Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli ceny byłyby podobne to może lepiej już za jednym zamachem przywieźć go tutaj?
Są różne szkoły, ale generalnie wszystko zależy czym i kiedy szczenie było szczepione i w jakim jest wieku i co aktualnie panuje na danym terenie. Na ogół kwarantanna trwa dwa tygodnie po szczepieniu chyba że jest powtórzone wtedy czas też się wydłuża.

• Replies 880
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może tak, tylko pewnie w schronisku nie ma czegoś takiego jak izolacja szczeniaków po szczepieniu, a jeśli zostały zaszczepione bez wcześniejszej obserwacji to teraz może być reakcja na szczepionkę, albo świeżo rozwijająca się choroba.

Posted

wiosenka napisał(a):
Jeśli ceny byłyby podobne to może lepiej już za jednym zamachem przywieźć go tutaj? ...

Sory, ale nie wiem o czym mówisz :)

an1a napisał(a):
Może tak, tylko pewnie w schronisku nie ma czegoś takiego jak izolacja szczeniaków po szczepieniu, a jeśli zostały zaszczepione bez wcześniejszej obserwacji to teraz może być reakcja na szczepionkę, albo świeżo rozwijająca się choroba.

Dlatego szczepienie szczeniaczków w schronisku w takich warunkach, jakie tam panują, to poroniony pomysł. To zwiększanie narażenia ich na zachorowalność.

Posted

elik napisał(a):
Jest to dobre rozwiązanie, tylko trzeba się liczyć z dużymi kosztami.
Wandziu, czy w Twojej okolicy jest lecznica, która przyjęła by psiaka na obserwację ?

O tym, że jeśli ma przyjechać do W. to może lepiej tutaj poszukać lecznicy?

Posted (edited)

wiosenka napisał(a):
O tym, że jeśli ma przyjechać do W. to może lepiej tutaj poszukać lecznicy?

To właśnie pytałam Wandzi czy tam jest taka lecznica, ale teraz i Wandzia zniknęła.

Oby tylko coś złego z maluchem się nie działo :(

Nie odbiera telefonu.

Ufffff odebrała z psiakami jest jak było.
Jutro Wandzia ma jechać z szaraczkiem do weta.

Czy macie pomysł na transport trikolorka do W-wy ?

Edited by elik
Posted (edited)

Nigra już u mnie. Wypełzła z kontenerka dopiero jak wyszłam z łazienki. Teraz siedzi w kąciku i patrzy spode łba. Cichutka jak myszka.
Zjadła trochę chrupek. Nie chcę na siłę jej socjalizować, głaskać. Niech się oswoi z moją obecnością.
Serce się kroi jak na nią patrzę, a tu tyle zmian przed nią.

Kontenerek dostałam od enia, będzie do zwrotu.

Edited by Mazowszanka
Posted

Mazowszanka napisał(a):
Kora już u mnie. Wypełzła z kontenerka dopiero jak wyszłam z łazienki. Teraz siedzi w kąciku i patrzy spode łba. Cichutka jak myszka.
Zjadła trochę chrupek. Nie chcę na siłę jej socjalizować, głaskać. Niech się oswoi z moją obecnością.
Serce się kroi jak na nią patrzę, a tu tyle zmian przed nią.

Kontenerek dostałam od enia, będzie do zwrotu.

Ona jest prześliczna :loveu:
Mam słabość do czarnych suczek po mojej tymczasowiczce, która skradła mi serce :)

Posted

No trikolorek miał jechać dziś z czarnulką wypłoszką ale adresu DT nie podał, a ja nie mogłam dłużej czekać, kierowca się spieszył,
słuchajcie nie panikujmy, że szaraczkowi cos jest poważnego, obstawiam, że był słabo odżywiony jak pojechał do schronu, tam rarytasów nie dostał i na pewno nie dostał się do michy bo konkurencja duża, może i jeszcze go zaszczepili, w zimnie i chłodzie, robale też pewnie są, na pewno musi iść do weta, tam na pewno by go na nogi nie postawili, nie ma izolatek itp.
Nie panikujmy. Ewu na pewno się odezwie. Wanda tamten dług za leczenie małej to 90 zł? o ile dobrze kojarzę z wątku..( 1 wizyta-50 zł, 2-wizyta 40 zł)

Posted

Mazowszanka napisał(a):
...Z Anglii też można robić przelewy.

Można, ale trzeba wiedzieć, że są potrzebne. Może ewu jutro pojawi się na wątku.

Posted

an1a napisał(a):
...A DT dla tricolora się odezwał?

Tak, będę jutro dzwonić i dogadywać szczegóły.
Potrzebny transport dla malucha.

Ritafi napisał(a):
Czy sunia jest odrobaczona , szczepiona ?czy mam to sama wszystko robić od podstaw

Podobno w schronie wszystkie były zaszczepione i odrobaczone, ale jak sie pojawi Wandzia, to powie dokładnie.

Posted

Ooo kurczę, no to się pokomplikowało teraz.
Najważniejsze teraz, to dowiedzieć się co z szaraczkiem, bo może się okazać, że wcale nie będzie żadnych przeciwskazań, żeby jechał do DT.
A czy DT nie może podjechać po trikolorka?
Niedobrze z tą książeczką, bo ja jutro powinnam mieć książeczkę wypłoszki przy sobie podczas jazdy....

Posted

Nie martw się, bo małego szczeniaka nie obowiązuje szczepienie p/ wściekliźnie, wiadomo, że musi mieć odpowiedni wiek. |Poza tym ona będzie w kontenerku i nikomu nie zagraża. Ja książeczki nie dostałam, Wanda musi pocztą dosłać.

Trikolorek chociaż gdzieś w obrębie Wawy jakby z Siedlec podjechał to my byśmy po 16 godz. mogli go przekazać DT.

Posted

[quote name='paula_t']Ooo kurczę, no to się pokomplikowało teraz.
Najważniejsze teraz, to dowiedzieć się co z szaraczkiem, bo może się okazać, że wcale nie będzie żadnych przeciwskazań, żeby jechał do DT.
A czy DT nie może podjechać po trikolorka?...
Pani Beata z psygarnij, dzięki której mamy to DT i kontakt na niego, być może także i transport załatwi, ale nie jest to pewne więc sami musimy sie o niego także starać.
Wandzia ma jutro jechać ze słabym maluszkiem do lekarza. Jak będzie to konieczne, to trzeba będzie oddać go do lecznicy całodobowej, bo Wandzia od środy będzie przez kilka dni nieobecna.

[quote name='enia']Nie martw się, bo małego szczeniaka nie obowiązuje szczepienie p/ wściekliźnie, wiadomo, że musi mieć odpowiedni wiek...

P/wściekliźnie szczepi się dopiero sześciomiesięczne szczeniaczki.

Posted

Jestem , przepraszam cały dzień byłam poza domem. Zięć włączył laptopa i wtedy dogo loguje się automatcznie[SIZE=3], wygląda[SIZE=3] jak bym była...
Ciocie ile i komu mam przelać kasy?

Posted

[quote name='paula_t']Ooo kurczę, no to się pokomplikowało teraz.
A czy DT nie może podjechać po trikolorka?
Niedobrze z tą książeczką, bo ja jutro powinnam mieć książeczkę wypłoszki przy sobie podczas jazdy....
Jak siedzą w transporterze nie trzeba biletu i nikt mnie nigdy w pociągu o nic nie pytał..

Posted

Ritafi napisał(a):
Czy sunia jest odrobaczona , szczepiona ?czy mam to sama wszystko robić od podstaw

Jest info ,że tak ale Wandzia niech potwierdzi.

Posted

[quote name='Mazowszanka']Sprawdziłam posty ewu, wraca we wtorek piątego.
Jutro powinna mieć bazarkowe pieniądze na koncie, przelałam je dzisiaj.
Z Anglii też można robić przelewy.
Komu mam przelać????

Posted

[quote name='elik']P/wściekliźnie szczepi się dopiero sześciomiesięczne szczeniaczki.
[FONT=Arial]6. Posiadacze psów są obowiązani poddawać psy szczepieniu po raz pierwszy w terminie dwóch miesięcy od dnia ukończenia przez psa wieku dwóch miesięcy, a następnie w terminie określonym przez lekarza weterynarii podczas poprzedniego szczepienia. [/FONT]

Posted (edited)

[quote name='ewu']Zamawiam karmę dla Dogo07. Dostawa kurierem.

Ewu jak dobrze, że jesteś - kochane pieniążki, przyślijcie mi rodzice :) :)
Adres podałam Ci SMS-em.

[quote name='ewu'][SIZE=2]Komu mam przelać????

200 zł trzeba przelać Wandzi za już wykonane badania poprzednich maluszków - kwoty podawała na wątku i na jutrzejsze badanie maluszka u weta. Ponieważ Wandzia nie ma własnego transportu, ani siły, żeby przez całe miasto nieść malucha na rękach, powiedziałam, żeby jechała taksówką tam i z powrotem. Myślę, że myślicie tak samo :)
Namiary na konto Wandzi podam Ci na PW.
Basiu posprzątaj skrzyneczkę, bo nie przyjęła mi poprzedniej korespondencji.

[quote name='wiosenka'][FONT=Arial]6. Posiadacze psów są obowiązani poddawać psy szczepieniu po raz pierwszy w terminie dwóch miesięcy od dnia ukończenia przez psa wieku dwóch miesięcy, a następnie w terminie określonym przez lekarza weterynarii podczas poprzedniego szczepienia. [/FONT]

No właśnie, a one mają dopiero chyba po 3 m-ce :)

Edited by elik