Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Uwaga!!!!!  proszę kto może niech jeszcze wyśle mejla to naprawdę tylko ... minuta! a może uratowane , życie?! 

Doświadczenia na zwierzętach! więcej na wątku http://www.dogomania.com/forum/topic/144675-sos-bez-budy-na-%C5%82a%C5%84cuchu-dom-stoi-w%C5%82a%C5%9Bciciel-jest-pies-umiera-jamnica-podkarpackie/page-31

Doprawdy nie mogę uwierzyć, że w 21 wieku coś takiego chcą zrobić w kraju ponoć nowoczesnym, ponoć w Unii Europejskiej, w kraju ponoć ceniącym anjwyżej przykazania dekalogu itp.

Można przekopiować całą listę adresów do swojego e-maila (wszystkie razem jak leci), treść przekopiuj lub wpisz własną, podpisz się i wysyłasz.

Mam większą listę adresatów:

[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]

Mam jeszcze inny tekst, krótki gdyż obawiam się, że ten dłuższy może przejść bez czytania:

"Szanowna Pani Senator/Szanowny Panie Senatorze,

Jako wyborca, składam niniejszym sprzeciw próbom wprowadzenia zmian w ustawie o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych!

Zwracam się do z prośbą o odrzucenie poprawek do ustawy, które obniżą ochronę zwierząt doświadczalnych w Polsce.

Wprowadzenie ich jest nie tylko sprzeczne z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/63/UE, sprzeczne z wolą narodu, którą wielokrotnie wyrazili Polacy podpisując petycje w tej sprawie, manifestując swą wolę na ulicach i wypowiadając się w internecie, ale i sprzeczne z obowiązującymi w naszym kraju od wieków zasadami miłosierdzia, zakazu zabijania i zadawania cierpienia. Jestem przeciwna wprowadzaniu tylnymi drzwiami, po cichu, za plecami społeczeństwa, zmian narażających nas Polaków na kpinę (i słuszną) na arenie międzynarodowej i tworzących z Polski kraju zaściankowego z przestarzałymi prawami.

Dokonano już tylu eksperymentów, że czas najwyższy, aby w dobie internetu naukowcy, zamiast zadawać znowu nieuzasadniony ból, usiedli przed komputerem i poszukali prac naukowych, w których identyczne eksperymenty są już opisane. W dobie internetu jest to zabawnie proste, wystarczy tylko chcieć.

Z poważaniem,"

Posted

dziewczyny powodzenia, oby było jak najbardziej super:)

Anica maile oczywiście wyślę, mam nadzieję, że odzew będzie większy i siła większa niż przy uboju rytualnym:(

Posted

bardzo przepraszam, ale jestem znowu po wizycie u dentysty:( miałam zrobić przelew Kasi, ale zaspałam a teraz bardzo mnie boli:( jutro zrobię przelew i naniosę wpłaty:) dostałam wiadomość od Ani! u dziewczyn wszystko OK! już z nocy nie ma niespodzianek! :):) apetyt dopisuje ! Padusia tak dzisiaj chrapała, ze Ania nie mogła obejrzeć telewizji:) :) chrapulce !!!  Nie mogę mówić, więc nie dzwoniłam do dziewczyn, ale Ania chce, żeby kupować im jedzenie jakie chcemy ! co myślicie o tym! Oczywiście z ich pieniążków -  to nie będzie dodatkowy wydatek:) :)

Posted

jeśli chcemy to możemy zakupić co chcemy. żeby im dawała:) Jej chodzi o to żebyśmy zdecydowali jakie jedzonko mają jeść, myślałam o zakupie puszek, jakiś przekąsek:):) oczywiście paragony wklejam na wątek:) Mówiłam Jej o wynikach Kluski, żeby dostawała treściwsze jedzenie:):) myślałam o mięsku :):)

Posted

Dzisiaj zrobiłam Kasi przelew na kwotę 23,- zł.:) serdecznie dziękujemy Kasiu za opiekę nad naszymi dziewczynami:) naniosłam aktualne rozliczenie:) Klusia wchodzi w Nowy Rok z kwotą 491,- zł.:):) serdecznie wszystkim dziękuję:):)

Posted

jeśli chcemy to możemy zakupić co chcemy. żeby im dawała:) Jej chodzi o to żebyśmy zdecydowali jakie jedzonko mają jeść, myślałam o zakupie puszek, jakiś przekąsek:) :) oczywiście paragony wklejam na wątek:) Mówiłam Jej o wynikach Kluski, żeby dostawała treściwsze jedzenie:) :) myślałam o mięsku :):)

Jakie chcemy? Bez względu na cenę??? Ja myślę, że chyba nie ma co wykorzystywać dobrej woli Ani. Skoro ma to być tylko przekąska to tak sobie pomyślałem o marketowych puszkach typu Puffi. Wiem, wiem, że to nic wspólnego ze zdrowiem nie ma. Po nich od razu jest karma 3x droższa - np Gran Carno. Nie ma niczego pośredniego. Bynajmniej na allegro. A może ktoś zna? Nie wiem jak ta karma z Rossmana - "Winston". Dla kotów maja z całkiem niezłym składem :)

Posted

Przed chwilą wreszcie znalazłem skład Winstonów:

"Skład:

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% wołowiny, 4% kurczaka, 4% indyka, 4% wieprzowiny), zboża, substancje mineralne. "

To 16% mięsa  :D Kosztują ok 4,50 zł za 1250 g. Co o tym myślicie?  :)

Posted

A może takie puszki, zamawiałam je kiedyś do schroniska  http://frykass.pl/s,dr_clauders,220.html

Ale u Was w schronisku rarytasy się podaje :D Nic dziwnego, że później Kluska wygląda jak kluska :)

Niestety to najdroższa opcja - 800 g za 9,50 zł :( Przy podawaniu codziennie każdej po 200 g, miesięcznie by wyszło jakieś 150 zł + sucha karma.

Gran Carno 800 g kosztują 6,50 zł, a Winston 1250 g  4,50 zł.

Posted

w przerwie włączę się do rozmowy:) myślę, że nie ma co szaleć:) na razie mamy pieniądze, ale jak będzie później? Znowu dzisiaj idę do dentysty, źle mi się to goi po wyrwaniu, zapuchłam i boli mnie itp.:( Maciek! widzę, że dobrze przeliczasz, więc spróbuj dokładnie wyliczyć koszt jedzonka dla psic:) uwzględniając każdą osobno w kosztach:) - karma + przekąski, będziemy mieć obraz tego wszyscy! tak dla przypomnienia Klusia - 170,- zł. , Pandi - 140,- zł. musimy się wyrobić:):)

Posted

jestem bardzo obolała:( dostałam antybiotyk, we wtorek kontrola! u naszych dziewczynek jest wszystko OK! Ania mówi, że jak wyjdzie z pokoju na troszkę to wchodząc witają ją jakby znały się od zawsze:) skaczą na nią i rozdają buziaki:) wczoraj tak ją wylizały, że śmieje się, że nie musi się myć:):) nie dzwoniłam, bo nie mogę mówić:) i co z tymi puszkami?, gdzie jest Maciek:) jakie są propozycje?

Posted

dzisiaj już rozmawiałam z Anią:) dziewczyny super się spisują:), apetyt im dopisuje:) z kotem nie ma problemu:) wczoraj na obiad był ryż z kurczakiem i jeszcze im zostało na dzisiejszy obiad:)  od 14.00 chodzi u mnie ksiądz a o 17.00 idę na koncert do szkoły:) opuchlizna schodzi i wszystko wskazuje na to , że pójdę:) Klusia ukradła dzisiaj Ani kanapkę!:) a były po śniadaniu:) Ania uczy Je, że pierwszy spacerek jest o 7.00 i zaworki wytrzymują:) Stwierdziła, że wychodzą same na korytarz są strasznie ciekawskie! Ogólnie Pandusia się bardzo otworzyła do Ani:):) 

Posted

Ja mojej psicy daję puszkę gran carno ale mieszaną z suchym więc taka 800 g wystarcza na 3 - 4 dni (dla jednej suni) i to na zmianę z gotowanym (ryż, makaron,kasza  z podrobami lub kurczakiem) czy p Ania chce podawać tylko gotowe czy może im czasem gotować? A karmę kupuję z zooplus można tam znaleźć dobre ceny - myślę, że za jakieś 100 zł / mies udałoby się kupić raz worek suchego a potem puszki i tak na zmianę ale nie wiem jaką sumę możemy przeznaczyć na jedzonko?

Posted

Tak jak pisałam wyżej dziewczynki jedzą i gotowane i karmę:) , i dodam, że wszystko im smakuje:) wątróbkę też jadły któregoś dnia:) ja jestem w stałym kontakcie i na bieżąco znam menu:) nawet ostatnio jak nie mogłam mówić to Ania wysłała mi wiadomości. chcę powiedzieć, że Ania próbuje się zarejestrować na dogo, żeby osobiście zdawać nam relacje:), ale miała jakiś problem! nie wiem jak wygląda rejestracja po zmianach do dogomanii, zresztą już tyle jestem a nie mogę ogarnąć tych zmian:) 

Posted

Maciek! widzę, że dobrze przeliczasz, więc spróbuj dokładnie wyliczyć koszt jedzonka dla psic:) uwzględniając każdą osobno w kosztach:) - karma + przekąski, będziemy mieć obraz tego wszyscy! tak dla przypomnienia Klusia - 170,- zł. , Pandi - 140,- zł. musimy się wyrobić :):)

Dzięki ;)

Zakładając, że sunie podjadają jeszcze między posiłkami to powiedzmy, że suchej karmy wyliczę jako połowę potrzebnej im porcji + 200 g puszki i powinno im to wystarczyć na dobę:

Brit Senior (15 kg = 82,50 zł):

Kluska - 100 g = 0,55 zł / doba

Pandi - 75 g = 0,42 zł / doba

Puszki jedzą po równo, ale nie wiem na które się zdecydujecie. Poza tym nie znam wszystkich cen na pamięć co do grosza.

Cena dziennego podawania 200 g dla jednej suczki:

Puffi (3,80 zł / 1250 g) - 0,60 zł / doba

Winston (4,50 zł / 1250 g) - 0,75 zł / doba

Almo Nature lub Gran Carno (6,80 zł / 800 g) - 1,70 zł / doba

Dr Clauders (9,50 zł / 800 g) - 2,40 zł

Czyli dzienne wyżywienie Kluski (suche + puszka) waha się w granicach 1,15 - 2,95 zł, a Pandy 1,02 - 2,82 zł.

Dokarmiania domowym jedzeniem nie sposób policzyć ;)

Posted

Ania jest chora chyba korzonki Jej dokuczają :( twierdzi, że Pandusia się bardzo rozbrykała:) :) śpi na łóżku w nogach:) Klusia obok łóżka:) :) a w łóżku jeszcze jest kot !! obie mają się bardzo dobrze i wszystkich pozdrawiają :):) 

Posted

poprosiłam dzisiaj Anię o zważenie dziewczynek:):), bo jak twierdzi Pandusia czyści wszystkie miski:):) oczywiście Ania pilnuje, żeby Klusia też zjadła:) ostatnio jak weszła do pokoju mówi, że wszystkie stały przy jednej misce! Klusia, Pandusia i kot!!!:)