Jump to content
Dogomania

Warto wierzyć w cuda! Po blisko 2 latach w DT, Imka znalazła super domek! W małym ciałku wielki strach...

Recommended Posts

Posted

Spróbowałabyś nie podczytywać ;)

Imka wczoraj... zwariowała! Nie mogłam się od niej opędzić na kanapie - ładowała się na kolana i wspinała do twarzy, a gdy się jej udało, lizała mnie... po oczach!!!! Przy okazji zauważyłam jak potwornie teraz linieje, bo miałam na sobie granatowy t-shirt ;) Wzięłam więc furminator i wyczesałam. I choć początkowo musiałam zastosować środki przymusu bezpośredniego, potem już czesanie wyraźnie zaczęło jej sprawiać przyjemność. Dopóki nie doszłam do ogona - tego już było za wiele ;)

Idąc za ciosem "ogołociłam" też Gapiszona, który jest znowu... "jamnikiem" gładkowłosym :) Całe ubranie i narzuta z kanapy... chyba do wyrzucenia... :D

Posted

powiem Ci, że to jest syzyfowa praca. Ile bym nie wyczesywała, to i tak za chwilę pełno sierściuchów po chatynce sie plącze. Nawet moje prosiakówny się lenią i muszę sie po nich też rolkować :)

Posted

Wiem, że syzyfowa... Tym bardziej podziwiam posiadaczy prawdziwych kudłaczy ;)

Białe kłaki Imki po prostu bardziej widać w moim przystosowanym do rudości domu :)

Posted

U nas można obrzępolić tylko Lesia, co niebawem z pewnością nastąpi :)

Reszta niby gładka, ale masowo gubi "igiełki".

Koty też zostawiają masę kłaków - szczególnie Kocio, który nie wychodzi na dwór i "mieszka w całym domu". Muszę spróbować go wyczesać. Powinno mu się spodobać, bo lubi być głaskany i siedzieć na kolanach.

Za to wyczesanie Helenki grozi śmiercią lub kalectwem! Ale ona chodzi na lumpy, a jak wróci - wali się na łóżko i odsypia, więc jej kłaczki mniej się rzucają w oczy ;)

Posted

A ja powinnam obrzępolić Dziunię, czy choćby wyczesać, ale Diabeł Tasmański na widok grzebienia czy szczotki zwiewa pod stół, spod którego nie daje się wyciągnąć. W wyniku czego jest pełna kołtunów nie do rozczesania, a brudna jak siedem nieszczęść. Jak się zrobi cieplej to chyba zbiorę się na odwagę i wsadzę grubaskę do wanny. Jeszcze tego nigdy nie próbowałam, zważywszy na charakterek panny trochę się obawiam. Nie to, żeby mnie ugryzła, ale jak się wyrwie mokra, to zaleje całą chałupę. A poza tym ona ma niezwykloe delikatną psychikę, strasznie wszystko przeżywa, nie chcę jej sprawiać bólu psychicznego. No i jest jeszcze Kajtuś loczkowaty (na pewno bardziej niż Loczka), który jeszcze kiedy widział dostawał apopleksji zmieszanej z szałem, gdy go strzygłam (chodził przez dłuższy czas ostrzyżony w 1/3, potem w połowie, potem w 3/4, aż na koniec końców udawało mi się jakoś doprowadzić dzieło do końca. Potem był bardzo zadowolony, bo nie było mu już za gotrąco i skołtunione loki go nie ciągnęły). Teraz kiedy oślepł rzuca się z zębami na wierzchu we wszystkie strony, jak tylko się zorientuje w moich zamiarach. Tak więc strzyżenie go stało się niebezpiecznie i dla niego (bo go mogę skaleczyć nożyczkami, jak tak się miota) i dla mnie (bo przypadkiem może trafić na mnie zębami i mnie po prostu ugryźć).

Posted

Zamknij łazienkę jak będziesz kąpać Dziunię, zaleje Ci tylko łazienkę. :D

Ja miałam takie problemy z Pokerkiem jak Ty z Kajtusiem. Przy każdej próbie manipulowania przy jego ciele  dostawał prawie zawału.Na szczęście nie gryzł mnie. Też strzygłam go na raty musiałam bo dredział i kołtuniał.

Posted

A ja po kilku próbach pożarcia mnie, postanowiłam zdać się na specjalistę ;) Byłam przekonana, że trzeba będzie Lesiowi podać jakieś nie wiem jak mocne środki uspokajające, żeby Pan Fryzjer wyszedł ze spotkania z Lesławem cało - nawet pojechaliśmy do lecznicy zbadać serduszko i ustalić co ewentualnie trzeba mu będzie podać! Ale nie podaliśmy, tylko postanowiliśmy najpierw spróbować "na żywca". I co? I okazało się, że grzeczniejszego klienta Pan Witek w życiu nie miał! Lesława stawia się na stół i obcyndala z każdej strony elegancko (co trwa ok. godzinki), po czym zestawia, uiszcza i wychodzi z eleganckim i zadowolonym psem :)

Dodam, że nadal, gdybym ja spróbowała dotknąć go szczotką lub maszynką, już byłoby po mnie!!!! ;)

Wczoraj czesaniu został poddany Kocio - baaaaaaaaaaaaardzo mu się podobało, wymruczał się za wszystkie czasy :) A Helena? To kot na kształt i podobieństwo... Lesia :(

Posted

Moja Amiga juz od jakiegoś czasu jest po kosiarce. Ale ona tak nie gubi włosów jak Nuśka. Po Nuśce w domu mi latają kule kłaków. A w czasie rehabilitacji przy masowaniu wszyscy kichamy od fruwających włosów, a w bieżni wodnej po Nurii jest tragedia. Dobrze, że tam są filtry, bo po Nuśce trzeba by było wodę wymieniać. Zresztą po innych psach też

Posted

Dziękujemy bardzo, choć o świętach jeszcze nie mieliśmy czasu pomyśleć. Oprócz umycia okien w salonie i w kuchni. Przy okazji się okazało, że Imka się tej czynności boi! Schowała się do poloju z książkami i tylko wyglądała zza winkla po co Sławek tak macha rękami, psika i czasami "skrzypi"...

Posted

Zamknij łazienkę jak będziesz kąpać Dziunię, zaleje Ci tylko łazienkę. :D

Ja miałam takie problemy z Pokerkiem jak Ty z Kajtusiem. Przy każdej próbie manipulowania przy jego ciele  dostawał prawie zawału.Na szczęście nie gryzł mnie. Też strzygłam go na raty musiałam bo dredział i kołtuniał.

Przecież nie będę jej trzymała zamkniętej w łazience dopóki nie wyschnie! Dostałaby zawału, depresji i parchów ze strachu i rozpaczy. To już wolę wycierać podłogę. Dziunia też zwiewa, gdy ja tylko biorę się za jakąkolwiek akcję w domu. Dzisiaj mocowałam półkę, zwiała gdy tylko wzięłam wiertarkę do ręki, jeszcze nawet nie włożyłam w nią wiertła. A Szerlok panicznie się boi strzepywania worka na śmieci - wiecie ten dźwięk, kiedy człowiek usiłuje dostać się do środka sprasowanej folii, ta cholera nie daje się rozłożyć i wtedy człowiek trzepie tym draństwem, żeby się rozłożyło. Szerlok natychmiast ucieka. Pies też człowiek (przepraszam, że się powtarzam), może mieć różne fobie.

Posted

Jej "wysokość" Imuszka pozdrawia późnoświątecznie :)

_DSC1942.JPG

_DSC1943.JPG

I poobżartuchowe lenistwo kanapowe :)

_DSC1944.JPG

_DSC1945.JPG

Świąteczny wygibas Lilciowy firmowy :)

_DSC1946.JPG

_DSC1947.JPG

Posted

Jak ja kocham te figury i miny Liluchny. A Imcia dostojnie się prezentuje na kanapie na podusi. Oj Imuszko Imuszko - gdzie jest twoja kanapa? Najwyższa pora wtopić  sie w jakieś inne stadko

Posted

Fakt - czas najwyższy... Ciocia Ludka postanowiła wesprzeć tenże czas i ogłosiła Imkę po swojemu. Może to coś da, kto wie - jak śpiewał Młynarski ;)

Posted

Imcia chyba specjalnie czaruje ,żeby nie zmieniać swojego domku. Ale niech domki nie dają zaczarować tylko oczarować i zabierają Imcię do DS. Czas najwyższy.