Jump to content
Dogomania

Zajrzyj, a przekonasz się, że warto pomagać..Karolek, Bambo, Łatka, Plamka,Papilonek i Jeżynka już bezpieczne..na pomoc czekają kolejne bezdomniaki!!!

Recommended Posts

Posted

Maćku, facet go sobie po prostu wziął z podwórka mojego znajomego, pod jego nieobecność. Tłumaczył policji, że jego zdaniem pies był niczyj skoro błąkał się  przeganiany około dwa tygodnie po okolicy..a to, że znajdował się już na czyjejś posesji zupełnie mu nie przeszkodziło.

Podejrzewam, że cała sprawa kradzieży mogła być wymierzona we mnie, chciano mi zrobić na złość kosztem tego pieska. Mam w tej miejscowości trochę na pieńku z niektórymi ludźmi, m.in z sołtysem, przez kilka prozwierzęcych akcji. Na szczeście byli świadkowie całego zdarzenia i szybko udało się ustalić kto zabrał pieska i odzyskać go zanim stanie mu się krzywda :). Złodziej dostał 100zł mandatu. Od wczoraj Papilonek znajduje się w domu adopcyjnym i bardzo mu się tam podoba. A tak wygląda Papilonek po ponad godzinnym strzyżeniu, trochę jeszcze przerażony:

http://i58.tinypic.com/308y7v8.jpg

Strzyżenie i odrobaczanie Papilonka gratisowo zostało wykonane przez Panią Martę Pfeifer

w Przychodni Weterynaryjnej doktora Dariusz Pfeifera w Zamościu za co z całego serca bardzo dziękuję :)

Ale się tam porachunki załatwia :/ Myślałem, że po prostu ktoś chciał go sprzedać. 100 zł to żadna kara, ale już lepsze to niż pouczenie...

Papillon po wizycie u fryzjerki wygląda...hmm...powiedzmy, że wolałem go w nienaruszonym stanie :D Ale rozumiem, że stan sierści tego wymagał :)

Posted

Całe szczęście, że wszystko dobrze się skończyło. A Papilonek jest prześliczny :) Ps. Jak tak porównuję zdjęcie to on chyba jest jedynie w typie tej rasy.

Przed strzyżeniem był bardziej w typie rasy :), ale niestety ten zabieg był konieczny. Na poprzednim zdjęciu nie widać, ale psiak miał sierść w fatalnym stanie, to był jeden wielki kołtun i odparzenia na skórze.

Posted

Ale się tam porachunki załatwia :/ Myślałem, że po prostu ktoś chciał go sprzedać. 100 zł to żadna kara, ale już lepsze to niż pouczenie...

Papillon po wizycie u fryzjerki wygląda...hmm...powiedzmy, że wolałem go w nienaruszonym stanie :D Ale rozumiem, że stan sierści tego wymagał :)

Strzyżenie było koniecznością, psiak miał gdzieniegdzie powycinaną sierść aż do skóry, a w innych miejscach wszystko pozlepiane..teraz będzie ładnie i równiutko obrastał i wystarczy jedynie regularne czesanie by wrócił do dawnej urody. Ale mi taki się też podoba :)

Posted

Nieprawdopodobne do czego łajdak (nie człowiek) jest zdolny. Żeby uderzyć w człowieka, jest zdolny zaszkodzić psu. Niestety i na dogo są takie egzemplarze.

Dobrze, że ktoś widział, jak psiaczek został zabrany i można go było odzyskać. Teraz psiaczek powinien być pilnie strzeżony, bo ten kto go ukradł może będzie się chciał zemścić za ten mandat.

Piesek już bezpieczny, z dala od tych ludzi, zresztą już jest właściwie nie do poznania, jak sami zauważyliście zmienił się trochę :) za to ja muszę chyba pilnować swoich opon, jak do tej wioski następnym razem pojadę..hm

Posted

Na koniec aktualne roliczenie Karolka, poprzedni stan konta wyniosił 0zł

Ostatnie wpłaty:

01.07 elficzkowa 40zł

02.07 ranias 10zł

06.07 gluchypies 60zł

09.07 Maciek777  255zł z bazarku przygotowanego specjalnie dla Karolka :)

Razem: 365zł

oraz 06.07 od anonimowego darcyńcy z dogomanii 500zł

Z ostatniej wpłaty postanowiłam przeznaczyć 100zł dla Karolka, a pozostałą kwotę 400zł na dług w hoteliku u Murki, oczywiście jeśli anonimowy darczyńca nie będzie miał nic przeciwko temu?. Zdecydowałam, że takie są w tym momencie priorytety, bo na miejsce w hoteliku czeka psia rodzinka z ulicy, o której pisałam już wyżej.

Stan konta Karolkowego na 11.07.2015r. wynosi więc 465zł. Pieniądze te przeznaczone zostaną na wyprawkę Karolka do nowego dt - transport, szczepienie, czipowanie i opłatę hoteliku za połowę lipca.

BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ W IMIENIU KAROLKA I POZOSTAŁYCH PSIAKÓW, KTÓRYM W OSTATNIM CZASIE UDAŁO SIĘ POMÓC DZIĘKI WSPÓŁPRACY I WSPARCIU NA tym WĄTKU :) :) :)

• Upvote 1
Posted

Maciek, są różne gusta... ;)

Są różne, ale mój najważniejszy ;)

Strzyżenie było koniecznością, psiak miał gdzieniegdzie powycinaną sierść aż do skóry, a w innych miejscach wszystko pozlepiane..teraz będzie ładnie i równiutko obrastał i wystarczy jedynie regularne czesanie by wrócił do dawnej urody. Ale mi taki się też podoba :)

To życzę szybkiego odrastania :)

Ostatnie wpłaty:

(...)

Dzięki za potwierdzenie :) Jeszcze tylko na bazarku poproszę:

http://www.dogomania.com/forum/topic/147429-rozliczam-m%C4%99skie-kosmetyki-avon-do-wygrania-w-losowaniu-do-26062015-godz-2100/

Trzymam kciuki za szczęśliwą przeprowadzkę Karolka. :)

I ja :)

Posted

...

oraz 06.07 od anonimowego darcyńcy z dogomanii 500zł

...

Wielkie dzięki Anonimowi za serce i hojność 

merci.gif
Posted

Wow, faktycznie pomoc anonimowego darczyńcy i pozostałych osób ładnie zasiliła skarbonkę!  wspaniale  :lol:

Mi się Papilonek bardziej podoba obcięty, bo jeszcze bliżej mu do kundelka :) kocham kundelki, a czym brzydsze i bardziej poszkodowane przez los tym bardziej...

• Upvote 1
Guest TyŚka
Posted

Rozumiem, że pytasz o Papilonka - tak go roboczo nazwałam..otóż dziś jedzie na próbę do nowego domku, w mojej miejscowości ale najpierw na strzyżenie i odrobaczanie, mam nadzieję, ze domek okaże się odpowiedni. Wczoraj trzeba było ratować Papilonka, został skradziony z podwórka mojego znajomego, ale szybko udalo się go odnaleźć i został odebrany z pomocą policji..

To trzymamy kciuki, by został tam na stałe. Właśnie ostatnio słysze, że ludziom wykradane są psy z posesji... więc uważajcie. Cieszę się, że udało się Papilonka odzyskać, kto wie, jakby skończył.

I kciukuję za Karolka, to dla niego ogromna szansa, więc oby ją wykorzystał!
  • 2 weeks later...
Posted

Witam po dłuższej przerwie :)

Przede wszystkim pojawiam się z wiadomościami odnośnie Karolka.. Ostatnio stanęło na tym, że za 4-5 dni Karolek będzie transpotrtowany przez patiC do nowego domku tymczasowego, było to około 2 tygodnie temu. Od tamtej ory pati nie odzywała się i nagle dostaję z hoteliku takiego maila:

Piszę w sprawie karolkowej przyszłości. Mamy w domu "burzę mózgów", bo muszę przyznać szkoda nam strasznie młodego. Jak patrzę na jego szczęście na spacerach ,to serce mi się kraje. Rozmawiałam o Karolku ze znajomą ,która widziała go u nas już kilka razy "na żywo" i też jej szkoda chłopaka. No i mamy dla Ciebie propozycję. Aby Karolka nie przenosić ,żeby miał nadal taką swobodę koleżanka zaoferowała ,że co m-c będzie dawać 50zł na karmę dla niego. W związku z tym mam pytanie ,czy dałabyś radę dorzucić się drugie 50zł -za 100zł już będzie worek porządnej karmy na m-c. No i pokryć ewent.koszty weterynaryjne,ale tego wiele nie ma :) Dalej oczywiście będziemy mu szukać domu stałego.
Co Ty na to?

Mail przyszedł trzy dni temu, przemyślałam i zgodziłam się na propozycję Patrycji ( mam nadzieję, że to dobra decyzja) tym bardziej, że miałam kolejne zapytanie o Karolka z olx i to z Zamościa, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Wydaje mi się, że im mniej stresu dla Karolka tym lepiej..więc przynajmniej na razie przenosiny odwołane :)

W między czasie do hoteliku u Murki trafiły - Jeżynka, prawdopodobnie mama wyratowanej wcześniej i wyadoptowanej już Jagody, Malwinka z Zamościa, oraz psia rodzinka z podzamojskiej wsi. Wszystkie psiaki niestety bez deklaracji i funduszy..

http://www.dogomania.com/forum/topic/104386-hotelik-u-murki-w%C4%85tek-informacyjny/page-93

Posted

308y7v8.jpg

Mam też wieści od Papilonka, chociaż na razie bez zdjęcia..otóż psiak bardzo dobrze zaklimatyzował się ze staraszą panią, jest weoły, wspólnie oglądają telewizję:)..tylko trochę z jedzeniem jest problem, bo psiaczek jak już został podkarmiony okazał się bardzo wybredny i pani bardzo się tym przejęła, trzeba go karmić z ręki inaczej przez cały dzień potrafi nic nie tknąć..

Posted

Madziu, na weekendzie uzupełnię wpłaty w pierwszym poście :)

Aniu, jak możesz to uzupełnij na pierwszej stronie. Jeszcze nie robiłam przelewu za lipiec, poprosiłam pati o podsumowanie kosztów.

Ostatnie wpłaty:

01.07 elficzkowa 40zł

02.07 ranias 10zł

06.07 gluchypies 60zł

Razem: 365zł + 100zł od anonimowego darczyńcy :)

Stan konta Karolka na 29.07.2015r. to 465zł

Dzięki :)

Guest TyŚka
Posted

Mam nadzieję, że obecny DT zacznie bardziej z Karolkiem pracować :)

Co do Papilonka, niestety trzeba byc twardym i zabierać mu miskę po tym, jak jej nie ruszy. Ewentualnie rozsypać po podłodze. Jednak jak Pani nie rzeszkadza karmienie z ręki... oj to ją sobie ustawił łobuziak ;) Cieszę się, że u niego wszystko jak najlepiej.

Posted

Zgadzam się z Tobą, TyŚko. :)

Trzeba byc twardym, bo inaczej Pappilonek już zawsze będzie jadł tylko z ręki. To się utrwali... I będzie coraz bardziej wybrzydzał.

Nigdy nie miałam psa niejadka na szczęście. Miska pusta w dwie minuty. ;) Jeśli nie, to znaczyło, że coś naprawdę nie tak. 

Wieści o Karolku trochę zaskakujące, ale dla niego tak lepiej na pewno. :)

Tu też zgadzam się z Tysią. :)

Posted

Mam nadzieję, że obecny DT zacznie bardziej z Karolkiem pracować :)

Co do Papilonka, niestety trzeba byc twardym i zabierać mu miskę po tym, jak jej nie ruszy. Ewentualnie rozsypać po podłodze. Jednak jak Pani nie rzeszkadza karmienie z ręki... oj to ją sobie ustawił łobuziak ;) Cieszę się, że u niego wszystko jak najlepiej.

Ja też mam taką nadzieję, trochę rzeczywiście mało tej pracy było do tej pory, ale z drugiej strony Karol bardzo dobrze czuje się w tym hoteliku. Z jednej strony liczyłam na zmianę, z drugiej obawiałam się, czy przy przeprowadzce Karol nie ucieknie, albo zamknie się w sobie jeszcze bardziej. Postaram się mobilizować bardziej dt do pracy nad Karolkiem. Decyzja o przeniesieniu Karolka miała różne podloża, m.in. ekonomiczne, teraz na pewno będzie łatwiej go utrzymać do czasu znalezienia wymarzonego ds. Poza tym w razie potrzeby mój znajomy jest gotowy przyjąć Karolka.

A Papilonek to taki typowy mały piesek, wybredny, wymagający dużo uwagi, na szczęście kobieta ma dużo czasu, który może mu poświęcić. Dzięki za pomysły :)