zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='wilczy zew']nie wiem co czytałaś nawet rośliny reagują na głos i poszczególnych ludzi[/QUOTE] Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;) Quote
zuzolina Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='zerduszko']Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;)[/QUOTE] popieram w 100% :) Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='zerduszko']Reagowanie na głos, a rozumienie mowy to dwie różne rzeczy. A o koniu który odpowiadał na pytania z matematyki, historii i czegoś tam jeszcze, stukając kopytami słyszałaś? Zwierzęta to świetni obserwatorzy, a my za bardzo patrzymy nanie po ludzku. Ja ni w ząb nie rozumiem co pies szczeka, ale rózróżniam rozdaje szczeków, z mowy ciała psa i kontekstu jestem w stanie się domyślić o co psu chodzi. Tak samo psy ;)[/QUOTE] na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne Quote
Saththa Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='wilczy zew']na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne[/QUOTE] A pamiętacie jak M@d opisywał? Że pytają się Lumba, spacer siku zabawa ? i on na to "odpowiednie" łapą tykał?:) Quote
zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='wilczy zew']na pewno są doskonałymi obserwatorami,zgadzam się z tym; ja nie mówię,że pies rozumie całe zdania ale mnóstwo wyrazów i zależy to właśnie od właściciela i psa,bo nie wszystkie są tak samo pojętne[/QUOTE] Ile to mnóstwo? Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='zerduszko']Ile to mnóstwo?[/QUOTE] oczekujesz podania konkretnej liczby w stylu 230?? Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 pies może uczyć się przez całe życie a niektóre polecenia czy przedmioty znać w kilku językach,do 100 może dojść Quote
zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 No język dla psa ma znaczenie jak diabli :lol: 100 nie wierzę i nie uwierzę. W książce Corena właśnie jest wyjaśnione, jak niby nauczyć psa dziesiątek słów. Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 to nie chodzi o sztuczki ale o wspólżycie z psem,pewne słowa wynikają ze szkolenia,np.: siad a inne z codziennego życia,jeszcze powiedz,że psy nie podsłuchują rozmów swoich właścicieli; może za bardzo wierzysz we wszystko co napisano w tej ksiązce Quote
zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='wilczy zew']to nie chodzi o sztuczki ale o wspólżycie z psem,pewne słowa wynikają ze szkolenia,np.: siad a inne z codziennego życia,jeszcze powiedz,że psy nie podsłuchują rozmów swoich właścicieli; może za bardzo wierzysz we wszystko co napisano w tej ksiązce[/QUOTE] Komendy to jest inna sprawa. Ale nie wierze, że pies rozumie 100 słów. A jak Twój umie/potrafisz go anuczyc, to międzynarodowa kariera Was czeka ;) Wierzę, bo mi się potwierdza. Ludzie chcą wierzyć, że psy ich rozumieją i widzą to co chcą zobaczyć. Naiwnie. Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 mówiłam również o komendach,nie zaliczam się do osób naiwnych i potrafię obserwować psy a z różnych "psich" ksiązek umię oddzielić ziarno od plew Quote
zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Dobra, to pokaż mi psa rozróżniającego 100 słów. Pokaż. Jakoś mi się nie chce wierzyć w Twoje zdolności obserwacyjne, skoro twierdzisz, ze pies potrafi rozróżnić 100 słów - nie komend. A książki Corena warto przeczytać, szczególnie zanim zacznie się je oceniać. Quote
Poker Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 czytam ,ze rozgorzała tu dyskusja na temat rozumienia przez psy mowy ludzkiej. Mieliśmy kiedyś mixa owczarka nizinnego, cudnego Kubusia i otóż ten ukochany na piesio rozróżniał między innymi 3 zabawki i nigdy nie pomylił. Zawsze przynosił właściwą, nawet jak ją gdzieś schowaliśmy , to tak długi szukał ,aż znalazł, mimo że 2. pozostałe leżały pod nosem. A te wyrazy to kaczuszka , piłeczka i lala. Próbowaliśmy setki razy i w 100% trafione. A malutka sunie mojej matki umiała na początku liczyć do 3. ,a potem nauczyła się liczyć do 5. Matka nawiązała ze sznurka kiedyś 3 supełki i rzucała je . Sunia czekała ,aż zostaną rzucone wszystkie, biegła , nadziewała je na ząbki i przynosiła jednocześnie wszystkie. Jak rzuciliśmy 2 i udawaliśmy ,że nie ma więcej, to patrzyła na nas i szczekała dopóki nie został rzucony 3. Potem matka dorobiła jeszcze 2 supły i znowu rzucała. Sunia nigdy nie pobiegła po 2. , 3. czy 4. rzutach. Zawsze czekała ,aż polecą po kolei wszystkie i dopiero biegła i przynosiła po kolei. Z kolei pies u przyjaciół w Niemczech nie dostawał jeść dopóki nie powiedział HUNGER i to bardzo wyraźnie. rozumiał tez polecenie " zamknij" drzwi". Do niedawna ludzie myśleli ,że zwierzęta nie myślą , więc może z rozumieniem mowy przez nie też nie jest to oczywista sprawa i być może rozumieją więcej niż nam się zdaje. Pewnie ,że psy podsłuchują rozmowy właścicieli. Ile razy zdarzyło sie ,że nasz pies, sznaucer, w rozmowie nie jego tyczącej usłyszał " spacer" albo pójdziemy" i już stał przy nas ze smyczą w dziobie , a niby przed sekundą spał 5 metrów dalej. Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Zerduszko źle mnie zrozumiałaś,nie oceniam książek tego Pana bo ich nie czytałam, moja wypowiedz dotyczyła tych co znam. Quote
zerduszko Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='Poker']czytam ,ze rozgorzała tu dyskusja na temat rozumienia przez psy mowy ludzkiej. Mieliśmy kiedyś mixa owczarka nizinnego, cudnego Kubusia i otóż ten ukochany na piesio rozróżniał między innymi 3 zabawki i nigdy nie pomylił. Zawsze przynosił właściwą, nawet jak ją gdzieś schowaliśmy , to tak długi szukał ,aż znalazł, mimo że 2. pozostałe leżały pod nosem. A te wyrazy to kaczuszka , piłeczka i lala. Próbowaliśmy setki razy i w 100% trafione. A malutka sunie mojej matki umiała na początku liczyć do 3. ,a potem nauczyła się liczyć do 5. Matka nawiązała ze sznurka kiedyś 3 supełki i rzucała je . Sunia czekała ,aż zostaną rzucone wszystkie, biegła , nadziewała je na ząbki i przynosiła jednocześnie wszystkie. Jak rzuciliśmy 2 i udawaliśmy ,że nie ma więcej, to patrzyła na nas i szczekała dopóki nie został rzucony 3. Potem matka dorobiła jeszcze 2 supły i znowu rzucała. Sunia nigdy nie pobiegła po 2. , 3. czy 4. rzutach. Zawsze czekała ,aż polecą po kolei wszystkie i dopiero biegła i przynosiła po kolei. Z kolei pies u przyjaciół w Niemczech nie dostawał jeść dopóki nie powiedział HUNGER i to bardzo wyraźnie. rozumiał tez polecenie " zamknij" drzwi". Do niedawna ludzie myśleli ,że zwierzęta nie myślą , więc może z rozumieniem mowy przez nie też nie jest to oczywista sprawa i być może rozumieją więcej niż nam się zdaje. Pewnie ,że psy podsłuchują rozmowy właścicieli. Ile razy zdarzyło sie ,że nasz pies, sznaucer, w rozmowie nie jego tyczącej usłyszał " spacer" albo pójdziemy" i już stał przy nas ze smyczą w dziobie , a niby przed sekundą spał 5 metrów dalej.[/QUOTE] Nie widzę tu dowodów na rozumienie mowy ludzkiej :) Kilku słów tak. Ale to ciągle kilku i to nie powiedziane, ze bez podpowiedzi. Wilczy Zew czekam na dowody :cool3: Quote
wilczy zew Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 [quote name='zerduszko'] Wilczy Zew czekam na dowody :cool3:[/QUOTE] a jakie masz dowody,że nie rozumie :cool3: Quote
Poker Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='zerduszko']Nie widzę tu dowodów na rozumienie mowy ludzkiej :) Kilku słów tak. Ale to ciągle kilku i to nie powiedziane, ze bez podpowiedzi. Wilczy Zew czekam na dowody :cool3:[/QUOTE] a jakie mają być jeszcze dowody oprócz tego co napisałam? Jakie podpowiedzi, jeżeli zabawka była schowana w drugim pokoju pod np.kanapą? Niestety , oba pieski już nie żyją , więć Cię nie mogę zaprosić na pokazy. A z sunią matki robiliśmy eksperymenty wielokrotnie i zawsze było to samo ? Nawet te kilka słów na dodatek wyrwane z kontekstu , to czym są? Pierd...bąka? Nie mówię ,że pies wysłucha ze zrozumieniem słuchowiska w radiu ,ale jakiś poziom rozumienia ludzkiej mowy psy na pewno mają. A ton oczywiście ,że też ma znaczenie.Zresztą jak i ludzi, można KOCHANIE powiedzieć różnym tonem .I raz będzie oznaczać miłość, a raz wściekłość. zerduszko , zerduszko , nie bądź taki naukowiec, :roll:bo jeszcze podwójnej ślepe próby zażądasz :eviltong: Quote
zuzolina Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 mi się wydaje że rozumieją ludzkiej mowy przez psy to dużo powiedziane. Psy asocjują sobie różne zdarzenia, czynności z danym wyrazem. Np. gdy za każdym razem przed pójściem z psem na spacer powiemy "spacer" to pies gdziekolwiek się znajdzie, będzie zawsze sobie kojarzył słowo "spacer" z wyjściem. Ludzie wtedy nazywają to "rozumieniem".... Quote
zerduszko Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='wilczy zew']a jakie masz dowody,że nie rozumie :cool3:[/QUOTE] Nigdy w życiu nie spotkałam psa, który by rozumiał ludzką mowę, więc mogę Ci je wszystkie pokazać :D [quote name='Poker']a jakie mają być jeszcze dowody oprócz tego co napisałam? Jakie podpowiedzi, jeżeli zabawka była schowana w drugim pokoju pod np.kanapą? Niestety , oba pieski już nie żyją , więć Cię nie mogę zaprosić na pokazy.[/QUOTE] To sa dowody, że psy są w stanie rozróżniać pojedyncze słowa. Każdy pies jest w stanie się ich nauczyć. Ale nie rozumieją naszej mowy, nie są w stanie się nauczyć się rozróżniać aż 100 słów. Quote
sybil Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 To ja też dorzucę moje "3 grosze" Myślę, że psy nie rozumieją ludzkiej mowy w sensie rozmowy, wymiany argumentów, natomiast dobrze przyswajają poszczególne słowa, czy wyrażenia. Ile przyswoją - to sprawa indywidualna (nie każdy jest jednakowo "bystry" ;) ) oraz kwestia czasu, jaki poświęca się pupilowi na "rozmowę". Jeden przyswoi 10 pojęć, inny dużo więcej. Jest jeszcze sprawa rozróżniania kolorów i widzenia obrazu płaskiego. Wielu specjalistów twierdzi, że psy takiej zdolności nie mają. Jeśli tak, to dlaczego moja poprzednia SYBI ( najcudniejsza sznupka, niestety już za TM) na polecenie "przynieś czerwoną piłeczkę" zawsze bezbłędnie ją przynosiła, chociaż obok leżały 2 identyczne, ale żółta i zielona:niewiem:. Była maniaczką na punkcie koni i kiedy na ekranie telewizora pojawiało się stado pędzących koni lub jadący zaprzęg - wybiegała na balkon (telewizor przylegał do ściany balkonowej), jakby chciała zobaczyć skąd nadbiegają koniki. Wszystkie teorie to TYLKO teorie, tak naprawdę nie wiemy, co siedzi w psim mózgu. I proszę mnie nie :mad:, bo to tylko moje obserwacje. Pozdrawiam :lol: Quote
AniaGucio Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 Zapraszam do podrzucania bazarku !! http://www.dogomania.pl/threads/210460-Wakacyjna-bi%C5%BCuteria-na-Chmurk%C4%99-i-Stefcia-do-12.07-godz.-22.59-!!-ZAPRASZAMY-!!?p=17175549#post17175549 Quote
Poker Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 Mało tego trzeba widzieć zdziwioną minę niektórych psów po zobaczeniu siebie w lustrze. Ja nie twierdzę ,że one rozumieją mowę , ale ileś słów są w stanie rozumieć albo jak kto woli reagować na nie. A to ,że ktoś czegoś nie widział , to nie znaczy ,że to coś nie istnieje. Quote
wilczy zew Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='zerduszko']Nigdy w życiu nie spotkałam psa, który by rozumiał ludzką mowę, więc mogę Ci je wszystkie pokazać mówiłaś do psa a on nie kumał ani w ząb? może rożnie używamy określenia mowa ludzka bo ja mam na myśli to co napisała sybisia i cytuję poniżej wczoraj szukalam w necie tego autora o ktorym wspominałas i chetnie przeczytam ksiazkę; z opisu wynika,że autor porownuję poziom psa do dwuletniego dziecka,to chyba mówi samo za siebie dzisiaj nasz kundel mnie zaskoczył: ojciec schował za siebie jego ulubiona zabawkę i pies czatował,gdy zauważyłam że nie ma obroży,więc wziełam obroże(mała reakcja u psa) i mowię zętrzeba założyć i próba rozdwojenia się psa ale czatowanie wzięło górę a jak powiedziałam "zaraz będziesz się bawił" to przyszedł i spokojnie założyłam i poleciał czatować [quote name='sybisia']To ja też dorzucę moje "3 grosze" Myślę, że psy nie rozumieją ludzkiej mowy w sensie rozmowy, wymiany argumentów, natomiast dobrze przyswajają poszczególne słowa, czy wyrażenia. Ile przyswoją - to sprawa indywidualna (nie każdy jest jednakowo "bystry" ;) ) oraz kwestia czasu, jaki poświęca się pupilowi na "rozmowę". Jeden przyswoi 10 pojęć, inny dużo więcej. Jest jeszcze sprawa rozróżniania kolorów i widzenia obrazu płaskiego. Wielu specjalistów twierdzi, że psy takiej zdolności nie mają. Jeśli tak, to dlaczego moja poprzednia SYBI ( najcudniejsza sznupka, niestety już za TM) na polecenie "przynieś czerwoną piłeczkę" zawsze bezbłędnie ją przynosiła, chociaż obok leżały 2 identyczne, ale żółta i zielona:niewiem:. Była maniaczką na punkcie koni i kiedy na ekranie telewizora pojawiało się stado pędzących koni lub jadący zaprzęg - wybiegała na balkon (telewizor przylegał do ściany balkonowej), jakby chciała zobaczyć skąd nadbiegają koniki. Wszystkie teorie to TYLKO teorie, tak naprawdę nie wiemy, co siedzi w psim mózgu. I proszę mnie nie :mad:, bo to tylko moje obserwacje. Pozdrawiam :lol: właśnie o tym pisałam Quote
zerduszko Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Poker']A to ,że ktoś czegoś nie widział , to nie znaczy ,że to coś nie istnieje.[/QUOTE] Zabrzmiało jakbyśmy się na rozmowy o UFO przerzuciły :eviltong: Quote
Recommended Posts