Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='wilczy zew']nie wiem co czytałaś

nawet rośliny reagują na głos i poszczególnych ludzi[/QUOTE]
Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zerduszko']Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;)[/QUOTE]

popieram w 100% :)

Posted

[quote name='zerduszko']Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;)[/QUOTE]

na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne

Posted

[quote name='wilczy zew']na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne[/QUOTE]

A pamiętacie jak M@d opisywał? Że pytają się Lumba, spacer siku zabawa ? i on na to "odpowiednie" łapą tykał?:)

Posted

[quote name='wilczy zew']na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne[/QUOTE]
Ile to mnóstwo?

Posted

to nie chodzi o sztuczki ale o wspólżycie z psem,pewne słowa wynikają ze szkolenia,np.: siad a inne z codziennego życia,jeszcze powiedz,że psy nie podsłuchują rozmów swoich właścicieli;

może za bardzo wierzysz we wszystko co napisano w tej ksiązce

Posted

[quote name='wilczy zew']to nie chodzi o sztuczki ale o wspólżycie z psem,pewne słowa wynikają ze szkolenia,np.: siad a inne z codziennego życia,jeszcze powiedz,że psy nie podsłuchują rozmów swoich właścicieli;

może za bardzo wierzysz we wszystko co napisano w tej ksiązce[/QUOTE]
Komendy to jest inna sprawa. Ale nie wierze, że pies rozumie 100 słów. A jak Twój umie/potrafisz go anuczyc, to międzynarodowa kariera Was czeka ;)

Wierzę, bo mi się potwierdza. Ludzie chcą wierzyć, że psy ich rozumieją i widzą to co chcą zobaczyć. Naiwnie.

Posted

Dobra, to pokaż mi psa rozróżniającego 100 słów. Pokaż. Jakoś mi się nie chce wierzyć w Twoje zdolności obserwacyjne, skoro twierdzisz, ze pies potrafi rozróżnić 100 słów - nie komend.
A książki Corena warto przeczytać, szczególnie zanim zacznie się je oceniać.

Posted

czytam ,ze rozgorzała tu dyskusja na temat rozumienia przez psy mowy ludzkiej.
Mieliśmy kiedyś mixa owczarka nizinnego, cudnego Kubusia i otóż ten ukochany na piesio rozróżniał między innymi 3 zabawki i nigdy nie pomylił. Zawsze przynosił właściwą, nawet jak ją gdzieś schowaliśmy , to tak długi szukał ,aż znalazł, mimo że 2. pozostałe leżały pod nosem. A te wyrazy to kaczuszka , piłeczka i lala. Próbowaliśmy setki razy i w 100% trafione.
A malutka sunie mojej matki umiała na początku liczyć do 3. ,a potem nauczyła się liczyć do 5.
Matka nawiązała ze sznurka kiedyś 3 supełki i rzucała je . Sunia czekała ,aż zostaną rzucone wszystkie, biegła , nadziewała je na ząbki i przynosiła jednocześnie wszystkie. Jak rzuciliśmy 2 i udawaliśmy ,że nie ma więcej, to patrzyła na nas i szczekała dopóki nie został rzucony 3. Potem matka dorobiła jeszcze 2 supły i znowu rzucała. Sunia nigdy nie pobiegła po 2. , 3. czy 4. rzutach. Zawsze czekała ,aż polecą po kolei wszystkie i dopiero biegła i przynosiła po kolei.
Z kolei pies u przyjaciół w Niemczech nie dostawał jeść dopóki nie powiedział HUNGER i to bardzo wyraźnie. rozumiał tez polecenie " zamknij" drzwi".
Do niedawna ludzie myśleli ,że zwierzęta nie myślą , więc może z rozumieniem mowy przez nie też nie jest to oczywista sprawa i być może rozumieją więcej niż nam się zdaje.

Pewnie ,że psy podsłuchują rozmowy właścicieli. Ile razy zdarzyło sie ,że nasz pies, sznaucer, w rozmowie nie jego tyczącej usłyszał " spacer" albo pójdziemy" i już stał przy nas ze smyczą w dziobie , a niby przed sekundą spał 5 metrów dalej.

Posted

[quote name='Poker']czytam ,ze rozgorzała tu dyskusja na temat rozumienia przez psy mowy ludzkiej.
Mieliśmy kiedyś mixa owczarka nizinnego, cudnego Kubusia i otóż ten ukochany na piesio rozróżniał między innymi 3 zabawki i nigdy nie pomylił. Zawsze przynosił właściwą, nawet jak ją gdzieś schowaliśmy , to tak długi szukał ,aż znalazł, mimo że 2. pozostałe leżały pod nosem. A te wyrazy to kaczuszka , piłeczka i lala. Próbowaliśmy setki razy i w 100% trafione.
A malutka sunie mojej matki umiała na początku liczyć do 3. ,a potem nauczyła się liczyć do 5.
Matka nawiązała ze sznurka kiedyś 3 supełki i rzucała je . Sunia czekała ,aż zostaną rzucone wszystkie, biegła , nadziewała je na ząbki i przynosiła jednocześnie wszystkie. Jak rzuciliśmy 2 i udawaliśmy ,że nie ma więcej, to patrzyła na nas i szczekała dopóki nie został rzucony 3. Potem matka dorobiła jeszcze 2 supły i znowu rzucała. Sunia nigdy nie pobiegła po 2. , 3. czy 4. rzutach. Zawsze czekała ,aż polecą po kolei wszystkie i dopiero biegła i przynosiła po kolei.
Z kolei pies u przyjaciół w Niemczech nie dostawał jeść dopóki nie powiedział HUNGER i to bardzo wyraźnie. rozumiał tez polecenie " zamknij" drzwi".
Do niedawna ludzie myśleli ,że zwierzęta nie myślą , więc może z rozumieniem mowy przez nie też nie jest to oczywista sprawa i być może rozumieją więcej niż nam się zdaje.

Pewnie ,że psy podsłuchują rozmowy właścicieli. Ile razy zdarzyło sie ,że nasz pies, sznaucer, w rozmowie nie jego tyczącej usłyszał " spacer" albo pójdziemy" i już stał przy nas ze smyczą w dziobie , a niby przed sekundą spał 5 metrów dalej.[/QUOTE]
Nie widzę tu dowodów na rozumienie mowy ludzkiej :) Kilku słów tak. Ale to ciągle kilku i to nie powiedziane, ze bez podpowiedzi.

Wilczy Zew czekam na dowody :cool3:

Posted

[quote name='zerduszko']Nie widzę tu dowodów na rozumienie mowy ludzkiej :) Kilku słów tak. Ale to ciągle kilku i to nie powiedziane, ze bez podpowiedzi.

Wilczy Zew czekam na dowody :cool3:[/QUOTE]
a jakie mają być jeszcze dowody oprócz tego co napisałam? Jakie podpowiedzi, jeżeli zabawka była schowana w drugim pokoju pod np.kanapą? Niestety , oba pieski już nie żyją , więć Cię nie mogę zaprosić na pokazy.
A z sunią matki robiliśmy eksperymenty wielokrotnie i zawsze było to samo ?
Nawet te kilka słów na dodatek wyrwane z kontekstu , to czym są? Pierd...bąka? Nie mówię ,że pies wysłucha ze zrozumieniem słuchowiska w radiu ,ale jakiś poziom rozumienia ludzkiej mowy psy na pewno mają. A ton oczywiście ,że też ma znaczenie.Zresztą jak i ludzi, można KOCHANIE powiedzieć różnym tonem .I raz będzie oznaczać miłość, a raz wściekłość.
zerduszko , zerduszko , nie bądź taki naukowiec, :roll:bo jeszcze podwójnej ślepe próby zażądasz :eviltong:

Posted

mi się wydaje że rozumieją ludzkiej mowy przez psy to dużo powiedziane. Psy asocjują sobie różne zdarzenia, czynności z danym wyrazem. Np. gdy za każdym razem przed pójściem z psem na spacer powiemy "spacer" to pies gdziekolwiek się znajdzie, będzie zawsze sobie kojarzył słowo "spacer" z wyjściem. Ludzie wtedy nazywają to "rozumieniem"....

Posted

[quote name='wilczy zew']a jakie masz dowody,że nie rozumie :cool3:[/QUOTE]
Nigdy w życiu nie spotkałam psa, który by rozumiał ludzką mowę, więc mogę Ci je wszystkie pokazać :D
[quote name='Poker']a jakie mają być jeszcze dowody oprócz tego co napisałam? Jakie podpowiedzi, jeżeli zabawka była schowana w drugim pokoju pod np.kanapą? Niestety , oba pieski już nie żyją , więć Cię nie mogę zaprosić na pokazy.[/QUOTE]
To sa dowody, że psy są w stanie rozróżniać pojedyncze słowa. Każdy pies jest w stanie się ich nauczyć. Ale nie rozumieją naszej mowy, nie są w stanie się nauczyć się rozróżniać aż 100 słów.

Posted

To ja też dorzucę moje "3 grosze" Myślę, że psy nie rozumieją ludzkiej mowy w sensie rozmowy, wymiany argumentów, natomiast dobrze przyswajają poszczególne słowa, czy wyrażenia. Ile przyswoją - to sprawa indywidualna (nie każdy jest jednakowo "bystry" ;) ) oraz kwestia czasu, jaki poświęca się pupilowi na "rozmowę". Jeden przyswoi 10 pojęć, inny dużo więcej. Jest jeszcze sprawa rozróżniania kolorów i widzenia obrazu płaskiego. Wielu specjalistów twierdzi, że psy takiej zdolności nie mają. Jeśli tak, to dlaczego moja poprzednia SYBI ( najcudniejsza sznupka, niestety już za TM) na polecenie "przynieś czerwoną piłeczkę" zawsze bezbłędnie ją przynosiła, chociaż obok leżały 2 identyczne, ale żółta i zielona:niewiem:. Była maniaczką na punkcie koni i kiedy na ekranie telewizora pojawiało się stado pędzących koni lub jadący zaprzęg - wybiegała na balkon (telewizor przylegał do ściany balkonowej), jakby chciała zobaczyć skąd nadbiegają koniki. Wszystkie teorie to TYLKO teorie, tak naprawdę nie wiemy, co siedzi w psim mózgu. I proszę mnie nie :mad:, bo to tylko moje obserwacje. Pozdrawiam :lol:

Posted

Mało tego trzeba widzieć zdziwioną minę niektórych psów po zobaczeniu siebie w lustrze.
Ja nie twierdzę ,że one rozumieją mowę , ale ileś słów są w stanie rozumieć albo jak kto woli reagować na nie.
A to ,że ktoś czegoś nie widział , to nie znaczy ,że to coś nie istnieje.

Posted

[quote name='zerduszko']Nigdy w życiu nie spotkałam psa, który by rozumiał ludzką mowę, więc mogę Ci je wszystkie pokazać

mówiłaś do psa a on nie kumał ani w ząb? może rożnie używamy określenia mowa ludzka bo ja mam na myśli to co napisała sybisia i cytuję poniżej

wczoraj szukalam w necie tego autora o ktorym wspominałas i chetnie przeczytam ksiazkę; z opisu wynika,że autor porownuję poziom psa do dwuletniego dziecka,to chyba mówi samo za siebie

dzisiaj nasz kundel mnie zaskoczył: ojciec schował za siebie jego ulubiona zabawkę i pies czatował,gdy zauważyłam że nie ma obroży,więc wziełam obroże(mała reakcja u psa) i mowię zętrzeba założyć i próba rozdwojenia się psa ale czatowanie wzięło górę a jak powiedziałam "zaraz będziesz się bawił" to przyszedł i spokojnie założyłam i poleciał czatować

[quote name='sybisia']To ja też dorzucę moje "3 grosze" Myślę, że psy nie rozumieją ludzkiej mowy w sensie rozmowy, wymiany argumentów, natomiast dobrze przyswajają poszczególne słowa, czy wyrażenia. Ile przyswoją - to sprawa indywidualna (nie każdy jest jednakowo "bystry" ;) ) oraz kwestia czasu, jaki poświęca się pupilowi na "rozmowę". Jeden przyswoi 10 pojęć, inny dużo więcej. Jest jeszcze sprawa rozróżniania kolorów i widzenia obrazu płaskiego. Wielu specjalistów twierdzi, że psy takiej zdolności nie mają. Jeśli tak, to dlaczego moja poprzednia SYBI ( najcudniejsza sznupka, niestety już za TM) na polecenie "przynieś czerwoną piłeczkę" zawsze bezbłędnie ją przynosiła, chociaż obok leżały 2 identyczne, ale żółta i zielona:niewiem:. Była maniaczką na punkcie koni i kiedy na ekranie telewizora pojawiało się stado pędzących koni lub jadący zaprzęg - wybiegała na balkon (telewizor przylegał do ściany balkonowej), jakby chciała zobaczyć skąd nadbiegają koniki. Wszystkie teorie to TYLKO teorie, tak naprawdę nie wiemy, co siedzi w psim mózgu. I proszę mnie nie :mad:, bo to tylko moje obserwacje. Pozdrawiam :lol:

właśnie o tym pisałam