Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O zespole przedsionkowy napisałam, bo takie objawy były u innych znanych mic staruszków. Może mnie za to ukamueniowac ale nie Makile śni Dorcię.

O adopcji Karlosa podjęła decyzję Doda. Dorcia v tylko pomogła w załatwieniu formalności. Czyli Karlos był podopiecznym Dody.

Ach, wiec to Ty zdiagnozowalas na odleglosc ze Karlos cierpi na zespol przedsionkowy ?
Nie ma zadnych badan potwierdzajacych te przypadlosc ?

Decyzje o eutanazji sie podejmuje nie na podstawie ocen lub opinii, tylko na podstawie BADAN, ktorych tutaj na watku prozno szukac
  • Upvote 1
Posted

Wszystko rozegrało się w niespełna 4 dni ,przez ten czas Karlosek był pod opieką lekarza , który już w piątek ocenił jego stan na bardzo zły , dzisiaj lekarz , który przyjechał do Karloska stwierdził stan agonalny, bez odruchów z obniżoną ciepłotą ciała

została w porozumieniu ze mną podjęta decyzja o eutanazji Karloska aby ulżyć mu w cierpieniu, była to niewyobrażalnie ciężka decyzja :(

opinie lekarzy zostaną wklejone

co do komórek macierzystych to w ciągu chwili nie da się tego zrealizować

Dorciu, bardzo Ci współczuję. Walczyłaś o Karlosa od wielu miesięcy, dzięki Wam dziewczyny, dzięki Makili, która jako jedyna zdecydowała się przyjąć starego, schorowanego psiaka, Karlos żył kilka miesięcy w godziwych warunkach.

Taka decyzja nigdy nie jest prosta, zawsze boli :(

Jeszcze co do sekcji, nie wiem co miałaby wnieść. Ale jeżeli jest to konieczne, to  jeżeli ktoś nas wesprze finansowo (po opłaceniu ostatnich faktur będziemy na minusie) i znajdzie jakąś lecznicę, która ją wykona, można się na nią zdecydować. 

Karlosku [*] biegaj szczęśliwy tam gdzie jesteś.

• Upvote 2
Posted

dzisiaj musimy podjąć decyzję o sekcji Karlinka, czy ją robimy , przede wszystkim gdzie , czy ktoś zna miejsce w Wieliczce lub Krakowie gdzie sekcja jest przeprowadzana,  czy ma zostać poddany Karlinek kremacji

Posted
Z piątki psiaków, które miały być razem wtedy wyciągane, żyje chyba już tylko Bartuś.

Marudko żyje Bartuś i Maksio (Maksio był wcześniej wyciągnięty)

wcześniej zmarła Zuzia u Kikou a Soni nie zdążyliśmy wyciągnąć i zmarła w schronisku  :(

Posted

dzisiaj musimy podjąć decyzję o sekcji Karlinka, czy ją robimy , przede wszystkim gdzie , czy ktoś zna miejsce w Wieliczce lub Krakowie gdzie sekcja jest przeprowadzana,  czy ma zostać poddany Karlinek kremacji

W arwecie w Wieliczce sekcja kosztuje od 50 złotych do góra 150, ale ta cena górna jest dla bardzo dużych psów.

Posted

Ja wierzę w zdanie Panny Marple że stan psa był zły i cierpiał. Byłam z tym psem od początku ale tylko na wątku. Według mnie sekcja nie ma znaczenia, liczy sie tu zaufanie.

• Upvote 3
Posted

Nie chodzi o to, jaki stan był psa dziś, ja też nie mam powodu nie wierzyć Pannie Marple. Jednak stan psa właściwie zdiagnozowanego i leczonego nie przechodzi zazwyczaj w agonalny w ciągu dwóch dni, a jeśli tak się dzieje, to powinna być znana tego przyczyna.

Mówię to na podstawie wieloletniej opieki nad starymi psami, nie tylko u mnie w domu, ale i w domu tymczasowym u mojej mamy i nie tylko. 

Poza tym, jak już wspomniałam, jeśli stan psa się pogarsza, a miało to mieć miejsce trzy dni temu, to konsultuje się po wnikliwych badaniach stan psa gdzieś indziej.

Posted

co Wam da sekcja w gabinecie?
sekcje mozna zrobic w ZHW Kraków.

ZHW jest z pewnością  szczególnie uprawniony, bo robię sekcje nawet na potrzeby sądowe.

Posted
ZHW jest z pewnością  szczególnie uprawniony, bo robię sekcje nawet na potrzeby sądowe.

czy z osób mieszkających w pobliżu ktoś mógłby zaoferować pomoc w zawiezieniu ciała Karlinka ?

Posted

Większość osób, które były z Karlosem na wątku od początku raczej nie jest za sekcją. Wszyscy wiemy w jakim stanie Karlos był wyciągnięty ze schroniska, co działo się w schronisku, poniekąd cudem było to, że w ogóle dotarł do Makilii. On już dość się nacierpiał, bo co jeszcze go kroić? Co to ma dać? Dla osób znających jego historię to co się wydarzyło jest smutne, wszyscy życzyliśmy mu jeszcze wielu dni życia, ale też chyba  liczyliśmy się z tym, że to nie potrwa wiecznie.. 

• Upvote 3
Posted

czy z osób mieszkających w pobliżu ktoś mógłby zaoferować pomoc w zawiezieniu ciała Karlinka ?

dorcia2 przewożeniem ciał zwierząt zajmuje się firma saria, z którą ma podpisaną umowa każda lecznica weterynaryjna, Wystarczy przewieźć ciało psa do chłodni, jaką dysponuje najbliższa lecznica, stamtąd firma saria odbiera ciało i zawozi na Brodowicza, trzeba oczywiście jej zgłosić, że ciało ma być poddane sekcji.

Posted

A ja jeszcze raz zapytam, kto zapłaci za sekcję? Czy ktoś się dołoży?

Od 31.01 jesteśmy 100zł na minusie (  + do opłacenia faktury za dzisiejszy dzień). 

Jakby  nie patrzeć, nie mamy na to środków. 

• Upvote 2
Posted
dorcia2 przewożeniem ciał zwierząt zajmuje się firma saria, z którą ma podpisaną umowa każda lecznica weterynaryjna, Wystarczy przewieźć ciało psa do chłodni, jaką dysponuje najbliższa lecznica, stamtąd firma saria odbiera ciało i zawozi na Brodowicza, trzeba oczywiście jej zgłosić, że ciało ma być poddane sekcji.

w ciągu 1,5 h podejmę decyzję po telefonie do ZHW w Krakowie

skoro decyzja o ewentualnej sekcji będzie moja to sprawiedliwie będzie również, że poniesienie kosztów za nią spadną na mnie , jemu już nic nie pomożemy :(

Karlosek był jednym z 20-tki moich deklarowiczów więc finansowo jestem bardzo obciążona

informację przekażę telefonicznie bo zaraz wychodzę do pracy a tam nie mogę wchodzić na strony typu dogo ( jest założona blokada)

Posted

Nie moze byc na dogo spokojnego watku, nawet jak psiaka juz nie ma...

Celem dogomanii nie jest jak mi się wydaje spokój użytkowników, lecz dobro psów. Dbanie o to dobro powinno być zgodne z określonymi standardami. Dla mnie jednym z nich jest niedopuszczanie do sytuacji, w której pies, o jakim najpierw informuje się, iż dobrze się czuje, za parę dni odchodzi w bólu oraz nie wiadomo na co i poddany zostaje eutanazji.

Na poznaniu wyników sekcji zwłok powinno w szczególności zależeć nie tylko osobie, która zabrała Karlosa ze schroniska, ale i dwum co najmniej jeszcze osobom. Po pierwsze weterynarzowi Karlosa, który - jak rozumiem - miał dbać o to, by Karlos cieszył się jak najdłużej życiem i był właściwie leczony.  No i powinno zależeć makili, gdyż pies był w jej hotelu, pod jej opieką.

Wypowiedzi niektórych uczestników wątku w stylu: po co sekcja, "dajcie spokój psu" są po pierwsze nieracjonalne, gdyż akurat w tej chwili to niestety pies ma spokój wieczny, a sekcji dokonuje się przecież na martwym ciele psa, nie na jego duszy..Poza tym świadczą one o niezrozumieniu istoty sekcji i jej roli.

Istotą sekcji jest wskazanie, co było bezpośrednią przyczyną śmierci, czy stanu agonalnego - jak w tym przypadku. Poznanie tej przyczyny ma nie tylko wymiar poznawczy jesli chodzi o samego Karlosa. Jest  bardzo istotne na przyszłość dla wyżej wymienionych osób, które parają się pracą, jaką jest opieka (weterynaryjna, hotelowa)  nad  zwierzętami, w tym wielu starymi, chorymi.

Może uchroni przed powtarzaniem się takiej sytuacji, że pies nagle wchodzi w bolesny stan agonalny nie wiadomo z jakiego powodu?... Może skłoni do baczniejszego obserwowania psów branych pod opiekę i do powstrzymania się przed przyjmowaniem do hotelu zbyt dużej ich ilości, bo wtedy idealna opieka staje się z oczywistych powodów niemożliwa,

Co więcej uważam, że jeśliby weterynarze i inne osoby trudniące się pracą związaną ze zwierzętami częściej spotykały się z wymogiem sekcji zwierząt, które zostały powierzone ich opiece, a zmarły (czy weszły w agonię) z niewyjaśnionych powodów, zdawaliby sobie bardziej sprawę z odpowiedzialności, jaka na nich spoczywa.

• Upvote 1