DORA1020 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Wczoraj kudlataja byla z Krystyna u psiaczkow,pewnie pozniej wejdzie na watek i napisze. Quote
DORA1020 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Dobre zdjecia szczeniaczka i powinien szybko znalezc domek....to takie kochane malenstwo:lol: Quote
diana79 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 [quote name='DORA1020']Trzeba je zabrac,ale w tej chwili to nie ma gdzie.[/QUOTE] co z tymi pozostałymi psiakami? czy da się załatwić sterylkę? bo za chwilę co? sunia znów urodzi a baba doprowadzi je znów do stanu agonalnego? Quote
DORA1020 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 [quote name='diana79']co z tymi pozostałymi psiakami? czy da się załatwić sterylkę? bo za chwilę co? sunia znów urodzi a baba doprowadzi je znów do stanu agonalnego?[/QUOTE] Tak jak pisalam wczesniej..byla tam kudlataja z Krystyna Magda miala o tym napisac,ale chyba nie predko tutaj zajrzy,bo zmarl jej kolega i Magda jest w totalnej rozsypce:( Z info wiem,ze z pozostalymi psiakami nie jest zle,potrzebna jest tam tylko buda no i sterylka suni,ale nie wiem kto pokryje koszty sterylizacji suczki,w tej chwili jest tutaj problem. Quote
diana79 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 a gmina nie mogła by ją pokryć? kurcze trzeba wykombinować pieniądze na sterylkę Quote
DORA1020 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 [quote name='diana79']a gmina nie mogła by ją pokryć? kurcze trzeba wykombinować pieniądze na sterylkę[/QUOTE] Niestety,sunia ma wlsciciela. Quote
juli88 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Na dogomanii można robić bazarki za zgodą moda na sterylizacje wiejskiej suki domnej ;) wiem, bo sama właśnie jestem w trakcie bazarkowania na taką sukę :) Quote
diana79 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 [quote name='juli88']Na dogomanii można robić bazarki za zgodą moda na sterylizacje wiejskiej suki domnej ;) wiem, bo sama właśnie jestem w trakcie bazarkowania na taką sukę :)[/QUOTE] też o tym właśnie pomyślałam tylko nie mam za bardzo co wystawić Quote
juli88 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 (edited) może cegiełkowy? 1) Najlepiej napisać do moda prośbę o pozwolenie, a później to myślę, że jak kilka osób się zrzuci to się uzbiera. 2) Mi też przez przypadek udało się skorzystać z pomocy fundacji która zaoferowała swoje zniżki, sterylizacja to koszt 150zł więc prawie nic. 3) Można zadzwonić też do fundacji "Zwierzęta i My" - oni fundują sterylki wiejskich suk. A Ty dajesz "co łaska" do puszki, żeby można było kolejne zwierzaki sterylizować. Tylko oni mają umowy podpisane z kilkoma wetami w całej PL (najwięcej w wlkp a co dalej niestety nie wiem) W kupie siła :) Edited February 20, 2012 by juli88 Quote
DORA1020 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Fundacja Zwierzeta i My nie ma w tej chwili pieniedzy,nie odmawiaja pomocy i maja umowe z wetem z Zamoscia,jednak zawsze na poczatku roku nie maja na to funduszy. Quote
DORA1020 Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 (edited) Jest rowniez dlug u weta w Canisie,w Zamosciu-58zl. za ostatnia wizyte. Krystyna mowi,ze szczeniaczek ma jakas wystajaca kostke miedzy przednimi lapkami,musi to zobaczyc wet. Edited February 21, 2012 by DORA1020 Quote
diana79 Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 [quote name='DORA1020']Dostalam od Taks 200zl na DT dla maluszka.Bardzo dziekuje:loveu:[/QUOTE] te pieniążki nie miały iść na opłatę PDT tylko na leczenie maluszka, karmę bo to było priorytetem a nie opłata za PDT, ja prosiłam Taks o pomoc dla malucha ale na weta a nie na PDT... można prosić o rozliczenie wszystkich wpłat za maluszka? były może jeszcze jakieś w płaty z FB? Quote
DORA1020 Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='diana79']te pieniążki nie miały iść na opłatę PDT tylko na leczenie maluszka, karmę bo to było priorytetem a nie opłata za PDT, ja prosiłam Taks o pomoc dla malucha ale na weta a nie na PDT... można prosić o rozliczenie wszystkich wpłat za maluszka? były może jeszcze jakieś w płaty z FB?[/QUOTE] Ja nie mam zadnych innych wplat,tylko od Taks.Chyba nie mam sie z czego rozliczac. Myslalam,ze te pieniadze sa na DT i tak napisalam,szkoda,ze nie napisalas na co maja byc te pieniadze. Czy z tych pieniedzy ma zaplacic zalegly dlug u weta? Quote
monigad Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 poprosze o nr konta, moge wplacic 60 zł - moze byc na dlug u weta Quote
diana79 Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 (edited) [quote name='DORA1020']Ja nie mam zadnych innych wplat,tylko od Taks.Chyba nie mam sie z czego rozliczac. Myslalam,ze te pieniadze sa na DT i tak napisalam,szkoda,ze nie napisalas na co maja byc te pieniadze. Czy z tych pieniedzy ma zaplacic zalegly dlug u weta?[/QUOTE] na wątku było pisane że brakuje pieniędzy na leczenie, na weta , na karmę więc dla mnie było to jasne że na to pójdą w pierwszej kolejności więc dlatego tego nie napisałam... tak te pieniądze nich pójdą na weta a co do rozliczeń to jak mam to zapisać skoro piszesz że nie masz się z czego rozliczać? wpłata 200zł od Taks wydatki: ? założyłam wątek, prosiłam o kasę ,to poczuwam się do rozliczenia pieniędzy więc podaj mi proszę co mam i ile wpisać w wydatkach Edited February 22, 2012 by diana79 Quote
DORA1020 Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='monigad']poprosze o nr konta, moge wplacic 60 zł - moze byc na dlug u weta[/QUOTE] Bardzo dziekuje:) Zaraz wysle numer konta. Niestety szczeniaczek ma problemy zdrowotne. Wczoraj wstapila do Krystyny znajoma wetka,bo ona zaniepokoila sie zachowaniem malego....smutny,osowialy...ale nie zawsze,czasami dokazuje,bawi sie,a czasami jest taki smutny jakby go cos bolalo. Wetka powiedziala,ze piesek moze miec wade genetyczna,ma mostek wysuniety do przodu i chyba to sprawia mu bol.Moze to zniknie do 5-6 miesiaca zycia,a jesli nie to szczeniaczek w przyszlosci moze miec problemy zdrowotne. Trzeba zrobic mu przeswietlenie. Quote
DORA1020 Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='diana79']na wątku było pisane że brakuje pieniędzy na leczenie, na weta , na karmę więc dla mnie było to jasne że na to pójdą w pierwszej kolejności więc dlatego tego nie napisałam... tak te pieniądze nich pójdą na weta a co do rozliczeń to jak mam to zapisać skoro piszesz że nie masz się z czego rozliczać? wpłata 200zł od Taks wydatki: ? założyłam wątek, prosiłam o kasę ,to poczuwam się do rozliczenia pieniędzy więc podaj mi proszę co mam i ile wpisać w wydatkach[/QUOTE] To napisz prosze wydatki: 58zl wet transport do weta 20zl karma-? musze zapytac ile poszlo na karme,jak bede wiedziala napisze. Quote
ludka Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Dora, nie kazdy chce dorabiac platne DT, gdzie ktos sobie spokojnie zyje z psow, a psy nieleczone, nieszczepione... Musisz jasno pisac, na co zbierasz, i rozliczac. Quote
MaDi Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Ciekawi mnie jak wet "na oko" ocenia stan zdrowia psa? Wydaje mi się,że stawiając tak niepokojące diagnozy powinno się wykonać chociaż jakieś zdjęcia. Quote
diana79 Posted February 23, 2012 Author Posted February 23, 2012 maluszku i co z Tobą będzie? :( Quote
DORA1020 Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 [quote name='ludka']Dora, nie kazdy chce dorabiac platne DT, gdzie ktos sobie spokojnie zyje z psow, a psy nieleczone, nieszczepione... Musisz jasno pisac, na co zbierasz, i rozliczac.[/QUOTE] To pisze jasno.... Nie wiedzialam,ze dlug u weta jeszcze nie zaplacony i nie moglam przewidziec,ze maluch bedzie mial klopoty zdrowotne. Pisalam wczesniej,ze szczeniaczek ma sie dobrze,bo tak bylo. Zawsze ze wszystkiego sie rozliczam. I nikt nie chce sobie dorabiac na platnym DT,Krystyna od 30lat pomaga zwierzetom,niczego sie nie dorobila,jest biedna,bo zawsze wazniejsze byly zwierzeta. Jest u niej Kruszynek,staruszek chory na serce,zabrany w bardzo zlym stanie z ulicy w Szczebrzeszynie,nigdy nie wziela za to pieniedzy. Quote
funia Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 dziewczyny zaraz opiszę jak to wszytko wygląda.... Magda żle ujęła fakt PDT ....Chodziło jej zupełnie o co innego. Krystyna u której jest szczenie to osoba która jest bardzo biedna ,ma ponad 25 kotów i 8 pśów w domu .Oprócz tego bez przerwy karmi ,leczy i przygarnia wszytko co staje na jej drodze .Oprócz tego jeżdzi na interewencje i walczy z ludzmi na jej terenie gdyż nigdy nie pozostaje obojętna na los skrzywdzonych zwierząt . Niedługo planuje założyć osobny wątek o niej i o zwierzetach które u niej mieszkają . Więc koszty o których Magda pisała miały być zapewne kosztami wyżywienia ,leków i dojazdów na które Krystyna nie ma pieniędzy .... Nidługo kolejna wizyta u weta więc to co pozostanie z tych pieniedzy bedzie na ten cel . Aha i z tego co wiem Krystna dwa razy odrobaczała maleńkiego . Nie jestem niczyim adwokatem ,ale uważam ze powinnyście wiedzieć jak to wygląda. Quote
Ty$ka Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 Mam nadzieję, że wszystko sobie wyjaśniłyście :) A tymczasem podniosę maluszka. Quote
diana79 Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 przelałam 23zł z tego bazarku http://www.dogomania.pl/threads/222578-rozliczony-klapki-i-inne-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-dla-skrajnie-zaniedbanych-szczeniak%C3%B3w-do-14.02./page3 jak wejdzie to poproszę o potwierdzenie wpłaty a co z maluszkiem? jest zdrowy? co z tym mostkiem? szukać mu domu ? Quote
kudlataja Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Witam. Oto zaległa relacja z interwencji w Wielączy. Jakieś 2 tygodnie temu byłam z Krystyną u tej Pani sprawdzić co z pozostałymi pieskami. Razem także zabierałyśmy wcześniej stamtąd szczeniaki. O ile szczeniaki były w tragicznym stanie to pozostałe psy wyglądają dobrze. Trudno nam było to zrozumieć. Myślałyśmy, że jadąc tam drugi raz trafimy na kolejną tragedię, jednak okazało się, że dorosłe psy mają się całkiem dobrze. Kobieta zapytana o tą sytuację tłumaczyła, że ostatnio często przebywała w szpitalu i podczas jej nieobecności pozostali domownicy nie zatroszczyli się o szczeniaki właściwie i po prostu je zaniedbali z własnej głupoty. Nie rozumieli, że młode pieski wymagają więcej uwagi niż tylko nakarmienie i zapewnienie im dachu nad głową. Zresztą to wynikło także z rozmów z synami tej kobiety. Zupełnie nie rozumieli początkowo swojej winy i zachowywali się w stosunku do nas arogancko. Dopiero nasze tłumaczenia ( trzeba ich było troche postraszyć ustawą o Ochronie zwierząt), relacja z gabinetu lekarskiego i drastyczne zdjęcia spowodowały zmiane ich nastawienia i obietnicę współpracy w zapewnieniu pozostałym psom właściwej opieki. Miałyśmy okazję zobaczyć pozostałe tam psy jak biegają po dworze i zrobiłyśmy zdjęcia, które wkrótce będą na dogomanii. W tym momencie u niej na posesji znajdują się 3 psy, w tym jeden, który żyje z domownikami i dwa (sunia i pies), które mieszkają w piwnicy. Są bardzo przywiązane do Kobiety, która je przygarnęła. Problemem jest jedynie ogrodzenie dla nich i buda. Jak już wspomniano na wątku właścicielka jest chorą kobietą, ale los piesków leży jej na sercu. Była bardzo wdzięczna za naszą wizytę i propozycję pomocy. Zgodziła się od razu na sterylkę suczki, tylko ją na to nie stać. Psy są w dobrej kondycji i widać od razu, że mają dobry stosunek do właścicielki. Piesek z piwnicy jest dosyć agresywny stąd nie może być cały czas wypuszczony. Zaoferowałyśmy tej Kobiecie pomoc, mamy już budę dla psów, a jej synowie zobowiązali się, że jak tylko zarobi się cieplej zabiorą się za zrobienie jakiegoś ogrodzenia. Myśle, że nie ma narazie sensu zabierać stamtad zwierząt, przeciez nie o to chodzi. Są przywiązane do tego miejsca i do właścicielki. Istnieje duża szansa na poprawienie warunków ich bytowania. Będziemy całą sprawę monitorowały i dopilnujem, żeby poczynione przez tą rodzinę zobowiązania zostały dotrzymane. Najważniejsza sprawa to w tym momencie sterylizacja suczki i znalezienie na ten cel funduszy, żeby nie doszło już do podobnej tragedii. P.S. Szczeniaczek w tej chwili ma się dobrze, oglądała go zaprzyjaźniona wetka. Rozrabia u Krystyny w domu i domaga się stałej uwagi. Potrzebuje jak najszybciej własnego miejsca, u Krysi jest już zbyt wiele zwierząt. Z tego co wiem wkrótce będzie miał robione ogłoszenie adopcyjne Quote
Recommended Posts