a_niusia Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 nie wiem, jak na portalu tollerowym "zaliczaja" sie te wyniki. wiem za to jak tlumaczy je na litery fci i oba te wyniki to hd b. Quote
dance_macabre Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 [quote name='a_niusia']nie wiem, jak na portalu tollerowym "zaliczaja" sie te wyniki. wiem za to jak tlumaczy je na litery fci i oba te wyniki to hd b.[/QUOTE] Nie mniej kopletnie nie oddaje ich polskie oznaczenie. Chcesz kupić psa z takimi biodrami, po takich a nie innych rodzicach. Ok ja ci życzę jak najlepiej ale ja naprawdę nie muszę(co nie zmienia faktu że 3/5 to nie są biodra gdzie nie zastanowiłabym się nad psem tylko zależy też od hodowli, partnera i tego co sobą reprezentują) . Mamy zupełnie inne rasy, inne zapotrzebowania i cele więc mamy też różne kryteria. Quote
a_niusia Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 [quote name='dance_macabre']Nie mniej nie jak mają się do polskich liter. Chcesz kupić psa z takimi biodrami, po takich a nie innych rodzicach. Ok ja ci życzę jak najlepiej ale ja naprawdę nie muszę(co nie zmienia faktu że 3/5 to nie są biodra gdzie nie zastanowiłabym się nad psem tylko zależy też od hodowli, partnera i tego co sobą reprezentują) . Mamy zupełnie inne rasy, inne zapotrzebowania i cele więc mamy też różne kryteria.[/QUOTE] ja nie chce kupic psa. mam juz 3:))) podstawowym kryterium dla mnie jest zdrowie psa, bo moje psy prowadza bardzo, bardzo intensywne zycie i sa bardzo, bardzo sportowymi pieskami. co to znaczy polskie a? polskie a to a fci:))) Quote
dance_macabre Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 To znaczy że trzeba brać pod uwagę że u nas dużo piesków ma A i jest co wybierać a zupełnie inaczej jest w np Szwecji gdzie A już nie ma tak dużo piesków. Nie specjalnie wierze że nasze polskie pieski są takie super na skale prawie całej europy. Chodziło mi o to że wybierając psa wybieramy zupełnie co innego i ja jestem histeryczna na punkcie HD a ty odrzucisz psy które mi się podobają i dopuszczam z względów zdrowotnych. To nie znaczy że te psy których nie chce są chore/brzydkie tylko nie dla mnie(mówimy o dobrych hodowlach a nie krzyżowaniu wszystkim co nam wpadnie w ręce bez znajomości podstawy hodowli psów) A nie chcesz czwartego?Trzy to taka smutna liczba, jeden biedny piesek nie ma pary:evil_lol: Quote
a_niusia Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 [quote name='dance_macabre'] Chodziło mi o to że wybierając psa wybieramy zupełnie co innego i ja jestem histeryczna na punkcie HD a ty odrzucisz psy które mi się podobają i dopuszczam z względów zdrowotnych. [/QUOTE] w ogole nie rozumiem tego fragmentu twojej wypowiedzi. [quote name='dance_macabre'] To nie znaczy że te psy których nie chce są chore/brzydkie tylko nie dla mnie(mówimy o dobrych hodowlach a nie krzyżowaniu wszystkim co nam wpadnie w ręce bez znajomości podstawy hodowli psów)[/QUOTE] nie znaczy? ale jednak nazywasz psa z biodrami b psem chorym... [quote name='dance_macabre'] A nie chcesz czwartego?Trzy to taka smutna liczba, jeden biedny piesek nie ma pary:evil_lol:[/QUOTE] nie wykluczam w przyszlosci szczeniaka, ale to juz ze swoim przydomkiem. Quote
dance_macabre Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 [quote name='a_niusia']w ogole nie rozumiem tego fragmentu twojej wypowiedzi. nie znaczy? ale jednak nazywasz psa z biodrami b psem chorym... [/QUOTE] Inaczej nie wierze w psa ocenianego w Polsce jako B jako psa zdatnego do do hodowli(przy takiej ilości A to co wtedy jest B i C?). Z innych krajów to zależy jednak przykład 3/5 i 4/6 to nie są psy chore. To ten fragment znaczy tyle ze mamy różne definicje psa po którym mogę wsiąść szczyla. Skojarzenie które ja będę wielbić i śnić o takim szczylu ty uznasz za zwyczajne a z kolej może być zupełnie odwrotnie. Quote
a_niusia Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 czyli jesli pies ma wynik ofa good/bva 3/5/fci b to jest w porzadku? a jesli np. pies ma wynik b, ktory otrzymal w pl a oprocz tego poza litera przyznana przez radiologa ma tez opis zrobiony przez ortopede, ktory informuje o tym, ze pies ma zdrowe biodra? biodro mojej suki radiolog ocenil jak d, a ortopeda bardzo dobrze:))) zero zwyrodnien , glowka w panewce itd:))) Quote
dance_macabre Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 [quote name='a_niusia']czyli jesli pies ma wynik ofa good/bva 3/5/fci b to jest w porzadku? a jesli np. pies ma wynik b, ktory otrzymal w pl a oprocz tego poza litera przyznana przez radiologa ma tez opis zrobiony przez ortopede, ktory informuje o tym, ze pies ma zdrowe biodra? biodro mojej suki radiolog ocenil jak d, a ortopeda bardzo dobrze:))) zero zwyrodnien , glowka w panewce itd:)))[/QUOTE] Ale ocenił je z jakiegoś powodu prawda? Jeżeli pies ma opis i wiem o nim to proszę o zdjęcie RTG i pokazuje je wetowi którego szanuje i uważam że zna się na tym. Jak jest ok to ok a jak mu się coś nie podoba to dla mnie znak że poszukać innego skojarzenia. Mi się ziemie nie zawali a jak tamto skojarzenie jest faktycznie dobre znajdzie chętnych. Jak by było takie skojarzenie że mój absolutny ideał i po prostu muszę mieć z tego skojarzenia psa ale wyniki są trochę poniżej moich standardów(czyli sobie umyśliłam biorę takiego żeby było prawdopodobieństwo takiego charakteru, było możliwe że będzie miało taką budowę a rodzice muszą mieć powiedzmy HD A a dziadkowie w 3/4 HD A i takie a nie inne badania a np po dziatkach A jedno z rodziców ma B) to napisze/zadzwonię dowiem się, po proszę o wyniki i wtedy podejmę decyzje. I nie tak ze jak ktoś robi skojarzenie po psie A i suce B(czy z C czy jeszcze inaczej) to oczerniam go gdzie się da, nie zgadzam się z wizją i szczyla z stamtąd nie wezmę ale nie uznaje go za złego hodowce, jeżeli jest to przemyślane to życzę mu ja najlepiej i jak najbardziej może być mądrym hodowcą. Quote
Rinuś Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia'] a jesli np. pies ma wynik b, ktory otrzymal w pl a oprocz tego poza litera przyznana przez radiologa ma tez opis zrobiony przez ortopede, ktory informuje o tym, ze pies ma zdrowe biodra? [/QUOTE] To dlaczego ma wpis B skoro wszystko jest ok i nie ma odchyleń? Bo lekarzowi ta literka w alfabecie się podoba? Uczepiłaaś się tak naprawdę faktu, że ktoś nie chcę psa po rodzicach z B czy C bo to jednak zwiększa ryzyko zachorowania. Jak Ty chcesz to sobie kupuj psy nawet po rodzicach z D. Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Rinuś']To dlaczego ma wpis B skoro wszystko jest ok i nie ma odchyleń? Bo lekarzowi ta literka w alfabecie się podoba? Uczepiłaaś się tak naprawdę faktu, że ktoś nie chcę psa po rodzicach z B czy C bo to jednak zwiększa ryzyko zachorowania. Jak Ty chcesz to sobie kupuj psy nawet po rodzicach z D.[/QUOTE] rinus, ja niczego sie nie uczepilam. prowadzimy z dance_macabre dyskusje, a ty jestes zielona w temacie, wiec probujesz sie wciac z "argumentami" ad personum. naprawde: poczytaj troche, doksztalc sie w temacie itd. Quote
Rinuś Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia']rinus, ja niczego sie nie uczepilam. prowadzimy z dance_macabre dyskusje, a ty jestes zielona w temacie, wiec probujesz sie wciac z "argumentami" ad personum. naprawde: poczytaj troche, doksztalc sie w temacie itd.[/QUOTE] Nie, nie jestem zielona w tym temacie. tylko Ty motasz się pisząc to samo i odwołując się caly czas do UK. Dlaczego pies ma wpis B skoro stawy są zdrowe? Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Rinuś']Nie, nie jestem zielona w tym temacie. tylko Ty motasz się pisząc to samo i odwołując się caly czas do UK. Dlaczego pies ma wpis B skoro stawy są zdrowe?[/QUOTE] jaki pies ma wpis b? Quote
Rinuś Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia']jaki pies ma wpis b?[/QUOTE] Przykładowy pies - chcę się dowiedzieć co idąc Twoim tokiem myślenia oznacza B w rodowodzie skoro pies jest zdrowy. Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Rinuś']Przykładowy pies - chcę się dowiedzieć co idąc Twoim tokiem myślenia oznacza B w rodowodzie skoro pies jest zdrowy.[/QUOTE] gdybys szla "moim tokiem myslenia" to bys wiedziala, ze nie istnieje cos takiego ja "przykladowy pies" jesli chodzi o badania hd. Quote
Rinuś Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia']gdybys szla "moim tokiem myslenia" to bys wiedziala, ze nie istnieje cos takiego ja "przykladowy pies" jesli chodzi o badania hd.[/QUOTE] Dlaczego się wykręcasz? Skoro nie znasz odpowiedzi na to pytanie to dla mnie koniec dyskusji. Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Rinuś']Dlaczego się wykręcasz? Skoro nie znasz odpowiedzi na to pytanie to dla mnie koniec dyskusji.[/QUOTE] nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, bo nie wiem, o jakiego psa chodzi. nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Quote
rozi Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Ja jestem zielona w temacie, ale skoro piszesz: [quote name='a_niusia']sa kraje, gdzie biodra ocenia sie duzo, duzo bardziej surowo niz w pl, gdzie prawie kazdy pies ma a.[/QUOTE] to znaczy, że strach kupić szczeniak po przodkach z "polskim A" , a co dopiero z B. Quote
Majkowska Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='dance_macabre']Inaczej nie wierze w psa ocenianego w Polsce jako B jako psa zdatnego do do hodowli(przy takiej ilości A to co wtedy jest B i C?). Z innych krajów to zależy jednak przykład 3/5 i 4/6 to nie są psy chore. To ten fragment znaczy tyle ze mamy różne definicje psa po którym mogę wsiąść szczyla. Skojarzenie które ja będę wielbić i śnić o takim szczylu ty uznasz za zwyczajne a z kolej może być zupełnie odwrotnie.[/QUOTE] Mnie się wydaje że u nas tym A weci rąbią czasem jak popadnie... Dlatego tego A tyle jest... Ja jak robiłam prześwietlenie mojego psa to rentgen jeszcze dobrze nie cyknął a juz wet zachwalał że wogóle jak na młodziaka to ma fajną budowe, dobre kości i jest zdrowiutki...:lol: Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='rozi']Ja jestem zielona w temacie, ale skoro piszesz: to znaczy, że strach kupić szczeniak po przodkach z "polskim A" , a co dopiero z B.[/QUOTE] to znaczy, ze trzeba dobrze sie rozejrzec wsrod przodkow, rodzenstwa, krewnych, potomstwa psa, dokladnie przesledzic linie, z ktorej pies pochodzi, dowiedziec sie jaki lekarz psa badal, -bo nie jest tajemnica, ze niektorzy polscy radiolodzy oceniaja stawy bardziej surowo a inni mniej, porozmawiac z hodowca...a nie siac ferment i pisac, ze pies z biodrami b jest chory. Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Majkowska']Mnie się wydaje że u nas tym A weci rąbią czasem jak popadnie... Dlatego tego A tyle jest... Ja jak robiłam prześwietlenie mojego psa to rentgen jeszcze dobrze nie cyknął a juz wet zachwalał że wogóle jak na młodziaka to ma fajną budowe, dobre kości i jest zdrowiutki...:lol:[/QUOTE] :)) no jak ja przeswietlalam moja najstarsza suke to ortopeda (nie radiolog) tez wypowiadal sie o niej w samych superlatywach. zreszta zawsze jak do niecho chodzimy to mowi, ze widac, ze to jest zyla i sportowiec:)) a potem cyknal fote i powiedzial: lewa strona perfekt, prawa troche za plytka panewka, a potem usiadl i dokladnie opisal zdjecie. trzeba pamietac, ze radiolog to nie ortopeda. Quote
Majkowska Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia']to znaczy, ze trzeba dobrze sie rozejrzec wsrod przodkow, rodzenstwa, krewnych, potomstwa psa, dokladnie przesledzic linie, z ktorej pies pochodzi, dowiedziec sie jaki lekarz psa badal, -bo nie jest tajemnica, ze niektorzy polscy radiolodzy oceniaja stawy bardziej surowo a inni mniej, porozmawiac z hodowca...a nie siac ferment i pisac, ze pies z biodrami b jest chory.[/QUOTE] To na co właściwie patrzeć i jak sę rozglądać jeśli wynik badań i wynik b jest niemiarodajny wg Ciebie? Defacto jak chcesz się rozejrzeć w "rodowodzie" psa to do dyspozycji masz : papierki (czyli badania które jak już stwierdzone zostało nie są autentyczne bo w innych krajach jest inaczej oceniane) i zdjęcia. Po których z nich stwierdzisz że coś jest ok lub też nie ? Chyba przeoczyłam - gdzie napisane zostało że pies b jest chory? Bo wydaje mi się że cały czas dziewczyny podkreślają że wynik B to wynik zastanawiający - tzn ze jeżeli u nas lecą A jak popadnie to pies ze stawem B widocznie ma coś niezbyt wporządku. Zresztą wydaje mi się że im głównie chodzi o ryzyko. Szczerze to gdyby mi zależało na psie do hodowli czy do wystaw, a nawet do zwykłego kochania, to wynik B byłby dla mnie niesatysfakcjonujący i nikt by mi nie wmówił że to jest tak jak A tylko literka inna... Quote
Majkowska Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='a_niusia']:)) no jak ja przeswietlalam moja najstarsza suke to ortopeda (nie radiolog) tez wypowiadal sie o niej w samych superlatywach. zreszta zawsze jak do niecho chodzimy to mowi, ze widac, ze to jest zyla i sportowiec:)) a potem cyknal fote i powiedzial: lewa strona perfekt, prawa troche za plytka panewka, a potem usiadl i dokladnie opisal zdjecie. trzeba pamietac, ze radiolog to nie ortopeda.[/QUOTE] A ja prawdę mówiąc po tym badaniu bym zrobiła chętnie psu prześwietlenie jeszcze raz... Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 [quote name='Majkowska']A ja prawdę mówiąc po tym badaniu bym zrobiła chętnie psu prześwietlenie jeszcze raz...[/QUOTE] no to zrob:)) moge ci polecic spoko ortopede:)) Quote
Majkowska Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 To poleć - kiedyś jak będę miała nadmiar kasy to prześwietlę. Choć w rodowodzie ma już wpisane HDA, ale zawsze dla siebie mogę zrobić. Quote
a_niusia Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 no ja tez jak bede przeswietlac mojego najmlodszego psa, bo tylko ona mi zostala bez litery, to zrobie to dwa razy: u radiologa i u ortopedy. dlatego, ze wole miec pewnosc. nie na darmo w ofa fotke ocenia 3 lekarzy. Quote
Recommended Posts