Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Latika to około 3 letnia suczka, średniej wielkości, która w schronisku przebywa od maja. Bardzo przyjazna i miziasta, widać, ze jest spragniona kontaktu z człowiekiem. Sunia była bardzo cierpliwa, przy wyczesywaniu, a właściwie wyciąganiu palcami - dosłownie - kłębów sierści. Posiada gruby podszerstek, który nawet po intensywnym deszczu, nie był nawet wilgotny. Na pierwszy rzut oka wydaje się małoenergiczną sunią, ale gdy tylko spuściłam ją na wybiegu, to biegała dobre 10 min bez przerwy! :cool3: Widać, że jej tego bardzo brakowało, zabawki również poszły w ruch :) Na smyczy chodzi bez zarzutu, choć zdarza się jej pociągnąć, ale nie mocno... Gdzieś, kiedyś musiała się nauczyć komendy "siad", bo wykonuje ją bez zastanowienia :razz: Stosunek do psów nie jest mi jeszcze do końca znany... na małe psy nie zwraca uwagi, jednak większe próbuje jakby dominować. Ale to jeszcze dokładnie sprawdzę w najbliższym czasie ;) Myślę, że Latika idealnie nadaje się na stróża (po wejściu na wybieg biegała dookoła, a gdy któryś pies podchodził do płotu, został od razu obszczekany :-o) ma grube futerko i jest bardzo czujna, nadaje się również do mieszkania, gdzie mogłaby spalić energię na dłuższych spacerkach :cool1:
Sunia ma guza na przedniej, prawej łapie, który ma być usunięty przy sterylizacji... Guz jest duży, ale podobno niegroźny... będę zwracała na niego uwagę i sprawdzała, czy nie występuję w nim jakieś zmiany - oby nie :roll:

Kontakt w sprawie adopcji:
Paulina
tel. 792-304-398
gg 13249798

Kilka zdjęć z pierwszego spaceru :)

imponujące "siad" :D

i ten guz... :(

Uśmiech do aparatu :)

Posted

soboz4 napisał(a):
Długo to Latika nie posiedzi w schronisku, z jej urodą i mądrością powinna śmigać jak odrzutowiec do domu!

Mam taką nadzieję :) Wydaje mi się, że wcześniej miała jakiś porządny dom... umie chodzić na smyczy, nawet pamięta komendę "siad", od razu wiedziała, do czego służą zabawki (gdy tylko puściłam ją na wybieg, to sama porwała jedną i chciała, żebym ją goniła :D ), nie ma żadnych oporów z nawiązywaniem kontaktów z ludźmi... Może jednak Latika stała się problemem na wakacje, alergia dziecka itd. Żaden porządny dom nie wyrzuciłby swojego psa na ulicę, ale jak było naprawdę, to nigdy się nie dowiemy...

Teraz mam nadzieję, że z moją małą pomocą Latika powędruje do nowego domu :)

Posted

Dzisiaj odbył się drugi spacerek i muszę powiedzieć, że Latika jest mega grzecznym psem :) Doskonale chodzi przy nodze i na luźnej smyczy :) Biegała dzisiaj troszkę na lince, co bardzo się jej podobało ^^ Jedynie co, to denerwowała się przy obcinaniu pazurków... nie polubiła tego. Dzisiaj znowu wyszła z niej spora ilość sierści przy szczotkowaniu, mam nadzieję, że w czwartek będzie tego mniej :)
Kilka zdjęć ze spacerku :)

Biegnąca Latika z "wężykiem"? :D

"No rzucisz, czy nie?"

Brzusio :D

"Nie zaprowadzaj mnie TAM..."

Posted

Latika miała też czyszczone uszyska, trochę były brudne, Ania w schronisku ma poprosić weta, żeby zrobił to porządnie, bo ja tak tylko z wierzchu, a dostali nowy, antyseptyczny płyn do czyszczenia uszu. Wlewa się go do ucha i dopiero po jakimś czasie czyści.
A przy pazurkach była bardzo grzeczna, Paulina chyba nie widział psa co się denerwuje przy obcinaniu pazurków. Latika to grzeczna panna!