Ania102 Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 (edited) W piątek w gminie Suków moja koleżanka znalazła psa ON ( jej zginął ON i ktoś zadzwonił, że ONka znalazał). Pies wybiegł z lasu zwabiony na kromkę. To nie jest pies mojej koleżanki, mimo to wzięła go do siebie bo nie wiedziała co ma z nim zrobić. Był bardzo głodny, wyflogany, poszedł za nią bo ,,dała mu orzecha,,. Nadal szuka swojego psa. Poza swoim zaginionym, ma 2 ON-ki (nie prowadzi hodowli), dziś pies znaleziomy pogryzł się z rezydentem obie z mamą wylądowały w szpitalu. Pies jest bezpieczny ale mimo to pilnie potrzebny mu inny dom, ponieważ 33 szwy są chyba wystarczającym ostrzeżeniem, że jest to zagrożenie. Ciężko jej oddzielać psy od siebie, jak znajdzie się jej pies to w ogóle sobie nie poradza. Proszę o pomoc. Podaję nr Wiktori u której pies przebywa. Aktualizacja: Pies dostał nowe imię Forest. Obecnie znajduje się na darmowym dt u justysiek. Zauważyłyśmy u niego problemy z chodzeniem. Rozpoczełysmy diagnostykę. Zdjęcia Rtg nie wykazały żadnych zmian w stawach i nie mamy pojęcia co mu dolega. Ze wzgledu na stan zdrowia Foresta prosimy o pomoc finansowa na diagnostyke. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i może nam pomóc. 23.12 Forest nie je, źle chodzi. Miewa stany goraczkowe. Nadal nie wiemy co mu sie dzieje z łapami. W dodatku po lekach ma biegunki. Czasami dziwnie sie zachowuje... Jesteśmy zadłuzone u weterynarza. PROSIMY O POMOC. 6.01.2012 Wczoraj ODNALAZŁA się właściecielka Foresta. Okazało się, że pies ma na imię BORYS, ma dobry domek który za nim bardzo tęskni. Dziś odwiozłyśmy Borysa jego Pańci...Życzymy kochanej mordce żeby sam na spacerki więcej się nie wybierał i dużo, dużo zdrowia!!!! Wydatki: 240 zł- wizyta u lek. wet w Kielcach w tym 2 zdjecia rtg, wycięcie zmiany na łapie. 30 zł- badanie histopatologiczne ,, narośli,, 130 zł- wizyta u weterynarza w Starachowicach (leki, pobranie krwi do badań) 79,56 zł- szycie rany po rozlizaniu 56 zł- leki kastracja- koszt zabiegu pokryty przez szwajcarska Fundację- dziekujemy Edited January 6, 2012 by Ania102 Quote
Linssi Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 melduje sie. Ania, popros kolezanke o wyczerpujace info na temat psa. musimy wiedziec na czym stoimy. trzeba bedzie tez szukac hotelu i zbierac kase na szczepienie i kastracje. Quote
Ania102 Posted November 29, 2011 Author Posted November 29, 2011 Pies - mówią na niego Misiek jest wychowany w domu, uwielbia się bawić i przytulać. Jest na oko młody. Znaleziony w Sukowie- tyle wiem. Poprosiłam Wiki o zalogowanie się tu. Tylko chyba teraz z pisaniem u niej kiepsko bo prawą rękę ma pogryzioną. Może jakoś dadzą sobie radę z oddzielaniem ich, z pewnością na ulicę go nie wywali. Quote
Wika28 Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Jestem - Wiktoria - u której aktalnie NN Misio przebywa. Wszelkie info jakie posiadam na temat psa to w zasadzie tylko tyle,ze przygarnełam go rano w piątek. Dowiedziałam sie,ze wybiegł z lasu i widac było,ze mógł sie tułac, bo był baaadzo wygłodniały (tak jak Ania wyżej to opisała). Niewiele sie zastanawiając postanowiłam go wziąc i nakarmic. Generalnie wogóle nie zajmuje sie psiakami - ale po prostu sumienie nie pozwoliłomi go zostawic na ulicy. Piesek jest naprawde kochany, wszyscy go uwielbiamy ! Ale niestety posiadamy swoje psiaki, które wychowujemy od szczeniaka i nie ma opcji,zeby znalzł u nas dom docelowy :/ Nie ma między nimi najmniejszej akceptacji - wręcz nie moga na siebie patrzec, wystraczy,ze sie usłysza i dostaja białej gorączki... Jest to sytuacja naprawde uciążliwa i swoja drogą cieżka do realizacji - zreszta Ania opisała we wstępie przykre skutki tych wzajemnych awersji. Abstrahując od wszytskiego bardzo chciałabym,zeby Misio odnalazł właściciela albo jakis nowy ciepły dom !!! Quote
Linssi Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Wika28, pisalam juz Ani, ze pomoge szukac dla niego nowego domu, ale musze miec o nim wiecej informacji: w jakim moze byc wieku, czy bylas z nim u weta, czy potrafi chodzic na smyczy, jak sie zachowuje w domu. jest to koniecznosc do ogloszen, poniewaz chetni na takiego psa pytaja o w/w sprawy. mysle, ze skoro jest lagodny, nie powinno byc problemu z adopcja. Quote
Ania102 Posted November 29, 2011 Author Posted November 29, 2011 Dobrze Wiki, że się zalogowałaś. Bo takie informacje łańcuszkowe gubią wiele detali. Może ktoś będzie go szukał.Chociaż myślę, że nie. Quote
Wika28 Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Linssi napisał(a):Wika28, pisalam juz Ani, ze pomoge szukac dla niego nowego domu, ale musze miec o nim wiecej informacji: w jakim moze byc wieku, czy bylas z nim u weta, czy potrafi chodzic na smyczy, jak sie zachowuje w domu. jest to koniecznosc do ogloszen, poniewaz chetni na takiego psa pytaja o w/w sprawy. mysle, ze skoro jest lagodny, nie powinno byc problemu z adopcja. Dzwonilismy do naszego stałego weterynarza, do dzis ma urlop. powiedział,ze podjedzie na dniach jak bedzie w okolicy. Czy na smyczy umie chodzic jeszcze nie sprawdzałam - jak to zrobie dam znac. Co do zachowania w domu czuje sie niesamowicie swobodnie :) Quote
PaSja Hera Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Czy sprawdzaliscie czy psiak ma czipa? PIES JEST PIEKNY BEZ WATPIENIA ZNAJDZIE SZYBKO DOM.Czy wiadomo jaki jest jego stosunek do kotow,suk?Psow rozumiem,ze nie akceptuje. Quote
Ania102 Posted November 30, 2011 Author Posted November 30, 2011 W tym temacie musi się wypowiedzieć Wiki ale kotami ona nie dysponuje, suke ma ale nie wiem czy po tej akcji odważy się puścić równocześnie dwa psy. Wczoraj zadzwoniłam do ewelinki_m prosząc o kielcką pomoc w tej sprawie i dziękuje, że się angażujecie. Najbardziej zależy mi żeby ogłoszenia były robione na kogoś innego niż Wiktoria. Jak jak myslicie czy już go ogłaszać? Sytuacja psa może zmienić się z chwilą odnalezienia psa Wiki, wtedy może nie mieć dt. Co do czipa i tatuazu to sprawa perwszorzędna która trzeba sprawdzic. Quote
PaSja Hera Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Dokladnie trzeba podawac kontakt nie do Wiki.Trzeba go oglosic na malopolske i jak ludziska beda zainteresowani to maja po niego przyjechac.Ja go oglosze,ale potrzebuje ladne zdjecia i wiecej info.Jak do dzieci w jakim mniej wiecej wieku.Mysle ,ze Wiki napisze po wizycie u weta,takze czekam. Quote
Linssi Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 W sumie to chyba mozna oglaszac. Tylko, ze z zaznaczeniem, ze pies zostanie wydany po kastracji i nie na lancuch. Trzeba faktycznie sie dowiedziec, jak reaguje na inne zwierzeta, dzieci, potrzebne sa nam szczegolowe informacje. jak by nie patrzec to my bedziemy ponosic odpowiedzialnosc za adopcje, wiec nie mozna pomijac waznych wiadomosci. Wika28 musi szczegolowo opisac psa, bo samo subkiektywne odczucie, ze wszyscy go uwielbiaja nie jest zadna informacja dla potencjalnego adoptujacego Quote
PaSja Hera Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Dokladnie.Moje dzieciaki i "moja" sunia chetnie go sprawdza,tyle na chwile moge pomoc zanim sie go oglosi.Dobrze by bylo go odrobaczyc,zaszczepic i sprawdzic tego czipa,koniecznie! Quote
Ania102 Posted November 30, 2011 Author Posted November 30, 2011 PaSja Hera to jest juz coś konkretnego, jak możesz pojechać i go poznać, zrobić lepsze fotki. Czip mam nadzieję, że zostanie szybko sprawdzony. Z odrobaczeniem i odpchleniem z pewnością nie będzie problemów. Gorzej ze szczepieniami i kastracją, bo to większe juz koszty. Linssi właśnie o tomi dokładnie chodzi. Quote
Wika28 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Nie było mnie w Kielcach i niestety nie miałam dostepu do internetu. Weterynarz był czipa nie ma, wiek ok 2 lat. Jesli chodzi o reakcje do dzieci - nie mam pojecia, nie posiadam. W domu często pojawiają sie jacys ludzie i psiak reaguje na każdego przyjaźnie, więc moze z dziecmi bedzie podobnie...Kota tez nie posiadam... Mozna powiedziec,ze relacje między moimi psiakami, a nim sa z dnia na dzien coraz gorsze. Mysle,ze jeszcze tydzień możemy wytrzymac, ale dłuzszy okres na prawde nie jest mozliwy i bede musiała szukac mu innego DT, dopóki nie znajdzie sie własciciel docelowy. Quote
Linssi Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Wika, skoro tak, to trzeba szukac hotelu dla niego i funduszy na utrzymanie, kastracje i szczepienie. Niestety, bez tego sie nie obedzie...Czy dalabys rade zrobic jakies lepsze zdjecia? Przez lepsze rozumiem w miare ostre, gdzie widac psa w calosci, zarowno stojacego jak i lezace/siedzacego. Niestety rzeczywistosc jest brutalna i zdjecia najczesciej decyduja o zainteresowaniu psem potencjalnego domu. I jeszcze jedno. Ja bym raczej porzucila nadzieje na odnalezienie wlasciciela. Pies w lesie to raczej swiadectwo porzucenia niz zagubienia. Quote
Ania102 Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 Zgadzam się z Linssi. Zmienic tytuł na szukamy dt/deklaracji? Co do kastarcji jeśli miałby w Starachowicach to może mógłby być wyciety na konto Nadji- musiałabym spytać. Innych pomysłów nie mam w tym momencie. Quote
Linssi Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Jesli jakas fundacja moglaby pokryc koszty to byloby super Quote
Ania102 Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 Tak tylko wtedy kastracja musiałaby być w Starachowicach. Dowiem się jutro. Quote
Linssi Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Wiec trzebaby jeszcze psa tam zatargac jakos... Wika28, czy w jakis sposob jestes w stanie w tym wzgledzie pomoc? Transport czesto jest nasza pieta achillesowa :( Quote
Wika28 Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 http://www.dogomania.pl/galeria/d/8992/ wstawiłam te, co mam obecnie ( nie wiedziałam jak te zdj zamiescic tutaj, wiec zamiesciłam tam :) ) postaram sie po południu zrobic jakies ładniejsze Quote
Linssi Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='Ania102'] Zmienic tytuł na szukamy dt/deklaracji? [/QUOTE] Mysle, ze mozna zmienic tytul. Quote
Wika28 Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Nie wiem jak tu, na wątek wstawic wczorajsze zdj. , więc przesłałam je do Ani na maila. Myśle, że jestem w stanie zorganizowac transport, wiec to ewentaunie biore na siebie :) Quote
Linssi Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Ok, to dobrze. Ania, wyslij mi na maila zdjecia ([email protected]), to jutro zrobie mu natychmiast allegro na kilka wojewodztw. Quote
Recommended Posts