Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ocelot'][FONT=monospace]witam,tak wstępnie budowa wybiegu/kojca dla Donalda wyglądała by tak:1. 40 m siatki ogrodzeniowej ( gr 3,5 )cena 19 zł mb x 40m = 760 zł2. 10 szt słupków ogrodzeniowych po 25 zł = 250 zł3. drut naciągowy i naciągi ok100 zł4. podmurówka ok400 zł 5. stal na bramkę,zawiasy,zasuwka,farba,usługa spawania ok 300 zł6. koszty poboczne -np transport, wzmocnienie dolne, ok 200 zł 7. buda ok 500 zł razem 2510 złto jest wstępna wycena i może się wahać w dół lub w górę alemyślę że więcej nie wyjdzie. niestety wychodzi sporo ale wybieg jest też nie mały - powierzchnia ok 50m2, rozejrzę się za tańszą budą używaną ale duża dobrze ocieplana zprzedsionkiem też za pół darmo nikt nie sprzeda, ale poszukam, zapytam ustolarza który kiedyś dla nas wykonywał budy pod nasze wymagania ale tamniestety nie będzie rachunku wiec nie wiem czy dacie rady to rozliczyć? patrzyłam poglądowo na allegro ale tam duże i dobrze ocieplone zprzedsionkami to koszt większy niż 500 zł pozdrawiam[/FONT][FONT=monospace]
[/FONT]

Czy ja dobrze rozumiem, że wybieg ma mieć 50 m2 ?
Proszę mnie otrzeźwić, jeśli się mylę, ale w ostatnim, fatalnym projekcie zbudowano kojec 45 m2 za 10.000, co prawda w połowie zadaszony i podbetonowany, ale mimo wszystko...

Posted

[quote name='baster i lusi']Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to czy nie lepiej kupić kojec mniejszy ale zadaszony i choć dwie ściany pełne by ochronić przed wiatrem.Coś w tym stylu http://allegro.pl/kojec-dla-psa-kojce-dla-groznych-psow-4x2-tanio-i3731048701.html
i tu fajna buda http://allegro.pl/buda-dla-psa-z-przedsionkiem-ocieplana-xl-i3696937246.html

Myślę że lepiej zrobić większy o jakim pisze hotelik, pamiętajcie że przypuszczalnie Donald spędzi tam resztę życia , więc fajnie żeby miał jak największy teren . Wiadomo będą spacery i praca opiekunów z nim ale on nie jest jedynym psem pod ich opieką i jednak sporo czasu będzie tam spędzał . Znając właścicieli hoteliku na pewno zrobią wszystko żeby Donald miał jak najlepsze warunki jak najmniejszym kosztem .
Trzeba by sie dowiedzieć jaki jest koszt zadaszenia i pomyśleć może o zadaszeniu części kojca ale uważam że kojec powinien zostać jak największy , zwłaszcza ze mają ku temu warunki miejscowe ;)

Posted

Ja też sądzę, że lepiej większy, Donald będzie tam prawdopodobnie całe życie. Stwórzmy mu warunki jak najbardziej optymalne.
Mnie w pierwszej chwili koszty przeraziły, ale i teren ogromny a i kojec musi być porządny. Ostatecznie gdyby Donald się wydostał to zagraża innym zwierzakom i dzieciom opiekunów też.

Posted

Macie rację ale mnie przeraziło że choć duży wybieg fajna sprawa to ochrona przed wiatrem i śniegiem też ważne,Myślę że uzbieramy. Ja ze swojej strony w styczniu przeleję roczną deklarację.A grudniową już dziś przelewam.

Posted

[quote name='ocelot']Ja też sądzę, że lepiej większy, Donald będzie tam prawdopodobnie całe życie. Stwórzmy mu warunki jak najbardziej optymalne.
Mnie w pierwszej chwili koszty przeraziły, ale i teren ogromny a i kojec musi być porządny. Ostatecznie gdyby Donald się wydostał to zagraża innym zwierzakom i dzieciom opiekunów też.[/QUOTE]

Ocelot, koszty realnie rzecz biorąc nie są wielkie, wielkie są dla nas mających tyle psów na utrzymaniu ale tak obiektywnie patrząc to po kosztach wszystko .
Na razie mam Ramzesa na utrzymaniu i dług za niego , jak tylko trochę się go pozbędę to postaram się o jakiś bazarek na wybieg dla Donalda .

Posted

[quote name='Rudzia-Bianca']Ocelot, koszty realnie rzecz biorąc nie są wielkie, wielkie są dla nas mających tyle psów na utrzymaniu ale tak obiektywnie patrząc to po kosztach wszystko .
Na razie mam Ramzesa na utrzymaniu i dług za niego , jak tylko trochę się go pozbędę to postaram się o jakiś bazarek na wybieg dla Donalda .[/QUOTE]
Wiem Rudziu, że nie są. Tylko obecnie zbieramy też na zagrodę dla psiaków z przytuliska i trochę nam się to zazębiło:(

Posted

[quote name='Kocurek']poleciała stala na konto Ani...[/QUOTE]

Na stare konto ? Czy podawałam nowe ? Stare mam tylko do końca grudnia , więc może wysyłaj już na fundacyjne , bo i tak 5 zł prowizji pobierają czy tu czy tu .

Posted

Donald jest 500 zł. do tyłu, do tego dojdzie oplata za hotel w grudniu. Nie wiem czy damy radę postawić tę zagrodę:(
Czy jest ktoś w stanie wystawic dla Donalda bazarek?

Posted

[quote name='ocelot']Donald jest 500 zł. do tyłu, do tego dojdzie oplata za hotel w grudniu. Nie wiem czy damy radę postawić tę zagrodę:(
Czy jest ktoś w stanie wystawic dla Donalda bazarek?[/QUOTE]
Moze zorganizowac jakis bazarek cegiełkowy ? Niech ktos mi podrzuci pomysł, a moge zrobic i pilnowac bazarku.

Posted

[quote name='bela51']Moze zorganizowac jakis bazarek cegiełkowy ? Niech ktos mi podrzuci pomysł, a moge zrobic i pilnowac bazarku.[/QUOTE]
Może jakiś taki puzzlowy jak ktoś potrafi zrobić. Zakup jednego, dwóch, ..... oczek siatki?

Posted

[quote name='ocelot']Donald jest 500 zł. do tyłu, do tego dojdzie oplata za hotel w grudniu. Nie wiem czy damy radę postawić tę zagrodę:(
Czy jest ktoś w stanie wystawic dla Donalda bazarek?[/QUOTE]

musimy dać radę.
Na FB ktoś wpłaca?

Posted

[quote name='ocelot']Może jakiś taki puzzlowy jak ktoś potrafi zrobić. Zakup jednego, dwóch, ..... oczek siatki?[/QUOTE]

Takiego to akurat nie potrafie... A kto robił puzzlowy ?

Posted

[quote name='ocelot']Może jakiś taki puzzlowy jak ktoś potrafi zrobić. Zakup jednego, dwóch, ..... oczek siatki?[/QUOTE]

Dobry pomysł, też o tym myślałam, do tego może być 1 kg. cementu na podmurówkę i np. deska na budę :) Musi się udać, to jego ostatnia szansa....