Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No to ja mogę ją pociągiem zabrać. Choc nigdy dotad nie wiozlam psa pociagiem. Te na trasie Warszaw - Krakow sa tloczne - wezme ja chyba do I klasy, bedzie luzniej moze. A macie pojecie jaki bilet kupuje sie psu? I co z miejscowka (bo te pociagi to same ekspresy albo intercity).

No i nie wiem jak sunia zniesie 3h w pociagu....

Ale mysle ze do laptopa i garnituru bedzie mi calkiem calkiem pasowac :)

Jesli bede jechac z sunia to pewnie blizej 17-tej albo 18-tej nawet. Musze zalozyc ze nie popracuje w pociagu wiec posiedze w biurze dluzej.

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja wiem tylko tyle , ze moniamonia jedzie po foksie o 16.30, potem chyba jej brat jak dobrze pamietam(sorry jak zle napisalem), jedzie do wawy, pisac do agi, ona pewnie wiecej wie...

Posted

ja wiem, z czym Aga kombinujesz :). Ale ja na ten przykład nie muszę wpłacać na AFN, mogę pieniądze posłac na konto schroniska- jesli je ma- a chyba miec musi, albo Tobie i Ty je przekażesz. Ja wiem, ze to nie rozwiazuje problemu, tylko go odsuwa, ale myśle, ze z czasem, gdy nazbiera się tych faktur na AFN łatwiej będzie coś tam porozliczac dodatkowo, no nie?

Posted

mam nadzieje, ze Olga nie bedzie miała mi za złe, ze korzystam z jej informacji :)

Olga132 napisał(a):
Buda

Buda dla psa powinna być wysoka, tak aby pies mógł w niej stanąć wyprostowany. Powinna umożliwiać zwierzęciu wygodne ułożenie się i zmiany pozycji. Najlepiej, jeśli buda jest dwuizbowa lub osłonięta przynajmniej jedną, dodatkową ścianką, chroniącą przed wiatrem. Ustawmy ją tak, aby była osłonięta od wiatru, oraz w takim miejscu, aby nasz pies nie był narażony na ciekawskie spojrzenia przechodniów. Niech buda ma dwuspadowy dach, po nim najszybciej spłynie woda, czy topniejący śnieg. Najlepszym pokryciem dachu jest papa lub dachówka bitumiczna, najgorszym blacha. Pies ocierając się o blaszane pokrycie mógłby się pokaleczyć, w słoneczne dni blacha szybko się nagrzewa, przez co w środku budy robi się zbyt gorąco. Wnętrze każdej budy trzeba sprzątać i co pewien czas dezynfekować nawet ze względu na to, że pchłą rozmanaża się nie na swoim żywicielu, lecz w miejscu gdzie on sypia. Najlepiej więc, jeśli dach jest zdejmowany. Buda musi być ciepła i solidna, właściwie ocieplona. Podłoga powinna być wykonana z desek, na których ułóżmy coś miękkiego. Jeżeli buda będzie wyłożona słomą lub sianem to zwróćmy uwagę czy taka wyściółka nie jest pyląca, może on powodować u wrażliwych psów zapalenie spojówek czy podrażnienie dróg oddechowych. Przed budą połóżmy podest, który będzie służył jako legowisko. Zamiast łańcucha zastosujmy linkę z materiału lub stalową, można takie kupić w sklepach zoologicznych. Idealnie zastępują ciężki i czasami przesadnie gruby łańcuch. Uwaga! Trzymanie psa stale na uwięzi jest formą dręczenia zwierzęcia więc oszczędźmy mu tego budując solidny kojec.

Wiem też, ze w Węgrowie zbierali palety- takie drewniane do układania towarów. Po uzupełnieniu ich stanowiły świetne tarasy dla psów, zby nie musiały leżec na ziemi, czy betonie.
Ja troszkę w ciemno rzucam te propozycje, ale nie wiem dokładnie, jakie warunki śa w Ostródzie, bo na zdjeciach to głownie psy były

a zobaczcie co na allegró było :D http://www.allegro.pl/item136330541_buda_dla_psa_zobacz_.html

Posted

łał....ale tu się działo a ja siedziałam przed kompem i wyłam...

już udzielam pełnej info

jutro z monią zabieramy foksię około 16 ze schronu (dziś miała miec kąpiel i zostać w budynku )
foksia pojedzie do Pana, który o 4 rano w środę wyjedzie do Wawy, w Wawie (lub przed wawą) odbiera ją Jo37 i jedzie do domu na kawkę....foksia ma zapewniony nocleg a w czwartek zabiera ją eloise i wiezie do Częstochowy skąd zabiera ją olaitomek...

jacieeeeeeee ale składany transport ;) nie może być najsłabszego ogniwa ;)

ela_and_krzyś dzięki Kochana za pamięć :calus: o jeden dzień za szybko jedziesz ;)

Posted

Hmm, mi parę spraw chodzi po glowie, ale do tego trzeba czasu, czasu, czasu, ktorego nie mam. Ale pomalutku,w koncu nie wszytko musi byc na wczoraj, choc teraz w zimie pomoc najbardziej by sie przydała. Ale lepsza niewielka, niz zadna. Cos popytam, pokombinuje :)

Posted

właśnie rozmawiałam z Eloise, umówiłyśmy się na przekazanie foksi w czwartek wieczorem w Częstochowie :lol:
to już na szczęście ostatnia przesiadka Figi :razz:

Aga, tak jak umawiałyśmy sie wczoraj, ja płacę za adopcję suni, podaj mi tylko numer konta, na który wpłacić pieniądze - może na Twoje będzie najłatwiej? chyba, ze masz jakiś inny pomysł...

w piątek postaram się zamieścić pierwszą foto-relację :p

kciuki proszę trzymać, żeby "składana" podróż Figi się udała :thumbs:

Posted

Aga Mazury

Pierwsza sprawa molosy głosować - 3 schroniska mają szansę wygrać po 300 kg karmy tu link http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=6193
JUŻ głosowanie trawa trzeba masę głosów;)
Tutaj wkleję linka do wątku jaki nam Asior założyła do głosowania na molosy- kto Wam zrobi taki wątek?
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2735745#post2735745
Nie traktować tego jak reklamy tylko jako chęć pomocy dla Was
dodam jeszcze, ze Asior nam założyła taki wątek przy krakvecie i udało się, ( może uśmiechniecie się do Asior i ona dopisze coś o Was?) W końcu pomoc dla 3 schronisk;) więc nie będziemy rywalizować

Załóżcie też wątek do krakvetu o głosowanie bo za 7 dni można głosować już.

Kto założy wątki ?- wieczorem mogę co nieco podpowiedzieć

Posted

Ok, zakładam watek dla ostródy :)
Jak cos bedzie trzeba zmienic- powiecie :) Ja taka kiepska jestem w sierceszczypatielnych tekstach
Znowu czegoś zapomniałam, gapulec..tu jest link do watku http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2736700
jesli mozecie, rozpropagujcie to glosowanie po zaprzyjażnionych watkach- zarówno Ostródę, jak i Uciechów. I tu, i tu pomoc ogromnie potrzebna. Uciechów, choć wygrał niedawno pomoc na krakvecie nie ma żadnych zródeł finansowania praktycznie, 300 kg karmy pozwoli im- nie martwic sie o podstawowa rzecz dla psow- wyżywienie i inwestowac w schronienie dla psów. :)

Posted

wklejam i tutaj moją relację z wątku foksi bo więcej osób tu czyta...

olaitomek no to teraz WAs zamęczę pytaniami o Księżniczkę

hmmmmmmmm

powiem tyle

ZAKOCHAAAAAAAAAŁAM SIĘ.......:loveu: i cierpię :placz:

foksia jest przecudowną księżniczką...i no poprsotu brakuje słów

byłam wcześniej w schronisku zawiozłam kontenerek, zmycz, obroże...podpisałam umowę adopcyjnę...
i tak sobie z Marcinem rozmawialiśmy, że faktycznie transporterek może być przy mały....
na 16.30 umówilismy się na odbiór (po zmknięciu schroniska)...

przyjechałyśmy z monią...poczekałyśmy chwile na Marcina głaskając foksię...
płacz maluchów za drzwi był porażający :placz: :placz: :placz:

przyjechał Marcin wzięliśmy księżniczkę...włożyliśmy poduszeczkę...i zaczęliśmy się zastanawiać...przodem ją czy tyłem wadzić...a może od góry...qrde jak ją wcisnąć...a ona...nie patrząc na nas....weszła sobie do kontenerka obróciła się i ułożyła na poduszeczce....SZOOOOOOOOK :smile:

księzniczka...

chyba czuła, że już wyjeżdża i to już koniec jej hstorii ze schronem...
pojechaliśmy do Pana który ją jutro wiezie...
wypuściliśmy z kontenerka...pochodziłą po mieszkaniu trochę my do wyjścia a ona do kontenerka, żeby ją zabierać;-)...niesamowita dziewczyna..

dziś zobaczyłam ją z bliska, przytuliłam, życzyłam szczęścia patrząc w oczy trzymając za brodę...

ona jest śliczna ...długie rzęsy, świecące oczy i żadnego nalotu na zębach....ona jest bardzo młodziutka...nie daje jej nawet dwóch lat...
potrzebuje napewno fryzjera, porządnej kąpieli....ale już widać że to księżniczka....

jak wychodziłam z domu od Państwa to ona za mną....to jest niesamowite...jak psy ze schroniska pragną człowieka, że po kilku minutach już biegają ...za człowiekiem...

będę bardzo za nią tęsknić...

jeso jak ja emocjonalnie tak będę przezywac każdą adopcję to padnę...

jesteś moją Panią?

to obok Pani u której nocuje dziś foksia nasza...

Posted

loozerka napisał(a):
Ok, zakładam watek dla ostródy :)
Jak cos bedzie trzeba zmienic- powiecie :) Ja taka kiepska jestem w sierceszczypatielnych tekstach
Znowu czegoś zapomniałam, gapulec..tu jest link do watku http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2736700
jesli mozecie, rozpropagujcie to glosowanie po zaprzyjażnionych watkach- zarówno Ostródę, jak i Uciechów. I tu, i tu pomoc ogromnie potrzebna. Uciechów, choć wygrał niedawno pomoc na krakvecie nie ma żadnych zródeł finansowania praktycznie, 300 kg karmy pozwoli im- nie martwic sie o podstawowa rzecz dla psow- wyżywienie i inwestowac w schronienie dla psów. :)

Wysyłam do Wszystkich znajomych PW z prośbami o głosowanie na Ostróde i Uciechów i przez gadu - gadu i Was prosze o to samo- niestety nie znam wszystkich z dogo:-(

Posted

cudna jest... już na tym zdjęciu ze schroniska widziałam pod zabłoconym futerkiem foksiową damę :loveu:

umówiłam ją już na strzyżenie, ale dopiero na 19.01, bo wcześniej nie było terminów :crazyeye:

teraz tylko czekamy na czwartek i przywieziemy Figę do Krakowa :multi:

Aga, nie martw się, zrobimy wszystko, żeby znaleźć jej najlepszy dom na świecie!! i pomyśl sobie, że jej życie zmienia się dzięki Tobie!! to Ty wypatrzyłaś ją w tym błocie...

a przy okazji - już głosowałam na Ostródę :cool3:

Posted

olaitomek napisał(a):
cudna jest... już na tym zdjęciu ze schroniska widziałam pod zabłoconym futerkiem foksiową damę :loveu:

umówiłam ją już na strzyżenie, ale dopiero na 19.01, bo wcześniej nie było terminów :crazyeye:

teraz tylko czekamy na czwartek i przywieziemy Figę do Krakowa :multi:

Aga, nie martw się, zrobimy wszystko, żeby znaleźć jej najlepszy dom na świecie!! i pomyśl sobie, że jej życie zmienia się dzięki Tobie!! to Ty wypatrzyłaś ją w tym błocie...

a przy okazji - już głosowałam na Ostródę :cool3:

wiem, wiem, że lepiej ją żegnać i juz więcej nie zobaczyć w takich okolicznościach niż widziec ją nawet codziennie w boksie schroniska..

ale powiem szczerze łezki mi lecą...

ufffffffff....

może kiedyś się przyzwyczaję :)

dziękuję za głosowanie :)

Posted

Dziś spotkałam tego psa...tzn. pierwszy raz go zobaczyłam....pies który jakby mógł wciągnąłby mnie z miłości i radości do siebie za ogrodzenie...

moja kolejna miłość schroniskowa.....

jest wielkości jamnika...żywioł, bomba miłości radości...i błagania wręcz krzyku ZABIERZ MNIEEEEEEEEEEEE POgłaskaj....jest cudowny...

Mój Miluś...mój cudowny schroniskowy przyjaciel....

kto założy mu wątek