Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Ja wracam...

Zmarzły mi łapki*

*Zdjęcie miało być z głową, ale nie wyszło. Do historyjki się nadaje;) (przyp. autora)

Zagadka: gdzie jest Harry?

Nie mam czasu na zagadki. Wracam!!!

Uff. Już w cieple;)

THE END:)

Edited by rudynpm
  • Replies 409
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Harry o małe co by wczoraj oberwał za wcześniejsze niemiłe zachowanie do wilczura Miśka. Na szczęście ma wspaniały refleks i wszystko skończyło się ok.
Z sukcesów. Raczej nie zdarza się już sikanie w domu, nie zabiera już dziecięcych zabawek.
Z gorszych wieści. Harry bardzo się boi. On musiał być lany i to solidnie. Szurnięcie kapciem, krzesłem, a on zrywa się przerażony. Problemem jest chodzenie na smyczy i przychodzenie na zawołanie. Pracujemy nad tym.

Zastanawia mnie ten jego nos. Na zdjęciu z lecznicy (tzn. pierwsze zdjęcie na wątku) Harry ma nochal równomiernie wybarwiony, a teraz ma taki dwukolorowy. Ciekawa jestem od czego to może zależeć.

Posted

Widzę, że z Miśkiem nie udało mu się zaprzyjaźnić..
Bity był, pisałam o obrażeniach wewnętrznych i zewnętrznych, jakie wykryto podczas badania w klinice.
A co do nosa, to znalazłam taką informację, na którymś z forum dot. psów:

Skąd się biorą zmiany koloru nosa u niektórych psów?
(...)
U niektórych psów występuje zjawisko tzw. zimowego nosa. Latem ich nosy są zazwyczaj w pełni wybarwione, czarne lub czekoladowe. Zimą tracą pigment i stają się cieliste, ewentualnie ciemniejszy barwnik pozostaje na brzegach nosa albo nos jest wybarwiony nieregularnie. Zimowy nos spotyka się najczęściej u psów białych lub kremowych, takich jak owczarki podhalańskie, samojedy, golden retrievery czy biszkoptowe labradory. U husky zimowe rozjaśnienie nosa ma zwykle postać jaśniejszego pionowego paska biegnącego przez środek.
Ponieważ zjawisko to występuje sezonowo, niewątpliwie ma ono związek z ilością światła słonecznego. Rozjaśnienie nosa nie dotyczy jednak wszystkich osobników tych ras, co wskazuje na to, że psy mogą mieć do tego predyspozycje genetyczne. Hodowcy twierdzą także, że na pigmentację nosa wpływa żywienie, jednak na razie nie ma na to dostatecznych dowodów. Niektórzy uważają, że rozjaśnienie nosa może być wynikiem niedoboru jakichś mikroelementów, ale ta hipoteza także nie została jeszcze potwierdzona.

Potem doczytałam, że może to być wynikiem niedoboru żelaza w diecie psa. Może warto jednak spytać weterynarza?

Posted

[quote name='maja602']No właśnie interesują się, tylko nie wiem dlaczego nie dzwonią.[/QUOTE]

DZWOŃCIE!!

Harry zachowuje się o niebo lepiej niż na początku, pies prawie idealny;) tylko adoptować:)

Posted

[quote name='anhelina']Nikt już się Harrym nie interesuje...[/QUOTE]
Zaglądam zawsze, nie zawsze piszę;). Harry jest na najlepszym z możliwych tymczasie. Brak informacji, to dobra informacja. Tylko głupio mi sępić o nowe zdjęcia:lol: