Jump to content
Dogomania

Pudliszonowata Maja w domu stalym, DZIEKUJEMY!!!!!!!

Recommended Posts

Posted

ja wiec sadze, ze sterylka w ds.
1. dla nas oszczednosc
2. lepiej to przeciagnac, niz zrobic za szybko. a jak widac, ile wetow tyle opinii, pewne na podstawie ich doswiadczenia, a nie scislej wiedzy podrecznikowej
3. dt sie nie blokuje
4. problem z brakiem faktury i zwrotem z ajkichkolwiek skarbonek na dogo

kazdy pisze co innego, o terminie sterylki. czyja wersje wiec przyjac? najlatwiej wiec bedzie sterylke odlozyc dla ds i przypilnowac, zeby to zrobili. jak ds dlugo nie bedzie to wtedy my to zrobimy.

moj wet mowil, ze te 2 mce musi minac, zeby te substancje odpowiedzialne za rozrzedzenie krwi calkowicie juz zniknely. ze miesiac to malo. mozna ciachac wczesniej, zawsze mozna, ale to jest ryzykowanie, bo skad wezmiemy krew do przetoczenia pozniej na cito? nie po to Maje wyciagalismy, zeby ryzykowac jej zdrowiem i wpedzac w klopoty naszym widzimisie o sterylkach. mi tez mojej Maji nr 1 dal tabletki do podawania na krzepliwosc krwi wlasnie, Maja je brala kilka dni przed sterylka. i mowil,ze kazdy szanujacy sie wet powinien takie tabletki zalecic. dla bezpieczenstwa, a nie kazdy to robi. bo albo sie cos robi na odwal sie, albo sie zabiera za cos od wlasciwej strony.
Anula, Twoj tabletek- antybiotykow nie daje, woli zastrzyki. albo ma zle doswiadczenie z tabletkami i woli psa zobaczyc co 3 dni-bo przy tabletkach nie ma pewnosci,czy wlasciciel z psem przyjdzie, czy pokaze, czy wylapie jakies nieprawidlowosci. i albo to robi zapobiegawczo i bardzo dobrze. albo kaze na zastrzyki przychodzic, bo chce kasy zedrzec.
wg mnie, jesli Twoj wet zna czlowieka, wie czy jest odpowiedzialny, czy dba o psa, czy tylko leczy, bo "co ludzie powiedza"; to powinien dostosowywac ten wybor tabletki,czy zastrzyki zaleznie od wlasnie opiekuna. wiedziec, czy mozna u zaufac. a nie- kazdemu, jak leci to samo zalecac. powinien to dostosowac do kazdego przypadku, a nie dzialac rutynowo, jak na lince w fabryce.

nie wiem,czy sie jasno wyrazilam. o postepowaniu tego weta... ehh. albo kaze chodzic na zastrzyki, bo chce kasy wyludzic wiecej. albo nauczony doswadczeniem, bo trafial na ludzi, ktorzy nie upilnowali suki po sterylce i komplikacje byly i sunie odeszly. jedno i drugie jest zle. pierwsze-nie musze tlumaczyc. drugie- bo dziala rutynowo, nie dostosowuje leczenia do konkretnego pacjenta i jego opiekuna. tylko " bo taką ma zasadę i zasad nie zmienia".

moj wet tez nie jest idealem-widzimy po przypadku z Sedalinem. jest mlody, nie ma super sprzetu i pielegniarek do pomocy. ale mam pewnosc, ze moj wet mnie na kase nie naciaga, ile tylko sie da.

wymaz o cieczce- co to za specjalistyczny sprzet trzeba? jakies barwniki, szkielko i mikroskop.....heh

faktur nie daje? a czy czasem nie ma obowiazku??? dzialalnosc prowadzi przeciez, prawda? jak to jest, kto sie zna?

uciekam pomalu.

Majci i Anuli wiele szczescia i pomyslnosci w Nowym Roku! i wszystkim kibicujacym tym 2 paniom :)

• Replies 723
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

mi glownie chodzi o to, ze jak jest tak wiele opinii co do terminu sterylki, to trzeba przyjac najbezpieczniejsza wersje. nie po to Maje wyciagalismy, zeby teraz jej zaszkodzic niechcaco.
Anula tez widze, ze jest za sterylka w ds.
dlatego stawiajmy na sterylke w ds, za 2-3 mce.

jesli przez tyle czasu ds nie zajdziemy, to oczywiste jest,ze ją ciachamy w dt. ale nie ma co szalec i robic teraz, w styczniu.

do siego roku :)

Posted

Tak jak pisałam wcześniej o moim wecie tj.nie bardzo mam zaufanie.Następna sprawa to to,że nic nie mówił,że potrzeba podać przed zabiegiem tabletki przeciw zakrzepowe.Tylko gdyby doszło do sterylki to dzień przed mam się pokazać z psem i on go przebada,z tego wszystkiego nie zapytałam czy nie jest potrzebne badanie krwi.Ech! taki jest mój wet a drugi jeszcze gorszy bo wykończył sznaucerka i gabinet pożal się Boże.
Mój wet za dwie tabletki skasował 9zł.

Posted

jedna Majcia juz w ds, teraz kolej na druga :)

edit. Anulo, skoro mamy pewnosc, ze juz po cieczce. to moze trzeba sie zajac pisaniem tekstu do ogloszen? dasz rade?
a jak wybuchy sylwestrowe maja zniosla? bala sie? jak te leki podzialaly?
doliczylas juz 9zl do wydatkow maji? dolicz, nie boj sie.
a wiemy, jak maja na koty? bo do mojej maji ludzie czesto pytania wysylali, czy moze miec domek z kotem. jak maja pudelkowa?

aha, mialam wczoraj tel od chetnej pani na Majcie, studentka z wrocka. rodzice w boleslawcu dom z ogrodem. urzekla ich swoja malenkoscia. na moją Maje chetni poprawie sie. ale polece dzis tam Twoja Maje, jak moja juz w ds :)

Posted

To życzę szczęścia naszej Majeczce w nowym domku! Super!
Ja nie umiem pisać tekstów ale poproszę Cioteczkę o allegro dla Majci i ona może napisze tekst.A może ktoś z wątku ma wenę to by było super i zaraz by się wstawiło w pierwszy post tekst do ogłoszeń i kontakt.Kora kontakt może być na Ciebie tak?
Majka nie jest sprawdzona na kotki,ponieważ w domu od roku nie mam kici.Praktycznie nie mam jak sprawdzić.Ale wydaje mi się,że ona jest tak delikatna w stosunku do zwierząt,że nie powinna zrobić krzywdy chociaż głowy nie mogę dać.Maja pięknie porasta sierścią,uszko jedno super,drugie jeszcze minimalnie brudne ale za kilka dni będzie dobrze,jednak dalej stosuję krople aby to cholerstwo całkowicie wytępić - nie popuszczę.
Tabletki kupiłam dla dwóch piesiów a więc wypada 4,50 ale nie będę umieszczać w wydatkach to taka mikra suma,że nie ma o czym mówić.Jest w końcu w BDT.Po podaniu tabletek praktycznie spały tylko podnosiły głowy jak słyszały większy huk i parę razy się zerwały ale nie było chowania w jakieś kąty czy ziajania i biegania po całej chałupie.
Jeżeli chodzi o zachowanie Majki to jest idealny pies.I kto zaadoptuje Majkę to będzie szczęściarzem i na bank będzie zadowolony z Majki.
Kora Ty robisz ogłoszenia,może coś wymodzisz?

Posted

Trochę fotek Majeczki ledwo wgranych,może przydadzą się do ogłoszeń.Maję trudno uchwycić,ponieważ wciąż jest przy mnie a na spacerze nie ma mowy z dwoma psami.

Posted

tak, smieszny ogonek :) ale jak dupcia juz zarosla ladnie! ale szybko! tylko na ogonku jeszcze widac, ze krotsza siersc.

a ja zaraz wysylam Maje pani, ktora psa szuka. tylko tam jest tak: 3 rodzenstwa powyzej 20r.z z rodzicami i 3 pokoje. szuka jedna z dziewczyn suni malej do kochania. chciala moją Maje wczesniej. niedalko jakos Wcha bylo, w strone Klodzka.

no i wyslalam do jakiegos drugiego domku, ktory mi tylko maile wyslal w sprawie Maji nr 1

Posted

[quote name='docha']ona ma ogonek jak świnka Pigi ;) widać, że wszystkiego jest ciekawa, zdjęcie na trawce jest dobre.
Docha wejdź na pierwszą stronę i zobacz Majeczki ogonek w schronie.Ona ma długi włos na ogonie tylko,że został obcięty cały tył wraz z ogonkiem.Ale już pomału sierść odrasta,zaczernia się tylko kwestia czasu.No cóż teraz wygląda jak wygląda ale ja Majeczkę kocham taką jaka jest,praktycznie nie liczy się wygląd dla mnie tylko charakter a charakter ma boski.

Posted

mam odpowiedz!!!!

Bardzo mi się sunia podoba i chetnie ją zaadoptuję. Jestem na emeryturze i mam czas ochotę i serce na to, tym bardziej, że niedawno odeszal. do lepszego świata moja ukochana Firt Lady - pozostawiajac smutek i pustkę. W moim domu mieszka na stale kot i czy Majka z nim się zaprzyjażni? Kot jest przyzwyczajony do obecności psa w domu i poza chwilowym obrażeniem się będzie musial zaakceptować Majkę. Odwiedza mnie często córka z 2.5 letnim dzieckiem, ale dziecko też jest przyzwyczajone do zwierzat, a wygląda na to, że Majka dzieci akceptuje.
Tyle narzie o mnie, ale jedno jest pewne, psinka będzie miala cieply i mily dom z miejscem na kanapie.

wstrzymajcie chwilowo te ogloszenia :)
zaraz odpisze do pani i dopytam sie, skad jest w ogole. itp

Posted

Ja już wykupiłam ogłoszenia.Nic straconego gdyby przypadkiem okazał się domek tym prawdziwym domkiem to skorzysta jakaś bidulka następna z Wałbrzycha.Bazarek trwa do 25.01.

Posted

tak,sama sie gubie, kto co chcial i czyj nr tel mam zapisany! ale pani na maila juz nie odpisala i nie dzwoni, a pisalam,ze najlepiej w tel wszystko zalatwic. pytalam gdzie mieszka, z kim, itp