Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Spomiędzy puriny pro plan, brit premium i bosh wybrałabym tą pierwszą, aczkolwiek moje boksery jedzą Brit L i mają się na nim dobrze, ładne kupy, mało bąków i prawie w ogóle rewolucji żołądkowych przy refluksie Zeusa. Energii mają dużo i waga stała. Na sierść dodaję jednak olej z łososia.

Posted

no ja z brita już rezygnuje, przez kupy. niby wszystko jest okej, ale ich wielkość mnie przeraża, mimo ze pieska małego nie mam. za to przy boschu wszystko było super. i składowo moim zdaniem bosch też jest lepszy od brita, bo brit ma słowo 'kurczak', a bosch 'mączka z mięsa kurczaka', więc nie wiadomo, co tak naprawdę kryje się pod słowem kurczak.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='megi82']Ja swoje psy i psy mojej mamy,karmiłam ACANA,wczoraj niespodziewanie dostałam 8 kg Brit Premium Adul S(czyli dla ras małych)...psy chętnie ją wcinają,jakby nie widziały różnicy smakowej....ale nie znam tej karmy i nie wiem czy pozwolic im przejeść te 8 kg?[/QUOTE]

Jak duże są granulki w karmie o której piszesz? Zastanawiam się nad zakupem, ale mój york po wyrwaniu 3 zębów ma małe problemy z jedzeniem większych kawałków, stąd moje pytanie.

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='marmara_19']brit ma 2 razy wiecej miesa niz ppp...[/QUOTE]
mięsa jak mięsa;) ale faktycznie teraz przeleciałam składy pro planu i jestem w szoku, bo jeszcze niecałe pięć lat temu karmiłam mojego szczylosława pro planem i w składzie miał faktycznie mięso wypisane i było go koło 40%. a teraz widzę, że stracił na jakości:shake:

• 2 weeks later...
Posted

A ja mam pewien dylemat, czy zmieniać karmę. Już od pewnego czasu karmię Britem obydwa psy (przedtem Adult, teraz Adult M) i jestem raczej zadowolona, kupy mogłyby być mniejsze, ale i tak jest lepiej niż np. przy Arionie Lamb&Rice, który za to wcinały z wielkim smakiem. No ale ostatnio zauważyłam, że mój Toś w ogóle tej karmy nie rozgryza, połyka w całości granulki. Wydaje mi się, że to przez to, że mu nie smakuje, bo nie ma takich tendencji do pożerania w całości np. smakołyków :( ale z drugiej strony zjada te dzienne porcje bez żadnego buntu głodowego. No i sama nie wiem co z tym fantem zrobić :roll:

Posted

jeśli masz wątpliwości, czy karma psu służy to zmień. teraz mamy na rynku tyle pozycji, że znajdziesz coś co w pełni będzie odpowiadało Twoim psom.

• 2 weeks later...
Posted

zakupiłam własnie BRIT PREMIUM JUNIOR, jestem ciekawa tej karmy, na opakowaniu napisane ze niby 42% mięsa z kurczaka, 7,50 za kg, i taki skład to myślę, ze całkiem spoko

Posted

Przyznam się szczerzę, że mój pies kiedyś jadł Chappi, nie wiedziałam, że jest takie złe :oops:. Z rok temu jadła Josere economy, a teraz zamówiłam jej Brita Adult l. W związku z tym mam pytanie. Sara ma 8lat. Jest zdrowa, aktywna w dobrej kondycji. Powinna jeść adulta czy seniora?

Posted

Skuszona ceną, zakupiłam Brita Adult. Mam mieszane uczucia względem tej karmy. Jeden z moich psów wyglądał na niej cudownie, sierść błyszczała, był pełen energii, kupy spoko ale drugi... Jedyną zaletą było to, że przytył. Kupy miały tendecje do rzadzioch a chłopak cały czas puszczał bąki, do tego stopnia śmierdzące, że czasami goście ewakuowali się do innego pomieszczenia.
Jeśli chodzi o granulki to według mnie były idealnej wielkości dla średnich ras. Karma sama w sobie aż tak nie śmierdzi jak niektóre z wyższych półek.

Posted

tak czytam wszędzie o tych bąkach.. i mój szczenior w ogole ich nie ma. kupy tez ok. tylko duzo coś tych kup robi, nawet 4-5 dziennie :crazyeye: i to takie jak od konia a pies jest malutki ;)

Posted

widocznie za slabo ja przyswaja..moja tez walila tych kup po bricie jak glupia nienadarzalismy sprzatac 5-7,8dziennie a teraz jest 1 w porywach do 2 no i te wspomniane baki masakra...przeszlismy na inna karme i siersc jest jeszcze ladniejsza, nie ma bakow i nie ma 100 kup na dzien

Posted

a jaka karme ?:) szukam cos cenowo tak jak brit nie bede w psie jedzenie pakowac miesięcznie kupe kasy mam kundelka. poprzedni przezył 20(!) lat i to na jak to mówicie marketówkach ;)

Posted

Moja przerobila puffins i agil teraz jest na sam's field bo musze zmieniac co jakis czas ze wzgledu iz jedna szybko ja nudzi a tak kupuje mniejsze opakowania i manewruje..z tych 3 jestem bardzo zadowolona

Posted

Muszę przyznać, że u mnie też Brit się nie sprawdził. Ilość i wielkość kup była zatrważająca a bąki.. szkoda słów. Psy nie wyglądały zbyt dobrze na tej karmie, choć bardzo im smakowała i zawsze czyściły całą miskę.

Natomiast bardzo zainteresowały mnie karmy wymienione przez Dorke
[quote name='dorka1403']puffins i agil teraz jest na sam's field [/QUOTE]
zamierzam na pierwszy rzut spróbować podać moim chłopakom sam's field, bo jak na moje laickie oko skład wygląda fajnie.. No i może delikatne żołądki ją zaakceptują.
Dzięki [B]dorka1403 [/B]za podpowiedź :)

Posted

sasza jeszcze teraz lubi brita..nigdy nie bylo problemow z jedzeniem go wiec smakowosc ma chyba dobra :) ale reszta niestety mi nie odpowiadala...co za tym idzie mysle ze jesli byly pierdy to bylu i wzdecia ktore na pewno nie sa mile a i czasami bola tak jak i czlowieka...
teraz jestem bardzo zadowolona..ze wszystkich trzech..puffins troche kosztuje ale kupuje 3 kg i mam zawsze jako ciekawa odskocznie wtygodniu :) sam's jest na codzien aktualnie konczymy z jagniecina co prawda senior light ale sklad ma git a saszy smakuje i nie widze zeby chudla...tym bardziej ze jest sucza sterylizowana...mloda jrt od szwagra zaraz po przyjsciu do nas tez zostala przestawiona z brita junior na sam's puppy i powiem ze brzuszek wyglada lepiej nie jest taki twardy i "napompowany" a sunia ladnie rosnie i rowniutko przybiera na wadze..je chetniej niz brita

Posted (edited)

Dzisiaj przyszedł mój Brit adult l. Pies zjadł trochę granulek, bo więcej mu nie dałam, ponieważ jeszcze nie ma pory karmienia ;) Przeglądałam skład i zauważyłam, że po czesku jest tak 40% kure( dehydrovane kure 22%, kureci moucka18%) To pierwsze to jest chyba kurczak bez wody, a drugie nie wiem. Jeszcze zrobiłam zdjęcie :
[IMG]http://images47.fotosik.pl/1518/3abcd15cfa8127e1gen.jpg[/IMG]

Edited by Milena9
Dodanie zdjęcia
Posted

matko co to za brit? i nie ma po polsku? ja jak kupowalam to byly napisy po polsku...

to pierwsze to tak jak piszesz kurczak po usunieciu czastek wody-dehydratacji a to nastepne to mączka z kury (pytanie czy z tłuszczu, mięsa, całości czy odpadów)

Posted

Moja mała je już brita ok 2 tyg, sierśc dostała cudowną, miękka a świeci się z daleka jak by pies byl czymś naoliwiony ;p kupy dalej spore ale moze daje jej za duzo?

i tu moje pytanie . [B]jak odmierzacie karmę? macie jakąs miarkę?[/B] miarki do brita nie posiadam i wagi też i nie wiem jak to odmierzać. :(

Posted

Ja Brita podaje od ponad roku. Poprzednio podawałem Purine, moim zdaniem Brit jest lepszy a szczególnie ten nowy z ziołami ( Brit Premium Adult Large kurczak + 5 ziół ) Kupuje go w animalia.pl maja tanio ostatnio mieli fajną promocje przy zakupie 15 kg 3 kg gratis.