Jump to content
Dogomania

Mała stara sznupka - zaćma, jaskra, głuchota i... kochane psie serduszko - MA DOM

Recommended Posts

Posted

W niedzielę pojechałam do Krakowa po tego okruszka (no nie taki okruszek bo chuda to ona nie jest) - dowiedziałam się o niej od agamiki za co ogromnie dziękuję!!!! - brudna, śmierdząca - to niestety norma schroniskowa, ale ona była w schronisku krótko bo tylko tydzień... do schroniska trafiła razem z kilkoma innymi psami w takim stanie... suczki cycochy do ziemi, zabrane z jakiejś szopy po śmierci "opiekuna" czy raczej wyzyskiwacza... bo o ile najpierw żal mi było człowieka, który umarł, a rodzina jego psy porzuciła, tak po zobaczeniu ich stanu... już mi nie żal... skończyła się gehenna tych psów i wreszcie mogą żyć normalnie, nie będąc wykorzystywane do rodzenia na okrągło...

Mała Tola - lat powyżej 10, wystraszona, niewidoma prawie całkowicie, głucha prawie całkowicie - porozumiewanie się z nią jest trudne, trudne jest komunikowanie się z psami bo np. nie słyszy jak moja Luna warczy i mówi, że Tola już jest za blisko... na spacerze coraz lepiej - trzyma się nogi, w domu jak mnie znajdzie to bardzo bardzo się cieszy :loveu: pcha się na kolanka, takie biedne kochane słoneczko...

Oczy wyglądają źle - zwłaszcza jedno - jest powiększone, zmętnione całe i ma jakąś bliznę czy coś na rogówce... będziemy robić badania, jutro lub we wtorek pojedziemy do klinki.
Ma przepuklinę, ma chore uszy.

w schronisku

i w domu, już po kąpieli, póki co nie chce leżeć w legowisku, tylko prawie na moich stopach, jeszcze nie poznała domu, jeszcze jest zagubiona

finanse Toli:
wpływy
345,03 zł spadek po Cedarku
30 zł lilo
50 zł marako
85 zł od Dunia - Jasza i feliksik
30 zł Charly z bazarku

wydatki:
80 zł (badanie oczu + szczepienie na wściekliznę)
130 zł maść do oka optimmune
40 zł tears naturale + tobrex
47 zł kontrola oczu+leki (31.10)

suma 297 zł

SALDO: 243,03 zł > przechodzi na kolejne psiaki:
50 zł karma dla Kuby w DT u kasjas http://www.dogomania.pl/threads/217584
193,03 zł utrzymanie Bafiego http://www.dogomania.pl/threads/219861

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bardzo żwawo się porusza jakby nie była taka stara, ale zaniedbanie i niedobory widać po sierści, no i najgorsze te oczka biedne :shake:

jaka ona grzeczna jest! poczesałam ją trochę to się położyła i wszystko mogłam robić, byle tylko się nią zajmować :loveu: za kilka dni ją obetnę bo nie chcę tak od razu żeby nie przeziębić jej

Posted

byliśmy dziś w klinice - Tolka ma zaćmę na obydwu oczach, i na lewym początki jaskry więc musimy działać lekami bo podwyższone ciśnienie boli :-( dziś dostała tears naturale, tobrex bo jest stan zapalny i maść na jaskrę ... na "o" - zapomniałam nazwę, ale ceny nie zapomniałam 130 zł za samą tą masć :-( masakra... to ma dostawać 3 tygodnie i jedziemy na kontrolę - potem będą dwa rodzaje kropli do tego oka i do końca życia będzie musiała mieć kropione...

dziś za badania - test Schrimera czy produkuje łzy - produkuje, test kroplami fluroscencyjnymi czy pod blizną nie ma aktywnego wrzoda - nie ma na szczęście, więc leczymy "tylko" jaskrę żeby nie bolało oko bo jest za duże ciśnienie w gałce - zapłaciłam 80 zł + 130 zł za tą maść na "O" + 40 zł za tears naturale+tobrex :(

dziś dostałam wyniki bad. krwi ze schroniska (dzięki agamika!!!) - wow pełen podziw - zrobiony profil geriatryczny w lab. idexx :mdleje: i tu na szczęście wyniki są w porządku - tarczyca, wątroba, nerki, morfologia

Posted

Choć tyle, że wyniki ma dobre. Jeju, ale te oczka ma strasznie biedne. Jak na to ona i tak się dzielnie trzyma, przecież podwyższone ciśnienie w oczku jest bolesne :-(

Posted

ona jest bardzo dzialna, i u weta też, ale nie jest dzielna jak wychodzę z domu :mdleje: następny szczekacz, wyjec i w ogóle :mdleje: muszę jednak nie tulić jej tyle bo będziemy mieć problem... zaczyna robić to co Boluś i to co Pepa czyli fiksować jak mnie nie ma...

Posted

[quote name='malawaszka']ona jest bardzo dzialna, i u weta też, ale nie jest dzielna jak wychodzę z domu :mdleje: następny szczekacz, wyjec i w ogóle :mdleje: muszę jednak nie tulić jej tyle bo będziemy mieć problem... zaczyna robić to co Boluś i to co Pepa czyli fiksować jak mnie nie ma...[/QUOTE]
Porzucone staruszki nie chcą być porzucone kolejny raz :(

Posted

ale co ja mam robić żeby to się nie rozwijało? Bolo wył, Pepa biegała po domu i szczekała, nie chcę żeby Tola tak robiła bo psisko potem całe zasapane i wymęczone a ja mam cały czas stres jak jestem poza domem :(

a w tej chwili Tolka POLUJE na kota :D skrada się na węch do fotela na którym leży mój dzikus i zaraz będzie skok :mdleje:

Posted

wczoraj ją tuliłam, głasiałam, pokazywałam jej dom - to był mój błąd - powinnam zostawić i niech sama sobie tupta bez mojej asysty, a jej się spodobało... i teraz mam - ale postanowiłam olewać i nie tulić tyle, chociaż to bardzo trudne jest :cry: i nie witać się z nią co chwilę jak mnie znajdzie :D

i znowu poluje na kota :D co za stare diablisko! no jak mówiłam AMIDZE i agamice - ona jest jak mix Bolusia i Pepy :mdleje:

Posted

tak - uszka wyoglądane - trochę bałaganu jest, ale mam usunąć włosy, czyścić otifree i może się uda bez leków bo póki co wielkiego bagna tam nie ma, tylko mocno mocno zarośnięte

Posted

uwielbiam Twoje fioletowe szelki - są jak światełko nadziei :) hahah jak ktoś ma fioletowe szelki ubrane to znaczy że już będzie dobrze

cudna malutka - pysio ma przyprószony siwizną ale minkę całkiem młodzieńczą

Posted

chciałabym zrobić jakiś bazarek dla tej sznupki. Niestety nie mam wiele, jakiś perfum i może jakaś książka się znajdzie- jakoś tak mam, że stale jestem na walizkach i w nich muszę zmieścić też mój cały dobytek;) Ale może ktoś się dołączy? Jak zrobię zdjęcia to wstawię link do bazarku tutaj.

Posted

Charly dzięki ogromne :loveu: ja też będę robiła bazarek tylko póki co nie mam chwili żeby zdjęcia porobić :oops:

lilo ja też lubie te szeleczki - ale niebawem przymierzę Toli czerwone :D