Ty$ka Posted January 18, 2013 Author Posted January 18, 2013 [quote name='rashelek']Jak pies to tylko kastracik ;) No jak coś się sprawdza to po co kombinować ;) Oczywiście, ale samo body to spory koszt. Obiektywy też najtańsze nie są, a z tego co się orientuję do każdego "rodzaju" zdjęć potrzebny jest inny :P To nie dla mnie, chociaż zdjęcia z luster się miło ogląda :) To bardzo szkoda, naprawdę... :([/QUOTE] Jeśli suka to tylko ciachnięta, ale szkoda, że nawet wtedy się guzków na brzusiu nie pozbędę :evil_lol: A przede wszystkim - jak działa :p Fakt, body kosztuje trochę, ale ja się rozglądam raczej za używanym z dość małym przebiegiem i na gwarancji jeszcze ;) Zawsze wtedy zapłaci się mniej. Nieraz można zaoszczędzić i zawsze to dodatkowe 500zł w kieszeni. E, bez przesady. Jeśli ktoś chce amatorsko fotografować psy to starczy mu zwykła stałka, np. 70-300 i powinien być zadowolony. Co innego, gdy chce bardziej profesjonalnie, np. portretówki robić, to kupuje wtedy potocznie tzw. portretówkę, a jak potrzebuje do focenia psów w biegu z dalszej odległości (np. zawody tj. agility, frisbee, zaprzęgi) to potrzebuje dłuższego obiektywu. To tak w skrócie właściwie. ;) Ja wiem, że nie będę bawić się w kity, od razu zainwestuję w fajną stałkę, a może kiedyś zaoszczędzę na portretówkę, ale to nie jest akurat najkonieczniejsza potrzeba tylko bardziej widzi mi się ;) Owsem, miło się ogląda, ale pod warunkiem, że ktoś umie robić zdjęcia lustrem ;] Też przeraźliwie żałuję, tym bardziej że Milka rośnie ciągle i robi się w końcu ładna :D [quote name=':: FiGa ::']Co tu nie wejde to ogladam psy ktore bralabys z miejsca... wiesz co teraz mialabys w domu? :evil_lol: Czesc Tusienka :p Spozniona stooooweczka dla przystojniaka :cool3: :calus: I... mowione cos bylo o jakims filmiku :diabloti:[/QUOTE] E tam, nie przesadzaj. ;] Tak szczerze to niewiele podoba mi się psów, resztę wstawiam na zasadzie "taki nawet jest fajny, wyróżnia się czymś extra, więc może komuś wpadnie w oko", a nie na zasadzie "ja chcę go mieeeeć." Bo nie jestem głupia i mam pewną w sobie granicę ;) Generalnie u mnie zasada jest prosta "teraz żadnego powiększania zwierzyńca, a przyszłościowo max 2 psy i parę (ale nie paręnaście!) kotów i tyle." :eviltong: O braku rozsądku można byłoby mówić, gdybym po każdym "takiego mogłabym mieć (podkreślam! to nie jest równoważne z tym, że bym psa brała nawet, gdybym miała taką możliwość!)/ten ma w sobie to coś" od razu jechała do schroniska/hodowli i podpisywała papiery/rezerwowała szczeniaczka :eviltong:. Ale to tego nie dojdzie, chociażby ze względu na moje zdanie nt osób, które popadły w długi lub problemy poprzez zbieractwo psów. ;P A tak swoją drogą to czeeeść, dawno nas odwiedzałaś :mad: Miło, że wróciłaś do nas :loveu::loveu::loveu: Dziękujemy. Jakbym miała czym zrobić, to bym zrobiła ;). [quote name='unikatowydiament']miłego weekendu:)[/QUOTE] Dziękujemy i nawzajem. =) [quote name='Sonka95']Wpadam się przywitać i lecę na spacerek ;)[/QUOTE] Hej. I jak minął spacerek? :) Quote
Qeeriefire Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Ty$ka'] Ej, ja też nie chcę mieć chemii. A właśnie znów muszę na jutro nauczyć, bo znając życie mnie zapyta :roll: Szkoda tylko, że z WOSu w tym roku szykuje mi się 4 (w ubiegłym roku na koniec miałam 6 ;P) Ładna mi uroda :diabloti: Rośnie młoda w zastraszającym w tempie, kupska ma więc coraz większe, więc mam nadzieję, że niedługo problem minie jak ręką odjął, bo inaczej zwariuję :siara: Bid dużo, ale po kotkę ustawia się już kolejka chętnych ;) Dziękujemy bardzo. :eviltong: Przyznam nieskromnie, że Morus ma pańcię dbającą i to bardzo - może nie w tym sensie, że dba o spełnienie wszystkich zachcianek pieska (bo bym w wariatkowie skończyła :diabloti:), ale dba :evil_lol: Ja IPO kocham, tak samo tropienie i obiedence. Lubi9ę też oglądać próby pracy psów jak pasienie czy wypłaszanie i aportowanie ptactwa :). No i zaprzęęęgi, moje spaczenie pohaszcze :loveu: A czemu małe psy wchodzą w grę na razie? Ja tam od małego psa wolę kota, choć nie... przez kochaną Izę polubiłam grzywki, ale koniecznie pp :p [/QUOTE] A masz rozszerzoną chemię? :-o Ja mam WOS dopiero od 2 klasy, w 3 jeszcze będę miała i dojdą mi nowe przedmioty związane z profilem :roll: A kto by się w tej kotce nie zakochał, powodzenia jej w nowym domku życzę, bo taki na pewno się trafi :loveu: Dba, dba ale co to by było, gdybyśmy pozwolili wejść naszym psom na głowy... to by się żyć nie dało :lol: U mnie IPO, zaprzęgi, tropienie i agi na pierwszym miejscu, mogę gapić się całymi dnami i nigdy mi się nie znudzi. Najlepszy widok psa, który robi to co sprawia mu frajdę i budzi w nim instynkt. :) Mama nie wyobraża sobie dużego psa w bloku, uważa, że jest nie 'praktyczny'. Grzywki mają to coś w sobie, że jak na nie patrzę to od razu człowiek się chce uśmiechnąć. Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 [quote name='Collie']A masz rozszerzoną chemię? :-o Ja mam WOS dopiero od 2 klasy, w 3 jeszcze będę miała i dojdą mi nowe przedmioty związane z profilem :roll: A kto by się w tej kotce nie zakochał, powodzenia jej w nowym domku życzę, bo taki na pewno się trafi :loveu: Dba, dba ale co to by było, gdybyśmy pozwolili wejść naszym psom na głowy... to by się żyć nie dało :lol: U mnie IPO, zaprzęgi, tropienie i agi na pierwszym miejscu, mogę gapić się całymi dnami i nigdy mi się nie znudzi. Najlepszy widok psa, który robi to co sprawia mu frajdę i budzi w nim instynkt. :) Mama nie wyobraża sobie dużego psa w bloku, uważa, że jest nie 'praktyczny'. Grzywki mają to coś w sobie, że jak na nie patrzę to od razu człowiek się chce uśmiechnąć.[/QUOTE] Nie, na szczęście chemii nie mam rozszerzanej, bo ja w tym roku dopieor kończe gimnazjum :eviltong: Ale i tak nie idę na bio-chem, po moim trupie :diabloti:. Ja WOS mam od 2kl.gim., lubię ten przedmiot, aczkolwiek szkoda, że on mnie nie za koniecznie. Tak samo fizyka :p Mam nadzieję, że trafi do najlepszego :loveu: No dokładnie. Wiecie co w Morusie to jednak drzemie sobie szczeniak. Jak dzisiaj w nagrodę dostał ode mnie swojego haszczaka to głupi latał z nim przez dobre 10min i go mordował :cool3:. Głupek :evil_lol: Lubię te jego naloty ;] U mnie tak samo, frisbee też jest fajne, jednak i tak lubię bardziej użytkowe zajęcia, właśnie takie jak zaprzęgi ( BJ i CC mnie tak już nie kręcą), tropienie czy pasienie :). Aaa tak się rzecz ma ;). No cóż, trzeba uszanować zdanie innych, szczególnie gdy z nimi mieszkamy ;P Mnie się tylko niektóre grzywki podobają, ale i tak przeraża mnie ich pielęgnacja ;D Quote
Klaudia&Aza Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Myślę o zakupie Nikona d90 - samego body, bez kitu żadnego + potem dorobienie się już stałki ;) (a może mi ją kupią wspaniali rodzice? :lol: :loveu: ). Bo ja też jakoś najbardziej ufam Nikonowi ;).[/QUOTE] Aa ja też myślę o tym zakupie :siara: jak na razie to do niego jestem najbardziej przekonana + może nikkora 50mm 1.8 albo coś dłuższego w zasadzie to jeszcze sama nie wiem cały czas czytam i się dokształcam:lol: Mi znajomy odradza używane bo od razu zakłada że są z nim później problemy. Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 [quote name='magdabroy']Dzień doberek sobotni :)[/QUOTE] Hej :) [quote name='Klaudia&Aza']Aa ja też myślę o tym zakupie :siara: jak na razie to do niego jestem najbardziej przekonana + może nikkora 50mm 1.8 albo coś dłuższego w zasadzie to jeszcze sama nie wiem cały czas czytam i się dokształcam:lol: Mi znajomy odradza używane bo od razu zakłada że są z nim później problemy.[/QUOTE] O ty perfidna maUpo :shake: :diabloti: I obiektyw widzę masz podobny na oku ;P. Tzn ja intensywnie myślę o tym lub o Nikkor 55-200mm :eviltong: Niby tak, ale to kwestia też od kogo kupujesz ;). Bo jeśli kogoś znasz i wiesz co robił z body to nie powinno być problemów. Inna sprawa, gdy chcesz kupić od obcej osoby, wtedy się ryzykuje ;) A teraz się pochwalę swoim talentem :siara: Przesiałam gwizdek Morusowy. Tak, ten sam, na który piesek miał wyćwiczone awaryjne przywołanie:splat:. Pozostaje mi zamówić nowy i odnowa szlifować przywołanie :watpliwy: Quote
*Magda* Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka'] Tzn ja intensywnie myślę o tym lub o Nikkor 55-200mm :eviltong: [/QUOTE] Ja mam taki :eviltong: Quote
Baton Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Cześć:) Nadrobiłam :sweetCyb: Spóźnione sto lat dla Morusa :BIG: Jeśli chodzi o dyskusje o ZKwP, r=r itd to mam podobne odczucia... [quote name='Ty$ka'] A teraz się pochwalę swoim talentem :siara: Przesiałam gwizdek Morusowy. Tak, ten sam, na który piesek miał wyćwiczone awaryjne przywołanie:splat:. Pozostaje mi zamówić nowy i odnowa szlifować przywołanie :watpliwy:[/QUOTE] Ile razy ja już zgubiłam gwizdek :lol: Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 [quote name='magdabroy']Ja mam taki :eviltong: I co? Jesteś zadowolona? Bo myślę albo nad tym, albo nad Nikkorem 70-300VR lub też, używany i pewny, więc po kosztach Nikkor 70-200 (na nówkę mnie nie stać :P). Co prawda te dwa ostatne już mają niezłą cenę (szczególnie 70-200), ale co się nie robi dla fajnych zdjęć :siara: [quote name='maryg22']Cześć Nadrobiłam Spóźnione sto lat dla Morusa Jeśli chodzi o dyskusje o ZKwP, r=r itd to mam podobne odczucia... Ile razy ja już zgubiłam gwizdek Hej :) Kogóż moje oczy widzą :P Cieszę się. Dziękujeeeemy ;* O, no to pjona :lol: To jeszcze raz pjona... ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że musiałam go dawno zgubić, a dopiero teraz się skapnęłam :( Quote
Sonka95 Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka'] I jak minął spacerek? :)[/QUOTE] Hej ;) Po spacerku jestem przeziębiona jeszcze bardziej jedyne co to psiak się cieszył tarzając się w śniegu :evil_lol: Quote
Baton Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka'] Hej :) Kogóż moje oczy widzą :P Cieszę się. Dziękujeeeemy ;* O, no to pjona :lol: To jeszcze raz pjona... ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że musiałam go dawno zgubić, a dopiero teraz się skapnęłam :([/QUOTE] Mnie :grins: Pjona! :lol: A to nie, ja się zwykle orientuję dość szybko :D Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 [quote name='Sonka95']Hej ;) Po spacerku jestem przeziębiona jeszcze bardziej jedyne co to psiak się cieszył tarzając się w śniegu :evil_lol:[/QUOTE] Hej ;) Tarzający się świr :evil_lol: Ja też chora... [quote name='maryg22']Mnie :grins: Pjona! :lol: A to nie, ja się zwykle orientuję dość szybko :-D[/QUOTE] Właśnie wiem i nie mogę wyjść z szoku :p ;] Ja też, ale odkąd mam Milkę to nie zwracam uwagi jak mi coś ginie, bo każdego dnia mi mała coś zwinie :siara: Więc nie wiem nawet kiedy posiałam gwizdek... :placz: Quote
*Magda* Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka']I co? Jesteś zadowolona? Bo myślę albo nad tym, albo nad Nikkorem 70-300VR lub też, używany i pewny, więc po kosztach Nikkor 70-200 (na nówkę mnie nie stać :P). Co prawda te dwa ostatne już mają niezłą cenę (szczególnie 70-200), ale co się nie robi dla fajnych zdjęć :siara: [/QUOTE] Jestem bardzo zadowolona :) Wszystkie zdjęcia jakie robię Torce na dworze, to właśnie tym obiektywem;) Też chciałam sobie kupić 70-300, ale brat mi odradził. Ponoć ciężko jest złapać na nim ostrość w ruchu :roll: A nie oszukujmy się, właśnie zdjęć w ruchu robię najwięcej :) Więc go posłuchałam, bo on ma większe doświadczenie w fotografii ode mnie :) Quote
Sonka95 Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Hej ;) Tarzający się świr :evil_lol: Ja też chora... [/QUOTE] Tobie też zdrówka życzę ... a Sonia to tak na każdym spacerze :evil_lol: Quote
Baton Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Właśnie wiem i nie mogę wyjść z szoku :p ;] Ja też, ale odkąd mam Milkę to nie zwracam uwagi jak mi coś ginie, bo każdego dnia mi mała coś zwinie :siara: Więc nie wiem nawet kiedy posiałam gwizdek... :placz:[/QUOTE] To trzeba Milkę przesłuchać gdzie schowała gwizdek :p I wynająć jakiegoś tłumacza z kociego na nasze :evil_lol: Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 [quote name='magdabroy']Jestem bardzo zadowolona :) Wszystkie zdjęcia jakie robię Torce na dworze, to właśnie tym obiektywem;) Też chciałam sobie kupić 70-300, ale brat mi odradził. Ponoć ciężko jest złapać na nim ostrość w ruchu :roll: A nie oszukujmy się, właśnie zdjęć w ruchu robię najwięcej :) Więc go posłuchałam, bo on ma większe doświadczenie w fotografii ode mnie :) O, to będę musiała nad nim pomyśleć :) Też o tym słyszałam, że trudno jest uchwycić odpowiedni obiekt i się rozmydla nie to, co trzeba, ale z drugiej strony widziałam zdjęcia wykonane tym nikkorem - no bomba :loveu: Więc sama nie wiem, na co się zdecydować. A na Nikkora 70-200mm mnie na chwilę obecną nie stać... ;) [quote name='Sonka95']Tobie też zdrówka życzę ... a Sonia to tak na każdym spacerze Dziękuję, bo mam już dość. Nie wiem na ile mam katar z choroby, a na ile z alergii, ale gorączka i mroczki przed oczami to na pewno choroba Morus tak samo. [quote name='maryg22']To trzeba Milkę przesłuchać gdzie schowała gwizdek I wynająć jakiegoś tłumacza z kociego na nasze Eee, gwizdek to ja przesiałam ;) Quote
Ty$ka Posted January 19, 2013 Author Posted January 19, 2013 Jeśli ktoś z Was planuje zakup obróżek, szelek lub smyczy to zapraszam na bazarek :) http://www.dogomania.pl/forum/threads/238705-obro%C5%BCe-smycze-szelki-dla-Kelc-i-Szyd%C5%82owca-do-26-01 Osobiście wpadłam i cieszę się, że wzory nie pasują do Morusa, są zbyt dziewczęce, natomiast w obrożach nie chodzi, bo bym mu kupiła parę sztuk :lol: Quote
Klaudia&Aza Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 (edited) [quote name='Ty$ka'] O ty perfidna maUpo :shake: :diabloti: I obiektyw widzę masz podobny na oku ;P. Tzn ja intensywnie myślę o tym lub o Nikkor 55-200mm :eviltong: Niby tak, ale to kwestia też od kogo kupujesz ;). Bo jeśli kogoś znasz i wiesz co robił z body to nie powinno być problemów. Inna sprawa, gdy chcesz kupić od obcej osoby, wtedy się ryzykuje ;) [/QUOTE] Od razu maUpo :evil_lol: Ja to mam taką mieszankę w głowie jeżeli chodzi o obiektywy, że już sama nie wiem czego chcę :roll: Z kim bym nie rozmawiała to polecają mi tego nikkora 50mm bo jest podobno dobry do portretów, ale z drugiej strony to przydało by mi się coś dłuższego bo u mnie psy zazwyczaj się ode mnie oddalają na spacerach więc nawet ich zabawy nie będę mogła uchwycić. Też mi przeszła taka myśl, żeby na razie kupić taki standard np.18-105 na początek żeby poćwiczyć, zobaczyć co i jak a dopiero później dokupić taki który będzie mi pasował. No właśnie jeżeli kogoś znasz to wiesz jaką aparat ma przeszłość więc tu nie ma większego problemu;) ja niestety nie znam takiej osoby to nawet odkupić nie mogę :lol: Edited January 20, 2013 by Klaudia&Aza Quote
Ty$ka Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 [quote name='Klaudia&Aza']Od razu maUpo :evil_lol: Ja to mam taką mieszankę w głowie jeżeli chodzi o obiektywy, że już sama nie wiem czego chcę :roll: Z kim bym nie rozmawiała to polecają mi tego nikkora 50mm bo jest podobno dobry do portretów, ale z drugiej strony to przydało by mi się coś dłuższego bo u mnie psy zazwyczaj się ode mnie oddalają na spacerach więc nawet ich zabawy nie będę mogła uchwycić. Też mi przeszła taka myśl, żeby na razie kupić taki standard np.18-105 na początek żeby poćwiczyć, zobaczyć co i jak a dopiero później dokupić taki który będzie mi pasował. No właśnie jeżeli kogoś znasz to wiesz jaką aparat ma przeszłość więc tu nie ma większego problemu;) ja niestety nie znam takiej osoby to nawet odkupić nie mogę :lol:[/QUOTE] Ja na szczęście mam kilka faworytów, jeśli chodzi o obiktywy, ale tutaj kwestia co pierwsze. I Powiem Ci tak, 50mm jest dobre, ale mi dziewczyny dłużej siedzące w fotografii poleciły zdecydowanie zamiast 50mm wstrzymać się i uzbierać na stałkę 85mm - jest podobno o wiele lepsza, bo mają porównanie tych obiektywów. Toteż mój plan jest taki, że teraz kupiłabym samo body + Nikkora 55-200m, a potem powoli zbierałabym na zakup S 85mm/1.8 i Nikkora 700-200mm ;) I myślę, że tak też uczynię, jak se umyśliłam ;P Ja niestety też takich osób nie znam, tzn. kilka moich znajomych niedawno sprzedawało swój sprzęt, ale niestety wtedy nie miałam jak kupić, po prostu było krucho z kasą albo dowiadywałam się po fakcie (sprzedaży), że zmienili sprzęt :shake:. Także pozostaje mi kupić nowe body + używany obiektyw, akurat tak się składa, że moja znajoma właśnie sprzedaje za 500zł Nikkora 55-200 ;P Quote
Ty$ka Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 A żeby nie było tak monotonnie :) Znalazłam stary filmik ;) Jest jakoś z ok. 3tygodni temu, w tym czasie dużo Milka się zmieniła, ale nie mam nic świeżego i mieć w najbliższym czasie nie będę. [video=youtube_share;u-EYWd0HSLc]http://youtu.be/u-EYWd0HSLc[/video] Quote
*Magda* Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Ty$ka'] akurat tak się składa, że moja znajoma właśnie sprzedaje za 500zł Nikkora 55-200 ;P[/QUOTE] Jeśli jest w dobrym stanie, to nie ma się co zastanawiać, bo to dobra cena ;) Quote
Ty$ka Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 W końcu też doczekaliście się świeżej foty Silvera :cool3: Tak sobie chłopaczyna śpi w dzień :evil_lol: Zdjęcie robione 'tablesonem', więc nie zwracajcie uwagę na jakość ;P Quote
Ty$ka Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 [quote name='magdabroy']Jeśli jest w dobrym stanie, to nie ma się co zastanawiać, bo to dobra cena ;)[/QUOTE] Tylko jak odróżnić czy jest w dobrym stanie? Cena faktycznie zachęcająca, nawet mogłabym teraz wykonać zakup, bo mam kasę, choć co prawda te pieniądze miałam przeznaczone na sterylkę Milki i czarną godzinę (np. leczenie zwierzyńca) ;) No, ale co się nie robi dla fotografii ;P Quote
*Magda* Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 No chyba tylko czy szkła nie są np. porysowane ;) Bo obudowa jak będzie porysowana, literki wytarte, to pikuś ;) Bo takie rzeczy nie wpływają na jakość zdjęć ;) Quote
Ty$ka Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 [quote name='magdabroy']No chyba tylko czy szkła nie są np. porysowane ;) Bo obudowa jak będzie porysowana, literki wytarte, to pikuś ;) Bo takie rzeczy nie wpływają na jakość zdjęć ;)[/QUOTE] A dzięki wielkie :) Quote
Recommended Posts