Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ode mnie łapcie przepis na pyszne pierogi z dynią :-)

składniki:
[LIST]
[*]CIASTO:
[*]ok. 2 szklanki mąki
[*]1 łyżeczka soli
[*]1 łyżeczka oleju
[*]1-2 jajka
[*]ok. 1 szklanki ciepłej wody
[*]FARSZ:
[*]ok. 550 g musu z dyni
[*]1 cebula
[*]3 ząbki czosnku
[*]200 g sera fety
[*]szczypta gałki muszkatołowej
[*]rozmaryn
[*]sól
[*]pieprz
[*]1 łyżeczka papryki
[*]oliwa
[*]POLEWA:
[*]masło
[*]parmezan
[*]szałwia
[/LIST]

sposób przygotowania:
Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko - szumowiny - a następnie dodajemy listki świeżej szałwii i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.

Smacznego! :-)

• 9 months later...
  • Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='borsaf']
[B]Ciasteczka pasztetowe[/B]:
60 dkg pasztetowej
3 łyzki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki maki
Całośc wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min w 200 stopniach.[/QUOTE]
Zrobiłam je dla Xeny, psu smakowały, ale miała rzadką qupe. Możliwe że to przez to ?

Posted

[quote name='lucky23']Zrobiłam je dla Xeny, psu smakowały, ale miała rzadką qupe. Możliwe że to przez to ?[/QUOTE]
Pewnie, że możliwe. Szczerze mówiąc, to nie bardzo rozumiem ideę wpychania w psa takiej ilości mąki zmieszanej z pasztetową - przecież to najbardziej śmietnikowy wyrób wędliniarski. Najgorsze gatunki mięsa i podrobów, które już do niczego więcej się nie nadają, woda, soja, konserwanty, polepszacze smaku i zapachu. No chyba, że to była domowa, własnoręcznie robiona pasztetowa ;)
Na majeranek też może być taka reakcja - to ziele o dużej ilości olejków eterycznych - wrażliwsze żołądki źle to znoszą.

Posted

[quote name='Karuna29']A ode mnie łapcie przepis na pyszne pierogi z dynią :-)

składniki:
[LIST]
[*]CIASTO:
[*]ok. 2 szklanki mąki
[*]1 łyżeczka soli
[*]1 łyżeczka oleju
[*]1-2 jajka
[*]ok. 1 szklanki ciepłej wody
[*]FARSZ:
[*]ok. 550 g musu z dyni
[*]1 cebula
[*]3 ząbki czosnku
[*]200 g sera fety
[*]szczypta gałki muszkatołowej
[*]rozmaryn
[*]sól
[*]pieprz
[*]1 łyżeczka papryki
[*]oliwa
[*]POLEWA:
[*]masło
[*]parmezan
[*]szałwia
[/LIST]

sposób przygotowania:
Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko - szumowiny - a następnie dodajemy listki świeżej szałwii i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.

Smacznego! :-)[/QUOTE]
Wypróbowałam przepis, godny polecenia:)