Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam z TZ nt konsultacji Rubisia u ortopedy. Ten poznański mówił, że operacja na stawach w ogóle jest możliwa. Natomiast rokowania na sukces znikome. Przede wszystkim nerwy muszą być ok.

I tak kółko się zamyka.

Posted

Na dziś chyba nie ma co na siłę operować Rubika. Pomimo tego co go spotkało jest radosnym psiakiem, wydaje się być szczęśliwy. Czasem myślę czy Rubik nie powinien zostać terapeutą dla ludzi, którzy znaleźli się w takiej sytuacji jak on i nie umieją jej zaakceptować.
Czy nie słyszeliście gdzie można pożyczyć wózek dla Rubika? Dopóki nie skończy 9 miesięcy.

Posted

[quote name='ewab']Na dziś chyba nie ma co na siłę operować Rubika. Pomimo tego co go spotkało jest radosnym psiakiem, wydaje się być szczęśliwy. Czasem myślę czy Rubik nie powinien zostać terapeutą dla ludzi, którzy znaleźli się w takiej sytuacji jak on i nie umieją jej zaakceptować.
Czy nie słyszeliście gdzie można pożyczyć wózek dla Rubika? Dopóki nie skończy 9 miesięcy.[/QUOTE]
A pytałaś Togę z Bielska?Ona miała wózek dla Lolka, taki regulowany,też z USA.Myslę,że byłby dobry na Rubisia.Wiem,że pożyczali ten wóżek potrzebującym psom, bo przez pewien czas był u Pani Halinki w Katowicach, a potem pojechał do Pani Teresy Borcz.Teraz nie wiem gdzie jest.Ale ten wózek byłby dla Rubika dobry, i myslę, że ten model starczyłby mu na całe lata.

Posted

[quote name='Felka z Bagien']A pytałaś Togę z Bielska?Ona miała wózek dla Lolka, taki regulowany,też z USA.Myslę,że byłby dobry na Rubisia.Wiem,że pożyczali ten wóżek potrzebującym psom, bo przez pewien czas był u Pani Halinki w Katowicach, a potem pojechał do Pani Teresy Borcz.Teraz nie wiem gdzie jest.Ale ten wózek byłby dla Rubika dobry, i myslę, że ten model starczyłby mu na całe lata.[/QUOTE]
Tak Felko pytałam. Z wózka korzysta Leon/Luzik [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/228040-Z%C5%82amany-kr%C4%99gos%C5%82up-Leon-Luzik-z-Sosnowca-Na-nowo-rehabilitowany-Pom%C3%B3%C5%BCcie-prosimy-[/url]

Posted

A moze jest gdzieś taki wątek wszystkich potrzebujących psiaków na wózkach??? Wtedy mozna by usprawnić wymianę informacji/pomocy...

Widzicie gdzieś Rubisia??? bo jego jest wszędzie pełno i zapier...la szybciej niż niejeden psiak pelnosprawny:) Chce być wszędzie tam, gdzie jego koledzy i koleżanki;) A one potrafią atakować!!!;)

[IMG]http://img405.imageshack.us/img405/7127/amgp6926a.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='andzia69']A moze jest gdzieś taki wątek wszystkich potrzebujących psiaków na wózkach??? Wtedy mozna by usprawnić wymianę informacji/pomocy...
[/QUOTE]

nie wiem czy jest, ale jesli nie ma to mozemy zalozyc...
bo to calkiem dobry pomysl

Posted

[quote name='Felka z Bagien']Kochani, a może wyślemy dokumentację medyczną do tego Brna?Przecież przed Rubikiem całe życie.Ktoś wydał na niego wyrok, ale Dogomaniacy przywrócili mu życie.Jeśli będzie trzeba,pomogę na ile będę mogła i liczę na "fanów" Rubisia.[/QUOTE]
Felko jeśli możesz to wyślij.Może akurat robią coś co by Rubikowi pomogło ...
[quote name='ewab']Na dziś chyba nie ma co na siłę operować Rubika. Pomimo tego co go spotkało jest radosnym psiakiem, wydaje się być szczęśliwy. Czasem myślę czy Rubik nie powinien zostać terapeutą dla ludzi, którzy znaleźli się w takiej sytuacji jak on i nie umieją jej zaakceptować.
Czy nie słyszeliście gdzie można pożyczyć wózek dla Rubika? Dopóki nie skończy 9 miesięcy.[/QUOTE]

Ewab możesz podać dokładne wymiary Rubika ?nasze panie dr mają jakiś wózeczek może by sie nadawał i mogłyby pożyczyć. Nie wiem jakie wymiary są potrzebne.

Posted

[quote name='Rudzia-Bianca']Felko jeśli możesz to wyślij.Może akurat robią coś co by Rubikowi pomogło ...

Ewab możesz podać dokładne wymiary Rubika ?nasze panie dr mają jakiś wózeczek może by sie nadawał i mogłyby pożyczyć. Nie wiem jakie
wymiary są potrzebne.[/QUOTE]

Klinikę nietrudno znaleźć.Mam obiecany kontakt z Wrocławia do Brna,do właściwej osoby,ale widać wszyscy zarobieni.Niemniej jednak jakbyś Ewab mogła skompletować dokumentację,to bedzie jak znalazł.

Posted

[quote name='Felka z Bagien']Klinikę nietrudno znaleźć.Mam obiecany kontakt z Wrocławia do Brna,do właściwej osoby,ale widać wszyscy zarobieni.Niemniej jednak jakbyś Ewab mogła skompletować dokumentację,to bedzie jak znalazł.[/QUOTE]

Dzięki :)
Kasę w razie gdyby zdarzył się jakiś cud i była szansa na pewno zbierzemy, pamiętam mobilizację dla Albinki udało się wtedy zebrać na badania niewyobrażalną i niezdobywalną wydawałoby się na początku zbierania kasę .
Oby tylko ktoś robił coś co mogłoby pomóc Rubikowi stanąć na te cudne łapinki :)

A Rubik rzeczywiście mógłby z ludźmi o wypadkach pracować.Myślę że taki szczyl radosny mimo wózka i kalectwa byłby lepszy niż nie jeden psycholog :)

Posted

Ja z moją kaleką chodziłam na zajęcia edukacyjne do szkół i zdecydowanie taki pies robi na uczniach wrażenie. Taka wizyta jest też dobrą okazją do poruszenia tematów, że nie tylko zdrowe psy zasługują na dom oraz, że kalekie zwierzęta też są szczęśliwie. Z reguły na takich zajęciach każdy pies jest sensacją, ale kaleki jednak bardziej zwracają uwagę ;).

Posted

Rudzia wymiary wkrótce wyślę.
A teraz popatrzcie jaki sprzęcior:-o[URL="http://doglife.pl/nowoczesny-wozek-dla-psa/"]
[url]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fJ8vMeP2-q4[/url]
[/URL]

Posted

Moja Pekinka tez była w szkole z wolontariuszkami.Tak się złożyło,że dziewczyny miały zajęcia edukacyjne z młodzieżą, a nie miały psa odpowiedniego do tych zajęć.Ja zaproponowałam maleńką Roxi na wózeczku, ot tak,bo wiem jakie wrażenie robi psiak na wózku na ludziach.No i Roxi zrobiła furorę wśród młodzieży.Tak więc jest to sposób na wzbudzenie uwagi ludzi na te sprawy.Popieram.
Moja Roxi kładła się, a dooopecka była w górze.Biegała po schodach w dół, z wchodzeniem było trudnie.Jak podskakiwała, to czasem zrobiła"żółwika".Na szczęscie jej wózek pozwalał się jej z niego wygramolić samej.Ale nie mozna zostawić psa samego w tym wózku, bo może stać się nieszczęście.

Posted

Wózek super.Tylko to jest wózek inwalidzki dla psiaka.Nie można psiaka "rozleniwiać",bo szybko zapomni do czego służą łapy.Ten piesek nie był najlepszym przykładem, bo jak widać na filmie, na poczatku on sobie jakoś radził, wstawał i używał nóżek.Nie wiemy jak pracowałby pies w takim wózku z całkowitym niedowładem tylnych łap.

Posted

Świetny wózek, myślałam, że będzie niestabilny, a dostosowuje się do każdego ruchu zwierzęcia.
Ja w kwestii jakiegokolwiek zabiegu dla Rubinka się nie wypowiadam, bo kompletnie mam na ten temat wiedzy:shake: Ale kto nie próbuje ten nie ma, więc trzeba wykorzystać wszystkie okazje, które dają jakąkolwiek nadzieję na wyzdrowienie malucha.

Posted

Rubik jest szczeniaczkiem,przed nim całe życie.Jeżeli istnieje szansa na poprawienie mu komfortu życia, to ja jestem za.Trzeba wziąć pod uwagę również fakt,że Rubiś nie ma domu stałego, który powiedziałby:"tak, kochamy go takim jaki jest i jesteśmy w stanie opiekować się nim do końca jego dni".Rubiś jest póki co w DT, z rehabilitacją, dzięki ci Panie wielkie.I naszym obowiązkiem jest przygotować Rubisia, tak aby był jak najmniej uciążliwy dla swojej przyszłej rodziny.Moje rozumienie miłości jest takie i myślę,że wielu się ze mną zgodzi.

Posted

[quote name='ewab']Rudzia wymiary wkrótce wyślę.
A teraz popatrzcie jaki sprzęcior:-o[URL="http://doglife.pl/nowoczesny-wozek-dla-psa/"]
[/URL][URL]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fJ8vMeP2-q4[/URL]
[/QUOTE]

Świetny! :o :o :o

Cioteczki, zajrzyjcie do staruszka Toro, któremu się deklaracje wykruszyły :( [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/209422-Staruszek-Toro-nie-ma-funduszy-na-hotel-Prosz%C4%99-Pom%C3%B3%C5%BC[/url]!

Posted

Kochani zajrzyjcie na wątek Franki [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/234046-Franka-szczeniak-z-przetrąconym-kręgosłupem-HELP-potrzebna-każda-pomoc[/URL]!!!!! której nie dawano początkowo żadnych szans na chodzenie - dzięki uporowi p. Joli i kosztownej rehabilitacji Franka właściwie samodzielnie się już porusza i podbiega - a miala nie chodzić i też wstawić ją chciano w wózek - wiem że każdy przypadek jest inny ale może wspolnymi siłami i walką - warto próbować dalej - skontaktujcie się z p. Jolą - u której Franka przebywa - może poradzi jakichś specjalistów z Warszawy - choćby na konsultacje - próbować wszystkiego warto