Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Neris napisał(a):
Matko... a surowica jest dostępna u Was?

Nie ale podobno już i tak za póżno :-(
Ja jak ja odbieralm to bylo powiedziane że jest szczepiona:-(
okazało się że tylko na wściekliznę:-(

A gdzie mozna dostać surowicę

Posted

Będę szukać.

Mi to od początku wyglądało na nosówkę... czy wet nie skojarzył ropnej wydzieliny z nosa? A czy ktoś zrobił test nerwu pachwinowego?

Amiśko, w naszej lecznicy jest STAGLOBAN - niemiecka surowica, u Was NA PEWNO JEST. Każ podać, błagam Cię, nie ma czasu. Jesli się nie uda daj znać, nawet sms, na 604 55 11 17, nadam to jutro na pociąg. Nie ma na co czekać.

Posted

zaraz ściągnę tu weteranow walki z nosówką- wygranej walki, poproszę o pomoc. Zawsze to rady osób, ktore sobie poradziły mogą pomoc, tym bardziej, ze tam tez chodzilo o wycienczone, wyniszczone psy..

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=26786 tu jest jeden z watkow, moze stamtad jakas wiedzę wyciagniecie?
Wiem, ze podawali psom sconomulan, czy jakos tak, lek wzmacniający, wit. B, by zabezpieczyc przed objawami neurologicznymi..
niby czytalam, ale ta wiedza jest taka fragmentaryczna...

Posted

loozerka napisał(a):
zaraz ściągnę tu weteranow walki z nosówką- wygranej walki, poproszę o pomoc. Zawsze to rady osób, ktore sobie poradziły mogą pomoc, tym bardziej, ze tam tez chodzilo o wycienczone, wyniszczone psy..

Każda pomoc sie przyda
ZYLEXIS -3 dawki dzień po dniu
ja myślę że leczona jest dobrze
minusy to słabe serducho,wcieńczenie organizmu:-(

Posted

Amiśka, z tego, co kojarzę z tych wątkow nosówkowych, to leczenie bylo wieloma lekami, na wszelkie objawy- a wiec antybiotyki, leki wykrztusne, by pies sie wydzielina nie zadławił, by nie osadzała sie wpluchach, zapobiegawczo przeciwko rozwojowi choroby, wit. B zapobiegajaca rozwojowi postaci nerwowej- tej najgorszej, do tego mnostwo leków na wzmocnienie,

a czy Tunia miala test na obecnosc wirusa? Czy tylko z objawów stwierdzono nosówkę?

Posted

Sprawę pogarsza fakt, że ona taka zabiedzona... ale koniecznie poproście o porady Gamoń i Elę-i-Krzysia. Oni wygrali nawet z nerwową postacią. Trzymam kciuki z całych sił!!!!

Posted

Nie wiem skaąd jesteście - jeśli Wawa to proponuje udac sie na Gagarina do dr. Frydrycha.
Gdy Glut był u mnie (u mnie przechodził fazę płucną, wcześniej zoładkowo - jelitową) to dawałam mu (ważył 10 kg)
2 razy dziennie 20 ml metronidazolu dożylnie
4razy dziennie syrop wykrztuśny po 2ml mukozolina chyba (z lekiem karbocysteina w każdym razie)
Dostawal też dostarczony przez ostrowię interferon - może sprzedadzą musicie skontaktowac się z Felą
Codziennie wieczorem antybiotyk (jakąś cyklosporynę III generacji - chyba Biotrakson zaznaczam Chyba) dożylnie
Codziennie 1 l dożylnie płynów - Sal Ringeri lub sal ringeri z mleczanami ale to żadziej. W razie potrzeby przez godzinę dostawał w w lecznicy tlen a w domu miałam kapsulkę z Furosemidem w razie nagłej niewydolności płucnej. Poza tym wit b complex 4 tabl dziennie i wit b 12 4 tabletki dziennie właczyć jak najszybciej i nie odstawiac jeszcze 2 miesiące po zakończeniu leczenia.
Oklepywałam co poł godziny.
Jeśli nie je i nie pije można karmić zmiksowanym kurczakiem z ryzem przez strzykawkę i poic weodą.
Jesli są wymioty bardzo często ale małe porcje
A no i dosatawal też na płuca syrop Eurespal - ludzki lek na receptę dośc drogi ok 30 zl za butelkę 10 ml 2 razy dziennie
Tyle pamiętam i bardzo współczuję że sunia musi przez to przechodzić
Na surowice jest już za póxno
Wstawiam link do wątku Gluta może jeszcze coś wyczytacie opisywałam na bieżąco a teraz już za bardzo nie pamiętam'
trzymam kciuki
Agniecha i Beata
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=33133&highlight=Lutek+Glutek

Posted

Zapomniała w domu miałam strzykawke z Pyralginą w razie potrzby 1 ml dożylnie - działa 8 godzin. Trzeba mierzyć temperaturę i bardzo obserwować oddech

Posted

Dziewczyny potwierdziły to co doczytałam o nosówce - na surowicę jest za późno.

Wieczorem rozmawiałam z Amiśką - zaczyna sie postać nerwicowa - drga małej czółko. Słyszałam jak oddycha. :shake:

Amisia i ja jesteśmy ze Szczecina.

Posted

Koniecznie oklepujcie prawie do znudzenia aby jej nie zalegało w płuckach bo sie udusi.Koniecznie witamina B complex i B12.Duzo wody.Jak nie chce sama pić to moze strzykawka do pysia.Trzymam kciuki .Walczcie!!!!

Posted

Amiśka zagląda tutaj ale nie ma głowy pisać. Ma totalnego dołka.

I martwi się o swoje psy - ale były szczepione.

Dzisiejsze info:

Jak rozmawiałam z nią to własnie dawała Tuni mięsko surowe (kurczaczka i wołowinkę). Wybierała kurczaczka.

Troszkę lepiej dzisiaj oddycha. Od wczoraj rana nie zrobiła w ogóle koo.

Z tego co poczytała co dawałyscie cioteczki, to w zasadzie Tunia dostaje prawie wszystko. Jedynie wet zdecydował nie podawać syropów na kaszel.
Amisia oczyszcza jej nosek naparem z rumianku i robi inhalacje, żeby łatwiej oddychała.

Posted

Nasz wet zabronił podawania surowego mięsa na poczatek.Gotowany ryzyk z kurczaczkiem-konsystencja raczej płynna.
Włącznie lek osłonowy na żoładek (trilac) ,bo za chwile bedzie problem z brzuszkiem.

Posted

Ona nie miała biegunki w ogóle - troszkę rzadsze koo ale nie biegunka. U niej to nosówka w wersji oddechowej.

A rosołku i gotowanego mięska to nawet wąchać nie chciała. Surowizna to jedyne co chce jeść.

Posted

Aniu, wiem, ze Ela i Krzys podawali Fukciowi Royal Canin cONVALESCENCE, taka bardzo wysokoenergetyczna karma dla chorych psiakow, to kupuje sie w szaszetkach, to mokra karma...taki kopniak energii.

Posted

loozerka napisał(a):
Aniu, wiem, ze Ela i Krzys podawali Fukciowi Royal Canin cONVALESCENCE, taka bardzo wysokoenergetyczna karma dla chorych psiakow, to kupuje sie w szaszetkach, to mokra karma...taki kopniak energii.

TUNIA tego nie ruszyla wogóle:shake:
Jedynie mieso surowe zkurczaka -białe lub wołowina surowa naprzemian.
To znika.