, kto do mnie dzwonił. :) Sprawdza, czy sprawa jest w toku, czy nie, przekopuje papiery.

Spytałam, czy mają kogoś takiego jak dzielnicowy, bo zależałoby mi, aby przeprowadził rozmowę z tą panią. Obiecał, że jeśli skierujemy pismo z prośbą do policji, by udała się do tej pani na rozmowę w sprawę nie ściągania przez nią na posesję kolejnego psa, bo ŻADNYM nie jest w stanie się dobrze zająć, to taka wizyta się odbędzie.

Odnośnie jątrzenia przez eks właścicielkę to właśnie tak myślę, Na policję jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć. Wręcz odwrotnie:)

ale policja nie może jej nic nakazać. sądowy zakaz trzymania zwierząt jedynie cos może. a w praktyce trzeba by sprawdzac raz na jakiś czas. w końcu "psa mi ktos podrzucił" spokojnie jej wystarczy, żeby mieć w tej BUDZIE jakieś zwierzę.

Posted

Kastracja 100 zł, RTG pierwsze zdjęcie 50 zł (koszt z narkozą, więc może przy kastracji będzie mniej), każde następne 10 zł, badanie krwi ok. 40 zł, test na 4 choroby 70 zł. Jakoś tak to wyjdzie.

Bardzo przyzwoite ceny tam macie.
U nas wszystko prawie x 2 by było.
Posted

ale policja nie może jej nic nakazać. sądowy zakaz trzymania zwierząt jedynie cos może. a w praktyce trzeba by sprawdzac raz na jakiś czas. w końcu "psa mi ktos podrzucił" spokojnie jej wystarczy, żeby mieć w tej BUDZIE jakieś zwierzę.

Będziemy się starać sparwdzać. Ja w zeszłym tygodniu wracając z podrózy służbowej przejechałam specjalnie tamtędy, żeby zajrzeć na podwórko, gdzie był Erguś. Na razie na szczęście żadnego innego psiaka tam nie ma. 

• Upvote 1
Posted

Będziemy się starać sparwdzać. Ja w zeszłym tygodniu wracając z podrózy służbowej przejechałam specjalnie tamtędy, żeby zajrzeć na podwórko, gdzie był Erguś. Na razie na szczęście żadnego innego psiaka tam nie ma. 

Będę jechała tamtędy pod koniec przyszłego tygodnia, napiszę co zobaczę.Nie jeżdżę teraz zbyt często, ale co kilka tygodni na pewno.

Posted

Sumuję koszty i mi wychodzi, że bazarek na FB i bazarki na dogo powinny pokryć i koszt hoteliku i wydatki weterynaryjne. Czyli nie jest źle :)

Posted

Bardzo przyzwoite ceny tam macie.
U nas wszystko prawie x 2 by było.

Nam wet wszystko liczy taniej ze względu na stałą współpracę i bezdomniaki :)

Ergo będzie miał chyba jeszcze jeden problem. Wygląda na to, że bądąc na tym nieszczęsnym łańcuchu od podrostka (a może od szczeniaka) nie miał kontaktu z psami i teraz się to będzie odbijać. 

Tak jak wczoraj pisałam zastanawiały mnie jego intencje co do suni za ogrodzeniem i dziś chciałam to sprawdzić. Ergo na smycz, a suczka luzem. Suńka jest niewielka, bardzo zabawowa i przyjazna do wszystkiego, od razu chciała Ergo zaprosić do zabawy w berka. Ale zachowanie Erga nie podobało mi się i nie zdecydowałam się go spuścić ze smyczy. Wyrywał się do niej i próbował łapać zębami kiedy przebiegała obok. Kiedy podchodziła, żeby go powąchać (nos w nos) w uległej postawie on był napięty, ogon sztywny, nieruchomy, poziomy, bałam się, że zaraz mi do niej skoczy. Suńka też nie była go pewna i trzymała się z daleka. 

Ergo próbował na tą suńkę "polować" kiedy była za ogrodzeniem, złościł się i próbował zębami sięgnąć futra przez kraty, sięgał też łapą i próbował ją dosięgnąć, popiskiwał. Nie byłam pewna czy to zabawa czy agresja, bo wyglądało raz tak, raz tak. Ale teraz nie mam wątpliwości, że Ergo nie wie co to zabawa z psem...

Mam nadzieję, że to kwestia czasu i się Ergo przyzwyczai do psów, ale na razie kiepsko to wygląda.

Posted

Rozumiem. Nie wiem, jaki wet ma aparat rtg, ale jak takie dokładny cyfrowy poproś niech mu obejmie możliwie najwięcej, żeby sprawdzić stan kręgosłupa, stawów itd. Wiadomo, że różne dziwne rzeczy wychodzą, jak np. śrut coraz częściej u psów z interwencji, no i zwyrodnienia są częste. itd. No i bardzo ważne, jaki stan płuc. Moje bezdomniaki niestety prawie zawsze miały zmiany w płucach, po wielokrotnych nieleczonych zapaleniach, przeziębianiach itd.

a kupki już są właściwe u Ergusia?

Posted

Sumuję koszty i mi wychodzi, że bazarek na FB i bazarki na dogo powinny pokryć i koszt hoteliku i wydatki weterynaryjne. Czyli nie jest źle :)

No to całe szczęście. I rzeczywiście te koszty u weta Murki bardzo przyzwoite, w Krakowie byłoby przynajmniej dwa razy tyle, :(