Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja jednakowoż wolę sprzątać:cool3:pomyśl,że są jeszcze inni użytkownicy trawników niż psy i ich właściciele:cool3:sama np.jak byłammała,lubiłam z koleżankami rozłożyć kocyc na trawce i pobawić się na nim lalkami czy w coś podobnego;)i nieodłącznym elementem poprzedzającym zabawę było znalezienie tego metra kwadratowego wolnego od psiego koopska,ażeby można było rozłożyć kocyk i cożeby przesadnie nie śmierdziało w pobliżu:/

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Blow']ja jednakowoż wolę sprzątać:cool3:pomyśl,że są jeszcze inni użytkownicy trawników niż psy i ich właściciele:cool3:sama np.jak byłammała,lubiłam z koleżankami rozłożyć kocyc na trawce i pobawić się na nim lalkami czy w coś podobnego;)i nieodłącznym elementem poprzedzającym zabawę było znalezienie tego metra kwadratowego wolnego od psiego koopska,ażeby można było rozłożyć kocyk i cożeby przesadnie nie śmierdziało w pobliżu:/[/QUOTE]

dlatego odwolam sie do swojego argumetu ze zamiast wydawania kase przez kmine na glupie woreczki trzeba zainwestowac w parki psie

Posted

[quote name='smallpati']
[QUOTE] 2.Moze tylko co 12 miasto ma srodki do zbierania kup (mowa o koszach, bo[B] do zwyklych na smieci nie wolno)[/B][/QUOTE]
Wolno
[QUOTE] 3.Nawet jak bede dawac kase na te srodki to dla mnie lepiej by bylo odgrodzic parki dla psow zamias kupowc woreczki[/QUOTE]
W parkach i placach dla psów sprzątanie po nich jest obowiązkowe
[QUOTE] W sumie to mi sie nie chce wiec mam nadzieje ze to wystarczy
[/QUOTE]
I to jest konkretny, szczery argument.

Posted

taaaa....ale nawet jeśli doszłoby do wydzielenia odpowiedniego parku to kto by to sprzątał?????utopijna wizja jest taka,że będą do tego odpowiednie służby utrzymujące porządek na tym terenie.bardziej realna to taka,że będziesz musiała sprzątać TY:cool3:

Posted

Co do tych parkow dla psow !!! Jezeli one powstana (o czym mozemy pomazyc) to zaczne sprzatac kupy psa
Co do tego ze wolno wg puli wrzucac do zwyklych smieci kupy psow to nie bo jest cos takiego jak segregacja odpadow i jak chcesz sprzatac kupy psow to pomysl pierw o segregacji bo to wazniejsze

Posted

sory ale jedno kosztem drugiego...a co do segregacji odpadów....
istnieje też taki kontener na odpadki organiczne,których przecie nie zaklasyfikujesz do żadnego innego...a co za różnica,czy masz sprzątać w parku,czy pod swoim oknem??dla mnie ważniejsze by było raczejto drugie:cool3:w końcu to my sami stwarzamy swoje własne otoczenie:cool3:

Posted

[quote name='smallpati']
Co do tego ze wolno wg puli wrzucac do zwyklych smieci kupy psow to nie bo jest cos takiego jak segregacja odpadow i jak chcesz sprzatac kupy psow to pomysl pierw o segregacji bo to wazniejsze[/quote]

Ale przeciez nikt Ci nie kaze wrzucac kupy do pojemnika na szklo :razz: Jest cos takiego jak kosze ogolne. Wybacz ale segregacja odpadow u nas w kraju to mit...

Co do reszty Twoich argumentow to sa one zadne. Jakby kazdy myslal tak jak Ty to mielibysmy jakis jeden wielki bajzel w kraju :razz:

Posted

[quote name='Blow']sory ale jedno kosztem drugiego...a co do segregacji odpadów....
istnieje też taki kontener na odpadki organiczne,których przecie nie zaklasyfikujesz do żadnego innego...a co za różnica,czy masz sprzątać w parku,czy pod swoim oknem??dla mnie ważniejsze by było raczejto drugie:cool3:w końcu to my sami stwarzamy swoje własne otoczenie:cool3:[/QUOTE]

No u mnie widzialam kontenery na;szklo biale i kolorow,na plastik, na puszki i nawet na odziez, ale na odpatki organiczne nie!!!
A z tym sprzataniem to jest duza roznica, bo jezeli moj pies moze sie zalatwic w miejsu gdzie spotka sie z innymi psami i bedzie mogl pobiegac bez smyczy i tam zrobi kupke to bedzie dla niego lepiej niz bedzie musial ja robic na skrawkach trawy miedzy blokami!!! Dla mnie jest roznica tez fakt ze bede sprzatac kupe tam gdzie beda musieli i robili to wszyscy bez komentarzy starych bab niz tzm gdzie nikt nie bedzie tego robil, a jesli nawet to wszyscy w oknach beda miec ubaw. Nie zebym sie wstydzila tego ze moj psiak mial taka potrzebe tylko chodzi o to ze to jest chore, bo ludzie i tak sie wiecej ugadaja ze cos zrobia a tego nie beda i tak robic, tak jak sama przyznalas ze toego nie robisz, wiec ja odrazu mowie ze nie robie i nie zamierzam co jest prawda i to szczera.

Posted

[quote name='smallpati']
Co do tego ze wolno wg puli wrzucac do zwyklych smieci kupy psow to nie bo jest cos takiego jak segregacja odpadow i jak chcesz sprzatac kupy psow to pomysl pierw o segregacji bo to wazniejsze[/quote]
Jeżeli nie ma specjalnych kubłów to psie odchody mozna wrzucac dokładnie tam gdzie uzywane pampersy i inne odpady czyli do koszy na śmieci. [B]Takie jest stanowisko Sanepidu.[/B]

Posted

[quote name='smallpati']Dla mnie jest roznica tez fakt ze bede sprzatac kupe tam gdzie beda musieli i robili to wszyscy bez komentarzy starych bab niz tzm gdzie nikt nie bedzie tego robil, a jesli nawet to wszyscy w oknach beda miec ubaw. Nie zebym sie wstydzila tego ze moj psiak mial taka potrzebe tylko chodzi o to ze to jest chore, bo ludzie i tak sie wiecej ugadaja ze cos zrobia a tego nie beda i tak robic, tak jak sama przyznalas ze toego nie robisz, wiec ja odrazu mowie ze nie robie i nie zamierzam co jest prawda i to szczera.[/quote]

Z tego fragmentu raczej wlasnie wynika, ze sie wstydzisz... Ale moze tylko ja odnosze takie wrazenie :roll:

Posted

czyli Twoim argumentem jest też to,że nie chcesz tego robić,bo będą się z Ciebie śmiali...to niezbyt dojrzałe:cool3:
mówiąc o kontenerach na odpadki organiczne miałam na myśli te ogólnee,o których również pisała lady_m.nie powinno Cię to robić,bo Qpka itak się szybko rozłoży...i gdzie Twoim zdaniem powinniśmy wyrzucać odpadki takie jak resztki jedzenia?????
myślę,że to jedank w dalszym ciagu Ciebie bardziej obchodzi,gdzie i przy kim Twój pies robi Qpe niż jego:cool3: wybieg jest dla niego świetny i superpotrzebny do wybiegania,owszem,ale niekoniecznie do zrobienia Qpy,bo tą zrobi w końcu wszędzie a niekoniecznie bedzie się mógł wybiegać naśrodku betonowego osiedla:)
ja NA RAZIE nie sprzątam,to fakt.jednak to tylko kwestia czasu gdyż szukam jakiegoś racjonalnego i praktycznego rozwiązania,szukam alternatywy dla plastikowych woreczków:coo3:jeśli takowej nie znajdę-trudno będę sprzątać tak jak mogę:)fajnym rozwiązaniem wydaję mi się jednak specjalna zbieraczka Qp,która jednak ciutkę zapewne kosztuje:cool3:nie jest to jednak dobrą wymówką;)

Posted

[quote name='lady_m']Ale przeciez nikt Ci nie kaze wrzucac kupy do pojemnika na szklo :razz: Jest cos takiego jak kosze ogolne. Wybacz ale segregacja odpadow u nas w kraju to mit...

Co do reszty Twoich argumentow to sa one zadne. Jakby kazdy myslal tak jak Ty to mielibysmy jakis jeden wielki bajzel w kraju :razz:[/QUOTE]

W tym problem ze nie wolno wrzucac do ogolnych koszow!!! Ja nie wiem jak mam juz wam z tymi koszami tlumaczyc?! Nie mowie ze wrzucam kupe do szkla ale do pojemnikow ogolnych, do ktorych nie wolno ,bo jak one trafiaja na wysypisko to leza sobie kilkanascie w stosach i wiesz ile w tym czasie sie zarazkow, bakterii itp tworzy!!!
P.S czyzbys uwazala ze Polska jest pieknym, czystym krajem? Chyba dawno z domku nie wychodzilas!

Posted

[quote name='Blow']czyli Twoim argumentem jest też to,że nie chcesz tego robić,bo będą się z Ciebie śmiali...to niezbyt dojrzałe:cool3:
mówiąc o kontenerach na odpadki organiczne miałam na myśli te ogólnee,o których również pisała lady_m.nie powinno Cię to robić,bo Qpka itak się szybko rozłoży...i gdzie Twoim zdaniem powinniśmy wyrzucać odpadki takie jak resztki jedzenia?????
myślę,że to jedank w dalszym ciagu Ciebie bardziej obchodzi,gdzie i przy kim Twój pies robi Qpe niż jego:cool3: wybieg jest dla niego świetny i superpotrzebny do wybiegania,owszem,ale niekoniecznie do zrobienia Qpy,bo tą zrobi w końcu wszędzie a niekoniecznie bedzie się mógł wybiegać naśrodku betonowego osiedla:)
ja NA RAZIE nie sprzątam,to fakt.jednak to tylko kwestia czasu gdyż szukam jakiegoś racjonalnego i praktycznego rozwiązania,szukam alternatywy dla plastikowych woreczków:coo3:jeśli takowej nie znajdę-trudno będę sprzątać tak jak mogę:)fajnym rozwiązaniem wydaję mi się jednak specjalna zbieraczka Qp,która jednak ciutkę zapewne kosztuje:cool3:nie jest to jednak dobrą wymówką;)[/QUOTE]

mowie ze nie chodzi o kwestie tego czy ludzie sie sieja czy nie, tylko o to ze ami tego nie robia!! Ciekawa jestem czy na tym forum jest choc 1 osoba ktora sprzata kupy po psie!!1
P.S czy sprawia ci roznoca jak sie zalatwiasz w swoim domu, czy jak to robisz w toi toju na boisku w czasie festynu?? Mysle ze tak i tak samo jej to roznica dla psiakow

Posted

[quote name='Blow']uwierz....na wysypisku jest tyle przenajrozmaitrzych syfków,że te zarazki z psich Qp to pikuś:cool3:[/QUOTE]

ja nie twierdze ze syfu tam nie ma, ale skoro tak dbacie o srodowisko i otoczenie dookola was to powiniscie pomyslec o wazniejszych problemach niz kupki!! zaraz dojdzie do tego ze trzeba bedzie sprzatac kupy wszytkich ptakow na chodniku!! Ludzie sa tacy ze malymi problemami zatrowaja glowy i przyczepiaja sie do nich a do waznych i ciezkich spraw odwracaja sie tylkiem i mowia ze juz sie nie da nic zrobic, Ja osobiscie do tych 2 nie naleze

Posted

[quote name='smallpati']ja nie twierdze ze syfu tam nie ma, ale skoro tak dbacie o srodowisko i otoczenie dookola was to powiniscie pomyslec o wazniejszych problemach niz kupki!! zaraz dojdzie do tego ze trzeba bedzie sprzatac kupy wszytkich ptakow na chodniku!! Ludzie sa tacy ze malymi problemami zatrowaja glowy i przyczepiaja sie do nich a do waznych i ciezkich spraw odwracaja sie tylkiem i mowia ze juz sie nie da nic zrobic, Ja osobiscie do tych 2 nie naleze[/QUOTE]
tak BTW...mówisz,że tyle bakterii się rozwija na wysypisku...wolisz,żeby się to odbywało na Twoim podwórku,gdzie bawią się dzieci,czy chodzą zwierzęta,które mogłyby też zachorować??

Posted

nie wiem czy wiesz jak wyglada wysypisko smieci!? to wykopany dol, z obmurowanymi scianami, tak ze wszytko sie "kisi" i rozwija (mowa o zrazkach), kupki psiakow ktore trafia wymieszanie ze smieciami, jedzeniem i wszystkim innyym nie ma szans na normalny rozklad, na to ze robaczki to zjedza! Wyszystko sie "fermentuje" i pozniej trafia do wod i gleby, natomiast kupa na trawce, po 1 zostaje rozlozona przez rozne malutkie organizmy, a po 2 spadnie deszcz i kupki nie ma, a resztki sa zjadane przez owady!! Kupa na trawce--->zlo mniejsze!!1

Posted

kupa zalegająca pod stertami śmieci jest poddawana reakcjom beztlenowym,które również powodują jej rozkład.fermentacja również jest jednym ze sposobów na to:cool3:tamte Qpki mym skromnym zdaniem szkodzą w mniejszym stopniu bo nie ma z nimi bezpośredniego kontaktu żaden człowie,w przeciwieństwie do tych na podwórku,które sobie "rosną"po deszczu,pleśnieją i potem smażą się na słońcu:cool3:

Posted

poza tym sory ale nie chce mi się już prowadzić tej nieudolnej dyskusji,która robi się coraz bardziej niesmaczna:cool3:nie jestem specjalistą od czynności zyciowych Qpy,jak już ożekłam;)

Posted

Mysle ze ja specjalista rowniez nie jestem. Koncze pisac posty w tym temacie bo robia sie nudne, zwlaszcza te ktore staram sie cos wam wytlumaczyc, ale mniejsza z tym.
Jedno jest pewne; Uwazam ze nakaz zbierania kupek jest durny !!!

Posted

Sluchaj, w zasadzie nie wiem po co odpowiadam, bowiem mam wrazenie, ze nie czytasz tego co juz wczesniej zostalo napisane.
Uzywasz malo konkretnych argumentow, ktore obalic jest tak prosto, ze az szkoda o tym pisac.
Jednym sensownym, jak juz napisalam jest ten, ze [B]nie chce Ci sie sprzatac[/B] i juz :niewiem:

Skupilas sie na napisaniu 80 postow w ciaggu jednego dnia od zalogowania, zamiast poczytac co juz zostalo w tym watku napisane.

Kilkaset postow wczesniej dziewczyny dzwonily do Sanepidu i dowiedzialy sie, ze [SIZE=3][B]psie kupy wolno wrzucac do koszy na odpadki[/B][/SIZE].
Rozloza sie tak samo "szybko" na wysypisku (ktore nie jest wymurowanym dolem) jak smieci zapakowane w torby typu "Jan Niezbedny".

I na prawde, to nie nakaz zbierania psich kupek jest durny....:roll:

Posted

[quote name='smallpati']Co do tych parkow dla psow !!! Jezeli one powstana (o czym mozemy pomazyc) to zaczne sprzatac kupy psa

Ja jakoś nie marze o tym aby u mnie powstał park dla psów, jakoś nie wyobrazam sobie spuszczenia psa w otoczeniu grupy innych :p mam ten luksus że u mnie są rozległe pola gdzie spacerują ludzie z psami, a że są one naprawde duże to psy spotyka się dość rzadko :) a nawet jeśli to 100 razy zdarze zapiąć swojego psa ;]a co do samych kup to jeśli ktoś nie sprząta jego sprawa, ale lepiej aby SM nie spotkał, ale jeśli ktoś nie sprzątnie po psie kiedy ten załatwi się na chodniku to jest to już wkurzające! :angryy: