Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Respev']Akurat wiem co słyszałem:

"Jeśli jej stan nie poprawi się do przyszłego tygodnia, proponuję ją uśpić. Było by to wskazane, bo jeśli nie poprawi się jej teraz, to już w ogóle ta poprawa nie nastąpi. Nie ma sensu tego przeciągać. Pies będzie tylko cierpiał."

Ale przezcież to nei Ty byłes u weterynarza tylko Twoja mama.
Rozmawiałam z weterynarzem.
Absolutnie nie sugerował uśpienia Saby w obecnym stanie.
Nastąiło jakieś nieporozumienie.

• Replies 378
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mar.gajko napisał(a):
Ale przezcież to nei Ty byłes u weterynarza tylko Twoja mama.

No właśnie tak mi to przekazała. Wychodzi na to, że znowu coś źle słyszała. Nigdzie nie napisałem, że ja to słyszałem z pierwszej ręki od weta ;)

A dwa, mama dzwoniła do którejś z was dzisiaj bodajże. Chodzi o transport jutro do weterynarza. Znajdzie się tam miejsce dla mnie? Akurat od jutra mam wolne, to bym się też zabrał bo mi zależy na losie Saby. Od razu mówię, że niechęć do jazdy autem jej nie przeszła. Jak tylko auto rusza, to ona wariuje, szczeka, piszczy i chce wyskoczyć z auta.

Posted

Co do kroplówki; przez ile tygodni/miesięcy kroplówka będzie niezbędna? Tzn. chodzi mi o to, ile może jeszcze minąć, zanim Saba nie będzie potrzebowała kroplówki kilka razy w tygodniu (nie mówiąc nawet codziennie)?

Posted

Ja swojej kotce dawałam codziennie ponad miesiąc. Tylko w prostszy sposób. Nie dożylnie, tylko podskórnie.
Potem co drugi dzień, co trzeci. Przez długi czas (2 lata) raz w tygodniu; teraz mamy kroplówkę "na żadanie" i powiem szczerze, że to jest raz max dwa razy w miesiącu. A nawet bywa, że cały miesiąc wytrzymujemy bez.

Posted

Potem co drugi dzień, co trzeci.
No właśnie, chodzi mi o to, kiedy nastąpił ten moment, że można było jej podawać co drugi czy tam co trzeci dzień? Po miesiącu?

Posted

Kiedy spadł mocznik z ponad 70 do zdaje się 28.
Zaczęła normalnie jeść. Karmę niskobiałkową.
I normalniej zachowywać.
Ona u mnei je osobno.
Zero mięsa.
Pokarmy niskobiałkowe o zawartości białka max 9%.
Najczęściej 7-8%.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Raz lepsze, raz gorsze. Kroplówka codziennie, 250g dziennie karmy, nic innego nie dostaje. Raz mocznik na badaniach wychodzi 17, drugi raz 20, kreatynina nie chce spaść poniżej 300. W schowku 2x Royal Canin Renal 15kg.

Posted

Ma apetyt. Z leków to dostaje antybiotyk, wyciąg z jakiejś rośliny (nie mogę sobie zapamiętać tej nazwy) i jakiś lek na obniżenie ciśnienia w nerkach.

Czy oprócz kroplówek dostaje jakieś leki ? (np. ipakitinę)

Może się zbytnio nie orientuję, ale jak pies dostaje Royal Canin Renal, to chyba nie potrzebne mu są takie specyfiki. W samej karmie są specjalne witaminy itd, wspomagające funkcjonowanie nerek.

Posted

jeśli ma apetyt - to jest szansa na w miarę "normalne" zycie.
Pamiętam chorobę Sokratesa - najgorsze było to , że w żaden sposób nie mogłam go nakłonic do jedzenia zaleconej diety..... , a "normalne" jedzenie , które choć znacznie mniej chętnie , ale jakoś jeszcze zjadał było dla jego nerek "zabójcze" ............:shake::shake::shake:
Dlatego tak dopytuję o apetyt SabONKI .
Trzymajcie się dzielnie i cieszcie wspólnymi chwilami .

• 2 weeks later...
Posted

Mocznik około. 18, kreatynina 240. Jeszcze taki gratis sprezentowaliśmy sąsiadom... ;) Głodzą psa, aż mu widać kości, przywiązany jest do budy. Po naszym zgłoszeniu przyjechała straż miejska. Nie zastała domowników, ale wyszła poza teren posesji i zza ogrodzenia zrobili temu psu zdjęcie. Ciekawe jak się dalej to wszystko potoczy.

• 1 month later...
Posted

Kreatynina utrzymuje się na poziomie 200, mocznik zawsze +/- 20. Już nie spadnie bardziej. Wet mówi, że już tak będzie musiała pociągnąć do końca. Kroplówki co dwa dni. Dziwne jest tylko to, że nie dość, że jest na diecie, to nie chudnie mimo tej choroby. Od października nie schudła nawet kilograma.

Posted

Dobrze, że nei chudnie.

Z jednej strony tak, z drugiej nie. Trzeba odciążyć nerki. Dostaje około 250g karmy dziennie (taka dawka wg. opakowania to jest dla bodajże 25kg psa) i nic. No, oczywiście do tego jakąś marchewkę gotowaną na parze, maksymalnie dwa jabłka dziennie i pietruszkę.