malawaszka Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 W niedzielę pojechałam do Krakowa po tego okruszka (no nie taki okruszek bo chuda to ona nie jest) - dowiedziałam się o niej od agamiki za co ogromnie dziękuję!!!! - brudna, śmierdząca - to niestety norma schroniskowa, ale ona była w schronisku krótko bo tylko tydzień... do schroniska trafiła razem z kilkoma innymi psami w takim stanie... suczki cycochy do ziemi, zabrane z jakiejś szopy po śmierci "opiekuna" czy raczej wyzyskiwacza... bo o ile najpierw żal mi było człowieka, który umarł, a rodzina jego psy porzuciła, tak po zobaczeniu ich stanu... już mi nie żal... skończyła się gehenna tych psów i wreszcie mogą żyć normalnie, nie będąc wykorzystywane do rodzenia na okrągło... Mała Tola - lat powyżej 10, wystraszona, niewidoma prawie całkowicie, głucha prawie całkowicie - porozumiewanie się z nią jest trudne, trudne jest komunikowanie się z psami bo np. nie słyszy jak moja Luna warczy i mówi, że Tola już jest za blisko... na spacerze coraz lepiej - trzyma się nogi, w domu jak mnie znajdzie to bardzo bardzo się cieszy :loveu: pcha się na kolanka, takie biedne kochane słoneczko... Oczy wyglądają źle - zwłaszcza jedno - jest powiększone, zmętnione całe i ma jakąś bliznę czy coś na rogówce... będziemy robić badania, jutro lub we wtorek pojedziemy do klinki. Ma przepuklinę, ma chore uszy. w schronisku i w domu, już po kąpieli, póki co nie chce leżeć w legowisku, tylko prawie na moich stopach, jeszcze nie poznała domu, jeszcze jest zagubiona finanse Toli: wpływy 345,03 zł spadek po Cedarku 30 zł lilo 50 zł marako 85 zł od Dunia - Jasza i feliksik 30 zł Charly z bazarku wydatki: 80 zł (badanie oczu + szczepienie na wściekliznę) 130 zł maść do oka optimmune 40 zł tears naturale + tobrex 47 zł kontrola oczu+leki (31.10) suma 297 zł SALDO: 243,03 zł > przechodzi na kolejne psiaki: 50 zł karma dla Kuby w DT u kasjas http://www.dogomania.pl/threads/217584 193,03 zł utrzymanie Bafiego http://www.dogomania.pl/threads/219861 Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 bardzo żwawo się porusza jakby nie była taka stara, ale zaniedbanie i niedobory widać po sierści, no i najgorsze te oczka biedne :shake: jaka ona grzeczna jest! poczesałam ją trochę to się położyła i wszystko mogłam robić, byle tylko się nią zajmować :loveu: za kilka dni ją obetnę bo nie chcę tak od razu żeby nie przeziębić jej Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 byliśmy dziś w klinice - Tolka ma zaćmę na obydwu oczach, i na lewym początki jaskry więc musimy działać lekami bo podwyższone ciśnienie boli :-( dziś dostała tears naturale, tobrex bo jest stan zapalny i maść na jaskrę ... na "o" - zapomniałam nazwę, ale ceny nie zapomniałam 130 zł za samą tą masć :-( masakra... to ma dostawać 3 tygodnie i jedziemy na kontrolę - potem będą dwa rodzaje kropli do tego oka i do końca życia będzie musiała mieć kropione... dziś za badania - test Schrimera czy produkuje łzy - produkuje, test kroplami fluroscencyjnymi czy pod blizną nie ma aktywnego wrzoda - nie ma na szczęście, więc leczymy "tylko" jaskrę żeby nie bolało oko bo jest za duże ciśnienie w gałce - zapłaciłam 80 zł + 130 zł za tą maść na "O" + 40 zł za tears naturale+tobrex :( dziś dostałam wyniki bad. krwi ze schroniska (dzięki agamika!!!) - wow pełen podziw - zrobiony profil geriatryczny w lab. idexx :mdleje: i tu na szczęście wyniki są w porządku - tarczyca, wątroba, nerki, morfologia Quote
AMIGA Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 Choć tyle, że wyniki ma dobre. Jeju, ale te oczka ma strasznie biedne. Jak na to ona i tak się dzielnie trzyma, przecież podwyższone ciśnienie w oczku jest bolesne :-( Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 ona jest bardzo dzialna, i u weta też, ale nie jest dzielna jak wychodzę z domu :mdleje: następny szczekacz, wyjec i w ogóle :mdleje: muszę jednak nie tulić jej tyle bo będziemy mieć problem... zaczyna robić to co Boluś i to co Pepa czyli fiksować jak mnie nie ma... Quote
Anula Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 Dobrze,że wyniki w normie,ale sunia jest śliczna.Dobrze,że jest już w ciepełku. Quote
zerduszko Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 [quote name='malawaszka']ona jest bardzo dzialna, i u weta też, ale nie jest dzielna jak wychodzę z domu :mdleje: następny szczekacz, wyjec i w ogóle :mdleje: muszę jednak nie tulić jej tyle bo będziemy mieć problem... zaczyna robić to co Boluś i to co Pepa czyli fiksować jak mnie nie ma...[/QUOTE] Porzucone staruszki nie chcą być porzucone kolejny raz :( Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 ale co ja mam robić żeby to się nie rozwijało? Bolo wył, Pepa biegała po domu i szczekała, nie chcę żeby Tola tak robiła bo psisko potem całe zasapane i wymęczone a ja mam cały czas stres jak jestem poza domem :( a w tej chwili Tolka POLUJE na kota :D skrada się na węch do fotela na którym leży mój dzikus i zaraz będzie skok :mdleje: Quote
zerduszko Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 No ja Ci poradzę, ze Swisem mi świetnie poszło :D Jedyne co mi przychodzi do głowy, to stopniowe przyuczanie. Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 wczoraj ją tuliłam, głasiałam, pokazywałam jej dom - to był mój błąd - powinnam zostawić i niech sama sobie tupta bez mojej asysty, a jej się spodobało... i teraz mam - ale postanowiłam olewać i nie tulić tyle, chociaż to bardzo trudne jest :cry: i nie witać się z nią co chwilę jak mnie znajdzie :D i znowu poluje na kota :D co za stare diablisko! no jak mówiłam AMIDZE i agamice - ona jest jak mix Bolusia i Pepy :mdleje: Quote
zerduszko Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 Ty jej założyłaś wątek, bo szukasz jej domu? :diabloti: Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 no....chciałabym jej znaleźć jakiś spokojny dom Quote
zerduszko Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 Chciałabyś... ale wygląda jak mix Bolusia i Pepy ;) Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 tak jak Maryś wygląda jak synek Jadzi :errrr: Quote
martaipieski Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 jaka piękna!!dobrze że ja uratowałaś!!!!!! Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 tak - uszka wyoglądane - trochę bałaganu jest, ale mam usunąć włosy, czyścić otifree i może się uda bez leków bo póki co wielkiego bagna tam nie ma, tylko mocno mocno zarośnięte Quote
lilo Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 uwielbiam Twoje fioletowe szelki - są jak światełko nadziei :) hahah jak ktoś ma fioletowe szelki ubrane to znaczy że już będzie dobrze cudna malutka - pysio ma przyprószony siwizną ale minkę całkiem młodzieńczą Quote
Charly Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 chciałabym zrobić jakiś bazarek dla tej sznupki. Niestety nie mam wiele, jakiś perfum i może jakaś książka się znajdzie- jakoś tak mam, że stale jestem na walizkach i w nich muszę zmieścić też mój cały dobytek;) Ale może ktoś się dołączy? Jak zrobię zdjęcia to wstawię link do bazarku tutaj. Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 Charly dzięki ogromne :loveu: ja też będę robiła bazarek tylko póki co nie mam chwili żeby zdjęcia porobić :oops: lilo ja też lubie te szeleczki - ale niebawem przymierzę Toli czerwone :D Quote
Charly Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 zapraszam na bazarek:) http://www.dogomania.pl/threads/215984-Staruszka-%C5%9Blepa-i-g%C5%82ucha-u-Malawaszki-na-BDT?p=17791767#post17791767 Quote
malawaszka Posted October 11, 2011 Author Posted October 11, 2011 dzięki Charly :Rose: a Tola się własnie bawiła piszczącą zabawką :loveu: chwilkę co prawda, ale się bawiła :lol: Quote
Charly Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 :) Malawaszko prześlij mi proszę Twój nr konta Perfum już zakupiony. Ciekawam czy się ktoś na kniżkę skusi;) Quote
Recommended Posts