Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W letni dzień na drzewie w lesie możesz napotkać ...
wiszącego psa, poderżnięte gardło, śmierć i ból w oczach cierpienie, strach!
Ile tak wisiał? Nie wiadomo...
Przeżył już wiele - wieszanie, schron w Kutnie, jazdy w tą i z powrotem...
teraz znalazł spokojny kąt w hoteliku u DIF.

PSEM Z POWODÓW BRAKU ŚRODKÓW FINANSOWYCH NIE OPIEKUJE SIĘ FUNDACJA VIVA, tylko osoba prywatna, która nie mogła obojętnie pozostawić psa.
MY udostępniamy jedynie KONTO do wpłat.
Dlatego proszę, nie zostawiajcie dziewczyny i psa samych, myśląc, że "jest już bezpieczny" - w Imieniu Eli i Newtona prosimy o wpłaty:

PROSIMY O POMOC CEGIEŁKOWĄ DLA NEWTONA, NA NOWE LEPSZE ŻYCIE!

http://allegro.pl/2-letni-​piekny-beagle-szuka-domu-p​omoz-mu-i1760093891.html

WPŁATY NA HOTELIK:
(400 zł za miesiąc plus kasa na karmę)

22 1370 1109 0000 1706 4838 7304
Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!
ul. Kopernika 6 m 8, 00-367 Warszawa
tytułem: DLA BEAGLA (NEWTONA)

NEWTONEK I MY DZIĘKUJEMY! :)

Event na Fejsie:

https://www.facebook.com/event.php?eid=195363317185553

Na razie mam problem z wklejenie fot, wrrr :(((

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem Paulinko!

Bardzo dziękujemy za założenie wątku Newtonowi.

To straszne co mu się przytrafiło! :angryy::placz: Newton ma ranę na szyi już zagojoną, ale na duszy nie. Jest lękliwy, rozbiegany, chaotyczny. I jednocześnie bardzo chce zaufać człowiekowi. Boi się gwałtownych ruchów i nie lubi jak ktoś się nad nim pochyla, ale podchodzi do wyciągniętej ręki i rozdaje buziaki jak się oswoi z człowiekiem i nową sytuacją.
Na pewno nie był domowym psem, ponieważ nie umiał chodzić po schodach (ale szybko załapał;)), nie wie w którą stronę otwierają się drzwi i chce wychodzić przez zamknięty balkon. Uczy się szybko.
Ale strasznie mi sika w domu! Znaczy dosłownie wszystko.

Niestety popsół mi się aparat, więc na razie dysponuję filmikami:

[video=youtube;Ebh7sxUY4Wo]http://www.youtube.com/watch?v=Ebh7sxUY4Wo&NR=1[/video]

[video=youtube;Xr-Nk-_VZKw]http://www.youtube.com/watch?v=Xr-Nk-_VZKw&feature=related[/video]

Cudny jest, prawda?:loveu:

Posted

W ramach pomocy dla Newtona proponuję mu DT za 300 zł miesięcznie łącznie z wyżywieniem. Do tego będzie miał ogród do hasania i nauczenia się siusiu.

Posted

[quote name='Ginn']W ramach pomocy dla Newtona proponuję mu DT za 300 zł miesięcznie łącznie z wyżywieniem. Do tego będzie miał ogród do hasania i nauczenia się siusiu.[/QUOTE]

A masz zarejestrowaną działalność i możesz wystawiać rachunki/faktury?

Jest to niezbędne ponieważ pieniądze dla Newtona są wpłacane na konto Fundacji Viva i można je "ruszyć" tylko na podstawie odpowiedniego dokumentu.

[quote name='Jasza']Jestem u Newtona.
Na razie ogarniam Jaszkę, potem pomyślę.
Ma ogłoszenia???[/QUOTE]

Witaj, Jaszko kochana!:)

Nie ma ogłoszeń!:shake:
Na razie ma tylko allegro cegiełkowe. Jest w pierwszym poście....

Posted

ale tzn. prowadzisz hotelik czy jak?

[quote name='Ginn']W ramach pomocy dla Newtona proponuję mu DT za 300 zł miesięcznie łącznie z wyżywieniem. Do tego będzie miał ogród do hasania i nauczenia się siusiu.[/QUOTE]

Posted

[quote name='Paulina78'].

WPŁATY NA HOTELIK:
(400 zł za miesiąc plus kasa na karmę)
[/QUOTE]

W 400 zł - karma powinna sie zmieścić !!! - co to za hotel ??

Jak chcesz to wrzuć do mnie zdjecia - a ja je wkleję.

Posted

[quote name='kaszanka']W 400 zł - karma powinna sie zmieścić !!! - co to za hotel ??

Cytat z pierwszego postu:

[quote name='Paulina78'][B]
teraz znalazł spokojny kąt w hoteliku u DIF.

Czytasz ze zrozumieniem czy raczej nie bardzo?! :roll:

Prowadzimy hotel z zarejestrowaną działalnością, płacimy ZUS i podatki..... Cena za dobę to 13 zł dla psa bezdomnego + karma.
Dla psa "prywaciarza" to 30 zł za dobę + karma! Jeśli masz inną alternatywę dla bezdomnego Newtona napisz śmiało na wątku!:roll:

[quote name='Ginn']Tak. Kliknij w mój dolny banerek - tam wszystko napisane.

Ginn, tak myślałam, klikając w Twój podpis! ;-)

W tym momencie wypowiadam się w imieniu Eli, która od samego początku jest bardzo zaangażowana w pomoc Newtonowi i jest za niego odpowiedzialna!

Przede wszystkim dziękujemy Ginn za propozycję pomocy Newtonowi.
Jest to bardzo cenne, bo pies ma jakąś alternatywę.... :multi:

Do końca sierpnia Ela chciałaby, żeby Newton przebywał u mnie. Ma w planach odwiedzanie Newtona, poznanie go bliżej i "reklamowanie" go wśród znajomych czy sąsiadów. Niestety nie będzie to możliwe jeśli pies będzie oddalony od Warszawy o 200 km.

Ginn! Czy Twoja oferta będzie aktualna po 1 września? Jak sądzisz?!! ;-)

Posted

Tak gwoli ścisłości to ja też płacę podatki i też jestem zarejestrowana. Od psów bezdomnych biorę w zależności od mojej obecnej sytuacji materialnej. Im jest lepsza tym bardziej mogę pomóc bezdomniakom. Dla Newtona propozycja jest jak dla stworzenia, któremu chcę pomóc.
Zupełnie nie umiem powiedzieć co będzie po 1 września. Czasem tydzień mam 5-6 wolnych miejsc, które zapełniają się w przeciągu 12 godzin.
Jeśli miejsca będzie to oczywiście moja propozycja jest aktualna.

Posted

Przepraszam za wywolanie dyskusji ale we mnie po prostu pozostaja stare przyzwyczajenia z dawnych lat DT- bezplatny tylko za zwrot kosztow utrzymania i leczenia psa ewentualnie, a hotelik to hotelik- nic im przeciwko nie mam - ale jak wiem ze hotelik to wiem na czym stoje. Dogadanie sie co do ceny pomiedzy sponsorem psa bezdomnego a wlascicielem hoteliku to juz sprawa ze tak powiem drugorzedna. No ale taki sponsor ponosi pelna odpowiedzialnosc finansowa za psa jezeli zniknie pomoc ze strony innych ludzi...
Jeszcze raz sorki za poruszenie tematu .

Posted

Ginn! Moja wypowiedź na temat podatków i zus-ów była skierowana do kaszanki:

[quote name='kaszanka']co to za hotel ??

absolutnie nie do Ciebie! Jeśli poczułaś się urażona w jakiś sposób moją wypowiedzią to przepraszam!
Masz zarejestrowany hotel i możesz wystawiać rachunki to SUPER a ja nie zamierzam walczyć o psa i dyskutować u kogo będzie miał lepiej.
Jeżeli Ela zadecyduje, że pies ma jechać do Ciebie jestem gotowa sama go tam zawieźć.

[quote name='Katcherine'] No ale taki sponsor ponosi pelna odpowiedzialnosc finansowa za psa jezeli zniknie pomoc ze strony innych ludzi...

A dlaczego ma zniknąć, bo nie za bardzo rozumiem?:roll:

Posted

[quote name='DIF']Ginn! Moja wypowiedź na temat podatków i zus-ów była skierowana do kaszanki:

absolutnie nie do Ciebie! Jeśli poczułaś się urażona w jakiś sposób moją wypowiedzią to przepraszam!
Masz zarejestrowany hotel i możesz wystawiać rachunki to SUPER a ja nie zamierzam walczyć o psa i dyskutować u kogo będzie miał lepiej.
Jeżeli Ela zadecyduje, że pies ma jechać do Ciebie jestem gotowa sama go tam zawieźć.

A dlaczego ma zniknąć, bo nie za bardzo rozumiem?:roll:[/QUOTE]

Teraz ja przepraszam. Absolutnie nie poczułam się urażona tylko chciałam wyjaśnić sprawę. Wiem, że pod W-wą wszystko jest droższe, zaczynając od mediów a kończąc na karmie - więc i usługi też są droższe.
Absolutnie to rozumiem.
Przeczytałam apel o pomoc - a właśnie w taki sposób mogę pomóc. Bić się o "biedoty" nie ma co bo jest tego dostatek.
Będzie decyzja, żeby skorzystać z mojej oferty - to dobrze. Nie będzie - też dobrze

Posted

Dif- no jak to nie czytasz watkow psow ktore siedza po hotelikach np. rok, dwa lata... ilu z ludzi ktorzy poczatkowo wspierali psa zostaje...? Ile nadal pomaga przy chocby oglaszaniu? Zadko jest ze pies jest wyciagany przez jedna osobe- czesto jest tak ze to kolektyw wyciaga... a pozniej cisza... stad osoba sponsor naogol musi liczyc sie z najgorszym scenariuszem a nie najlepszym/ zyczeniowym.

Posted

Zaznaczam Newtona, bardzo się cieszę, że dzięki Pani Eli, DIF i Paulinie juz nie tkwi w schronie, bardzo chciałam mu pomóc ale nie miałam juz możliwości :( naprawdę.

Posted

Niestety poruszam się na Dogo jak w kompletnej ciemności więc wybaczcie mi wpadki, założyłam dziś konto by włączyć się do dyskusji o Newtonie i chyba o mnie. Bardzo dziękuję za zaineresowanie tym skrzywdzonym, bardzo skrzywdzonym psiakiem :placz: Pomoc Newtonowi miała wyglądać inaczej, ale stało się tak, że to mnie UCZYNIONO osobą odpowiedzialną, a tymczasem ja chciałam być osobą współodpowiedzialną i liczyłam na wsparcie. Są osoby, które bardzo pomogły i jestem im baaardzo wdzięczna, ale niestety nie te, które deklarowały :shake: No cóż nie już o czym mówić:shake: Wiem, że tyle krzywd ile dotyka zwierzątka nie jesteśmy w stanie ogarnąć, ale proszę Was Kochani o jakiekolwiek wsparcie, ja dotąd byłam osobą, która chętnie wspierała każde "nieszczęście" finansowo tylko, nie jestem wolontariuszką, ani nie działam w żadnej funacji dlatego nie mam pojęcia jak to wszystko działa :-( Dziękuję Wam Kochane DIF i PAULINA78 za wsparcie, wszystkim za rozsyłanie wątku i propozycję hoteliku za 300zł z karmą :loveu: Newton u DIF jest od tygodnia, czyli nie od początku m-ca, więc opłata za hotelik będzie niższa i dokładanie do transportu na razie nie jest możliwe :-(
Określenie sponsor mnie przeraża, robię co mogę by znaleźć Newtonowi dom, zasponsorowałam to co mogłam, ale niestety mam w domu bardzo chorego psa i mogę nie dać rady. Proszę o pomoc w znalezieniu DS/DT dla Newtona, nie wyobrażam sobie jego powrotu do scronu i to jeszcze w Kotliskach:-(

Posted

:lol:[quote name='mysza 1']Zaznaczam Newtona, bardzo się cieszę, że dzięki Pani Eli, DIF i Paulinie juz nie tkwi w schronie, bardzo chciałam mu pomóc ale nie miałam juz możliwości naprawdę.[/QUOTE]

Tak wiem, dużo jest potrzebujących, mam nadzieję, że z Newtonem też będzie ok ;)

Posted

Witaj, Kochana Elu! :loveu:

Nie przejmuj się "ciemnością" dogomanii, każda z nas ją przechodziła!
Dla mnie "ciemnością" jest FB, odwrotnie ni u Ciebie! ;)

Bardzo się cieszę, że na wątku Newtona pojawiła się Abrakadabra i Mysza 1.
To fajne dziewczyny i odpowiedzialne bardzo.:loveu:

Trzeba po prostu wątek Newtonka rozbujać po dogo i zbierać kasę na hotel i kastrację.
Nie ukrywam, że mnie samej jest po prostu głupio rozsyłać wątek, bo w tym momencie żebrzę na swój własny zarobek i jest to niejako nieetyczne, ale niestety nie prowadzimy działalności charytatywnej tylko zarobkową. Taka jest prawda!

Ze swojej strony, w ramach pomocy Newtonowi, mogę wykupić pakiet ogłoszeń na bazarku ogłoszeniowym oraz opłacać allegro wyróżnione!

Jeśli chodzi o Newtonka psiul rozkręca się pełną gębą!
Jest bardzo energiczny, wszędzie go pełno.... Nie boi się tak jak na początku, aczkolwiek jak ryknę na kogoś w domu (dzieci/mąż/psy) to się kuli. I niestety cały czas kopuluje co się rusza bądź nie.... Wczoraj go namierzyłam jak bzykał się z własnym kocykiem w klatce.... :shake:
Kastracja jest konieczna!