Akrum Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 a może by ją ciachnąć przed cieczką?? nie myślałaś o tym?? Lorka od Pyrdki też była sterylizowana przed, a raczej na początku swojej pierwszej w życiu cieczki i wet mówił, że ostatnio coraz częściej praktykują sterylki przed pierwszą cieczką. Quote
agaga21 Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 [quote name='Akrum']a może by ją ciachnąć przed cieczką?? nie myślałaś o tym?? Lorka od Pyrdki też była sterylizowana przed, a raczej na początku swojej pierwszej w życiu cieczki i wet mówił, że ostatnio coraz częściej praktykują sterylki przed pierwszą cieczką. tak, myślałam o tym, wiem, że są różne szkoły ale wet do którego mam zaufanie(i tylko jemu pozwolę szczurka kroić) nie ciacha przed cieczką. rozmawiałam z nim o tym i on uważa, że dopiero po pierwszej cieczce jest na to odpowiedni czas. edit: oglądam co mi allegro proponuje i jestem w szoku! zobaczcie: [SIZE=3] [SIZE=2]albo to: [SIZE=3] [SIZE=2]czy to już nie jest zboczone??? ja rozumiem, że można wybrać jakieś ładniejsze majtki dla suczki ale koronki:crazyeye::crazyeye:???? to chyba już przegięcie!:shake: Quote
Akrum Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 aaa... no to troszkę zacznę CI po woli współczuć :evil_lol::evil_lol: pierwsza cieczka w życiu suni - będzie rozdrażniona, będzie zaczepiać nachalnie Twoje psiule, będzie powarkiwać, pewnie będzie wybrzydzać z jedzeniem... jak moja jedna tymczasowiczka dostała u mnie cieczki (nie zdążyłam na zabieg z nią pójść) to to były najgorsze dwa tygodnie w całym tymczasie, żarły się non stop z moją sunią, bo tymczasowiczka chodziła rozdrażniona, wszystko jej było źle... A psie gatki to super sprawa, inaczej będziesz miała pościel (jeśli śpi z Wami w łóżko), dywany, podłogę w czerwonych cętkach. Quote
ania z poznania Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 Nie no, te gacie to tak jak stringi dla 10-latki :roll:. Agatko, Morris i Etna nie powinny na nią reagować, już tak dawno były sterylizowane/ kastrowane, że hormony im nie zabuzują. Będą tylko zaciekawione, no krew, to będą ją lizać, tak jakby miała ranę. Gatki zdają egzamin, pewnie, sunie są różne, czyste, które się myją, ale nawet one nie są w stanie nigdy nigdzie nie kapnąć, a są świnki, które w ogóle się nie myją...... Quote
agaga21 Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 mam nadzieję, że ta cieczka przyjdzie jak najszybciej, bo w listopadzie rodzę i nie będę miała pewnie możliwości by ją wysterylizować a chciałabym to załatwić jak najszybciej. z tego co wiem to chyba po cieczce trzeba odczekać miesiąc czy nawet dwa, więc czasu za dużo nie mamy. a myślicie, że to już może być ten czas w wieku 6-7-8 iesięcy czy to za wcześnie? ja się kompletnie nie znam na tym, jak już pisałam nigdy nie miałam suczki wcześniej a etnę dostałam wysterylizowaną i kilkuletnią więc brak mi doświadczeń. a może są jakieś oznaki że się cieczka zbliża? Quote
ania z poznania Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 Agatko, bardzo różnie sunie dostają cieczkę, niektóre jak mają 8-10 miesięcy (najczęściej) ale np. Sol dostała jak miała 6msc., nie ma reguły. Tak, są oznaki zbliżającej się cieczki, ale to nie kastrowane psy czują ;). Idealny czas na sterylizację to 3 miesiące po cieczce ale można już miesiąc po. Quote
agaga21 Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 [quote name='ania z poznania']Agatko, bardzo różnie sunie dostają cieczkę, niektóre jak mają 8-10 miesięcy (najczęściej) ale np. Sol dostała jak miała 6msc., nie ma reguły. Tak, są oznaki zbliżającej się cieczki, ale to nie kastrowane psy czują ;). Idealny czas na sterylizację to 3 miesiące po cieczce ale można już miesiąc po.[/QUOTE] obawiam się, że wszystko się razem zbiegnie-jej cieczka i mój termin i będę miała problem. no cóż, będę musiała sobie wtedy też jakoś poradzić a nie chcę przegapić odpowiedniego momentu, by później nie było problemu z urojeńcem, bo wiem, że wtedy ciężko trafić w odpowiedni moment na sterylkę. Quote
agaga21 Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 i na koniec moje ulubione :evil_lol::evil_lol::loveu: Quote
ania z poznania Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Agatko, a Luna zmieniła już zęby? Quote
agaga21 Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 ania z poznania napisał(a):Agatko, a Luna zmieniła już zęby? wydaje mi się, że tak. ostatnio wypluła jeszcze jakiś odłamek ale mam wrażenie, że już ma wszystkie stałe, choć nie bardzo się znam. Quote
ania z poznania Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 A możesz zrobić zdjęcie z bliska :)? Quote
agaga21 Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 ania z poznania napisał(a):A możesz zrobić zdjęcie z bliska :)? musiałabym mieć kogoś do pomocy, bo nie dam rady jej utrzymać z otwartym pysiem i robić zdjęcia. niezbyt lubi zaglądanie do paszczy. Quote
klaki91 Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Ponoć na Zachodzie teraz się gwałtownie odchodzi od sterylizacji przed pierwszą cieczką- za dużo potem przypadków różnych chorób. Ja pytałam się 5 różnych weterynarzy zanim wysterylizowałam moją sukę i wszyscy zgodnie twierdzili, że po pierwszej cieczce, najlepiej 3 miesiące po jej zakończeniu. Tak też zrobiłam, efekt jest taki, że mi suka łysieje na potęgę i nie wiadomo czy nie zakończy się to niedoczynnością tarczycy, choć weterynarz mówi, że może to być skutek uboczny narkozy. Wolę nie myślec co by się działo, gdyby została wysterylizowana przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. U mnie zapowiedzią cieczki był przede wszystkim kompletny brak apetytu, ospałość, nagle zbyt grzeczne zachowanie na spacerach, a potem nagle z dnia na dzień mega strach- bała się np. krzaków, reklamówek itd. Moja nie zaczepiała mojej drugiej suki, strasznie za to ciągnęła do obcych psów i nastawiała się do nich tyłkiem... Przez pierwszy tydzień można jeszcze nie przykładać takiej uwagi do pilnowania suki, bo dopiero w kolejnym istnieje możliwość zajścia w ciąże. W pierwszym najprawdopodobniej odganiałaby adoratorów jakby tylko coś "próbowali". Zresztą do mojej suki zaczęły się przyczepiać obce psy dopiero w drugim i trzecim tygodniu. To był równy miesiąc chodzenia tylko na smyczy, katorga i dla mnie i dla niej. Quote
agaga21 Posted August 18, 2011 Author Posted August 18, 2011 [quote name='klaki91']Ponoć na Zachodzie teraz się gwałtownie odchodzi od sterylizacji przed pierwszą cieczką- za dużo potem przypadków różnych chorób. Ja pytałam się 5 różnych weterynarzy zanim wysterylizowałam moją sukę i wszyscy zgodnie twierdzili, że po pierwszej cieczce, najlepiej 3 miesiące po jej zakończeniu. Tak też zrobiłam, efekt jest taki, że mi suka łysieje na potęgę i nie wiadomo czy nie zakończy się to niedoczynnością tarczycy, choć weterynarz mówi, że może to być skutek uboczny narkozy. Wolę nie myślec co by się działo, gdyby została wysterylizowana przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. U mnie zapowiedzią cieczki był przede wszystkim kompletny brak apetytu, ospałość, nagle zbyt grzeczne zachowanie na spacerach, a potem nagle z dnia na dzień mega strach- bała się np. krzaków, reklamówek itd. Moja nie zaczepiała mojej drugiej suki, strasznie za to ciągnęła do obcych psów i nastawiała się do nich tyłkiem... Przez pierwszy tydzień można jeszcze nie przykładać takiej uwagi do pilnowania suki, bo dopiero w kolejnym istnieje możliwość zajścia w ciąże. W pierwszym najprawdopodobniej odganiałaby adoratorów jakby tylko coś "próbowali". Zresztą do mojej suki zaczęły się przyczepiać obce psy dopiero w drugim i trzecim tygodniu. To był równy miesiąc chodzenia tylko na smyczy, katorga i dla mnie i dla niej. a no właśnie. co wet to inna opinia. dokładnie jak z ludźmi i lekarzami. u nas na szczęście wychodzenie na smyczy po osiedlu odpada bo mieszkamy na wsi. obce psy na bank się do nas nie dostaną, jedynie będę musiała pilnować małej, by nie nawiała, bo jest tak drobnokoścista, że potrafi się przecisnąć pod bramą!!! zrobiliśmy zabezpieczenia ale mimo to będzie trzeba jej bardziej pilnować. tymczasem kilka fotek małej paskudki :) :evil_lol: Quote
Pyrdka Posted August 18, 2011 Posted August 18, 2011 Śliczna jest mała. Tak mała- bo wcale nie jest tak duza jak piszecie. Widziałam pyszczydło z charakterkiem. Quote
agaga21 Posted August 18, 2011 Author Posted August 18, 2011 [quote name='Pyrdka']Śliczna jest mała. Tak mała- bo wcale nie jest tak duza jak piszecie. Widziałam pyszczydło z charakterkiem. przy morrisie się faktycznie nadal mała wydaje ale kiedyś to dopiero mała była ;) teraz na kolanach cała się już niestety nie mieści. edit: czy ktoś wie jak zetrzeć z psiego pyska żywicę?:mad::mad: Quote
Pyrdka Posted August 18, 2011 Posted August 18, 2011 Też mam ten problem. Nic nie rób, wykruszy sie sama. Quote
Ajula Posted August 20, 2011 Posted August 20, 2011 klaki91 napisał(a): Ja pytałam się 5 różnych weterynarzy zanim wysterylizowałam moją sukę i wszyscy zgodnie twierdzili, że po pierwszej cieczce, najlepiej 3 miesiące po jej zakończeniu. Tak też zrobiłam, efekt jest taki, że mi suka łysieje na potęgę i nie wiadomo czy nie zakończy się to niedoczynnością tarczycy, Nasza Hexi była wycięta jakiś 1 miesiąc po pierwszej cieczce, bo miała ropomacicze. Teraz ma prawie 8 lat i nie ma żadnych zmian pod względem zdrowia i charakteru. Sierść idealna. Czyli różnie to bywa. Quote
klaki91 Posted August 20, 2011 Posted August 20, 2011 No wiadomo, wszystko zależy od psa. Ja bym jednak nie wpadała w szał sterylizowania, tylko w miarę możliwości starała sie jakoś "przecierpieć" pierwszą cieczkę suki i dopiero potem ją ciachnęła. Quote
agaga21 Posted August 20, 2011 Author Posted August 20, 2011 klaki91 napisał(a):No wiadomo, wszystko zależy od psa. Ja bym jednak nie wpadała w szał sterylizowania, tylko w miarę możliwości starała sie jakoś "przecierpieć" pierwszą cieczkę suki i dopiero potem ją ciachnęła. tak też zrobimy. nie ma pośpiechu ;) Quote
agaga21 Posted August 20, 2011 Author Posted August 20, 2011 gdzieś nam się lunka dziś wieczorem zapodziała. sprzątałam po kolacji, potem sobie do kompa usiadłam i myślałam, że malutka zaraz wskoczy do mnie na kanapę jak zwykle ale nie przyszła. pomyślałam, że śpi w klatce ale klatka pusta! zaczęliśmy jej szukać, ja już miałam schize, że zwiała jak teść do domu wyjeżdżał i nikt nie zauważył, że się przez drzwi przemknęła...co się okazało? a to :evil_lol::evil_lol::loveu: : cwaniara mała!:evil_lol: zawsze jak kładę kamila spać, ona wskakuje mu na kołdrę i udaje że nie wie o co chodzi, że w zasadzie to jej tam wcale nie ma:evil_lol: zawsze biorę ją na ręce i znoszę na dół, po czym ona sama już nie wraca tam, tylko zostaje z nami na dole. dziś widać wybrała inne towarzystwo ;-) kamilek ma obiecane, że jak lunka oduczy się całkiem sikania w domu a on będzie miał porządek w pokoju, to będzie mogła z nim spać, więc pewnie był bardzo zadowolony jak do niego cichaczem przyszła:evil_lol: no nic, zostawiłam ją tam na razie ale na noc i tak wyląduje w klatce, bo i tak jeszcze o 12 w nocy wychodzi na sikanie a pewnie pierwsze co by zrobiła po przebudzeniu to by się zlała u kamila na dywan. Quote
ania z poznania Posted August 20, 2011 Posted August 20, 2011 Naprawdę luksusowy piesek z niej :)! Quote
Recommended Posts