emkamara Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 (edited) Witam, Znalazłam pieska ok. 55 kilomentrów od Warszawy przy trasie numer 7 w kierunku Gdańska. Biegał przy drodze, podbiegał do samochodów, chętnie wsiadł do środka. Mały, ok 2,5 kilograma, według weterynarza półroczny, do roku, zdrowy. Przesymaptyczny, przyjacielski, baaardzo grzeczny (również dla kotów), chętnie leży na kolanach. Niesetety nie mam możliwości zapewnić pieskowi opieki , jutro zawiozę go na Paluch :( Zrobiłam ogłoszenie: http://www.dogomania.pl/ogloszenia/id/3934/ Proszę o rady na temat innych opcji niż Paluch, niesetety mnie nie ma całymi dniami w domu, więc nawet na DT się nie nadaję. Edited February 4, 2012 by emkamara Quote
malvaaa Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 a nie wchodzi w grę żeby jakiś czas był u ciebie do znalezienia mu czegoś? jest jeszcze opcja hoteliku lub dt, ale te są płatne. możesz znalezć bezpłatne dt ale to chyba graniczy z cudem. Możesz też porobić mu ogłoszenia na stronach adopcyjnych np. gumtree, ale.gratka itp. szkoda psiaka, na paluchu zginie w tym tłumie... Quote
Ewa Marta Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Na Paluchu zamarznie:-( Trzeba mu szybko zrobić ogłoszenia, znajdzie szybko domek. A nie ma szansy na to, żebyś choć tydzień potrzymała go u siebie? To lepsze, niż schron:-( W międzyczasie można czegoś poszukać, myśłę o domowym DT, nawet płatnym. Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Nie może zostać u mnie. Nie tylko ze względu na pracę, ale też na koty. Był grzeczny dla nich przez pierwsze 30 minut :) Teraz je goni. Jest bardzo żywiołowy... Nie pozwala się futrzakom zbliżyć do mnie, taki mały Cezar :) Co to za opcja płatne DT? Ja mogę go posponsorować trochę. W szukaniu domów nie mam doświadczenia, ale popróbować mogę. ps. A w łązience mógłby pomieszkać? Sorry, nie znam się, nie miałam nigdy psa... Quote
malvaaa Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 myślę że łazienka na jakiś czas to jest lepsze rozwiązanie niż Paluch... przynajmniej parę dni... coś się wykombinuje... a ile jesteś w stanie poświęcić kasy? Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [quote name='malvaaa']myślę że łazienka na jakiś czas to jest lepsze rozwiązanie niż Paluch... przynajmniej parę dni... coś się wykombinuje... a ile jesteś w stanie poświęcić kasy?[/QUOTE] Aż tak źle na tym Paluchu..?..Matko... Nie byłam nigdy. Zamknęłam go w łazience żeby koty mogły się ze mną przywitać po przyjeździe... Nienajlepiej to znosi biedcek :(, pójdę go wymiziać. Nie wiem ile mogę dać. Nie potrafię zdeklarować. Ile kosztuje dniówka na DT? Quote
malvaaa Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 on zginie w tym tłumie psów a jeśli jest szansa że może zostać parę dni w łazience to trzeba korzystać, w tym czasie porobić mu ogłoszenia... zrób mu jakieś ładne zdjęcia, fajny tekst i można ruszać :) taki maluch powinien znalezć szybko dom... jeśli chodzi o ceny to może jakaś cioteczka pomoże? najlepiej dla niego byłby domowy dom tymczasowy... Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Jest przesłodki, naręczny i nakolankowy. Trochę się uspokoił, mam nadzieję, że pójdzie spać. To musiał być dla niego okropny dzień. Nie wiem co bym zrobiła ... człowiekowi (waham się użyć tego słowa), który go wyrzucił na drogę. Nie wiem, czy to nie samochód tuż przede mną, zwolnił na chwilę i nagle między jego kołami pojawił się psiak. Chyba, że zwolnił żeby go nie przejechać, tam się jedzie 100-120. Myślę, że ma dużą szanse na adopcję. Jest kompaktowy, wet powiedział, że już dużo więcej nie urośnie. Do bloku jak najbardziej się nadaje. Piszczy znowu. Mam dylemat, dobre samopoczucie moich kotów, czy dobre samopoczucie Maćka... Jutro mam malowanie łazienki a pojutrze do pracy... nie widzę tego wszystkiego, ale musimy jakoś dać radę. Sąsiadka mówi, że Paluch nie jest taki zły, że dadzą go do młodych psów i zaopiekują. Sama nie wiem. Plan potrzebny co najmniej. Jutro... edit. Jutro porobię zdjęcia, dzisiaj już padam. Na razie ma moją łazienkę. Quote
Ewa Marta Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Na Paluchu najpierw byłby na kwarantannie, ale po niej może trafić do boksu zewnętrznego albo do nieosłoniętej klatki, których podobno jest sporo przed biurem:-( Twoja łazienka jest wielkim luksusem dla malucham uwierz mi! Płatne DT, to dom tymczasowy, w którym za pobyt psiaka płacisz. Ceny są różne od 10 do 15 zł za dzień. Można tez próbować znaleźć bezpłatny DT, ale nie znam żadnego, który miałby gdzie igłę wcisnąć. Byłoby dobrze, gdybyś zmieniła tytuł wątku. Dobrze jest napisać, że 2,5 kg psiak szuka na już schronienia, bo inaczej trafi na Paluch. Może więcej osób zajrzy i pomoże szukać miejsca. Można zrobić jakąś zrzutkę na hotelik, czy DT dla malucha. Najważniejsze, żeby nie trafił na Paluch:-( Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Hmmm a jak tu się zmienia tytuł... szukam, szukam i nie widzę...:D Quote
Awit Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Napisałam emkamara pw. Szkoda, szkoda go na paluch, klatki na dworze, może kociarnia, potem kaszel kenelowy ale na takim mrozie może dla małego źle się skończyć. A wątek mikropsiaków? I zdjęcia tutaj może wrzuć emkamara, ja nie umiała zapisać tych z tego ogłoszenia co dałaś linka. Zmiana tytułu, to 1 post który masz napisany, edycja, edycja zaawansowana i tam możesz na górze zmienić tytuł. Quote
Mazowszanka13 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='emkamara']Hmmm a jak tu się zmienia tytuł... szukam, szukam i nie widzę...:D[/QUOTE] Klikasz edytuj post a potem wybierasz opcje zaawansowane i tam jest zmiana tytułu. Na koniec zapisujesz i już. Quote
pucka69 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 wchodzisz w swoim poście w "edytuj post" a później w "zaawansowane" - i tam jest tytuł, który po prostu zmieniasz Quote
Mazowszanka13 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Ha ha . Trzy osoby radziły w tym samym czasie. I każda użyła innego nazewnictwa. Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Grunt, że zrozumiałam :) Płatne DT objawiajcie się proszę. Ja nie wiem jak to u nas wyjdzie, czy to towarzystwo się zgra jakoś tymczasowo, czy nie zgra, czy ja dam radę go wyprowadzać, wyjeżdżam często... W każdym razie działamy żeby schronu uniknąć. btw. ile gram suchego taki mały przecinek powinien dostawać? Wciąga wszystko jak odkurzacz, bardzo głodny był. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Quote
Ewa Marta Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Najważniejsze, że tytuł zmieniony:-) Fajnie dziewczyny, że jesteście;-) Może jak nas będzie więcej, jakoś uda się maluszka wybronić ze schronu? Quote
Ewa Marta Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='emkamara']btw. ile gram suchego taki mały przecinek powinien dostawać? Wciąga wszystko jak odkurzacz, bardzo głodny był. [/QUOTE] Najlepiej wrzuć w google nazwę karmy, którą masz i zobacz dawkowanie. W każdej jest inaczej. Jeśli mały jest wygłodzony, to lepiej dać mu częściej, ale mniej, a nie od razu za dużo, żeby skrętu kiszek nie dostał. Emkamara, czy on dużo szczeka, jak jest zamknięty w łazience? Czy zachowuje czystość w domu? To sa pytania, które mogą zadawać DT i warto znać na nie odpowiedź. Niestety nie znam żadnego wolnego domowego tymczasu, ale jeśli któraś z Was o takim słyszała, to ja dołożę się do opłat. Quote
Awit Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 (edited) Przykładowe karmienie szczeniaka suchą karmą http://www.krakvet.pl/royal-canin-mini-junior-p-88.html Na każdej karmie masz dawkowanie, na suchej i na puszkach. Zauważyłam, że np royala psy jedzą więcej niż innej karmy, tak jest w dawkowaniu i w realu, moje suki pochłaniają jej ciut więcej niż poprzednich karm. Tylko nie kupuj chappi ani pedigree, tam chyba jest 4% mięsa. Czy to w mokrej czy w suchej. I żądnych karm w marketach. Karma składająca z 4% mięsa jest bez wartości. Jednorazowo, jak nic innego człowiek nie ma, czy jak się dokarmia jakieś psiaki to lepsza taka niż nic. A karma mająca jakieś 20% mięsa już się nadaje do jedzenia. Najlepiej wg mnie około 30,40% mięsa w karmie i ja jestem zwolenniczką suchego. Edited January 30, 2012 by Awit Quote
Luna007 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 może byś tutaj jakieś zdjęcia wrzuciła tego maluszka - bo stąd mogę je skopiować i wysłać do paru osób - może się ktoś ulituje....... Quote
pucka69 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/piess.jpg[/IMG] [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/piess1.jpg[/IMG] Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [quote name='Luna007']może byś tutaj jakieś zdjęcia wrzuciła tego maluszka - bo stąd mogę je skopiować i wysłać do paru osób - może się ktoś ulituje.......[/QUOTE] Dobre rady na temat wklejania zdjęć na forum mile widziane :oops: Opcje edycji pozwalają mi tylko linki z netu umieścić, a w Uprawnieniach na dole mam wyłączone załączanie załączników. Maciek chciałby cały czas być przy nodze albo na rękach. Quote
emkamara Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [URL="http://www.dogomania.members/11844-pucka69"][B]@pucka69[/B][/URL] - dzięki :) Quote
Luna007 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 o teraz mogę kopiować - to się wstrzymaj ze schronem - Na Paluchu dobrze nie jest - tam różne zarazki się panoszą i taki malutki i młodziutki piesek może łatwo się zarazić i umrzeć...... i jeszcze te mrozy Quote
pucka69 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 banerek by jakiś trzeba. ja nie umiem ... Quote
Recommended Posts