Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może to byłoby rozwiązanie...:roll:
Sed od kilku dni niezbyt chętnie wychodzi z kojca, a wieczorem wcale nie chce spacerować, siknie na najbliższe drzewo i biegnie do budy.
On bardzo boi się wystrzałów a od Świąt już dzieciaki ćwiczą i słychać je.
Będzie baaaardzo biedny w Sylwestra :shake: .

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a nie masz niczego na uspokojenie?? chydrocsizinum( nie wiem jak to się pisze ) albo relanium w małej ilości. Moja Sari też reaguje fatalnie i dostaje co roku w okresie świąteczno-noworocznym.

Posted

Sedzik dziś po raz pierwszy załatwił się w kojcu - rano czekała kupa.
Nic dziwnego bo wczoraj wieczorem za nic nie chciał wyjść na spacer.
Dziś jest znów to samo - przed chwilą próbowałam go wywabić - udało
się na ok.3 m od drzwi ale nawet się nie wysiusiał.
Ogonek całkiem schowany...
Co do środka uspokajającego muszę zapytać jutro wetki ile dać.

Posted

Sedzik strachliwy tak jak moja sunia. Tez nie chce wychodzić na pole nawet na siusiu. Biorę na ręce 25 kg stworzenia i wynoszę bo nie ma innego wyjścia. Jeśli akurat mamy szczęście i nic w tym momencie nie strzeli to uda się wysikać. Dziś dostanie Sedalin, ale taką malutką dawkę jak dla kota, bo dosyć mocno na nią działa ten lek i psia dawka jest za duża. Może i Sedzikowi Sedalin ukoiłby trochę lęk.

Posted

Marta ja swoje potworki też potraktuje lekami na uspokojenie (zwłaszcza te na dworzu)
Biedactwa, moja sunia podobnie jak Sad 3 m siusiu i do domku..:(

Posted

Biedny Sed... może teraz się uspokoi trochę. Gajowa, przyjadę w tym tygodniu do Was.
Kastracja - czy to załatwi problem dominacji? Nie jestem expertem nie wiem, ale jeśli uradzimy, że warto, to zabiorę Seda na ten zabieg.

Posted

Sedzik jakoś przeżył tę dzisiejszą noc - wczoraj wieczorem próbowałam wielokrotnie wywabić go z kojca choć na małe siuuu ale bezskutecznie.
Zaszył się w budzie której przód nakryłam kocem, żeby nie widział błysków
i nie chciał wyjść - tylko do jedzenia.
Dziś rano jeszcze był bardzo wystraszony ale wyszedł, żeby się załatwić -
wieczorem znów strzelali więc spacerek był prawie żaden.

Posted

Milady jak uradzicie z Gajową w sprawie kastracji Sedzika to daj znać ile ten zabieg kosztuje w waszym rejonie. Postaram się dorzucić.
Na wątku Łatka z Kabat zgłosił się pan z Prażmowa, który chce wziąć jakiegoś psiaka. Ale warunek, że pies musi lubić dzieci i koty, a tego chyba nie możemy zagwarantowac w przypadku Seda.

Posted

Nie mamy pojęcia jaki jest Sed w stosunku do dzieci. Do kotów można by sprawdzić, ale dzieci... Gajowa, jak sądzisz - ty najlepiej znasz Seda?

Posted

Trudno przewidzieć jak Sed zachowa się w stosunku do kota - nie ma jak sprawdzić. Na działce obok niezamieszkałej spotykają się koty - moja pdopieczna Aria szaleje przy siatce Sed natomiast nie wykazuje zainteresowania tę częścią ogrodu.
Co do dzieci nie było okazji sprawdzić ale myślę , że ok. Sed jest miłym,
łagodnym psem - oczywiscie dużo zależałoby od dziecka...

Posted

Wieczorem doszlo niestety do walki Seda z Cygankiem - prawdopodobnie
nie zamknęłam dobrze kojca Seda po podaniu posiłku.
Nie wiem jak się zaczęło bo byłam w domu, wybiegłam w sweterku i kapciach i próbowałam je rozdzielić. Długo trwało zanim mi się to udało.
Odrazu złapałam Seda za obrożę i cały czas trzymałam - psy kotłowały się
praktycznie cały czas między moimi nogami. To cud, że nie mam żadnego ugryzienia - tylko jedno zadrapanie na nodze.
Seda udało mi się parę razy odciągnąć ale Cyganek natychmiast podbiegał
i tarmoszenie zaczynało się od początku.
W końcu jakimś cudem trzymając Seda wrzuciłam Cyganka do kojca i
zamknęłam drzwi.
Nie miałam już siły odprowadzić Seda - poczułam się źle, musiałam długo
odpoczywać. Żadnych poważnych obrażeń chyba nie ma - jutro obejrzę
psiaki w świetle dziennym.

Posted

Sed chyba nie odniósł żadnych obrażeń - przynajmniej nic dziś nie znalazłam. U Cyganka znalazłam jeden ślad po zębie na czole pomiędzy uszami - poza tym jest okropnie opluty i chyba jednak obolały bo dzis wieczorem pomimo, że kojec był otwarty pozostał w budzie, zwykle leży sobie na ganku.
Sed zachowuje się całkiem normalnie tylko niestety podbiega do kojca Cyganka i robi awantury. Przedtem to się nie zdarzało...