Karuna29 Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 A ode mnie łapcie przepis na pyszne pierogi z dynią :-) składniki: [LIST] [*]CIASTO: [*]ok. 2 szklanki mąki [*]1 łyżeczka soli [*]1 łyżeczka oleju [*]1-2 jajka [*]ok. 1 szklanki ciepłej wody [*]FARSZ: [*]ok. 550 g musu z dyni [*]1 cebula [*]3 ząbki czosnku [*]200 g sera fety [*]szczypta gałki muszkatołowej [*]rozmaryn [*]sól [*]pieprz [*]1 łyżeczka papryki [*]oliwa [*]POLEWA: [*]masło [*]parmezan [*]szałwia [/LIST] sposób przygotowania: Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko - szumowiny - a następnie dodajemy listki świeżej szałwii i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem. Smacznego! :-) Quote
lucky23 Posted October 27, 2013 Posted October 27, 2013 [quote name='borsaf'] [B]Ciasteczka pasztetowe[/B]: 60 dkg pasztetowej 3 łyzki suszonego majeranku 2 jajka 2 szklanki maki Całośc wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min w 200 stopniach.[/QUOTE] Zrobiłam je dla Xeny, psu smakowały, ale miała rzadką qupe. Możliwe że to przez to ? Quote
filodendron Posted October 28, 2013 Posted October 28, 2013 [quote name='lucky23']Zrobiłam je dla Xeny, psu smakowały, ale miała rzadką qupe. Możliwe że to przez to ?[/QUOTE] Pewnie, że możliwe. Szczerze mówiąc, to nie bardzo rozumiem ideę wpychania w psa takiej ilości mąki zmieszanej z pasztetową - przecież to najbardziej śmietnikowy wyrób wędliniarski. Najgorsze gatunki mięsa i podrobów, które już do niczego więcej się nie nadają, woda, soja, konserwanty, polepszacze smaku i zapachu. No chyba, że to była domowa, własnoręcznie robiona pasztetowa ;) Na majeranek też może być taka reakcja - to ziele o dużej ilości olejków eterycznych - wrażliwsze żołądki źle to znoszą. Quote
Alicja Posted October 29, 2013 Posted October 29, 2013 a nie lepiej zrobić wątróbkowe ? w pasztetówce soli od groma Quote
Dordiano Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 [quote name='Karuna29']A ode mnie łapcie przepis na pyszne pierogi z dynią :-) składniki: [LIST] [*]CIASTO: [*]ok. 2 szklanki mąki [*]1 łyżeczka soli [*]1 łyżeczka oleju [*]1-2 jajka [*]ok. 1 szklanki ciepłej wody [*]FARSZ: [*]ok. 550 g musu z dyni [*]1 cebula [*]3 ząbki czosnku [*]200 g sera fety [*]szczypta gałki muszkatołowej [*]rozmaryn [*]sól [*]pieprz [*]1 łyżeczka papryki [*]oliwa [*]POLEWA: [*]masło [*]parmezan [*]szałwia [/LIST] sposób przygotowania: Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko - szumowiny - a następnie dodajemy listki świeżej szałwii i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem. Smacznego! :-)[/QUOTE] Wypróbowałam przepis, godny polecenia:) Quote
Recommended Posts