Jump to content
Dogomania

Mały kudłacz SZAGI - niegdyś bity, zaniedbywany i bezdomny - teraz w DS :-)

Recommended Posts

Posted

Szagi to młody, śliczny, mały kudłacz.
Od 2 miesięcy błąka się w okoliach sklepu na wsi pod Grójcem. Okoliczni mieszkańcy chcieli go "zlikwidować", bo obawiali się, że pies może dusić kury.
Chwilowo zostawiono go w spokoju, ale pies nie jest bezpieczny.

Pilnie poszukujemy dla niego DT !
Szagi jest nieufny i nieśmiały, gdyż kiedyś był bity przez swoją "właścicielkę". Wymaga socjalizacji, pilnie potrzebuje pomocy !!!

Tak pisze o nim Pani Henryka, chyba jedyna osoba mieszkająca w tamtych okolicach, która ma serce po właściwej stronie:

"Szagi ( tak go roboczo nazwałam) to młodziutki, ładny, nieduży piesek, sięgający przed kolano. Błąka się od lipca na wsi za Grójcem. Był przepędzany przez mieszkańców wsi, chociaż nie wchodził na podwórko. Usłyszałam, że trzeba go €žzlikwidować, bo może podusić kury. Na moją prośbę zostawiono go w spokoju. Jednak pies z miejsca, w którym koczował przeniósł się w okolice sklepu, który w tym czasie był nieczynny.

Dowiedziałam się od jednego z mieszkańców, że został zabrany od kobiety, która go biła i zaniedbywała (podobno żywił się w śmietniku). Jednak uciekł od rzekomego €žwybawcy†i stał się bezdomny. Obecnie przebywa w okolicy czynnego już sklepu, gdzie go dokarmiam. Pies jest bardzo chudy, pomimo tego zjada tylko znikome ilości jedzenia, dosłownie kilka kęsów mięsa na cały dzień. Pies nie reaguje już lękiem na widok człowieka. Gdy mnie widzi idzie za mną, ale nie pozwala do siebie podejść.

Miejsce, w którym koczuje jest mało bezpieczne i nie pozwoli mu (o ile wcześniej nie potrąci go samochód) przetrwać nadchodzącej zimy."

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sambo_os1 napisał(a):
Trzeba go jednak gdzieś umieścić....:-(

A no właśnie ... Nie może być to przypadkowy czy początkujący DT, bo psiak jest nieufny, trzeba nad nim trochę popracować.

Posted

Biedny kudłatek. Niestety wyjeżdżam na urlop i mogę wspomóc tylko finansowo. Pewnie ma robale,Może udałoby sie podać mu tabletkę w pasztetowej?

Posted

Poker napisał(a):
Może udałoby sie podać mu tabletkę w pasztetowej?

Myślę, że nie byłoby z tym problemu, tylko psiak pewnie błyskawicznie podłapie robale ponownie.
Pomagałam organizować pomoc dla kilku psiaków z tej wsi, wszystkie były regularnie odrobaczane przez panią Henrykę, a i tak potem się okazywało, że są niemiłosiernie zarobaczone.

Jest jakaś fundacja zajmująca się tego typu kudłaczami ?
Pisałam już do jednej z fundacji, ale nie mają funduszy na kolejnego psa - mogą pomóc udostępniając swoje zniżki w lecznicach.

Teraz na dogo ciężko będzie uzbierać komplet deklaracji - a skoro psiak wymaga socjalizacji, nie ma co liczyć, że w miesiąc/dwa znajdziemy mu DS.
Ale przecież nie może zostać na ulicy - nawet jeśli człowiek nie zrobi mu krzywdy, zaraz się zacznie jesienny okres kleszczowy.

Posted

Niewiele wiadomo.
Podobno na widok psów się cieszy.
Z pewnością nie jest zadziorny, bo nie przeżyłby na wsi, gdzie co drugi "pański" pies włóczy się samopas.

Posted

Wrzućcie go na kudłacze w potrzebie. Na takie małe kudłate pieski zawsze jest sporo chętnych domków, trzeba go poogłaszać migiem. Na pewno znajdzie dobry domek. A póki co DT byłby wybawieniem

Posted

:kciuki::kciuki::kciuki:Następna ofiara wakacji potem dziecko otrzyma znów nowego psa a na wakacje znów brk ludzie są bez serca katolicki kraj a mnie się wydajeże to kraj kretynów i bez sercowców trzymam kciuki za nowy dom

Posted

magdyska25 napisał(a):
Kupcie mi wieeeeeelki dom.....

Szagi jest tam, gdzie niegdyś Kawa?

Ja mam wielki dom i co z tego, jest limit 4 sztuk stalych i 1 tymczasowicz :roll:
Rewelacyjny ten psiak, ale dzikus, tak?