Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki za zdjęcia :D

Dzisiaj z Hefnerem w towarzystwie Fikusa poszliśmy na spacer wzdłuż byłych torów. Biedak po tym jak jakiś czas temu chwyciła go Fara :( ma traumę i boi się nie tylko Fary, ale też trochę Fikusa. Ale już się chyba do niego przekonuje, bo dzisiaj swobodnie koło niego maszerował :) Po drodze poćwiczyliśmy trochę komendy i załapaliśmy się na zdjęcia, choć Hefner niezbyt chciał pozować. 

Zastanawiałam się też nad zmianą zdjęcia na stronie schroniska, tylko nie wiem na które? Może któreś z dwóch ostatnich?

I jeszcze jakbym mogła uśmiechnąć się w stronę choby o banerek? :)

Posted

Mnie się też podoba to "siedzące", ale jak chcesz ;) A banerek się zrobi, jak się w końcu zmobilizuję do roboty, bo obiecałam też Jadzi i Reksowi  :eviltong:

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

No to poczytałam, poczytałam. Hefner - na podstawie decyzji Pani Ani - 7 lutego wpadł w moje ręce. Prawie w drugą rocznicę powrotu do schroniska. Wg moich obserwacji Hefnera od jakiegoś czasu wstecz, zmarniał coś bidula. Nie schudła, ale widocznie się postarzał, posmutniał. Na mnie osobiście zrobił wrażenie chorego psa. W ub. tygodniu zostały mu zrobione badania. Wg opinii lekarza schroniskowego jedynie nerki pracują dobrze, pozostałe wskaźniki kapa. Najgorsza wątroba - dostaje specjalistyczną karmę i Essentiale Forte. Wczoraj zabrałam wyniki Hefa do weta moich zwierzUFF celem konsultacji ale niestety złamał chłopinka nogę i nic nie wiem nadal. Mam nadzieję, że uda mi się skonsultować wyniki mailem. Wówczas opiszę co i jak. Na spacery chodzimy wspólnie z Doris i Renią. Bez żadnych problemów. Hef jest totalnie wyrozumiały i ... głuchy jak ten pień!!!!

Nowy opis i zdjęcie profilowe Hefa:

DSC02238.JPG

Ten miły, pozytywny, starszy psiak w schronisku przebywa już od ponad dwóch lat. Kiedyś był ciekawski, wesoły i bardzo ruchliwy. Wraz z opiekunką stanowili mistrzowską parę w agility. Niestety opiekunka, do której Hefner bardzo się przywiązał wyjechała. Od tamtej pory psiak ma ogromny smutek w oczach. Stał się poważny, cichy, jakby zrezygnowany. Z nadzieją zaczął tracić również zdrowie. Wyniki ostatnich badań Hefnera są bardzo złe. Lekarze dziwią się, że psiak jeszcze tak nieźle funkcjonuje. W najgorszym stanie jest wątroba Hefnera dlatego powinien jeść jedynie specjalistyczną karmę i regularnie przyjmować leki, co w warunkach schroniskowych jest utrudnione. Schronisko nie jest miejscem dla starszego, schorowanego psa, który kocha ludzi. Hefner najbardziej na świecie potrzebuje ciepłego kąta, opieki i bezwarunkowej miłości człowieka. Ten psiak nigdy nie miał dobrego życia. Na szyi Hefnera widnieje wyraźny tego ślad w postaci grubej blizny po metalowym kagańcu lub lince. To psiak, który bardzo przywiązuje się do opiekuna i z pewnością broniłby go zaciekle gdyby ten znalazł się w tarapatach. Z innymi psami Hefner dogaduje się różnie, niektóre darzy sympatią, inne są mu obojętne, a niektórych po prostu nie lubi. To wyjątkowy pies. Nie pozwól, aby jego domem pozostał już na zawsze zimny boks. Kontakt do Opiekuna: 790 420 278

A poza tym kilka zdjęć ze spacerków:

DSC02307.JPG

DSC02297.JPG

DSC02003.JPG

DSC02232.JPG

DSC02292.JPG

• 2 weeks later...
Posted

Hefner powędrował w sobotę do ludzi, u których już kiedyś był. Z tego co zrozumiałam, kiedyś, kiedyś jakiś facet trzymał go na łańcuchu. I Hefner często mu uciekał. W końcu uciekł na dobre i przywędrował właśnie do jego aktualnych opiekunów. Ale i stamtąd po jakimś czasie uciekł i trafił wtedy do schroniska. Ludzie twierdzili, że po tych paru latach znaleźli go na stronie schroniska i widząc, że jest chory i tak ciągle zmienia opiekunów, postanowili znowu go przygarnąć.

Rodzina Hefnera składa się teraz z Pani i Pana, córki oraz drugiego psiaka. Mieszka w domu z ogrodem. Agata jest z Panem w stałym kontakcie.

Agata zapewne doda jeszcze coś od siebie jak znajdzie chwilę i zweryfikuje moje ewentualne nieścisłości :P

• Upvote 1
Posted

Hej to ja Hefner! Dzisiaj mnie i moją nową rodzinkę odwiedziła Romina. Choć w sumie nie znaliśmy się zbyt długo - poznałem ją od razu i nawet ucieszyłem się na jej widok. W ogóle byłem radosny, żeby widziała jak mi dobrze teraz :) Dałem się jej też wygłaskać, żeby i ona miała uciechę z tej wizyty. Poznała moją cierpiącą na ADHD współlokatorkę Emi, do której - wierzcie mi - trzeba mieć anielską cierpliwość! Nawet mnie - ostoję spokoju - jest w stanie wyprowadzić czasem z równowagi. Ale nawet się dogadujemy, już nawet razem śpimy :) Moja rodzinka to jeszcze Pan, Pani i ich córka, za którą kiedyś - trzy lata temu - chodziłem do szkoły i czekałem aż skończy lekcje. Nawet zabrała mnie wtedy do domu. Niestety po kilku dniach coś mnie otumaniło i dałem nogę ... Państwo o mnie dbają, gotują mi posiłki dietetyczne - takie, które są przeznaczone dla psiaków z dolegliwościami wątrobowymi. W czwartek razem z Emi jedziemy do weterynarza. Emi będzie sterylizowana, a ja zostanę skonsultowany - a raczej wyniki moich badań przeprowadzonych w schronisku. Na ich podstawie wetarynarz przeprowadzi kolejne badania. Mój Pan z pewnością zda Rominie relacje z czwartkowej wizyty, a ona Wam wszystko przekaże :)

Pozdrawiam Was wszystkie moje ciotuchny! Nie martwcie się o mnie zupełnie! Jest mi na prawdę dobrze :) 

Fafik - Wasz Hefner

Tak sobie z Emi posypiamy :)

20150316_154848~2.jpg

A taka Emi jest szalona gdy nie śpi - Romina to dziś na własne oczy zobaczyła i nawet udało się jej uchwycić Emi na zdjęciu ;)

DSC_0461~2.jpg

Posted

Dzisiaj Hef zaliczył wizytę u weterynarza, w ramach której:

1. weterynarz skonsultował wyniki badań ze schroniska. Kolejny weterynarz potwierdza, że są złe :(

2. w trakcie znieczulenia wet wyczyścił Hefowi zębiska, a jednego zĄba nawet wyrwał bo był zgniły i stan zapalny tworzył

3. pobrano boroczkowi krew w celu zrobienia dalszych badań. Wyniki będą w poniedziałek

Wg relacji Pana, Hef był bardzo spokojny, grzeczny i zrównoważony. Siła spokoju.

A na dowód - zębiska Hefowe :)

DSC_0091.JPG

DSC_0092.JPG